Thursday, November 22, 2012

PECAT NI BIASA...JANGAN KITA SIBUK BILA ORANG LAIN DIPECAT...KITA PUN PECAT JUGA...

Sabotaj parti: Dua ahli Umno dipecat

Posted on the November 22nd, 2012 under Politik by admin

KUALA LUMPUR – Dua ahli Umno dari kawasan Semporna Sabah dipecat manakala seorang digantung tiga tahun atau satu penggal pemilihan kerana didapati bersalah terbabit dalam kes sabotaj parti.
Tindakan ini susulan penubuhan satu jawatankuasa khas baru-baru ini bahawa sesiapa yang didapati mensabotaj parti akan dikenakan tindakan tegas oleh parti terbabit.
Pengerusi Lembaga Disiplin Umno, Tan Sri Tengku Ahmad Rithauddeen Tengku Ismail menegaskan, bahawa tiada sebarang kompromi kepada sebarang anasir yang cuba merosakkan perjuangan parti termasuk pelanggaran disiplin yang telah, sedang dan akan diambil.

“Ini adalah selari dengan transformasi politik oleh kepimpinan parti,” katanya dalam satu kenyataan media yang turut memaklumkan berkaitan anggota parti yang telah diambil tindakan.
Kes-kes yang telah diputuskan oleh jawatankuasa itu membabitkan kesalahan-kesalahan seperti sabotaj parti iaitu melanggar peruntukan Fasal 20.8 Perlembagaan Umno dibaca dengan Perkara 3 Tataetika Ahli Umno.
“Tidak mengikut perintah-perintah parti dan juga tidak menjalankan dasar-dasar parti iaitu melanggar peruntukan Fasal 20.8 Perlembagaan Umno dibaca dengan Perkara 3 Tataetika Ahli Umno yang melibatkan Bahagian Arau, Padang Besar dan Kangar, Perlis iaitu empat orang didapati bersalah dan diberi amaran dan seorang didapati tidak bersalah,” katanya lagi.
Menurut Ahmad Rithauddeen, keputusan itu hasil daripada persidangan anggota Lembaga Disiplin pada 6 September dan 8 Oktober lalu.
Nama-nama individu yang terbabit ialah Ab. Habi Mustapha (Semporna), yang melakukan kesalahan di bawah Fasal 20.8 (b) dan (c) Perlembagaan Umno Dibaca Bersama Perkara 3.1.2 dan 3.1.4 Tataetika Ahli Umno, didapati bersalah dan dipecat.
Rakannya dari bahagian sama, Abdul Majid Palah yang melakukan kesalahan fasal sama turut dikenakan hukuman pecat dari parti.
Seorang lagi dari bahagian Semporna, Nisfu Palah, terlibat dengan kesalahan fasal 20.8 (b) dan (c) Perlembagaan Umno Dibaca Bersama Perkara 3.1.2 dan 3.1.4 Tataetika Ahli Umno, yang digantung tiga (3) tahun daripada 6 September 2012 atau satu (1) Penggal Pemilihan.
Empat yang lain, Syed Atif Syed Abu Bakar dan Abdul Halim Abdullah Sunny dari Arau, Yaacob Man (Padang Besar) dan Biswardi Mohamad Hasbi (Kangar), masing-masing diberikan amaran.
Sementara Datuk Zahidi Zainul Abidin dari Padang Besar setelah dilakukan siasatan didapati tidak bersalah.
Presiden Umno, Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan penubuhan sebuah jawatankuasa khas yang akan bertanggungjawab memantau dan mengambil tindakan ke atas mana-mana ahli parti yang mengkhianati atau mensabotaj parti tersebut pada 19 Oktober lalu.
Sinar

Maut dilenyek treler, Angkat rakan putus dua

Posted on the November 22nd, 2012 under Tempatan by admin

GOPENG: “Anggota badan beberapa rakan saya bersepah di atas jalan, malah otak mereka turut hancur. Lebih menyedihkan, ketika saya mengangkat mayat seorang daripada mereka yang tubuhnya hampir putus dua akibat digilis treler.”
Itu kata Abdul Nasir Abdul Rahman, 49, rakan empat pekerja kontraktor syarikat Projek Penyelenggara Lebuhraya Berhad (Propel) yang terbunuh selepas digilis dan diseret sebuah treler lebih 10 tan berhampiran Kilometer 294.1, Lebuhraya Utara-Selatan berhampiran susur Gopeng, di sini, awal pagi semalam.
Dalam kejadian jam 4.30 pagi yang turut menyebabkan enam parah itu, treler membawa coklat terbabit hilang kawalan dan memasuki lorong kecemasan lalu merempuh lapan pekerja Propel yang melakukan tugas pemasangan kabel optik di bahu lebuh raya.


Treler itu turut merempuh empat kenderaan iaitu sebuah lori satu tan, van, pacuan empat roda dan kereta Proton Iswara yang dinaiki semua mangsa untuk ke tempat mereka bekerja.
Mangsa yang terbunuh ialah Mohd Shafie Ismail, 56, dari Taman Shakin Baru, Ipoh, Shaharuddin Abd Aziz, 51, dari Kampung Masjid, Kuala Kangsar dan Mohd Hafez Yunos, 39, dari Taman Keramat, Kuala Lumpur yang mati di tempat kejadian.
Harian Metro

Masjid, surau diminta laksana solat hajat, bacaan Qunut Nazilah untuk Palestin

Posted on the November 21st, 2012 under Luar Negara by admin

KUALA LUMPUR – Semua masjid dan surau di seluruh negara diminta mengadakan solat hajat dan bacaan Qunut Nazilah bagi mendoakan keselamatan penduduk Palestin yang sedang berdepan dengan kekejaman Israel.
Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata beliau juga telah meminta masjid-masjid utama di bawah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia iaitu Masjid Negara, Masjid Putra, Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin dan Masjid Wilayah Persekutuan serta seluruh masjid di Wilayah Persekutuan untuk berbuat demikian mulai hari ini.

“Di samping itu, masjid-masjid berkenaan akan membacakan khutbah khas mengenai isu Palestin,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.
Beliau berkata inisiatif itu sebagai sokongan masyarakat Malaysia kepada penduduk Palestin.
Serangan Israel ke atas wilayah Gaza sejak minggu lepas mengakibatkan lebih 100 penduduk Gaza terbunuh termasuk kanak-kanak dan warga tua, serta mencederakan ratusan yang lain. – Bernama

Doa hancurkan Umno tak salah

Posted on the November 22nd, 2012 under Tempatan by admin
DOA untuk menghancur dan menjahanamkan Umno-BN yang disebut di Stadium Sultan Muhammad IV baru-baru ini adalah bermaksud mengalahkan parti dan gabungan tersebut dalam pilihan raya umum akan datang.
Dalam arena politik Malaysia, Pas dan Umno sekian lama bertanding untuk memenangi hati rakyat bagi mendapatkan kuasa pemerintahan. Dasar sekular dan nasionalis perkauman yang diperjuangkan oleh Umno-BN jelas bertentangan dengan dasar Pas yang ingin menegakkan Islam yang syumul dan menyeluruh.

Dasar Umno-BN inilah yang telah membawa banyak kerosakan dalam masyarakat dan negara. Keruntuhan akhlak, gejala sosial, pecah amanah, peningkatan jenayah, kehancuran institusi keluarga, dan lain-lain adalah bahana daripada pemerintahan Umno-BN selama ini.
Umno-BN hanya menjadikan Islam sebagai amalan ritual yang dipenjara dalam institusi, program dan majlis agama, bukan sebagai rujukan dan dasar dalam pemerintahan.
Justeru, atas sebab inilah Pas berlawan dengan Umno-BN dan bertanding dalam pilihan raya untuk mengalahkan parti dan gabungan tersebut. Ini kerana perjuangan dan dasarnya jauh bertentangan dan menyimpang daripada Islam yang dibawa oleh Nabi Junjungan S.A.W.
Untuk mencapai kemenangan dalam ‘peperangan’ pilihan raya ini, kehancuran pihak lawan adalah sangat penting. Hancurnya Umno-BN bukan bermaksud hancur dan binasa individu yang berada di dalamnya. Hancurnya Umno-BN ialah parti dan gabungan tersebut tidak mampu meneruskan survival dan kelangsungan perjuangan yang berlawanan dengan Islam apabila kalah dalam pilihan raya.
Kehancuran ini adalah agar rakyat Malaysia tidak lagi berada di bawah pemerintahan Umno-BN yang telah menyebabkan kerosakan yang parah kepada negara. Malaysia perlu diselamatkan daripada pemerintahan yang seumpama ini.
Doa untuk keburukan dan kehinaan untuk orang lain adalah bukan perkara asing dalam Islam. Dalam satu hadis, Rasulullah s.a.w. telah menaiki mimbar sambil berkata: “Amin, amin, amin.” Dikatakan kepada baginda: “Wahai Rasulullah! Apa yang kamu buat ini?” Baginda menjawab: “Jibril a.s. berkata kepada aku, kehinaan kepada seseorang hamba apabila dia memasuki Ramadan tidak diampunkan untuknya dosa. Maka aku berkata amin. Kemudian Jibril berkata, kehinaan kepada seseorang hamba apabila disebut namamu dia tidak berselawat ke atas mu. Maka aku berkata amin. Jibril berkata lagi, kehinaan kepada seseorang hamba yang sempat dengan kedua ibu bapanya atau salah seorang daripadanya tetapi tidak boleh memasukkannya ke dalam syurga (kerana tidak berbuat baik kepada mereka) maka aku berkata amin.”
Hadis ini diriwayatkan oleh Imam Baihaqi. Dalam riwayat yang lain malaikat Jibril mendoakan agar dibinasakan atau dijauhkan rahmat daripada ALLAH bagi ketiga-tiga mereka yang disebutkan di atas.
* Azhar Yahya, Timbalan Pengerusi Ulama Pelapis Pas Pusat

 

Lima dituduh miliki ganja di masjid

Posted on the November 22nd, 2012 under Tempatan by admin
LIMA lelaki keluar dari Mahkamah Majistret Kota Bharu semalam selepas didakwa memiliki ganja di masjid.
KOTA BHARU – Lima lelaki dihadapkan ke Mahkamah Majistret di sini semalam atas tuduhan memiliki ganja seberat 7.60 gram di sebuah masjid di Sungai Keladi di sini Isnin lalu.
Bagaimanapun, kesemua mereka mengaku tidak bersalah dan mohon untuk dibicarakan ketika dihadapkan di depan Majistret Mohd. Hafiz Mohd. Noor.

Mereka ialah Mohd. Salman Ab. Rahman, 37, Khairul Anuar Mohd. Bajuri, 41, Abdullah Ghazali, 22, Shaifulizan Alias, 37, dan Abdul Halim Sabri, 30.
Mohd. Salman merupakan seorang peniaga barangan bundle dari Kuala Lumpur, Khairul Anuar (pekerja kilang dari Johor Bahru) dan Shaifulizan pemotong rumput dari Ipoh, Perak.
Abdullah pula bekerja sebagai kelindan lori dan Abdul Halim seorang buruh masing-masing berasal dari sini.
Menurut pertuduhan, mereka dituduh secara bersama memiliki dadah jenis ganja (kanabis) seberat 7.60 gram di Masjid Kampung Tanjung Chat, Sungai Keladi pada pukul 11.45 malam 19 November lalu.
Mereka didakwa mengikut Seksyen 6 Akta Dadah Berbahaya 1952 yang membawa hukuman denda tidak lebih RM20,000 atau penjara tidak lebih lima tahun.
Mahkamah membenarkan setiap tertuduh diikat jamin sebanyak RM7,000 dan menetapkan 6 Januari depan untuk sebutan kes.
Kosmo

Israel Minta Tunda Genjatan Senjata

Posted on the November 21st, 2012 under Luar Negara by admin

Kini masuk hari ke-8, keganasan Israil ke atas Semenanjung Gaza masih berterusan. Pesawat udara Israil dan trak tentera melancarkan serangan baru yang mensasarkan kawasan berlainan di Semenanjung Gaza sementara sumber Israil melaporkan beberapa roket mengenai tentera Israil pada malam semalam dan pagi ini.
Sumber berbahasa Ibrani mendedahkan bahawa genjatan senjata yang bermula semalam telah ditunda dan Saluran 10 Israil mengatakan penangguhan diminta oleh pihak Israil.

