Saturday, January 29, 2011

SESAL KEMUDIAN TAK BERGUNA...LELAKI BAIK UNTUK PEREMPUAN BAIK JUGA BEGITU SEBALIKNYA...SEBENAR TUGAS MENCARI JODOH ANAK DARA IALAH BAPA@WALI....ITU SEBAGAI TANGGUNG JAWAB....LA NI KITA CARI SENDIRI....CARI PUN BIAR BERPANDUKAN HADIS RASULLULLAH SAW....

Bukahri dan Muslim, yang bermaksud:

"Seseorang wanita itu dikahwini kerana empat perkara. Kerana hartanya, keturunannya, kecantikannya dan agamanya. Utamakanlah yang mempunyai agama, nescaya kamu akan selamat"

( NOTA..KIAS JUGA HADIS INI UNTUK UNTUK MENCARI BAKAL SUAMI )

 Setiap hari dibelasah

Oleh ASMIZAN MOHD SAMIRAN dan SHAMRAN SARAHAN
metahad@hmetro.com.my

BUKTI... surat mahkamah, laporan polis dan surat pengesahan perkahwinan di Thailand.
BUKTI... surat mahkamah, laporan polis dan surat pengesahan perkahwinan di Thailand.
SAKIT... Alina menunjukkan bahagian badan yang lebam angkara suami.
SAKIT... Alina menunjukkan bahagian badan yang lebam angkara suami.
KUNJUNGAN seorang wanita ke sebuah negeri di utara tanah air Julai tahun lalu untuk bertemu bakal suami sepatutnya menjadi detik indah, tetapi yang berlaku adalah sebaliknya apabila lelaki itu yang selama perkenalan mereka baik hati, lemah lembut, malah percintaan direstui keluarga, berubah menjadi buas umpama ‘binatang’.
Hampir dua bulan wanita itu diperlakukan umpama hamba abdi dengan setiap hari dibelasah bukan saja menggunakan kaki dan tangan, tetapi turut digigit di beberapa bahagian badan.
Paling dikesalkan, perkahwinan yang dijadualkan pada Disember tahun lalu, ‘dipercepatkan’ bakal suaminya apabila dibawa ke Thailand untuk berkahwin.

Alasan lelaki itu berbuat demikian adalah untuk mengaburi mata pihak berkuasa, kononnya lebam ‘dihasilkannya’ hanya masalah dalaman rumah tangga.


Lelaki itu turut mengugut akan membelasah wanita terbabit dengan lebih teruk jika membocorkan rahsia perkahwinan mereka kerana bimbang tidak disahkan dalam jawatan sebagai kakitangan kerajaan.


Ikuti apa disifatkan sebagai ‘diari neraka’ oleh seorang wanita berusia 23 tahun yang hanya mahu dikenali sebagai Alina sepanjang bersama lelaki dikenali sebagai ‘Mr L’, 27. • 14 Julai 2010

  “Saya menaiki bas untuk bertemu bakal suami di sebuah negeri di utara tanah air. Saya tiba jam 4 pagi, tetapi dia tidak dapat dihubungi. Saya menunggu sehingga jam 8 pagi di stesen bas.

  Saya kemudian nekad ke pejabat tempat dia bekerja dan menemuinya. Dia bawa saya ke dalam kereta dan dalam perjalanan di dalam kereta, tanpa disangka-sangka dia mengamuk dan membelasah saya. Saya dipukul dan ditumbuk, malah kepala dihentak ke papan pemuka kereta sehingga papan itu pecah.

  Dia mengamuk kerana tidak suka kedatangan saya. Dia menganggap saya cemburu dan menyangka saya datang bertemunya untuk memastikan dia tiada perempuan lain. Sebelum itu memang saya tahu dia ada perempuan lain.

  Selepas puas membelasah saya sehingga lebam, dia meninggalkan saya di sebuah stesen bas dan menyuruh saya tidur di surau. Saya tidak tidur kerana takut dan hanya duduk di sebelah seorang pengawal keselamatan wanita di stesen bas berkenaan sementara menunggu hari siang.”
 • 15 Julai 2010

  “Saya sekali lagi ke pejabat bakal suami dan disambut dengan kata makian dan sekali lagi saya dipukul. Saya kemudian ‘disimpan’ di rumah mak cik angkatnya.”
 • 16 Julai 2010

  “Pada sebelah pagi, tiba-tiba bakal suami membawa saya ke Songkhla, Thailand untuk berkahwin. Dia bimbang saya membuat laporan polis berhubung perlakuannya. Dia yakin pihak berkuasa akan menganggap saya berdepan masalah rumah tangga jika membuat laporan polis.