Saluran 10 Israil turut memaklumkan pegawai Pergerakan Hamas menyatakan Israil tidak meluluskan syarat-syarat Hamas dan memutuskan untuk meneruskan peperangan, oleh itu Hamas juga akan meneruskan perang.
Sumber rasmi Hamas mengatakan genjatan senjata akan ditunda untuk satu atau dua hari berdasarkan permintaan Israil.
Sumber media melaporkan wartawan agensi berita Iran cedera sewaktu serangan Israil pada waktu subuh.
Tentera Israil mendakwa mereka menyerang stok senjata, lokasi ketenteraan Hamas dan terowong yang digunakan untuk memindahkan bahan api dari Mesir ke Gaza.
Tentera Israil mengatakan mereka mensasarkan 1,500 sasaran di Gaza sejak “Operasi Turus Pertahanan”, 200 telah disasarkan pada hari semalam dan pagi Rabu.
Penjajah Israil memusnahkan rumah, jambatan dan institusi kerajaan di Gaza.
Dalam serangan udara terbaru, F16 mengebom rumah Mohammad al-Shaf’I di kem pelarian al-Breij di tengah Semenanjung Gaza pada waktu subuh.
Pesawat udara turut mengebom rumah Mohammad al-Hadidi di kem pelarian al-Nusseirat, memusnahkan Jambatan Wad Gaza dan jambatan lama di kawasan al-Meghrafa.
Jumlah syuhada meningkat kepada 139 dan beratus-ratus cedera.
Jumlah kematian dan kecederaan akibat keganasan Israil ke atas Gaza hari ini meningkat kepada 139 syuhada dan 1,040 mangsa cedera termasuk kanak-kanak dan wanita.
Pada subuh Rabu, dua adik-beradik: Ahmad dan Khaled Abu Mura terbunuh dalam serangan udara yang mengenai Rafah, terdapat penduduk yang turut terbunuh di kawasan al-Zawayda di Gaza. Sementara itu seorang penduduk, Hassan Yousef terbunuh dalam serangan udara di Deir al-Balah di tengah Semenanjung Gaza.
Selain itu seorang penduduk Palestin turut terbunuh dan tiga cedera dalam serangan udara terbaru berhampiran Masjid al-Shaf’e di Jabaliya di Semenanjung Gaza.
Tiga wartawan turut terbunuh pada petang Selasa: Mohammad Mussa Abu Aicha ketika serangan udara di kawasan al-Baraka di selatan Deir al-Balah sementara Hussam Salameh dan Mahmoud al-Koumi pula terbunuh dalam serangan udara yang mensasarkan kenderaan mereka di kejiranan al-Nseir di barat laut Gaza. Tiga penduduk Palestin turut syahid dalam serangan Israil yang mensasarkan sekumpulan orang awam di Jalan Baghdad di kejiranan al-Shaj’yeh.
Sumber: Palestine News Network | Terjemahan: Seri Wani (Sukarelawan AP)

Al-Qassam Mengaku Bertanggungjawab Pelancaran Roket Di Jerusalem

Posted on the November 21st, 2012 under Luar Negara by admin

Pada hari Selasa 20 November 2012, Briged Al-Qassam, sayap bersenjata Pergerakan Hamas, mendakwa tanggungjawab melancarkan roket di Jerusalem.
Siren dibunyikan di penempatan Baitulmuqaddis dan di Bethlehem. Sumber bahasa Ibrani mendedahkan bahawa roket mendarat di Benjamin Settlement, yang terletak di antara tanah Ramallah dan Baitulmuqaddis.

Channel 10 Israel juga mengesahkan bahawa dua roket mendarat di kawasan Gush Etzion dan kawasan Gilo Settlement di selatan Jerusalem.
Sumber: PNN – Palestine News Network | Terjemahan: Mohd Akmal Arif (Sukarelawan AP)

Tabung masjid jadi sasaran pencuri di Kuala Lumpur

Posted on the November 22nd, 2012 under Tempatan by admin
MASJID Abu Ubaidah Al-Jarrah, Taman Sri Rampai, Setapak yang kehilangan wang tabung tiga kali dalam tempoh seminggu.
KUALA LUMPUR – Kegiatan pecah tabung masjid menjadi kebimbangan jemaah Masjid Abu Ubaidah Al-Jarrah, Taman Sri Rampai, Setapak di sini apabila tabung masjid itu menjadi sasaran buat kali ketiga dalam tempoh seminggu lalu.
Satu sumber berkata, kejadian terbaru pada malam kelmarin hanya disedari oleh imam masjid berkenaan yang terkejut apabila mendapati mangga pada tabung itu sudah dipecahkan manakala tabung kosong.

Bagaimanapun, kata sumber itu, tidak diketahui berapa banyak duit dalam tabung itu. Kejadian tersebut dilaporkan kepada polis pada pukul 3 pagi semalam.
“Kejadian pecah tabung itu kemungkinan berlaku antara pukul 10 malam hingga pukul 3 pagi semalam selepas kesemua jemaah pulang sebaik selesai menunaikan solat Isyak,” kata sumber itu.
Menurut sumber itu, dua hari sebelum itu, dua kejadian sama berlaku berturut-turut dengan pencuri mengait duit dari dalam tabung menggunakan dawai penyangkut baju yang diubai suai.
Tiada laporan polis dibuat berhubung kejadian pertama dan kedua.
Jelas sumber itu lagi, imam masjid berkenaan tidak menolak kemungkinan perbuatan itu dilakukan oleh orang awam yang menjadikan masjid sebagai tempat tidur sementara dan mereka yang mengetahui selok-belok dalam masjid itu.
Kosmo

Bernikah pada usia 13 tahun

Posted on the November 22nd, 2012 under Tempatan by admin

KULIM: “Saya akan bertanggungjawab malah sudah bersedia untuk menjadi seorang suami yang baik,” kata Mohd Fahmi Alias, 19, yang berkahwin dengan Nor Fazira Saad, 13, di Masjid Kampung Padang Cina, di sini, pada 17 November lalu.
Mohd Fahmi berkata, dia dan isterinya akan berdikari selain menumpukan perhatian kepada perniagaan keluarga untuk melalui kehidupan sebagai suami isteri.
Menurutnya, atas persetujuan kedua-dua ibu bapa mereka dan untuk mengelak berlaku maksiat adalah lebih baik mereka berdua berkahwin walaupun pasangannya itu masih muda remaja.

“Saya mengambil keputusan itu selepas mengadakan perbincangan dengan Nor Fazira serta keluarganya dan keluarga saya sendiri.
“Kedua-dua ibu bapa kami bersetuju untuk mengahwinkan kami, malah Nor Fazira sendiri sanggup mengalas tanggungjawab dan sudah bersedia menjadi seorang isteri.
“Daripada bergelumang maksiat dan melakukan perkara yang dilarang, jalan terbaik ialah kami berkahwin, walaupun pada pandangan masyarakat ia agak janggal pada zaman sekarang ini kerana berkahwin pada usia terlalu muda.
“Malah saya tidak menghalang sekiranya isteri ingin melanjutkan pelajaran, semua bergantung kepada kepada kemahuannya,” katanya yang ditemui di rumahnya di Kampung Naga Lilit, di sini, semalam.
Katanya, mereka akan mengadakan majlis kenduri di sebelah lelaki pada Sabtu ini di rumah keluarganya.
Mohd Fahmi yang juga anak sulung daripada empat beradik berkata, dia sudah bersedia bergelar suami dan tidak kisah pandangan rakan-rakan seusia.
Isterinya, Nor Fazira tidak mengganggap usia mudanya menjadi penghalang untuk menjadi isteri isteri dan sudah bersedia menjalankan tanggungjawabnya itu.
“Yang penting kami mendapat restu kedua-dua ibu bapa kami dan saya banyak menerima tunjuk ajar daripada keluarga mentua.
“Saya tidak kisah apa orang lain kata, penting perbuatan kami tidak salah, malah adalah lebih baik daripada kami terbabit gejala sosial,” katanya yang tidak bersekolah sejak menduduki peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR), tahun lalu.
Sementara itu, bapa Nor Fazira, Saad Mustaffa, 43, berkata, tindakannya mengahwinkan anak di usia muda kerana mahu menjaga nama semua pihak dan tidak mahu anaknya terjebak maksiat.
Katanya, dia membenarkan anak gadisnya itu berkahwin kerana Nor Fariza enggan pulang ke rumah dan mahu tinggal di rumah teman lelakinya. “Siapa tak sayangkan anak dan sanggup untuk mengahwinkan mereka dalam usia terlalu muda, namun saya terpaksa juga mengahwinkan anak saya walaupun usianya baru 13 tahun bulan depan.
“Hanya Allah tahu perasaan saya… walaupun pahit demi untuk menjaga nama baik keluarga saya dan keluarga besan lebih baik saya mengahwinkan anak dengan lelaki pilihannya.
“Anak saya bernikah pada 17 November lalu selepas mendapat perintah kebenaran untuk bernikah di bawah umur daripada Mahkamah Rendah Syariah Kulim pada 7 November lalu,” katanya.
Dia berkata, majlis pernikahan mereka berlangsung di Masjid Kampung Padang Cina, di sini, pada 17 November lalu dengan wang hantaran RM4,552 serta mas kahwin RM1,500.
“Saya berharap menantu serta keluarganya membimbing anak saya menjadi anak dan isteri yang baik,” katanya.
Sementara itu, Pegawai Agama Daerah Kulim, Sheikh Radzi Abdul Mutalib, berkata, bagi perempuan berusia 16 tahun ke bawah dan lelaki berusia 18 tahun ke bawah, mereka perlu mendapatkan perintah mahkamah untuk kebenaran bernikah di bawah umur dari Mahkamah Rendah Syariah Kulim.
“Ia mengikut seksyen 18 (1)(a) Enakmen Undang Undang keluarga Islam Kedah 2008,” katanya.
Harian Metro

Remaja Tak Sangka Bersetubuh Dengan Bapa Kandung Sendiri!

Posted on the November 22nd, 2012 under Tempatan by admin
Kuala Lumpur – Seorang mangsa rogol bawah umur memberitahu mahkamah, dia melakukan hubungan seks dengan bapa kandungnya dengan rela hati dan bukan dipaksa.
Mangsa yang kini berusia 16 tahun memberitahu Mahkamah Sesyen semalam, dia tidak mengetahui lelaki berusia 54 tahun dikenali sebagai ‘Mat Kedah’ itu ialah bapa kandungnya ketika melakukan perbuatan itu di atas tilam di dalam bilik tidurnya yang turut dihuni ibu kandungnya.
Hasil hubungan itu, mangsa yang kini ditempatkan di sebuah rumah perlindungan di Rembau, Negeri Sembilan selama tiga tahun melahirkan seorang bayi perempuan yang kini berusia setahun tujuh bulan selepas disahkan mengandung pada Ogos 2010.

Pengakuan itu dibuat ketika keterangan impak mangsa (VIS) di hadapan Hakim Emelia Kaswati Mohamad Khalid sebelum menjatuhkan hukuman penjara 12 tahun dan tujuh sebatan terhadap bapa kandungnya itu yang mengaku salah merogol gadis berusia 14 tahun di sebuah rumah di Kampung Muhibbah di sini, jam 1 pagi, pada penghujung Julai 2010.
Mangsa mengakui kesan kejadian itu menyebabkan dia berasa malu kerana penghuni lain di rumah perlindungan mengetahui dia mengandung anak luar nikah.
Ketika ditanya Emelia apa tindakan ibunya apabila mengetahui dia mengandung hasil perbuatannya dengan tertuduh, mangsa memberitahu ibunya tidak berkata apa-apa dengan alasan perkara itu sudah terjadi.
“Saya melakukan perbuatan itu bukan sebab paksaan dia (tertuduh) tetapi dengan rela hati,” katanya.
Emelia sempat menasihatkan mangsa supaya menjaga anaknya dengan baik dan mengingatkan wanita itu supaya tidak mengulangi perbuatan berkenaan serta mencari rezeki halal untuk membesarkan anak itu yang kini di bawah jagaan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) selama tiga tahun.
Sebelum menjatuhkan hukuman terhadap tertuduh yang kelihatan sugul sepanjang prosiding kes, Emelia menempelak lelaki yang mempunyai empat rekod jenayah termasuk rogol dan dadah.
Tertuduh memberitahu mahkamah dia tidak tahu mangsa adalah anak kandungnya malah pada awal prosiding kes memberitahu hubungan dengan mangsa atas dasar kawan.
Mengikut fakta kes, pengadu adalah bapa angkat mangsa bertindak membuat aduan polis selepas mendapati anak angkatnya itu mengandung enam bulan hasil perbuatan tertuduh kerana bimbang anak dikandungnya itu akan dijual dan mangsa dijadikan pelacur.
Pada sekitar Julai 2010, mangsa memanggil tertuduh dan ibu untuk tidur di atas tilam di dalam bilik tidurnya sebelum lelaki itu merogolnya pada jam 1 pagi tetapi dia hanya bertindak mendiamkan diri. – Berita Harian

PARIS HILTON

Paris Hilton Dikecam Buka Butik Di Tanah Suci Mekah

Posted on the November 22nd, 2012 under Luar Negara by admin
Mekah – Satu penghinaan kepada kota suci Mekah. Itu pandangan ramai gara-gara pembukaan butik mewah milik selebriti bermasalah yang pernah terlibat dengan rakaman seks, Paris Hilton.
Keadaan ini menyebabkan kemarahan umat Islam, seolah-olah tidak ada tempat lain untuknya membuka butik mewah tersebut.
Paris mengumumkan pembukaan butik berkenaan dalam twitternya pada Khamis lalu.

“Butik saya baru dibuka di Mekah Mall di Arab Saudi’’, itu bunyi twitternya.
Pengumuman berkenaan bagaimanapun terus mendapat pelbagai reaksi daripada orang ramai.
Salah seorang telah membalasnya `Biar betul?’’
Manakala yang lain pula membalas “Penting sangatkan sehingga Arab Saudi membenarkan Paris Hilton membuka butiknya di Mekah’’.
Ada juga yang mengecamnya kerana ia umpama memusnahkan tanah suci
“Bagaimana seorang yang sanggup merakamkan video seks membuka butik di tanah suci ini,’’ itu antara kecaman yang diterimanya.
Dengan pembukaan butik berkenaan, Paris berharap ia akan menjadi tumpuan terutama ketika umat Islam mengunjungi Mekah untuk menunaikan umrah atau ibadat haji.
Butik mewah yang kelima di Asia barat itu terletak di Jalan King Abdullah Bin Abdulaziz.
Asia Barat merupakan antara sasaran Paris dan setakat ini, terdapat 40 buah butik Paris Hilton dibuka di seluruh dunia.
Antara produk jenamanya ialah minyak wangi, beg tangan, jam dan kasut.
Paris dilaporkan memperolehi pendapatan lebih $10 juta dolar setahun hasil jualan butik berkenaan.
Jumlah asetnya pula dianggarkan sebanyak $100 juta dolar.