  Pada masa sama, dia mengugut akan memukul saya dengan lebih teruk jika saya tidak merahsiakan perkahwinan kami. Kerana terlampau takut dipukul dan sayangkannya, saya ikuti kehendaknya dengan harapan dia akan berubah selepas kami bergelar suami isteri.

  Tanpa dokumen perjalanan sah, saya masuk ke Thailand bersama bakal suami dan apabila tiba di lokasi tempat berkahwin semuanya sudah disediakan. Kami dinikahkan.”
 • 17 Julai sehingga 23 Julai 2010

  “Saya dan suami masih menetap di rumah mak cik angkat suami. Sangkaan saya dia berubah, tetapi saya tetap dipukul. Jika ada yang tidak kena, saya dipukul. Bertambah-tambah lebam di badan saya.”
 • 24 Julai sehingga 29 Julai 2010

  “Saya dibawa ke rumah sewa suami. Lagilah teruk perangainya. Saya dipukulnya sesuka hati. Bukan saja menggunakan kaki dan tangan, dia turut menggigit saya. Sebelum pergi kerja jika ada yang tidak kena, saya dipukul. Selepas pulang daripada kerja, saya sekali lagi dipukul. Saya dapat tahu dia masih ada hubungan dengan teman wanitanya dan jika dia bergaduh dengan teman wanitanya, saya menjadi mangsa lepas geramnya.

  Saya tidak mampu berbuat apa-apa kerana takut. Jika saya menjerit ketika dipukul, saya dibelasah dengan lebih teruk. Satu ketika, entah apa anginnya dia bersetuju dengan permintaan saya untuk pulang ke Kuala Lumpur menziarahi keluarga saya dan memberitahu perkara sebenar.

  Dia bersetuju untuk ke Kuala Lumpur sambil kakinya memijak kepala saya.”
 • 30 Julai sehingga 1 Ogos 2010

  “Di rumah ibu bapa saya, dia memberitahu hal sebenar dan mengakui memukul saya atas alasan saya terlalu cemburu. Pandai dia berlakon, sampai menangis-menangis dan berguling-guling seperti orang kena sawan.

  Ibu bapa saya mempercayainya dan menasihati saya. Suami saya turut dinasihati supaya tidak lagi memukul saya dan dia berjanji akan berubah.”
 • 2 Ogos sehingga 27 Ogos 2010

  “Kami kembali ke utara di rumah sewanya. Pada awalnya, dalam satu dua hari saya tidak dipukul, tetapi dibuat bagaikan tawanan di rumah. Selepas itu setiap hari saya dipukul. Selepas saya dipukul, dia pujuk, selepas itu keesokannya dia pukul lagi.

  Hampir tiga minggu saya dilayan umpama hamba abdi. Paling menyedihkan, dia menyedari saya sudah lama tidak datang bulan dan dia menjadi bertambah ganas.

  Dia belum mahukan cahaya mata dan kerana bimbang saya mengandung dia suruh saya buat pelbagai perkara, antaranya makan nanas muda. Apabila datang anginnya dia belasah saya dengan menendang perut saya.

  Mujur saya tidak mengandung, jika mengandung entah apa berlaku kepada kandungan saya. Kerana tidak tahan menjadi hamba abdi, saya hubungi keluarga supaya mengambil saya. Pada 27 Ogos, saya kembali ke Kuala Lumpur dan dia memberitahu akan berkunjung ke Kuala Lumpur selepas Aidilfitri untuk menyelesaikan masalah kami.