Berita Paris Hilton Masuk Islam Adalah Palsu

Berita gempar yang menyatakan Paris Hilton sudah memeluk, mendakap dan merangkul ugama Islam semalam adalah palsu.

Gambar palsu Paris Hilton. Gambar ternyata diedit menggunakan softwer komputer.

Puteri Sextape US dan wanita yang pernah diundi sebagai selebriti paling jelek ini dilaporkan kononnya telah menukar ugama kerana inginkan anjakan paradigma di dalam hidupnya

Sama seperti berita kononnya Facebook akan ditutup sebelum ini yang tersebar di Internet, kini berita yang disebarkan lebih menggemparkan.

Berita Paris Hilton masuk Islam adalah sebenarnya direka-reka dan dilaporkan pada akhbar parodi online The Daily Squib.Akhbar tersebut kerap menyebarkan berita-berita palsu sebelum ini.

Bebarapa blogger telah terus mempercayai dan menyebarkannya melalui blog dan diperkongsikan oleh pembaca melalui facebook dan twitter untuk terus membebalkan masyarakat tanpa menyelidiki fakta sebenar.

"Kita hairan kerana masih ada umat islam terutama di kalangan bangsa Melayu kita yang terpengaruh dengan hoax sedemikian," jelas seorang jurutera yang enggan namanya disiarkan.


For those thousands of you who are somehow finding your way to this blog to establish if Paris Hilton has reverted to Islam I can assure or perhaps reassure you she has not.

The rumour online appears to have spread rapidly and as Churchill mentioned a lie travels around the world before the truth gets it's pants on which was said before the Internet.

However, she did appear to enjoy her time in Egypt before the revolution.
-londonmuslims

Paris Hilton Masuk Islam Palsu, Check Gambar Ori ke Palsu hehe!!

Semua orang duk cerita Paris Hilton masuk Islam, sebuah laman web di oversea buat cerita yang Paris Hilton ni dah masuk Islam, kemudian siap buh gambar Paris Hilton pakai tudung lagi. Betul ke Paris Hilton peluk islam ni atau direka reka je. Gambar Paris Hilton pakai tudung tu dikatakan palsu sebab diedit dengan photoshop hehe!!
Macam mana nak tau gambar tu dah di edit dengan photoshop , nak tau gambar tu  masih original atau palsu, try check gambar tu dengan jpegsnoop.
Download free JPEGsnoop
Lepas tu buka gambar tadi dalam aplikasi jpegsnoop  dan tengok kat bawah sekali dalam data data gambar yang telah dipaparkan..
Gambar Palsu Paris Hilton
Contoh data dalam gambar palsu Paris Hilton

Gambar Terbaru Paris Hilton 3hb Feb 2011

Berita hangat masih lagi berkisar pasal status agama Paris Hilton bintang Hollywood yang seksi dan panas ni. Sebelum ni sebuah laman web omputih daily squib yg  menyebar gambar Paris Hilton memakai tudung dan mendakwa Paris Hilton sudah peluk Islam dengan nama Tahirah.
Gambar Paris Hilton tu adalah gambar palsu yang diedit. Nak tengok tak gambar Paris Hilton yang terbaru punya? Paris Hilton tak pakai tudung pun..
Gambar ni diambil pada 3hb Feb semasa Paris Hilton sedang mempromosi minuman jenama RICH di Frankfrut Germany. Kira baru le tu 3hb Feb kan…kebetulan artikel Paris Hilton converts to Islam jugak ditulis pada 3hb Feb 2011 di laman dailysquib…hahaha!! tipu je kan depa..


Paris Hilton is having a busy day of fun in Germany today as she promotes the new flavors of Rich Prosecco in Frankfurt. The reality star visited the Frankfurt Stock Exchange this morning, then greeted fans at The Galleria.

Paris Hilton sedang mempromosi minuman Rich Prosecco di Germany pada 3hb Feb 2011

Paris Hilton akan menyambut harijadinya yang ke 30 pada 17hb feb ni. Paris Hilton kata dia takut bila umur dah masuk 30 ni..alahaii awat takut pulak..sebab tak kawen lagi ka…ahaha!!
ni kenyataan tak boleh blah Paris Hilton:
She said: ‘I’m freaking out! I can’t believe I’m going to be 30! But at least I still look like I’m 20!
kuang kuang!!

‘It’s a big birthday so I’m going to be going to a lot of places to have parties: Los Angeles, New York, Las Vegas.’
However one thing Paris is happy about is her relationship with nightclub owner Cy Waits, who she has been dating since meeting in Las Vegas last year.

Paris Hilton masuk Islam


Seorang selebritis papan atas Amerika, Paris Hilton, dikabarkan telah masuk Islam, ujar juru bicaranya, Ian Brinkham kepada CBS news. "Ia telah bermain-main dengan pemikiran untuk beberapa waktu dan ketika ia dipenjara di Fasilitas Penahanan Century Regional pada tahun 2007, ia bertemu beberapa orang yang sudah berubah (memeluk Islam-red)," ujar Brinkham. Dengan memeluk Islam, Paris Hilton memutuskan untuk menghindari kehidupan lamanya sebagai selebriti pelacur. Berbicara dari studi Islam di Jeddah, ia mengatakan, "Saya telah menemukan kedamaian total dalam hidup saya. Sebelumnya, saya dulu dikenal sebagai kupu-kupu malam, orang yang melanggar moral, tapi sekarang semuanya berubah. Alhamdulillah."

Paris Hilton berencana untuk kembali ke Los Angeles minggu depan untuk memulai sekolah Islam di pusat Beverly Hills.

"Lupakan Scientology atau Kaballah. Ini adalah agama yang sekarang. Aku tidak akang mengenakan seutas tali merah di pergelangan tangan saya atau berjalan berkeliling seperti robot dan berbicara dengan Xenu. Islam adalah agama baru. Aku akan menyebarkan firman dalam Al Qur'an kepada semua orang," ujar Hilton bersemangat.

Paris Hilton juga berencana untuk mengubah namanya menjadi "Tahirah" yang berarti "murni atau suci" dalam bahasa Arab.

Sekolah Islamnya akan dimulai pada bulan Juli mendatang dan akan dijadikan tempat spiritual populer yang akan menghantui banyak selebriti.

Allah tahu yang terbaik untuk Paris Hilton dan semoga taubatnya diterima.

Paris Hilton Masuk Islam?

Selebritis Amerika, Paris Hilton telah masuk Islam. Hal ini dinmaklumkan oleh jurucakanya, Ian Brinkham, melalui CBS News.

“Dia memikirkan hal tersebut dalam beberapa waktu dan ketika ia dipenjarapada tahun 2007, dia menemui beberapa orang yang telah memeluk islam ” Ujar Brinkham.

Dengan menjadi muslim, Paris Hilton telah memutuskan untuk menghindari kehidupan lamanya sebagai selebriti dengan kehidupan bebas. Ketika bercakap dari pusat pendidikan Islam di Jeddah,d ia berkata: “Saya telah menemui kedamaian sesungguhnya dalam kehidupan saya, saya dulu dikenal sebagai wanita malam, dan kurang bermoral, tapi sekarang semua itu telah berubah. Alhamdulillah.."

Paris Hilton merancang untuk kembali ke Los Angeles minggu depan untuk mulai mendirikan sekolah Islam di pusat Beverly Hills yang begitu gemilang

“Lupakan saja tentang Scientology atau Kaballah. Ini adalah agama terbaik yang pernah ada sekarang. saya tidak akan mengenakan tali merah di pergelangan tangan atau berjalan-jalan seperti robot yang berbicara tentang Xenu. Islam adalah agama yag wajib dianuti, dan saya akan menyebarkan ayat ayat Al-Quran kepada semua orang, “kata Paris Hilton bersemangat.

Paris Hilton juga merancang untuk mengubah namanya menjadi ‘Tahirah’. Perkataan dalam bahasa Arab yang bererti’murni, atau suci’
sumber

Selebritis Hollywood Paris Hilton Masuk Islam?

JAKARTA (voa-islam.com) - Selebritis terkemuka Amerika, Paris Hilton telah masuk Islam. Hal ini dikabarkan Johnny Wilko dalam dailysquib.co.uk. Dalam artikel berjudul "Paris Hilton Converts to Islam" tersebut, Wilko mengutip pernyataan juru bicaranya, Ian Brinkham, melalui CBS News.

"Dia memikirkan hal tersebut dalam beberapa waktu dan ketika ia dipenjara di Fasilitas Penahanan Century Regional pada tahun 2007, ia menemui beberapa orang yang telah memeluk islam," Ujar Brinkham.

Dengan menjadi muslim, Paris Hilton telah memutuskan untuk menghindari kehidupan lamanya sebagai selebriti dengan kehidupan bebas dan ugal ugalan.

Ketika berbicara dari pusat studi Islam di Jeddah, ia berkata, "Saya telah menemukan kedamaian sesungguhnya dalam kehidupan saya, saya dulu dikenal sebagai wanita malam, dan kurang bermoral, tapi sekarang semua itu telah berubah. Alhamdulillah!"


Hilton berencana untuk kembali ke Los Angeles minggu depan untuk mulai mendirikan sekolah Islam di pusat Beverly Hills yang begitu gemerlap.

"Lupakan saja tentang Scientology atau Kaballah. Ini adalah agama terbaik yang pernah ada sekarang. saya tidak akan mengenakan tali merah di pergelangan tangan atau berjalan-jalan seperti robot yang berbicara tentang Xenu. Islam adalah agama yag wajib dianut. dan saya akan menyebarkan ayat-ayat Al-Quran kepada semua orang," kata Paris Hilton bersemangat.

Paris Hilton juga berencana untuk mengubah namanya menjadi 'Tahirah'. sebuah kata dalam bahasa Arab yang berarti'murni, atau suci'.

Sekolah Islamnya akan dimulai pada bulan Juli mendatang dan akan dijadikan tempat spiritual populer yang akan menghantui banyak selebriti Hollywood.
Berita keislaman Paris Hilton yang dirilis dailysquib.co.uk tersebut memunculkan pro dan kontra. Sebagian percaya dan menyebarluaskan di berbagai blog dan situs jejaring sosial, sedangkan sebagian besar lainnya menganggapnya sebagai “hoax” belaka.
Rumor masuk Islamnya Paris Hilton ini mulai merebak ketika pewaris Hotel Hilton tersebut mengadakan jumpa pers dalam rangka promosi  film “My New BFF” (Best Friends Fo-Eva) di Dubai, bulan Juli 2009. Dubai menjadi target promosi bagi Paris Hilton, karena kota ini dinilai sebagai tempat yang strategis untuk pengembangan bisnisnya. Selama 20 tahun terakhir, Dubai memproklamirkan diri sebagai pusat merek mewah.
Dalam acara tersebut, Paris Hilton mengenakan busana khas Arab lengkap dengan kerudung. Kepada audien, Paris menyapa dengan salam islami “Assalamu’alaikum.” Paris menjelaskan bahwa dirinya sangat menghormati para pengunjung. “I just want to respect everyone here,” ujarnya.
Sedangkan mereka meyakini berita ini sebagai kebohongan, sangat  beralasan karena dalam  situs dailysquib telah dicantumkan copyright bahwa materi di situs tersebut adalah berita satire (parodi, ironi, sarkasme) belaka. Berikut kutipan copyright dailysquib:
© Copyright 2011 dailysquib.co.uk | The Daily Squib is a curious satirical publication and should therefore be taken fu**ing seriously.
Menilik dari namanya saja situs www.dailysquib.co.uk sudah sangat meragukan. Wikipedia menjelaskan squib sbb: “A squib is a brief satirical or witty piece of writing or speech, like a lampoon, or a short, sometimes humorous piece in a newspaper or magazine, used as a filler. It can be intended to ignite thinking and discourse by others on topics of theoretical importance - e.g., see MIT Press's journal, Linguistic Inquiry, but is often less substantial than this and just humorous.”
Sejauh ini, sulit dipastikan kebenaran berita masuk Islamnya Paris Hilton. Jika benar selebritis Hollywood ini masuk Islam, bisa dipastikan media seluruh dunia akan gempar.
Hingga kini belum ada kantor berita internasional terkemuka yang memberitakan hal ini. Juga belum ada konfirmasi resmi dari Paris Hilton akan berita keislamannya baik di facebook fans pagenya, twitter maupun artikelnya di Wikipedia. Wallahu a'lam [syahidah/voa-islam.com]

Selebritis Paris Hilton Murtad ke Budha Karena Bosan Shalat dan Puasa?

JAKARTA (voa-islam.com) – Makin jelas kebohongan Dailysquib yang memberitakan selebritis Paris Hilton Masuk Islam beberapa waktu lalu. Beberapa hari setelah mengisukan Paris Hilton masuk Islam, kini Dailysquib kembali mengisukan berita miring bahwa mantan model porno Hollywood itu bosan melakukan  kewajiban shalat lima kali sehari dan puasa, lalu beralih menjadi seorang Budha.
Kamis (03/02/2011) Johnny Wilko menulis berita berjudul “Paris Hilton Converts to Islam” di laman Dailysquib bahwa Paris Hilton telah masuk Islam, sesuai dengan pernyataan juru bicaranya, Ian Brinkham. Keputusan masuk Islam ini bermula ketika Paris Hilton  dipenjara di Fasilitas Penahanan Century Regional pada tahun 2007, ia terinspirasi oleh beberapa orang yang telah memeluk Islam.
Setelah menjadi muslimah, tulis Johnny Wilko, Paris Hilton mengubah namanya menjadi ‘Tahirah’ yang berarti murni dan suci dan memutuskan bertaubat menghindari kehidupan lamanya sebagai selebriti dengan kehidupan bebas dan ugal ugalan. Selanjutnya, Hilton berencana untuk kembali ke Los Angeles minggu depan untuk mulai mendirikan sekolah Islam di pusat Beverly Hills yang begitu gemerlap yang akan dimulai pada bulan Juli mendatang.
Berita keislaman Paris Hilton yang dirilis dailysquib.co.uk tersebut memunculkan pro dan kontra. Sebagian percaya dan menyebarluaskan di berbagai blog dan situs jejaring sosial, sedangkan sebagian besar lainnya menganggapnya sebagai “hoax” belaka.
Belum reda pro dan kontra tentang rumor masuk Islamnya bintang porno kelas dunia itu, sepekan kemudian, Rabu (09/02/2011), Dailysquib merilis berita tak kalah sensasionalnya. Seorang jurnalis yang menamakan diri Dick Saloman menulis berita berjudul “Paris Hilton Converts to Buddhism.” Lagi-lagi, Dailysquib mengklaim mengutip pernyataan Ian Brinkham juru bicara Paris Hilton.
“Paris Hilton has now decided to convert to Buddhism, after sensationally converting to Islam last week, her press officer, Ian Brinkham has revealed,” tulis Dailysquib dalam leadingnya. (Paris Hilton telah memutuskan untuk masuk agama Buddha, menyusul berita sensasional pekan sebelumnya bahwa ia memeluk agama Islam, kata Ian Brinkham juru bicaranya).
Paris Hilton, tulis Dailysquib, meninggalkan Islam karena bosan dengan kewajiban shalat lima kali sehari.
“Inilah yang bisa kami katakan, Paris memeluk suatu agama di minggu lalu tapi dengan cepatnya dia merasa bosan. Dalam agama (Islam) tersebut diwajibkan beribadah shalat rutin lima kali sehari dan berpuasa. Hal inilah yang terasa begitu melelahkan untuknya,” jelas Brinkham sebagaimana dikutip Dailysquib.
Dailysquib menambahkan, mantan model porno yang telah tidur dengan 12.000 orang terkenal ini telah menemukan agama yang tepat untuk dirinya. “Tampaknya Paris Hilton telah mencapai akhir dari perjalanan spiritualnya dengan mendapatkan pencerahan kemarin. Dia kemudian merayakannya dengan membeli sepasang sepatu seharga $ 8,000,” tulisnya.
Untuk meyakinkan pembaca, Dailysquib membuat kronologis yang membuat Paris Hilton tertarik dan menjadi pemeluk Budha. Mulanya, dia bertemu dengan mantan penjahat, Bodhidharma Mahatma Ibnu Himar, di daerah perbelanjaan terkenal, Rodeo Drive di Beverly Hills. Dia kemudian yakin untuk bergabung dengan sekte Buddhanya.
“Saya rasa ini saat ini adalah agama yang tepat baginya walaupun saya harus mengatakan dalam tahun ini saja, dia telah melalui sekitar 23 agama dan sekte,” kata kakaknya, Nicky Hilton seperti dikutip Dailysquib.
Di akhir tulisannya, Dailysquib menjustifikasi beritanya dengan mengutip pernyataan Brad Mullet, pacar terbaru Paris Hilton: “Paris mencoba Islam selama seminggu, dan sekarang dia sedang dibimbing oleh seorang pendeta Buddha dan saya kira dua minggu dari sekarang ia mungkin akan mencoba sesuatu yang lain lagi.”
Menyikapi status agama Paris Hilton yang simpang siur itu seharusnya umat Islam jangan mudah terkecoh. Karena materi berita dalam situs Dailysquib itu tak bisa dipercaya.
Alasannya, sebagaimana diberitakan voa-islam.com sebelumnya, karena dalam  situs dailysquib telah dicantumkan copyright bahwa materi di situs tersebut adalah berita satire (parodi, ironi, sarkasme) belaka. Berikut kutipan copyright dailysquib:
© Copyright 2011 dailysquib.co.uk | The Daily Squib is a curious satirical publication and should therefore be taken fu**ing seriously.
Menilik dari namanya saja situs www.dailysquib.co.uk sudah sangat meragukan. Wikipedia menjelaskan squib sbb: “A squib is a brief satirical or witty piece of writing or speech, like a lampoon, or a short, sometimes humorous piece in a newspaper or magazine, used as a filler. It can be intended to ignite thinking and discourse by others on topics of theoretical importance - e.g., see MIT Press's journal, Linguistic Inquiry, but is often less substantial than this and just humorous.”
Sejauh ini, sulit dipastikan kebenaran berita masuk Islam maupun murtadnya Paris Hilton. Jika benar selebritis Hollywood ini masuk Islam lalu murtad menjadi Budha karena bosan shalat dan puasa, bisa dipastikan media seluruh dunia akan gempar.
Hingga berita ini diturunkan, belum ada kantor berita internasional terkemuka yang memberitakan hal ini. Juga belum ada konfirmasi resmi dari Paris Hilton akan berita keislamannya baik di facebook fans pagenya, twitter maupun artikelnya di Wikipedia. [taz, aa, syahidah]

Benarkah Paris Hilton Masuk Islam?

Rabu, 09 Pebruari 2011, 18:12 WIB

Benarkah Paris Hilton Masuk Islam?
Paris Hilton

REPUBLIKA.CO.ID, JAKARTA -Bukan Paris Hilton namanya jika tidak menghentakkan dunia dengan 'aksi-aksinya'. Namun, 'aksinya' kali ini, bisa jadi, sungguh diluar logika masyarakat dunia yang mengenalnya dengan segala kelakuannya.
Aksinya kali ini terkait kepercayaannya terhadap agama yang dianutnya selama ini, yang dikabarkan mulai tergoyahkan. 'Paris Hilton telah masuk Islam', demikian diberitakan dailysquib.co.uk.
Namun, berita keislaman Paris Hilton yang dirilis dailysquib.co.uk tersebut masih dipertanyakan dan memunculkan pro dan kontra. Maklum, dailysquib dikenal sebagai laman berita yang kerap memuat berita-berita hoax, alias karangan sendiri. Sebagian percaya dan menyebarluaskan di berbagai blog dan situs jejaring sosial, sedangkan sebagian besar lainnya menganggapnya sebagai 'hoax' belaka.

Artikel dailysquib berjudul 'Paris Hilton Converts to Islam' yang ditulis Johnny Wilko tersebut mengutip pernyataan juru bicara Paris, Ian Brinkham, di CBS News. "Dia memikirkan hal tersebut dalam beberapa waktu dan ketika ia dipenjara di Fasilitas Penahanan Century Regional pada tahun 2007, ia menemui beberapa orang yang telah memeluk islam," ujar Brinkham.

Dengan menjadi muslim, Paris Hilton telah memutuskan untuk menghindari kehidupan lamanya sebagai selebriti dengan kehidupan bebas dan ugal-ugalan. Ketika berbicara dari pusat studi Islam di Jeddah, ia berkata, "Saya telah menemukan kedamaian sesungguhnya dalam kehidupan saya, saya dulu dikenal sebagai wanita malam, dan kurang bermoral, tapi sekarang semua itu telah berubah. Alhamdulillah!"

Hilton berencana untuk kembali ke Los Angeles minggu depan dan mulai mendirikan sekolah Islam di pusat Beverly Hills yang begitu gemerlap. "Lupakan saja tentang Scientology atau Kaballah. Ini adalah agama terbaik yang pernah ada sekarang. Saya tidak akan mengenakan tali merah di pergelangan tangan atau berjalan-jalan seperti robot yang berbicara tentang Xenu. Islam adalah agama yag wajib dianut, dan saya akan menyebarkan ayat-ayat Al-Quran kepada semua orang," ungkap Paris Hilton bersemangat.

Paris Hilton juga berencana untuk mengubah namanya menjadi 'Tahirah'. Sebuah kata dalam bahasa Arab yang berarti 'murni, atau suci'. Sekolah Islamnya akan dimulai pada Juli mendatang dan akan dijadikan tempat spiritual populer yang akan menghantui banyak selebriti Hollywood.
Rumor masuk Islamnya Paris Hilton ini mulai merebak ketika pewaris Hotel Hilton tersebut mengadakan jumpa pers dalam rangka promosi  film 'My New BFF' (Best Friends Fo-Eva) di Dubai, pada Juli 2009 lalu. Dubai menjadi target promosi bagi Paris Hilton, karena kota ini dinilai sebagai tempat yang strategis untuk pengembangan bisnisnya. Selama 20 tahun terakhir, Dubai memproklamirkan diri sebagai pusat merek mewah.

Dalam acara tersebut, Paris Hilton mengenakan busana khas Arab lengkap dengan kerudung. Kepada audien, Paris menyapa dengan salam Islami 'Assalamu’alaikum.' Paris menjelaskan bahwa dirinya sangat menghormati para pengunjung. "Saya hanya ingin mencoba untuk menghormati semua orang yang ada disini," ujarnya.

Sejauh ini, belum bisa dipastikan kebenaran berita masuk Islamnya Paris Hilton. Jika benar selebritis Hollywood ini masuk Islam, bisa dipastikan media seluruh dunia akan gempar. Namun hingga kini belum ada kantor berita internasional terkemuka yang memberitakan hal ini. Juga belum ada konfirmasi resmi dari Paris Hilton akan berita keislamannya baik di facebook fans page-nya, twitter maupun artikelnya di Wikipedia. Wallahu a'lam.
Redaktur: Djibril Muhammad
Sumber: syahidah/voa-islam.com

GADIS 16 TAHUN SUBUR IKUT ISLAM TAPI MASIH DIBANGKU SEKOLAH...ABIS BELAJAR 23 TAHUN KEATAS...ADAKAH SYARAK BENARKAN COUPLE2 NI...LANGGAR HUKUM AKIBAT TENTU ADA

Mati terjatuh sebelum jumpa kekasih


INILAH apartmen di Desa Pandan lokasi Khadijah ditemui mati selepas terjatuh dari tingkat tujuh untuk menemui kekasihnya.


KUALA LUMPUR – Hajat seorang gadis keluar dari rumah tanpa pengetahuan keluarga bagi bertemu kekasihnya mengundang padah apabila dia maut selepas terjatuh dari tingkat tujuh sebuah apartmen kuarters kerajaan di Desa Pandan di sini semalam.
Sebelum kejadian pada pukul 8 pagi, mangsa, Siti Khadijah Muhammad, 16, mengurung diri di dalam bilik di rumahnya selepas dipercayai memberontak kerana dihalang keluarga untuk bertemu kekasihnya.
Bagaimanapun, selepas terdesak untuk berjumpa kekasihnya, mangsa cuba keluar dari tingkap di bilik rumahnya.
Khadijah dikatakan menyambung lima helai selendang yang setiap satu sepanjang kira-kira satu meter setengah dengan niat dapat sampai ke bawah dan berjumpa kekasihnya.
Semasa kejadian, ibu gadis itu dan empat adik mangsa berada di rumah sementara bapa mangsa berada di pejabat.
Bagaimanapun, hajat Khadijah bertemu buah hatinya tidak kesampaian apabila kain selendang yang disambungnya itu terputus sebaik mangsa bergantung pada kain tersebut.
Mangsa ditemui terbaring berlumuran darah dalam keadaan sudah tidak bernyawa oleh penduduk di apartmen sembilan tingkat itu.

Remaja lelaki sedih kehilangan Khadijah

KUALA LUMPUR - Seorang remaja lelaki yang mendakwa kekasih Siti Khadijah Muhammad, 16, yang ditemui mati terjatuh dari sebuah apartmen di Desa Pandan di sini tidak dapat menerima hakikat dia sudah kehilangan gadis itu.
Menerusi laman Twitter miliknya, remaja berusia 16 tahun yang dikenali sebagai Farid itu melahirkan rasa sedih kerana tidak dapat berjumpa mangsa sebelum gadis itu meninggal dunia.
Remaja lelaki yang tinggal di Damansara Damai, Petaling Jaya itu turut mendakwa, ibu dan seorang adik perempuan mangsa menjadi punca gadis itu nekad keluar daripada rumah melalui tingkap.
Antara petikan yang ditulis dalam Twitter remaja lelaki itu: "Aku hidup sekarang sampai mati aku takkan maafkan korang berdua ****. Kalau korang bagi dia keluar aku rasa dia masih ada lagi."
Selepas mendapat maklumat kekasihnya mati terjatuh daripada apartmen, remaja lelaki itu terus pergi Rumah Mayat Hospital Kuala Lumpur untuk menatap wajah kekasihnya itu.
Mengikut Twitter itu lagi, remaja berkenaan meluahkan, air matanya tidak berhenti mengalir selepas menatap wajah gadis pujaannya yang sudah tidak bernyawa di hospital.
Pada sebelah petang, remaja lelaki itu mengemas kini Twitter miliknya lagi dengan memberitahu, dia yang tiada wang memberanikan diri menaiki teksi ke rumah arwah kekasihnya untuk sama-sama membaca surah Yasin.
Sampai di apartmen tersebut, remaja itu memberitahu, dia bernasib baik kerana keluarga kekasihnya membayar wang tambang teksi.
Kemas kini pada pukul 8.30 malam tadi pula menyebut, dia berasa bersalah kerana kematian Khadijah dianggap mempunyai kaitan dengan dirinya.
"Aku rasa serba salahlah, dia meninggal sebab aku. Dia sanggup buat macam itu semata-mata nak jumpa dengan aku."
Tinjauan Kosmo! di akaun Twitter remaja itu pada pukul 8.47 malam tadi mendapati akaun tersebut dibanjiri ucapan takziah pengikutnya yang berjumlah 3,390 orang yang rata-ratanya melahirkan rasa simpati terhadap nasib mangsa dan remaja lelaki itu.
Remaja itu bagaimanapun gagal dihubungi Kosmo! bagi mendapatkan komen mengenai kejadian itu.
Sementara itu, laman Facebook dan Twitter milik Khadijah sudah ditutup oleh keluarga mangsa.