  Saya sudah membencinya dan tidak mahu lagi bersamanya. Saya dapat tahu, dia sanggup memukul saya kerana dihasut teman wanitanya.” 
 • Tips Mencari Bakal Isteri

  Yang paling kukuh keimanan ialah berkawan kerana Allah, bermusuhan kerana Allah, cinta kerana Allah dan membenci kerana Allah. ( Hadis Riwayat Tabarani dari Ibnu Abbas r.a).
  Mengapakah teruna memilih gadis jelita? Kata orang, gadis seperti ini menyejukkan serta menggembirakan hati. Betulkah begitu? Gadis ltu pada asasnya bererti wanita yang belum bernikah. Walaupun begitu, perkataan ‘gadis’ juga digunakan bagi menggambarkan kesucian seseorang wanita. Wanita yang sudah ternoda sebelum berkahwin digelar; sudah tiada gadis’ atau ‘sudah tiada dara’. Umumnya, pengertian pertama iaitu wanita yang belum bernikah digunakan secara formal sedangkan yang kedua itu adalah gelaran yang diberikan secara berbisik-bisik.
  Alam gadis merupakan alam yang paling manis bagi seseorang wanita. Semasa inilah seseorang wanita ltu akan mencapai tahap mekarnya dan keayuannya. Pada masa inilah wanita ltu mula dipanggil ‘bergetah’ jika kita hendak meminjam bidalan Soekarno. Bila dipandang, banyak hati lelaki akan tergoda. Ada gadis yang ‘boleh tahan’ dan ada gadis yang ‘tak boleh tahan’. Gadis yang ‘boleh tahan’ biasanya dianggap manis tapi tidaklah jelita. Yang ‘tak boleh tahan’ pula adalah gadis yang sungguh cantik menawan. Ramai lelaki yang tergoda kepada gadis ‘tak boleh tahan’ ini apatah lagi jika gadis itu sendiri pandai pula menggoda dan mempermainkan perasaan lelaki. Tidak dapat dinafikan bahawa lelaki teruna sememangnya tertarik pada rupa dan bentuk fizikal gadis. Itulah yang menjadi asas mengapa mereka lebih memberi perhatian. Ada orang berpendapat bahawa gadis yang cantik lebih beruntung kerana lelaki melayaninya dengan lebih baik, mesra dan lemah-lembut.
  Janganlah sekali-kali seorang lelaki berduaan saja dengan seorang wanita, melainkan dengan didampingi seorang muhrim. – Hadis Rasulullah riwayat Bukhari dari Ibnu Abbas r.a.
  Biasanya teruna akan terpikat dan terpesona dengan kecantikan si gadis dahulu, kemudian barulah si teruna menyelidiki perangai si gadis. Ini menyebabkan ramai lelaki terperangkap, menyesal atau menderita, terutamanya bila sudah terlanjur dan tidak boleh berundur lagi sedangkan baru tahu bahawa si gadis ltu teruk perangainya atau sudah ternoda. Walaupun ‘mata yang belum berisi pengalaman’ itu tertarik pada rupa yang cantik, sebenamya jodoh hati ialah hati juga, bukannya rupa. Maksudnya pada akhirnya gadis yang hatinya paling suci sesuci hatinyalah yang dipilih oleh teruna untuk dikahwini. Berikut adalah petua-petua sekiranya anda ingin memilih gadis jelita menjadi lsteri anda:
  Elakkan Dari Berkawan Dengannya
  Dengan merapati dan berkawan dengan si gadis, kecantikan hati ini sebenamya sukar untuk dinilai oleh lelaki. Selalunya yang dilihat semuanya ‘baik, sopan dan elok’ apatah lagi pada masa itu sang teruna sedang mahu, dia hanya nampak yang elok. Si gadis pula mungkin hanya berpura-pura jadi baik dan sopan untuk memikat teruna. Itulah sebabnya ada yang membidalkan bahawa ‘Yang bercahaya tidak semestinya emas’ dan ‘Yang cantik tidaklah semestinya permata’. Maka elakkan dari berkawan dengannya untuk mengelakkan anda dari terpesona dan terpedaya.
  Di atas kejelitaan yang tiada tara bergantunganlah kehancuran yang tiada tara. ( Bidalan ltali).
  Lakukan Risikan Secara Rahsia
  Kecantikan hati biasanya boleh dinilai oleh pengamatan rahsia si teruna bersama keluarga teruna terhadap si gadis. Risikan rahsia lni adalah untuk mengetahui bagaimanakah tingkahlaku si gadis itu bila dia berada bersama keluarganya sendiri. Adakah si gadis dari jenis yang suka berjalan, bergaul bebas, atau suka menolong ibunya memasak, rajin berkemas dan taat dalam beribadat akan dapat ditentukan dengan lebih jelas. Pihak teruna juga boleh mengetahui perihal moral si gadis dengan menyelidiki ke manakah si gadis itu suka pergi di hujung minggu atau di masa lapangnya. Jika dia gemar pergi ke tempat yang kurang baik, besar kemungkinan dia mempunyai sifat-sifat yang kurang baik pula.