Majoriti tidak suburGAYA hidup masa kini yang mementingkan kerjaya boleh menjejaskan kesuburan. - Gambar hiasan


KUALA LUMPUR - Satu kajian mengenai kesuburan dalam kalangan pasangan yang baru berumah tangga di Malaysia mendapati kira-kira 69 peratus tidak menyedari mereka dikategorikan sebagai tidak subur jika gagal mendapat anak setelah setahun berkahwin.
Masalah tersebut berpunca daripada sikap pasangan yang terlalu fokus kepada pencapaian dalam kerjaya, kesihatan dan keinginan memiliki hubungan yang stabil sebelum memiliki anak.
Kajian Starting Families Asia 2011-2012 yang dijalankan ke atas 1,000 orang wanita di 10 buah negara Asia mendapati, mereka mengalami jurang pengetahuan yang tinggi tentang kesuburan, punca ketidaksuburan dan pilihan mendapatkan rawatan kesuburan.
Pakar Perunding Kanan Jabatan Obstetrik dan Ginekologi Universiti Kebangsaan Malaysia, Prof. Dr. Zainul Rashid Mohamad Razi berkata, keadaan bertambah buruk apabila pasangan terbabit enggan mendapatkan bantuan pakar dengan segera.
Beliau berkata, sikap itu bertentangan dengan negara-negara lain di Asia apabila kaum wanita negara ini menentukan masa sesuai untuk memiliki anak berbanding suami mereka.

120,000 belia diramal muflis menjelang tahun 2020

KUANTAN - Jumlah golongan belia yang muflis akibat berhutang mungkin mencecah 120,000 orang menjelang tahun 2020 sekiranya langkah-langkah pencegahan tidak diambil mulai sekarang.
Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, usaha perlu diambil bagi mencegah kegagalan golongan belia melunaskan pelbagai hutang yang diambil seperti hutang kad kredit, beli kereta dan pinjaman peribadi.
"Saya bimbang jika perkara ini dibiarkan, ia pasti mengancam masa depan negara kerana golongan belia merupakan sumber produktiviti utama negara.
"Justeru, golongan belia terutamanya mahasiswa perlu melengkapkan diri dengan pelbagai ilmu kepenggunaan untuk kepentingan masa depan," katanya pada Majlis Penyerahan Kad Siswa 1Malaysia dan Karnival Gerakan Pengguna Siswa (GPS) Universiti Malaysia Pahang di sini kelmarin.

Jual darjah kebesaran RM200,000ABDUL HALIM menunjukkan akhbar yang memaparkan iklan ucapan tahniah kepada penerima darjah kebesaran Kelantan palsu di Kota Bharu semalam.


KOTA BHARU - Istana Kelantan mengesan perbuatan pihak tertentu yang menyamar sebagai Kerabat Diraja Kelantan dan cuba menipu orang ramai dengan mendakwa boleh mendapatkan pingat dan darjah kebesaran Negeri Kelantan.
Ketua Istiadat Kelantan, Datuk Abdul Halim Hamad berkata, pengurniaan pingat dan darjah kebesaran tersebut dijual dengan harga mencecah hingga RM200,000.
Beliau berkata, penjualan pingat dan darjah kebesaran tersebut bercanggah dengan Fasal (1) Perkara 43 Undang-Undang Perlembagaan Tubuh Kerajaan Kelantan (Bahagian Kedua) yang menyatakan hanya Sultan Kelantan yang berhak mengurniakan gelaran dan darjah kebesaran kepada individu-individu yang layak.
"Tiada mana-mana orang atau individu boleh mengurniakan Darjah-darjah Kebesaran Negeri. Pihak yang menganjurkan majlis tersebut telah melanggar Undang-Undang Tubuh Kerajaan Kelantan.
"Saya ingin tegaskan tidak ada mana-mana pihak diberi autoriti oleh Sultan Kelantan, Sultan Muhammad V untuk pengurniaan Darjah Kebesaran dan melibatkan bayaran kewangan," katanya pada sidang akhbar di Istana Balai Besar di sini semalam.
Abdul Halim berkata, penjualan darjah kebesaran kepada individu dari dalam dan luar Kelantan itu mula dikesan pada akhir tahun lepas dan Istana Kelantan telah membuat beberapa laporan polis mengenainya.
Beliau berkata, ada pihak tertentu mendakwa dirinya adalah kerabat Diraja Kelantan dan telah mengurniakan pingat kepada beberapa individu termasuk dari Sarawak dan Kuala Lumpur.
Sehubungan itu, beliau menasihatkan rakyat Kelantan atau dari luar negeri ini supaya tidak terpedaya dengan kegiatan untuk menganjur atau menerima pengurniaan daripada mana-mana pihak selain daripada Istana Kelantan sendiri.
"Kami juga menasihatkan individu yang menerima darjah kebesaran (secara tidak sah) supaya menyerahkannya kepada pihak berkuasa.
"Saya amat dukacita dengan pihak-pihak tertentu yang masih tidak serik dengan tindakan yang dikenakan dan masih terus menawarkan darjah dan pingat kebesaran secara tidak sah dan menipu individu tertentu," katanya. - Bernama

Tuntut ganti rugi lebih RM69,000


NOR FAEZAH (kiri) dan Syed Najib menunjukkan kesan luka (dalam bulatan) pada kaki Abdullah akibat tersepit eskalator ketika memakai kasut Crocs dua tahun lalu.


KUALA LUMPUR – Sepasang suami isteri menyaman syarikat pengedar kasut Crocs dan dua yang lain bagi menuntut ganti rugi RM69,058.70 selepas kaki anak lelaki mereka yang ketika itu berusia dua tahun tersepit di celah eskalator sebuah pusat beli-belah di Damansara Utama dekat sini dua tahun lalu.
Syed Najib Syed Jaffar Albar dan isterinya, Nor Faezah Amir hadir ke Pejabat Pendaftar Kompleks Mahkamah Tinggi di sini bersama kanak-kanak itu, Abdullah, 5, selaku plaintif.
Abdullah diwakili Tetuan Shukor Baljit & Partners menamakan syarikat Kinderdijik Sdn. Bhd. sebagai defendan pertama manakala defendan kedua dan ketiga, syarikat Hitachi Elevator Engineering (M) Sdn. Bhd. dan Bandar Utama City Cor- porations Sdn. Bhd.
Mengikut writ saman, plaintif mendakwa, kejadian berlaku pada 31 Januari 2010 di pusat beli-belah One Utama apabila dia dan ibunya menggunakan eskalator untuk turun dari aras satu ke aras bawah yang dipasang, diselenggara dan diperiksa defendan kedua.

TUNTUT...AKHIRAT ALLAH TUNTUT YANG BUAT MUNGKAR...YANG TERLEPAS SEBAB SONGLAP HAK RAKYAT..PENIPU...ZALIM DAN TAK TUNAI JANJI JUGA

2,000 ibu tunggal di Selangor fail saman tuntut RM10.9 jutaSEKUMPULAN ibu tunggal melaungkan kata-kata semangat selepas memfailkan saman tuntutan RM10.9 juta terhadap kerajaan negeri Selangor dan Khalid di Mahkamah Tinggi Shah Alam semalam.


SHAH ALAM - Seramai 2,020 ibu tunggal di Selangor memfailkan saman berjumlah RM10.9 juta terhadap kerajaan negeri Selangor dan Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim kerana didakwa gagal memberi elaun ibu tunggal seperti yang terkandung dalam Manifesto Pilihan Raya Umum ke-12.
Tuntutan itu difailkan melalui Tetuan Kamarudin & Partners di Pejabat Pendaftar Mahkamah Tinggi di sini semalam.
Kira-kira 50 wakil ibu tunggal hadir ketika saman berkenaan difailkan.
Dalam pernyataan tuntutan tersebut, kerajaan negeri dan Abdul Khalid yang dinamakan sebagai defendan pertama dan kedua, didapati gagal membayar elaun ibu tunggal RM100 seperti yang dijanjikan dalam Manifesto Pakatan Rakyat (PR) selama 54 bulan bermula 1 April 2008 hingga 30 Oktober 2012 kepada kesemua plaintif dengan jumlah keseluruhan RM10,908,000.

Polis cari 15 individu

GEORGE TOWN – Seorang wanita antara 15 individu yang dicari bagi membantu siasatan berhubung kes samun bersenjata dan pecah rumah sekitar Timur Laut sejak awal tahun ini.
Ketua Polis Daerah Timur Laut, Asisten Komisioner Gan Kong Meng berkata, identiti mereka diperoleh selepas pihaknya menjalankan siasatan ke atas 12 laporan kes samun dan pecah rumah di lapan kawasan di sekitar Pulau Pinang.
“Jumlah kerugian dianggarkan mencecah RM300,000. Kesemua individu yang dicari itu berusia lingkungan 20 hingga 40 tahun,” katanya pada sidang akhbar di sini.
Sehubungan itu, polis meminta orang ramai yang mempunyai maklumat mengenai kesemua individu tersebut menghubungi polis Timur Laut di talian 04-228 2222 bagi membantu siasatan.

Tukang tilik Siam mati ditembakBEBERAPA anggota polis mengusung mayat mangsa yang mati ditembak di rumahnya di Taman Permas Jaya, Johor Bahru semalam.


JOHOR BAHRU - Seorang tukang tilik berketurunan Siam maut manakala teman wanitanya parah akibat ditembak di rumah lelaki tersebut di Jalan Permas 12/10, Permas Jaya di sini petang semalam.
Dalam kejadian pada pukul 5.15 petang itu, mangsa, Ang Keng, 40, meninggal dunia di tempat kejadian apabila terkena beberapa das tembakan di kepala dan tubuhnya.
Teman wanitanya yang dikenali sebagai Sureen Toh, 30, pula dikejarkan ke Hospital Sultanah Aminah di sini akibat terkena serpihan peluru di dahinya.
Menurut Ketua Polis Daerah Johor Bahru Selatan, Asisten Komisioner Zainuddin Yaacob, Sureen yang cedera sempat menghubungi polis memaklumkan kejadian itu.
"Apabila polis tiba di tempat kejadian, lelaki tersebut telah meninggal dunia manakala teman wanitanya itu dikejarkan ke hospital untuk mendapatkan rawatan.
"Mangsa ditembak di tingkat bawah manakala Sureen ditembak ketika dia berada di salah sebuah bilik di tingkat atas rumah teres dua tingkat itu," katanya di sini semalam.
Zainuddin berkata, polis tidak menolak kemungkinan mangsa mengenali suspek kerana tiada kesan pecah masuk di pintu dan pagar rumah tersebut.
Dalam pada itu, bapa mangsa yang dikenali sebagai Hong, 70, berkata, perbuatan itu dipercayai dilakukan oleh individu yang mengenali anaknya.
Ujarnya, mangsa merupakan tukang tilik dan menjalankan bisnes menjual peralatan sembahyang sejak lebih enam tahun lalu.

JANGAN URUS AKHLAK GAGAL

Generasi Y bijak urus kewanganSIKAP disiplin generasi Y dalam menguruskan kewangan membolehkan mereka menabung dan kurang berhutang. - Gambar hiasan


KUALA LUMPUR - Golongan generasi Y yang berumur antara 18 hingga 28 tahun pada masa ini lebih bijak menguruskan kewangan peribadi berbanding generasi sebelum mereka.
Generasi sekarang suka menabung daripada pendapatan bulanan mereka, hidup bebas daripada hutang dan lebih cenderung menggunakan kad debit untuk berbelanja.
Maklumat tersebut diperoleh daripada satu kaji selidik yang dijalankan oleh syarikat pembayaran global Visa terhadap lebih daripada 5,500 responden yang berumur antara 18 hingga 28 tahun di rantau Asia Pasifik, Eropah Tengah, Asia Barat dan Afrika.
Pengurus Visa Malaysia, Stuart Tomlinson berkata, daripada kaji selidik tersebut, 83 peratus daripada golongan berkenaan menyimpan sehingga 32 peratus daripada pendapatan bulanan mereka. Ia akan digunakan pada masa depan selain diberikan kepada ibu bapa.
"Enam daripada 10 golongan muda dalam kumpulan itu juga kini hidup bebas hutang dan 41 peratus daripada mereka lebih gemar menggunakan kad debit mengikut keperluan.
"Penggunaan kad debit dapat membendung masalah hutang dan mendidik sifat berbelanja secara bijaksana," katanya dalam kenyataan yang dikeluarkan di sini semalam.

Penduduk Gaza gembira

PARA pejuang Hamas berarak bagi meraikan gencatan senjata dengan Israel di kem pelarian Jebaliya, utara Genting Gaza semalam.


BANDAR GAZA, Palestin - Presiden Palestin, Mahmud Abbas menghubungi Perdana Menteri Hamas, Ismail Haniyeh semalam bagi mengucapkan tahniah di atas 'kemenangan' menentang Israel.
"Dalam satu perbualan telefon, Abbas mengucap tahniah kepada Haniyeh di atas kemenangan Hamas dan takziah buat mereka yang mati syahid," kata satu kenyataan pejabat Haniyeh.
Agensi berita rasmi Palestin, Wafa melaporkan, Abbas menerima panggilan telefon daripada Haniyeh bagi memaklumkan mengenai situasi di Gaza selepas persetujuan gencatan senjata dicapai pada Rabu lalu
"Presiden 'tabik' di atas kesabaran penduduk Palestin ketika menghadapi serangan dan menekankan kepentingan gencatan senjata," lapor Wafa.
Pergerakan Hamas menguasai Gaza manakala Abbas daripada pergerakan Fatah menguasai pentadbiran Tebing Barat di Palestin.
Sementara itu, jalan-jalan raya di Gaza yang lengang ekoran serangan udara dan laut tentera Israel sebelum ini kembali dipenuhi dengan kereta dan orang ramai selepas gencatan senjata tersebut dipersetujui kedua-dua pihak.
Penduduk juga bersorak kegembiraan kerana sempadan Gaza yang ditutup Israel dibuka semula ekoran persetujuan gencatan tersebut.
Para pemimpin Hamas turut mengisytiharkan kemenangan ke atas Israel semalam.
Ribuan penyokong pergerakan itu mengibarkan bendera pada satu perhimpunan pada hari pertama gencatan senjata.
Serangan Israel berlaku selama lapan hari bagi membalas serangan roket para pejuang Palestin.
Haniyeh yang berucap menerusi televisyen meminta para pejuang menghormati gencatan senjata itu.
Gencatan senjata itu diusahakan oleh Presiden Mesir, Mohamed Morsi.
Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama mengucapkan terima kasih kepada Morsi kerana peranannya melakukan rundingan gencatan senjata itu.
"Presiden mengucapkan terima kasih kepada Morsi kerana usaha-usahanya untuk mencapai satu gencatan senjata dan disebabkan kepimpinannya dalam rundingan (gencatan senjata)," kata satu kenyataan White House.

HANIYEH (kiri) melambaikan tangan ke arah penduduk pada perhimpunan meraikan gencatan senjata di Bandar Gaza.


Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu menyatakan beliau menerima cadangan AS supaya memberi peluang terhadap gencatan senjata tersebut dilaksanakan.
Menteri Pertahanan Israel, Ehud Barak menyatakan, Israel telah mencapai semua matlamat ketenteraan semasa serangan selama lapan hari itu.
Beliau juga mengarahkan pihak tentera memantau gencatan tersebut.
Gencatan senjata itu meminta Israel menghentikan semua aktiviti ketenteraan di daratan, laut dan udara termasuk melakukan serangan terhadap individu Palestin.
Serangan roket para pejuang Hamas juga akan dihentikan ekoran gencatan itu.
Israel juga akan membenarkan pergerakan penduduk Palestin dan barang melalui sempadan Gaza berdasarkan persetujuan yang dicapai kedua-dua pihak.
Semasa serangan itu, tentera Israel menyatakan lebih 1,500 sasaran di Gaza telah diserang.
Para pejuang Palestin melancarkan 1,354 serangan roket ke wilayah Israel.
Menurut Kementerian Kesihatan Hamas, seramai 163 penduduk Palestin mati dan 1,235 lagi cedera.
Seramai lima penduduk Israel terbunuh dan 280 lagi cedera.
Sementara itu, Ketua Hamas, Khaled Meshaal menyatakan Israel gagal dalam serangan tersebut.
"Selepas lapan hari, Tuhan menjauhkan tangan mereka daripada penduduk Gaza.
"Semua matlamat Israel menemui kegagalan," katanya. - Agensi

Pasangan Britain berkelakuan tidak senonoh dalam teksi dipenjara


BLAKE (kiri) berdiri di luar sebuah mahkamah di Dubai semalam.


DUBAI, Emiriyah Arab Bersatu - Seorang wanita warga Britain dan lelaki Ireland yang didapati bersalah melakukan hubungan seks di dalam sebuah teksi di sini dihukum penjara selama tiga bulan semalam sebelum dihantar pulang, kata peguam mereka.
Wanita itu, Rebecca Blake dan pasangannya, Conor McRedmond menafikan mereka berkelakuan tidak senonoh di dalam teksi semasa menghadiri perbicaraan pada bulan lepas.
Bagaimanapun, pasangan itu mengaku bersalah terhadap tuduhan ketiga di sebuah mahkamah iaitu minum minuman keras di tempat awam.
"Mereka dihukum penjara selama tiga bulan dan dihantar pulang serta didenda AS$817 (RM2,500) setiap seorang," kata peguam mereka, Shaker al-Shammary.
Shaker berkata, kedua-dua mereka akan membuat rayuan berhubung keputusan tersebut. - Reuters

Wanita Arab Saudi diawasi menerusi sistem elektronik


GAMBAR yang dirakamkan pada 19 November lalu menunjukkan seorang wanita meninggalkan sebuah pusat beli-belah di Riyadh.


RIYADH - Wanita-wanita di Arab Saudi diawasi menerusi sistem pemantau elektronik yang mengesan pergerakan mereka melepasi sempadan.
Sejak minggu lalu, golongan lelaki yang menjadi penjaga wanita menerima mesej pesanan menerusi telefon daripada pihak berkuasa.
Mesej itu memberitahu bahawa wanita yang berada di bawah jagaan mereka telah menyeberangi sempadan.
"Pihak berkuasa menggunakan teknologi untuk memantau wanita," kata seorang kolumnis, Badriya al-Bishr.
Wanita-wanita di negara ini tidak dibenarkan untuk meninggalkan Arab Saudi tanpa mendapat kebenaran daripada penjaga mereka.
Para penjaga itu yang terdiri daripada suami, abang atau saudara mereka perlu menandatangani 'borang kuning' bagi membenarkan golongan Hawa keluar dari negara ini.
Bagaimanapun, tindakan pihak berkuasa itu dikritik di laman Twitter.
"Kenapa anda tidak 'menggari' wanita anda dengan menggunakan gelang pengesan di kaki?' soal seorang pengguna di laman tersebut. - Agensi

Bangunan kediaman di tengah jalan raya


SEBUAH kereta berhenti di depan kediaman setinggi lima tingkat di Kampung Xiazhangyang di Wenling semalam.


WENLING, China - Sebuah bangunan kediaman setinggi lima tingkat berada di tengah sebatang jalan raya yang baharu di Kampung Xiazhangyang di sini.
Bangunan itu tidak diruntuhkan kerana Luo Baogen dan isterinya enggan berpindah disebabkan ganti rugi yang ditawarkan pemerintah masih rendah.
Dia dan isterinya tinggal di salah satu tingkat bangunan tersebut.
Menurut laporan media, semua jiran pasangan tersebut sudah berpindah.
Beberapa buah kenderaan yang melalui jalan tersebut akan bergerak bahagian depan dan belakang bangunan berkenaan.
Bagaimanapun, jalan raya tersebut masih belum dibuka secara rasmi. - Agensi

Planet Makemake tiada atmosfera


IMEJ yang diperoleh daripada Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan menunjukkan planet Makemake.


WASHINGTON - Sebuah planet kecil dalam sistem suria Bima Sakti didapati tidak mengandungi atmosfera, menurut laporan jurnal Nature kelmarin.
Sekumpulan saintis menyatakan dalam artikel jurnal tersebut bahawa penemuan itu dilakukan menerusi ukuran cahaya di planet berkenaan.
Ukuran tersebut diperoleh daripada data-data yang dikumpulkan oleh beberapa teleskop besar.
Makemake merupakan antara empat planet kecil yang terdapat dalam sistem galaksi Bima Sakti.
Planet tersebut ditemui pada 2005.
Suhu di planet itu ialah -240 darjah Celsius. - Agensi

POLITIK TAK LEBIH DARI ISLAM...MENCEGAH MUNGKAR...AJAK AMAL MAKRUF...JANGAN MUNGKAR TAK BOLEH TEGUR..ATAU KAWAN BUAT MUNGKAR DIAM DIRI...KAWAN SALAH TAK DIHUKUM...LAWAN SALAH KUTUK MACAM NAK MAMPUS...KAWAN TAK TEGUR MACAM TAK SALAH...AKHIRAT NANTI JAWAB

Ahli ‘motor besar’ maut

Oleh Asmah Rusman
asmah@hmetro.com.my

KUALA LUMPUR: Seorang maut manakala enam lagi parah dalam kemalangan membabitkan konvoi 12 motosikal berkuasa tinggi dengan sebuah kenderaan utiliti sukan (SUV) di Kilometer 13.6 Lebuh Raya Baru Lembah Klang (NKVE) sebelum susur Subang Jaya di sini, semalam.
Dalam kejadian kira-kira jam 11.30 pagi itu, mangsa yang terbunuh dikenali sebagai Ishak Jaafar, 53, ahli Kelab Kota Tinggi Bikers manakala isteri mangsa yang cedera parah, kini dirawat di Hospital Sungai Buloh.

Antara mangsa yang cedera parah ialah Ketua Jabatan Ketenteraman Awam dan Trafik Ibu Pejabat Polis Daerah Kota Tinggi, Johor, Asisten Superintendan Kamardin Yusof yang sedang bercuti.

Difahamkan, Kamardin bersama konvoi kelab motosikal berkuasa tinggi itu dalam perjalanan ke Phuket, Thailand, dan beliau patah tangan kanan.

Menurut sumber polis trafik, kemalangan berlaku apabila kenderaan SUV jenis Honda CRV yang berada di laluan tengah lebuh raya berkenaan, menukar laluan secara tiba-tiba.

Ancam emak demi nafsu

Oleh Zuliaty Zulkiffli
am@hmetro.com.my

JITRA: Seorang lelaki yang ditinggalkan isteri tergamak mengusir ibu kandungnya keluar dari rumah mereka di Kampung Malau, di sini, semata-mata untuk memadu kasih dengan pasangannya sejak seminggu lalu.
Tindakan lelaki berusia 30 tahun yang masih berstatus suami orang itu terbongkar apabila dia dan pasangannya dicekup kerana disyaki berkhalwat oleh sepasukan anggota penguat kuasa Pejabat Agama Daerah Kubang Pasu (PADKP), pada jam 11.45 malam kelmarin.
Menurut sumber penguat kuasa agama daerah, sebelum melakukan serbuan, pihaknya menerima maklumat lelaki terbabit mengusir ibunya daripada rumah itu semata-mata untuk membolehkan dia tinggal bersama teman wanitanya.

“Maklumat itu kami peroleh daripada pengadu yang juga pihak yang rapat dengan lelaki terbabit dan pengadu itu memberitahu tindakan keji lelaki terbabit menyebabkan ibunya terpaksa menumpang di rumah jiran.

“Malah, ibunya takut pulang ke rumah kerana anaknya mengugut mahu membunuhnya jika dia pulang,” katanya.

Ugut bunuh bayi

Oleh Mohd Jamilul Anbia Md Denin dan Wan Asrudi Wan Hasan
metroperak@yahoo.com.my

LAKON SEMULA...begini keadaan keluarga Mohd Yusri dijadikan tawanan.
LAKON SEMULA...begini keadaan keluarga Mohd Yusri dijadikan tawanan.
SUNGKAI: Seorang anggota polis dan keluarganya menempuh detik cemas apabila sekumpulan empat perompak bersenjatakan pedang yang memecah masuk rumah mentuanya, merampas dan mengugut mahu mencampakkan bayinya ke dalam sungai, awal pagi kelmarin.
Kejadian berlaku kira-kira jam 3 pagi, ketika Lans Koperal Mohd Yusri Che Deraman, 27, dan tujuh penghuni lain nyenyak tidur di rumah mentuanya di Kampung Kelah Baru, di sini.
Mohd Yusri dari Bahagian Trafik Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kuala Lumpur berkata, dia dikejutkan daripada tidur oleh keempat-empat penjenayah yang menghalakan pedang ke mukanya.

“Mereka kemudian mengikat tangan dan kaki saya dengan tali, selain menyumbat mulut dengan kain,” katanya.

Menurutnya, isterinya, Faizatul Qhairiah Yahya, 27, bersama anak perempuan, Nur Fatini Damia, 4, bapa serta ibu mentua, Yahya Abdullah, 60, dan Lon Abd Aziz, 55, serta dua adik iparnya, Muhd Zariat Yahya, 21, dan Lailatul Najwa, 10, turut diperlakukan sedemikian.

Cedera jatuh bumbung

Oleh Raja Noraina Raja Rahim
rnoraina@hmetro.com.my

RAMPAS...Mohd Adnan menunjukkan kereta curi yang dirampas dalam serbuan terbabit.
RAMPAS...Mohd Adnan menunjukkan kereta curi yang dirampas dalam serbuan terbabit.
SUNGAI BULOH: “Apabila nampak penjenayah depan mata, saya tidak fikir bahaya, sebaliknya hanya mahu tangkap mereka” kata Inspektor Saiful Bahari Yunus, 28, yang cedera terjatuh dari tingkat dua rumah teres ketika menyertai serbuan bagi menahan suspek kes curi kereta di Subang Perdana, Kampung Baru Subang, dekat sini, Selasa lalu.
Saiful yang bertugas di Unit Jenayah Berat (D9) Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Selangor, kini dirawat di Hospital Sungai Buloh (HSB) di sini, kerana patah tangan kiri dan tulang pipi kiri.