  Kejelitaan dan kegembiraan tidak akan bersatu lama. -Goethe
  Walaupun pada asasnya cara menyelidik begitu, atau panggil ‘merisik’ ini tidak begitu disukai oleh si gadis sendiri, ia adalah jalan yang dianggap lebih baik darl cara berkawan dengan si gadis, membawanya ke mana suka, dan ‘menyelidik’ dengan bertanya pada gadis itu atau hasil memperhatikan tingkahlakunya di depan mata.
  Cari Yang Duduk Bersama lbubapa
  Sebenarnya alam gadis terdedah kepada pelbagai gejala yang tidak begitu menyenangkan. Terdapat lebih banyak unsur negatif dari yang positif di luar rumah, malah, bagi sesetengah keluarga ianya berlaku dalam rumah sendiri. Si gadis, yang masih dalam peringkat belajar hidup mudah terpengaruh kepada unsur-unsur negatif yang boleh merosakkan kesuciannya serta kebaikan perangainya. Ini kerana unsur-unsur negatif biasanya memberikan keseronokan dan nikmat tetapi kenikmatan ini berakhir sebentar saja disusuli pula oleh sesalan dan kemuraman mungkin seumur hidup.
  Wanita jelita tidak bernasib baik dan teruna yang bijak tidak cantik. – Bidalan Cina
  Cari Yang Pandai Mengurus Rumahtangga
  Pada zaman sekarang, masa remaja si gadis bererti masa sebagai pelajar sekolah menengah, pra-universiti dan pusat pengajian tinggi. Bagi gadis-gadis ini, masa untuk mereka belajar menjadi ‘wanita’ dari ibu adalah amat terhad, jika ada, praktikannya hanya dalam jangkamasa pendek. Kesempatan untuk berada di dapur amatlah terhad pada hujung minggu serta semasa cuti. Akibatnya, semakin ramai gadis yang berorientasikan kerja makan gaji dan tidak berorientasikan mengurus rumahtangga.
  Cari Yang Hormat Kepada Orang Tua
  Selidikilah apakah dia gadis yang tahu menghormati orang tua. Ini penting kerana dia nanti akan bersua, bertandang ataupun duduk bersama ibubapa anda. Walau betapa cantik pun dia, jika dia tidak menghormati ibu dan bapa mertuanya, dia akan menyebabkan anda menjadi serba-salah dalam menangani kehidupan anda.
  Kejelitaan wanita, gema hutan dan pelangi, akan wujud sebentar saja. – Bidalan Jerman
  Cari Yang Pandai Menjaga Kehormatan
  Hal ini juga dapat diperhatikan di kalangan gadis-gadis yang tidak begitu berjaya dalam pelajaran. Lebih ramai yang suka bekerja makan gaji dari membantu lbu di rumah atas alasan meringankan beban keluarga. Bagi gadis yang mudah ‘lupa’ masa inilah mereka akan jadi rosak. Mereka akan keluar dengan lelaki tanpa segan silu, mula memakai pakaian yang ketat dan menjolok mata serta belajar berbagai cara dari rakan sebaya untuk memikat lelaki. lbubapa yang tidak mengawasi gerak-geri anak gadisnya mungkin akan menyebabkan gadis itu menjadi gadis murahan.
  Cari Yang Tidak Bebas Dengan Lelaki
  Pada zaman dahulu, ada lbubapa yang sengaja tidak menghantar anak perempuannya ke sekolah. Takut nanti jadi perempuan jahat akibat dapat bergaul dengan lelaki secara bebas. Bila zaman semakin moden, pemikiran cara ini dianggap sudah usang. Ramai pula menganggap adalah lebih baik bagi wanita bersekolah asalkan saja di sekolah dia dilengkapi dengan input tatasusila dan adat apatah lagi agama.
  Wahai si jelita jangan banggakan wajahmu, ianya hanya tamu yang akan kecundang beberapa hari saja.- Bidalan Hindustan
  Cari Yang Didikan Agamanya Cukup
  Beredamya zaman perlu mengambilkira faktor sekeliling si gadis. Jelas pada kita bahawa cara hidup gadis sekarang sudah jauh berbeza berbanding gadis satu atau dua dekad silam. Namun, dari sudut nalurinya adalah sama saja. Zaman gadis adalah zaman mencari identiti dan cuba mengekalkan identiti itu. Jika terdedah dia kepada yang buruk maka buruklah jadinya. Walaupun begitu, gadis yang mendapat didikan yang baik besar kemungkinan akan menjadi wanita yang berguna kepada negara dan agama malah boleh menjadi contoh teladan sama ada kepada wanita mahupun lelaki.