Menurutnya, ketika serbuan jam 5.40 petang itu, beliau bersama beberapa pegawai dan anggota lain menyerbu rumah teres di Subang Perdana itu bagi menahan sembilan suspek kes curi kereta.
“Saya nampak dua suspek memanjat bumbung untuk melarikan diri. Saya dan seorang lagi anggota turut memanjat bumbung itu untuk mengejar mereka dan menahan dua lelaki terbabit.

“Namun, tiba-tiba atap genting tempat saya berdiri pecah menyebabkan saya terjatuh dan tidak sedarkan diri,” katanya yang ditemui di HSB ketika menerima lawatan Ketua Polis Selangor, Datuk Tun Hisan Tun Hamzah, semalam.

Lebih menyedihkan, isterinya, Nor Hazwani Abdul Halim, 29, tidak dapat melawat atau menjaganya di hospital kerana berpantang anak kedua mereka di Ipoh, Perak.
Saiful yang sudah tujuh tahun berkhidmat berkata, kejadian itu tidak mematahkan semangatnya untuk terus membanteras jenayah.

Sementara itu, Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Selangor, Senior Asisten Komisioner Mohd Adnan Abdullah pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Subang Jaya, semalam, berkata, sebelum kejadian seorang penyelia berusia 46 tahun disamun empat lelaki bersenjata parang di Bukit Puchong.
“Dalam kejadian jam 4.50 petang di depan pasar raya Tesco Bukit Puchong, suspek yang menaiki Honda Civic mengacukan parang ke arah mangsa dan mengarahkannya serta dua saksi kejadian, mendiamkan diri. “Mereka melarikan kereta mangsa jenis Toyota Hilux bernilai RM102,000. Mangsa membuat laporan polis dan satu gerakan mengesan suspek dilakukan,” katanya.

Sepasukan polis termasuk Saiful mengesan suspek dan mereka menyerbu rumah teres disyaki dihuni kumpulan terbabit.

“Hasil serbuan, sembilan lelaki berusia 18 hingga 30 tahun termasuk dua suspek yang cuba meloloskan diri ditahan. Polis merampas tujuh kenderaan iaitu dua Toyota Hilux, dua Proton Wira, Proton Satria, Proton Saga dan Honda Civic.

“Turut dirampas tiga parang disyaki digunakan bagi melakukan jenayah manakala semakan mendapati semua kereta dilaporkan dicuri di Selangor dan Pulau Pinang,” katanya.

Mohd Adnan berkata, semua suspek yang aktif mencuri kereta lebih setahun lalu, kini direman sehingga 23 November ini mengikut Seksyen 395/397 Kanun Keseksaan.

Wanita dalam pantang mati tunggu pasport bayi

JOHOR BAHRU: Hanya sempat berada di pangkuan ibu selama 11 hari. Itu nasib seorang bayi lelaki apabila ibunya disahkan mati beberapa minit selepas rebah dan tidak sedarkan diri ketika menunggu pasport bayi berkenaan siap di Kompleks Kementerian Dalam Negeri (KDN) Setia Tropika di sini, jam 5.30 petang kelmarin.
Ketika kejadian, wanita berusia 33 tahun itu ditemani dua rakan pergi ke Bahagian Pasport Jabatan Imigresen untuk memohon pasport bagi bayinya.

Wanita berkenaan juga masih dalam pantang berikutan baru melahirkan anak namun datang ke situ untuk urusan pasport.
Saksi kejadian yang hanya mahu dikenali sebagai Mimi, 30, berkata, mangsa duduk di kerusi ruangan menunggu sementara permohonan pasport bayinya itu diproses.

“Secara tiba-tiba badannya menggelongsor ke bawah dan jatuh ke lantai tidak sedarkan diri. “Kami sangka wanita itu pengsan akibat keletihan. Bagaimanapun, kami terkejut apabila dia disahkan mati oleh anggota Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) yang dipanggil untuk membawanya ke hospital,” katanya ketika ditemui.

Menurut Mimi, sepasukan anggota paramedik yang tiba tidak lama kemudian turut mengesahkan wanita itu sudah meninggal dunia.

Mangsa tembak hubungi polis

JOHOR BAHRU: Seorang mangsa tembakan sempat menghubungi polis meminta bantuan sebelum pasukan polis bersama ambulans menemuinya dalam keadaan kritikal manakala teman lelakinya maut dalam kejadian di Jalan Permas 11/15, Taman Permas Jaya, di sini, semalam.
Mangsa, Surene Toh, 30, ditemui parah di badan dan kepala di sebuah bilik di tingkat atas rumah teres dua tingkat manakala teman lelakinya, Ang Keng, 40, yang juga tukang patung Buddha serta pengamal Feng-Shui ditemui maut dengan beberapa kesan tembakan di badan.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Selatan, Asisten Komisioner Zainuddin Yaacob berkata, pihaknya menerima panggilan kecemasan pada jam 5.15 petang daripada mangsa wanita itu yang mengatakan dia ditembak sebelum sepasukan polis dikejarkan ke lokasi.
Katanya, selain polis pihaknya menghubungi ambulans bagi memberikan rawatan kecemasan kepada mangsa.

“Sebaik tiba, kami menemui Surene di sebuah bilik tingkat atas dan pasukan perubatan menghantarnya ke Hospital Sultanah Aminah (HSA) untuk mendapatkan rawatan, manakala Ang ditemui maut dengan beberapa kesan tembakan di badannya di sebuah bilik di tingkat bawah.

“Surene kini dilaporkan stabil dan kami menyiasat kes ini mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan kerana membunuh.
“Siasatan dilakukan mengikut pelbagai sudut dan kami akan mengambil rakaman kamera litar tertutup (CCTV) dalam rumah itu serta menemubual jiran bagi membantu siasatan,” katanya.

Menurutnya, tiada kesan pecah masuk ditemui dan siasatan mendapati tiada barangan berharga hilang dari rumah mangsa.
Katanya, siasatan mendapati mangsa seorang pengamal perubatan tradisional dan teman wanitanya tidak bekerja.

“Kami percaya kejadian ini dilakukan lebih daripada seorang suspek dan berharap sesiapa mempunyai maklumat tampil membantu siasatan,” katanya.

Sementara itu, saksi enggan dikenali berkata, pasangan itu tinggal bersama sejak enam tahun lalu dan dia mengenali mereka kerana sering bertegur sapa.

Katanya, mendiang seorang pembuat patung Buddha menjadikan rumah berkenaan sebagai pejabat untuk menerima tempahan, manakala Surene tidak bekerja.

“Dalam kejadian semalam, kami tidak mendengar apa-apa bunyi atau melihat kejadian mencurigakan kecuali melihat pagar utama rumah mereka terbuka sejak jam 2 petang.

“Bagaimanapun, kira-kira tiga jam kemudian sepasukan polis datang memasuki rumah dan saya serta beberapa jiran lain meninjau apa yang berlaku.

“Ketika kami melangkah masuk dalam rumah itu, saya terkejut melihat Hong terbaring dalam sebuah bilik di tingkat bawah dengan kesan luka di kepala, manakala Surene ditemui parah dalam bilik berasingan di tingkat atas,” katanya ketika ditemui, semalam.

‘Panik abang tiada tangan’SEBERANG JAYA: “Saya panik melihat abang berlumuran darah dan tangan kirinya sudah terputus,” kata Ashok Charles, 35, adik kepada N Mugesh Edmond, 36, yang maut ditetak dalam kejadian di Lorong Tembikai 1, di sini, kelmarin.
Ashok berkata, ketika kejadian, dia berada di rumah di Juru, dekat sini, dan dihubungi seorang mekanik yang bekerja di stor simpanan kenderaan milik abangnya itu sebelum bergegas ke tempat kejadian.

Menurutnya, ketika tiba di tempat kejadian, abangnya sudah terbaring berlumuran darah, tetapi masih bernyawa sebelum meminta bantuan rakan membawa abangnya ke hospital swasta berhampiran.
“Sebaik tiba di stor, saya lihat abang terbaring berlumuran darah dengan kecederaan di seluruh anggota badan,” katanya ditemui di pekarangan bilik mayat Hospital Seberang Jaya, di sini semalam.

Dalam kejadian kira-kira jam 3 petang itu, mangsa anak sulung daripada enam beradik yang juga pemilik stor simpanan kenderaan maut ditetak menggunakan parang oleh sekumpulan penjenayah.

Penyerang dipercayai melarikan tangan kiri mangsa yang putus ditetak dalam serangan bermotifkan dendam itu.
Ashok berkata, dia tidak dapat menerima kenyataan itu apatah lagi kejadian berlaku selepas mereka sekeluarga meraikan pendaftaran perkahwinan adik perempuan mereka.

“Pagi hari kejadian, kami sekeluarga ke Pejabat Pendaftaran untuk mendaftar perkahwinan adik perempuan kami dan mendiang kelihatan sangat gembira,” katanya.
Katanya, abangnya seorang yang baik dan mudah mesra serta yakin dia tidak mempunyai musuh.

Dalam pada itu, suasana sedih menyelubungi pekarangan bilik mayat apabila bekas kekasih mangsa yang datang gagal menahan emosi dan meraung meratapi kematian lelaki itu.

Sementara itu, adik seorang lagi mangsa, K Jeysigan, 33, yang turut ditetak dalam kejadian itu, berkata abangnya cedera di tangan kanan dan kiri serta kaki kiri.

J Baran, 25, berkata abangnya sudah menjalani pembedahan enam jam dan keadaannya dilaporkan stabil.

“Abang bernasib baik kerana dia bersembunyi di bawah meja, jika tak saya tak tahu nasib abang. Begitupun, kami sedih dengan kejadian ini terutama selepas mendapat tahu rakan abang maut dalam kejadian itu,” katanya ketika ditemui di sebuah hospital swasta di bahagian pulau, semalam.

Baran berkata, dia percaya abangnya itu tidak mempunyai musuh kerana dia sentiasa bersikap baik dengan semua orang.

Sementara itu, Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Pulau Pinang, Senior Asisten Komisioner, Mazlan Kesah ketika dihubungi berkata, sehingga jam 4 petang semalam, tangan kiri mangsa masih belum ditemui dan beberapa suspek sudah dikenal pasti.

Janji manis Datuk

Oleh Mary Victoria Dass
maryvictoria@hmetro.com.my

JOHOR BAHRU: “Datuk Rizal mengatakan jangan sampai peluru pistolnya mengenai kepala saya selepas menyedari saya membuat laporan polis berkaitan penipuannya.
“Hingga kini, Datuk Rizal gagal mengembalikan wang saya RM7,650. Dia juga gagal menunaikan janji menaja RM2 juta kepada syarikat produksi milik rakan saya,” kata pelakon, Nur Ilane Sharulmin Abdullah Sharulmin Abdullah, 25, semalam.

Menceritakan berkaitan penipuan lelaki dikenali sebagai Datuk Rizal dan berasal dari Skudai, Johor Bahru, Nur Ilane yang menjadi mangsa ugutan itu berkata, dia mengenali lelaki terbabit sejak awal Oktober lalu menerusi pengurus syarikat produksi di Kuala Lumpur.

Katanya, selama perkenalan itu, Datuk Rizal kerap menghubunginya termasuk mengirim khidmat pesanan ringkas (SMS) dan BlackBerry Messenger (BBM).

“Datuk Rizal meraih keyakinan saya dan rakan apabila berjanji mahu menaja RM2 juta kepada syarikat produksi milik rakan bagi pembikinan filem pada tahun depan.

Usah berpolitik melebihi Islam

Oleh Ahmad Tajuddin Idris al-Manhaji

TIDAK dinafikan di dalam Islam ada membincangkan hal-ehwal politik dan pentadbiran. Sememangnya politik adalah sebahagian daripada Islam. Apa yang dimaksudkan politik di dalam Islam adalah perkara-perkara yang berkaitan dengan pengurusan dan pentadbiran sebuah negara atau wilayah.
Al-siasah (politik) dalam bahasa Arab bererti menguruskan sesuatu urusan dan memperbaikinya. Apabila dikatakan Sasa al-‘Amr siasah bererti ia melaksanakannya.

Dalam hadis disebutkan ertinya, “Bani Israel ditadbir - tasusuhum - (mereka disiasahkan) oleh nabi-nabi.” Maksudnya, Nabi menguruskan hal-ehwal mereka sebagaimana pemerintah yang menguruskan hal-ehwal rakyatnya.
Cuma kita tidak boleh pisahkan antara Islam dan politik, juga tidak boleh berpolitik melebihi Islam. Cuma apabila melihat ke dalam konteks negara kita hari ini dari sudut masyarakat orang Islam berpolitik, mereka sebenarnya lebih kepada politik berparti yang akhirnya parti itu menjadi medan atau menjadi tempat keutamaan untuk berpolitik.

Jika seseorang itu tidak masuk mana-mana parti maka dia dikira tidak berpolitik. Sedangkan tidak semestinya tidak masuk parti, dia tidak berpolitik. Asalkan perkara yang boleh membawa keuntungan kepada Islam, keuntungan kepada umat Islam di atas politik, maka kita bertanggungjawab ke arah itu.