  Kadangkala lebih baik wanita buta dari wanita yang terlalu jelita. -Bidalan Serbia
  Cari Yang Berpegang Teguh Pada Suruhan Agama
  Ada empat sebab utama mengapa teruna memilih seseorang gadis, kerana kecantikannya, kerana hartanya, kerana keserasian taraf dan kerana agama. Yang akan membahagiakan ialah memilih gadis yang beragama. Dimanakah letaknya nilai gadis yang cantik? Letaknya ialah pada keimanan gadis itu. Jika dia cantik dan dia pula beriman, berharta dan setaraf pula, maka dialah yang masuk ke dalam kategori gadis yang ‘tak boleh tahan’. Tapi sedarlah, dia akan memilih lelaki yang baik-baik pula!
  Bertunang Jangan Lama
  Blia anda sudah melamarnya, jangan tunggu lama-lama. Nikahlah dengan segera kerana gadis jelita ramai yang ingin menggodanya. Elakkan dari membawanya ke sana-sini kerana ini akan menerbitkan cemburu dihati lelaki yang jahat serta membahayakan keselamatan si gadis. Petua orang tua-tua, kalau boleh, semasa bertunang perlulah berahsia, semasa bernikah perlulah dihebahkan agar semua orang tahu.
  Katakan kepada wanita bahawa dia jelita, dan syaitan akan mengulangi kata itu kepadanya sepuluh kali. – Bidalan Itali
  Kahwini Dia Ketika Usianya Masih Muda
  Hal lni mungkin dianggap satu kontroversi oleh ramai orang tapi ia merupakan kebenaran yang sukar untuk dinafikan. Mengahwini gadis jelita ketika umumya masih muda remaja dapat membantunya agar selamat dari godaan dan gangguan lelaki yang tidak bertanggungjawab. Ramai gadis jelita yang telah rosak kerana merosakkan diri atau dirosakkan. Ibubapa seharusnya melepaskan anaknya untuk dikahwini lebih awal dan jangan membuat alasan bahawa anaknya masih belajar atau baru bekerja. Seorang gadis, sama ada dahulu ataupun sekarang, layak berkahwin bila dia sudah berumur kira-kira 13 tahun. Ramai orang mungkin berflkir anda gila mengahwini gadis semuda itu, tapi siapakah sebenarnya yang gila jika gadis jelita seperti ltu besar kemungkinannya akan ternoda? Cuma, lbubapa patutlah mempastikan bahawa anak gadis mereka mendapat suami yang baik serta bertanggungjawab.
  Wanita jelita yang kurang bernasib baik akan berjumpa lebib ramai pencinta berbanding suami.- Bidalan Jerman
  Elakkan Dari Terlalu Cemburu
  Memang sudah menjadi adat dunia, gadis yang cantik jelita memang menjadi idaman teruna, suami orang mahupun duda. Elakkan dari menaruh perasaan cemburu. Yang penting ialah sejauh manakah anda telah bertindak untuk memilikinya. Bila si gadis telah menjadi isteri anda, didiklah dia agar dia menjaga kehormatannya serta taat pada agama.
  Layan Dia Dengan Baik
  Walau betapa jelita pun dia, seorang gadis tidak memandang pada paras rupa anda. Yang penting bila anda berkahwin dengannya ialah cinta anda kepadanya. Cinta bukan bermakna anda mahu ambil bulan bawa ke ribanya atau selalu melakukan seks dengannya. Cinta pada wanita ialah memahami jiwa mereka dan melayani mereka dengan baik. Bila dia sudah cinta pada anda seluruh jiwa raganya, dia tidak akan mudah tergoda dengan lelaki lain. Dia akan hanya anggap anda sebagai pengarang jantung dan buah hatinya.
  Kejelitaan wanita yang tidak berguna itu ibarat racun dalam cembul emas.- Bidalan Tamil
  Bertanggungjawab
  Walau betapa jelita pun dia, seorang gadis mahukan lelaki yang mampu menjaganya dengan baik, menguruskan kebajikannya serta memimpinnya menjadi wanita yang baik serta taat pada agama. Lelaki yang mereka mahukan ialah yang bertanggungjawab terhadap anak-anak serta menghormati pula ibubapa si gadis.  Bagaimana nak cari calon suami yang baik ?