Syaikh Abdul Wahhab Khallaf (wafat: 1357H) menyebutkan: “Siasah syariah adalah proses pentadbiran yang selari dengan syarak, yang mana perjalanan urus tadbirnya berfungsi menjaga kepentingan rakyat melalui ruang lingkup daulah Islam dengan cara yang dapat menjamin tercapainya kebaikan umum, dapat menolak pelbagai bentuk kerugian, dan tidak melanggar batas Islam serta kaedah asasinya, walaupun tidak selari dengan apa yang diutarakan oleh imam mujtahid.” (Abdul Wahhab Khallaf, Siyasah Syar’iyah, m.s 15. Dinukil dari: ‘Abdul Malik Ramadhani al-Jazairi, Madarikun Nadzar fii as-Siyasah, m.s 142-143) Negara kita negara demokrasi, setiap lima tahun perlu turun mengundi. Namun, perlu diberi catatan, demokrasi mutlak bukan berasal daripada ajaran Islam. Yang memberikan hak sepenuhnya kepada rakyat atau pengundi untuk memilih apa sahaja mengikut kecenderungan mereka. Ini bertentangan dengan ajaran Islam. Namun, tidak ada negara di atas muka bumi ini yang tidak melaksanakan demokrasi dan pilihan raya, melainkan Arab Saudi. Justeru pembabitan umat Islam dalam demokrasi dan pilihan raya adalah atas dasar darurat dan diambil sekadar keperluan sahaja. Inilah yang sering disebutkan sebagai ‘demokrasi terpimpin’.
Apabila tiba musim mengundi masing-masing mempunyai kecenderungan hendak memilih parti mana. Cuma perlu dinasihatkan di sini, di dalam berpolitik, di dalam kita hendak mengundi itu ataupun untuk memilih pemimpin itu ada dua perkara yang perlu tekankan.

Pertama, pastikan kita membuat pilihan itu boleh menyebabkan Islam itu kukuh dan kuat di dalam negara kita. Ini kerana Islam adalah agama rahmat untuk universal. Kuatnya Islam memberi banyak faedah dan manfaat kepada rakyat secara umumnya baik yang Islam mahupun bukan Islam. Agama Islam tidak hanya menjaga kebajikan umat Islam semata-mata. Di dalamnya turut terdapat peruntukan untuk menjaga kebajikan dan kepentingan orang bukan Islam. Bahkan Islam juga memperuntukkan kebajikan kepada haiwan dan alam sekitar.
Dalam sebuah hadis Nabi memberi jaminan yang maksudnya, “Sesiapa sahaja yang berbuat zalim terhadap orang kafir mu’ahid, mengurangkan hak mereka, membebankan mereka melebihi kemampuan mereka, atau mengambil hak milik mereka tanpa izin mereka, maka aku akan menjadi pembela mereka pada hari kiamat.” (riwayat Imam Abu Dawud (3,052) dan Imam al-Baihaqi (18,511).

Tidak ada negara lain dalam dunia ini yang memberikan hak dan kebebasan beragama kepada rakyatnya kecuali negara umat Islam khususnya negara kita. Di negara kita ada rumah ibadah agama lain yang diiktiraf terbesar di Asia Tenggara. Dan di negara kita yang majoriti beragama Islam, namun membenarkan orang bukan Islam mengumpul harta sehingga menjadi yang terkaya berbanding orang Islam. Semua ini berlaku kerana pemimpin utama negara adalah beragama Islam.

Kkedua, tidak menampakkan ataupun tidak berlaku perpecahan, bahkan ianya menambahkan perpaduan umat Islam dan kekuatan orang Islam. Islam adalah agama yang membawa mesej perpaduan. Ini dijelaskan dalam sebuah ayat yang bermaksud: “Dan berpegang teguhlah kamu semuanya kepada tali (agama) Allah dan jangan bercerai-berai, dan ingatlah nikmat Allah kepadamu ketika kamu dahulu (sebelum Islam) bermusuh-musuhan, lalu Dia menyatukan hati kamu. Maka, menjadilah kamu kerana nikmat-Nya bersaudara, padahal dahulu kamu sudah berada di tepi jurang neraka, tetapi Dia menyelamatkan kamu daripadanya.” (Surah Ali-Imran, ayat 103) Jadi untuk memilih itu kita perlukan analisis dan pengkajian terperinci. Jangan tersalah pilih kerana kemungkinan boleh merugikan Islam dan orang Islam. Kadangkala kita ingin memilih Islam berdasarkan parti itu berjenama Islam tetapi hakikatnya tidak demikian.

Perlu dijelaskan di sini perpecahan orang Islam di negara kita ini sebenarnya berpunca daripada sistem kepartian. Jika sekadar khilaf dan berbeza dalam pendapat hukum agama itu bukanlah perpecahan tetapi pertarungan sesama Islam di atas nama parti inilah menyebabkan serta menampakkan perpecahan umat Islam di negara kita ini nampak besar dan parah. Apabila parti menampakkan perpecahan umat Islam, perpaduan Islam itu tidak kelihatan.

Bertambah sedihnya pula sebahagian golongan yang berada di dalam parti itu terlalu taksub (fanatik) kepada perjuangan parti mereka, akhirnya kemuncak perjuangan adalah untuk membuktikan partinya lebih baik daripada parti orang lain. Mereka bukannya hendak membuktikan Islam itu hebat dan Islam itu tinggi melainkan hendak membawa orang lain turut taksub kepada tokoh dan parti mereka sahaja. Malangnya mesej dan agenda Islamnya sudah tidak terbawa.

Jadi kita nasihatkan sekali lagi kepada golongan muda yang berada di luar sana, jika hendak berpolitik ataupun berparti sekalipun jangan mengetepikan hal-hal berkenaan perpaduan Islam dan jangan membawa kepada perkara yang boleh memecahkan perpaduan Islam. Jadi sekiranya perkara itu berkaitan Islam maka kita perlu bersatu dan berganding bahu.

Generasi muda hari ini adalah pelapis kepada kepemimpinan negara akan datang. Jadi persediaan ataupun persiapan ilmu perlu dikuasai untuk menyambung politik, pengurusan dan pentadbiran negara ini. Generasi muda juga perlu istiqamah untuk meneruskan perjuangan Islam, kestabilan politik, perpaduan Islam dan kaum di dalam negara ini. Hanya kepada Allah kita mohon pertolongan.

Penulis berkelulusan Syariah Fiqh dan Usul UM adalah Ketua biro Ilmuan Malaysia (iLMU)

400 pokok ganja ditanam dalam 7 bilik tidur rumah mewah

POKOK ganja ditanam di bawah lampu dengan pengedaran udara dari kipas.
POKOK ganja ditanam di bawah lampu dengan pengedaran udara dari kipas.
RUMAH agam dibina dengan ciri silam di Whitworth.
RUMAH agam dibina dengan ciri silam di Whitworth.
LONDON: Sebuah ladang ganja yang “canggih dan mewah” ditemui polis di bangunan tidak dijangka sebuah kediaman mewah berciri zaman silam bernilai �750,000 (RM3.7 juta), semalam.
Di rumah mewah itu, polis Britain menemui pokok ganja bernilai �160,000 (RM781,500) yang ditanam di semua tujuh bilik tidur yang ada.

Rumah itu terletak di Whitworth, berhampiran Rochdale.
Bangunan berkenaan yang dikelilingi taman dan tiga ruang tamu, kini ditawarkan untuk dijual pada harga RM3.7 juta.

Ejen hartanah menganggap bangunan itu sebagai unik kerana dibina dengan ciri era zaman Victoria. Jurucakap polis berkata, kira-kira 400 pokok ganja ditemui ditanam dalam rumah itu dan membesar dengan bantuan haba dari lampu dan kipas. Seorang lelaki berusia 40 tahun ditahan kerana disyaki membekalkan pokok ganja itu. - DM

Berhati-hati! Ada rumah di tengah jalanHANGZHOU: Sebuah bangunan apartmen berada di tengah-tengah sebatang jalan baru dibina apabila sepasang suami isteri warga emas enggan berpindah, lapor media semalam.
Luo Baogen dan isterinya enggan meninggalkan kediaman mereka di bandar Wenling di wilayah Zhejiang, China, walaupun separuh daripada bangunan itu dirobohkan.

Menurut media, pasangan terbabit enggan berganjak daripada keputusan mereka kerana mendapati pampasan disediakan kerajaan tidak mencukupi.
Akibatnya, laluan berkenaan terpaksa dibina mengelilingi apartmen itu dan mewujudkan landskap aneh di bandar berkenaan. Untuk memastikan keselamatan pasangan terbabit, kerajaan memutuskan tidak merobohkan unit bersebelahan kediaman mereka.

Semua penghuni apartmen berkenaan berpindah ke tempat lain sebelum ini. Kerajaan membina laluan berkenaan untuk menghubungkan perkampungan Xia Zhangyang dengan stesen kereta api Wenling yang belum dibuka secara rasmi. Menurut Luo, pampasan ditawarkan kerajaan tidak mencukupi untuk menampung kos pembinaan semula rumahnya. Sebelum ini, bangunan persendirian di China dirobohkan dengan mudah bagi memaksa orang awam berpindah.

Namun, undang-undang kini diperketatkan dan mana-mana pihak dilarang merobohkan bangunan persendirian secara paksa atau tanpa persetujuan dengan penghuninya. Golongan pemilik bangunan yang berdegil itu dikenali sebagai “Pemilik Paku” - merujuk kepada paku yang sukar dicabut dari kayu lama tanpa menggunakan tukul besi. Awal tahun ini, sepasang suami isteri warga emas yang menetap di dua bangunan usang bersama anak lelaki mereka di Taizhou, Zhejiang, bersetuju pada peringkat awal menjual kediaman mereka selepas menerima pampasan bernilai RM39,000.
Namun, mereka menukar fikiran dan memulangkan wang pampasan berkenaan sejurus selepas kerja membina jalan dimulakan. Dalam kes lain, juga awal tahun ini, dua penduduk Zaozhuang bertegas enggan meninggalkan rumah mereka yang sepatutnya dirobohkan pemaju tempatan. Kedegilan itu menyebabkan pasangan berusia 60-an itu hidup di tengah-tengah projek pembangunan pencakar langit. Pasangan terbabit juga sering diganggu samseng, selain menghadapi beberapa cubaan merobohkan rumah berkenaan. Kemudahan asas di situ dipotong pada 2009, selaras dengan projek pelaksanaan pembinaan di sekitar rumah berkenaan. - DM

Seks dalam teksi Dubai: Pasangan Barat dipenjaraDUBAI: Seorang wanita Britain dan pasangannya, lelaki Ireland yang didakwa melakukan aktiviti seks di dalam sebuah teksi di Dubai, dipenjara tiga bulan semalam.
Mereka akan dihantar pulang sebaik saja selesai jalani hukuman.

Ia merupakan kes terbaru melibatkan pelancong Barat melanggar Undang-Undang Tatasusila Emiriyah Arab Bersatu dan menekankan perbezaan budaya sedang negara itu cuba mengekalkan identiti Islam dan meningkatkan industri pelancongan.

Rebecca Blake dan Conor McRedmond mengaku tidak bersalah atas dakwaan “melanggar kehormatan dengan persetujuan” dan melakukan “perbuatan tidak senonoh dalam teksi” ketika hadir di mahkamah bulan lalu. Mereka mengaku bersalah atas dakwaan ketiga iaitu minum minuman keras di tempat awam. - Reuters

5 ditawan bagi paksa PM letak jawatanTOKYO: Seorang lelaki bersenjatakan pisau menjadikan lima orang sebagai tebusan di sebuah bank di sini, semalam.
Media melaporkan, lelaki itu menuntut supaya Kabinet Perdana Menteri, Yoshihiko Noda, meletak jawatan.

Lelaki itu mula menawan cawangan Bank Tokoyawa Shinkin Bank di Zoshi, tengah wilayah Aichi, kira-kira jam 2.20 petang waktu tempatan, kata polis. Tiada butiran lanjut diberikan.

Sambil menghunuskan pisau memburu, dia menjadikan empat pekerja dan seorang pelanggan wanita sebagai tahanan dan menuntut anggota Kabinet Noda meletak jawatan.

Menurut media tempatan, lelaki itu juga meminta untuk bercakap dengan wartawan.

Lelaki itu dianggarkan berusia dalam lingkungan 30-an atau 40-an tetapi media kemudian melaporkan usianya mungkin dalam lingkungan 50-an.

Stesen televisyen NHK berkata, selepas empat jam dijadikan tawanan, tiada di antara mereka dilaporkan cedera. Lelaki itu juga tidak menuntut wang tebusan.

Asahi Shimbun melaporkan, lelaki itu meminta bekalan makanan dan minuman untuk sepuluh hari.

Media lain turut melaporkan, lelaki itu meminta rokok dan pemetik api.

Rakaman televisyen menunjukkan seorang pegawai polis membawa pembesar suara dan beg plastik ke bahagian tepi bangunan. - AFP

90 ditahan dalam kes culik kanak-kanakBEIJING: Polis menahan 90 suspek geng penculikan di seluruh negara dan menyelamatkan 28 kanak-kanak yang dikatakan diculik di bahagian barat dan di bawa ke beberapa bandar untuk menjadi pencuri.
Akhbar China Daily memetik Jurucakap Kementerian Keselamatan Awam, Huang Shihai sebagai berkata, “Anggota geng dikatakan memukul, mendera dan mengancam kanak-kanak ini untuk memaksa mereka mencuri dan merompak di tempat awam.”

Lokasinya merata tempat seperti pusat beli-belah, bawah jejambat dan stesen keretapi, katanya.

Pihak berkuasa menjalankan operasi bulan lalu di Beijing dan beberapa wilayah di China sebagai sebahagian kempen yang dilancarkan April tahun lalu.

Setakat ini mereka berjaya menahan 2,700 suspek dan menyelamatkan 2,300 kanak-kanak.

Pakar Siasatan Jenayah, Dai Peng berkata, geng ini biasanya mensasarkan remaja di wilayah Xinjiang di mana etnik minoriti Uighur bercakap dalam bahasa mereka menjadikan kes ini sukar untuk disiasat. - AFP