  Salam,

  Miss Awa dan rakan-rakan SIM yang single mingle boleh baca artikel ini
  sebagai bahan rujukan.

  ¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

  *Wanita Mencari Jodoh: Apakah Kriteria Lelaki Yang Paling
  Ideal?
  *

  Sering kita mendengar maksud sepotong hadis yang berbunyi, *"Dikahwini
  wanita itu (untuk dijadikan isteri) kerana empat perkara iaitu harta
  kekayaannya, keturunannya, kecantikannya dan agamanya. Maka utamakanlah
  (dalam pemilihanmu itu) wanita yang kuat beragama, nescaya sejahtera
  hidupmu." *(Riwayat Bukhari dan Muslim). Secara umumnya hadis ini
  menyenaraikan tentang ciri-ciri wanita yang biasanya menarik perhatian
  lelaki untuk dijadikan calon isteri. Wanita yang kaya, berharta, berdarjat
  tinggi dancantik jelita adalah pakej lengkap yang meruntun hati kaum lelaki
  untuk menyuntingnya. Namun yang lebih penting hadith di atas menyarankan
  kepada kaum lelaki agar memilih bakal isteri yang memiliki ciri "kuat
  penghayatan agamanya". Ini disebabkan wanita yang melaksanakan segala ajaran
  agama akan memberikan pengaruh serta kesan yang besar terhadap kebahagiaan
  hidup berumahtangga.

  Bagaimana pula ciri-ciri lelaki yang baik untuk dijadikan suami? Jika
  hadis di atas memberi panduan kepada kaum lelaki dalam memilih bakal isteri
  mereka, maka di samping itu Islam juga memberi panduan kepada kaum wanita
  dalam memilih bakal suami mereka. Hal ini disebabkan aspek memilih jodoh
  bukanlah perkara yang boleh dipandang mudah. Ia tidak boleh dilakukan dengan
  terburu-buru atau tanpa penilitian yang mendalam. Ini disebabkan perkahwinan
  melibatkan soal kehidupan, zuriat, hak, tanggungjawab dan kasih sayang yang
  bakal kita jalani bersama dengan pasangan.

  Lebih-lebih lagi bagi seorang wanita, ia perlu menyelidik terlebih dahulu
  latar belakang bakal suaminya dari segi akhlak serta penghayatan agamanya.
  Ini kerana menurut kajian, kaum wanitalah yang paling teruk menerima kesan
  buruk apabila suami mengabaikan hak isteri, tidak mempergauli isteri dengan
  baik, curang, tidak melaksanakan tanggungjawab terhadap keluarga dan
  sebagainya.

  Adalah menjadi kewajipan ibu bapa memberikan panduan yang baik bagi
  anak-anak perempuan mereka mencari bakal suami dari kalangan lelaki yang
  berakhlak tinggi dan taat pada ajaran agama. Rasulullah s.a.w. bersabda yang
  bermaksud: *"Jika seorang lelaki datang untuk meminang anak perempuan kamu
  dan kamu redha (berpuas hati) tentang agama dan akhlaknya, maka nikahkanlah
  dia (dengan anak perempuan kamu). Jika hal itu tidak kamu lakukan, akan
  berlakulah fitnah di muka bumi dan kerosakan yang besar."*

  * *

  Sesungguhnya sifat-sifat inilah (baik akhlak dan agama) yang
  mestidijadikan kriteria utama di dalam memilih bakal suami sebelum
  dilihat atau
  dipilih pada sudut harta, pangkat dan kedudukan lelaki tersebut. Lelaki yang
  sederhana kehidupannnya tetapi berakhlak mulia serta taat melaksanakan
  segala perintah Allah SWT dan rasul-Nya itulah sebenarnya seorang yang kaya,
  sebaliknya lelaki fasik (ingkar kepada suruhan Allah SWT) walaupun hidup
  kaya raya, hakikatnya ia adalah miskin. Mengapa demikian? Kerana kefasikkan
  hidup akan melesapkan harta kekayaan melalui aktiviti perjudian, minuman
  keras, berkunjung ke tempat-tempat maksiat, berfoya-foya dan sebagainya.
  Hak-hak isteri dengan sendirinya hilang dan terabai. Isteri hidup dalam
  tekanan perasaan kerana tanggungjawab terhadap keluarga dan anak-anak
  dilupakan. Inilah yang dimaksudkan oleh Rasulullah s.a.w. dalam hadis di
  atas sebagai "fitnah di muka bumi dan kerosakan yang besar."

  Suami yang hidup dalam kefasikkan bermakna mengundang murka Allah SWT.
  Jika Allah SWT sudah murka, bagaimanakah rahmat dan keberkatan hidup
  berumahtangga akan dapat dinikmati?

  Diriwayatkan dalam sebuah kisah, seorang lelaki datang menemui Hasan bin
  Ali r.a. (cucu Rasulullah s.a.w.) untuk meminta nasihat. Katanya, *"Anak
  perempuanku dipinang oleh beberapa orang lelaki. Dengan lelaki yang
  bagaimanakah yang layak dikahwinkan dengan puteriku?"* Hasan menjawab,
  *"Kahwinkanlah
  dia dengan lelaki yang bertakwa kepada Allah, kerana jika ia menyukai
  isterinya ia pasti mengasihinya, teteapi jika ia tidak menyukai isterinya
  pasti ia tidak akan berlaku zalim terhadapnya (tetap menghormati
  isterinya)."*

  * *

  Prof. Dr. Miqdad Yaljan dalam bukunya bertajuk "al-Bayt al-Islami Kama
  Yanbaghi An Yakun" menulis: Soal perkahwinan adalah persoalan hidup
  keseluruhannya. Lebih-lebih lagi kaum wanita dalam membuat penelitian
  terhadap bakal suami. Ini kerana kuasa talak terletak di tangan suami
  mereka.

  Menurut beliau lagi, sekiranya perceraian berlaku, ia akan lebih
  mendatangkan kemudaratan kepada wanita berbanding lelaki sama ada dari sudut
  sosial, psikologi dan ekonomi. Tambahan lagi pandangan negatif sesetengah
  masyarakat kepada wanita bergelar janda menambahkan lagi tekanan perasaan
  mereka. Malah perasaan malu akibat perceraian lebih dirasai oleh golongan
  wanita berbanding lelaki.

  Rasulullah s.a.w. juga amat benci kepada mana-mana bapa (atau wali) yang
  mengahwinkan anak perempuan mereka dengan lelaki yang fasik. Baginda
  mengingatkan dalam sabdanya yang bermaksud*: "Sesiapa yang menikahkan **anak
  perempuannya dengan lelaki fasiq bererti ia telah memutuskan hubungan
  silaturrahim dengan anaknya sendiri."*

  * *

  Lihatlah betapa tegasnya Rasulullah s.a.w. dalam menggesa para ibu bapa agar
  mengahwinkan anak perempuan mereka dengan lelaki yang beriman dan menjauhi
  dari mengahwinkannya dengan lelaki yang fasik.

  Apakah fitnah atau malapetaka yang lebih besar selain daripada menikahkan
  anak-anak yang berjiwa bersih, berperibadi mulia dan taat menjalankan
  suruhan agama dengan lelaki yang tidak menghiraukan perintah Allah SWT dan
  bergelumang pula dengan maksiat?

  Kita melihat bahawa berapa ramai anak-anak perempuan yang ketika berada di
  bawah naungan keluarganya tidak pernah melakukan maksiat, tetapi apabila
  berkahwin dengan lelaki fasik, mereka terus hanyut dalam arus maksiat yang
  diterajui oleh suami mereka sendiri. Gadis yang pada mulanya berperibadi
  mulia, akhirnya terseret jauh oleh kesesatan suaminya. Memakai pakaian yang
  mendedahkan aurat, meninggalkan solat dan bentuk-bentuk ibadah lainnya.
  Semua ini jelas merupakan kerugian yang nyata sekali bagi dirinya.

  Oleh sebab itu, amat wajarlah Rasulullah s.a.w. menghukum mana-mana bapa
  atau wali yang mengahwinkan anak perempuan mereka dengan lelaki yang fasik,
  yang seolah-olah dia memutuskan hubungan silaturrahim dengan anak
  perempuannya sendiri.

  Kesimpulannya, kaum wanita perlu lebih teliti dan berhati-hati dalam soal
  pemilihan jodoh. Ini kerana perkahwinan bukanlah kontrak perniagaan yang
  berorientasikan keuntungan semata-mata, tetapi ia merupakan "ikatan sosial"
  yang merangkumi pelbagai aspek kemanusiaan seperti pertalian jiwa, kasih
  sayang, ketenangan hati, tuntutan biologi, nasab keturunan, hak,
  tanggungjawab, toleransi dan sebagainya.

  Hayatilah firman Allah SWT yang bermaksud: *"Dan kahwinkanlah orang-orang
  bujang (lelaki dan perempuan) dari kalangan kamu, dan orang-orang yang soleh
  dari hamba-hamba kamu, lelaki mahupun perempuan. Jika mereka miskin, Allah
  akan memberikan kekayaan kepada mereka dengan limpah kurniaan-Nya, kerana
  Allah Maha Luas rahmat-Nya lagi Maha Mengetahui." * (an-Nur: 32).
  LELAKI DAN WANITA YANG BAIK@SOLEH...IALAH YANG BOLEH BAWA KITA KE SYURGA...ITULAH KASIH SAYANG YANG BENAR DISISI ISLAM....KEBAHGIAN DUNIA SERTA KEMEWAH DUNIA TAK BERERTI SAMA SEKALI...JIKA KITA DIAKHIRAT DIBAKAR DALAM NERAKA....MUHASABAH DIRI...KITA AKAN TUA...HARTA YANG MENIMBUN AKAN TINGGAL....SYURGA NIKMAT TIADA TULUK BANDING...ITU HASIL DARI TAAT KEPADA ALLAH DIDUNIA.....INSAFLAH WAHAI MANUSIA....

  Saya tak teragak-agak

  FASHA... tidak perlu ada pihak tokok tambah.
  FASHA... tidak perlu ada pihak tokok tambah. 
  SETINGGI mana dia terbang memperdagangkan bakat, sebesar itu juga kontroversi yang mengulit. Bukan kehendaknya, namun rencah anak seni yang bernafas di bawah limpahan populariti, Fasha Sandha akur meskipun setiap inci peribadinya dibogelkan.
  Peluh dan kerut dahinya yang sukar disembunyi kerana berlari ke lokasi penggambaran drama siri terbaru lakonannya, Samson Delaila dan kembali menguruskan salun miliknya, Salon Chinta yang bakal beroperasi tidak lama lagi, Fasha terus diasak dengan berita mengejut perpisahannya dengan kekasih, Rizal Ashram Ramli atau Jejai.
  Tidak terhenti di situ, sehari kemudian aktres kelahiran Johor Bahru ini berdepan pula kemelut berbalas kenyataan dengan bekas isteri kepada Jejai yang juga dramatis, Nora Danish.

  Sejak awal pagi Khamis lalu sejurus segala pengumuman dan perang kenyataan di dada akhbar, aktres terkenal ini tidak henti-henti mendedahkan status ‘berani’ yang cenderung menyerang pihak lawannya di ruangan sosial peribadi Twitter miliknya, @FashaSandha1.

  Persoalannya, sampai bila Fasha akan terus mengharungi cerita panas sebegini? Adakah mungkin ia berterusan hingga mencipta satu stigma dan persepsi? Kepada wartawan SELEBRITI, Murshid Eunos, Fasha berkongsi rasa.


  “MUSTAHIL saya merancang atau sengaja mencurah pasir ke dalam periuk nasi sendiri. Tidak mungkin saya bertindak bodoh seperti itu jika tiada alasan kukuh.

  Ternyata, saya terpaksa berbuat demikian bagi menegakkan kebenaran dan keadilan diri sendiri. Saya tidak mahu ada pihak lain sewenang-wenangnya menindas saya dengan bergayut sekali dalam permasalahan yang saya hadapi.

  Jujurnya, memang ia sedikit mengganggu perjalanan rutin harian, lebih-lebih saya sibuk di lokasi penggambaran dan terpaksa berlari-lari memantau salun yang hampir siap.

  Namun itulah harga yang terpaksa saya bayar atas segala kegemilangan dikecapi. Saya akur dan terpaksa menelan semua itu meskipun rasanya sangat pahit.

  Selepas pengumuman pihak Jejai dan saya berhubung perpisahan kami, tidak sepatutnya ada pihak lain yang sibuk ingin merasa tempias publisiti dengan memberi kenyataan atau komen. Cerita itu merungkai segala spekulasi ramai pihak. Namun ada pula yang sengaja ingin memanjangkan isu itu hingga mencabar tahap kesabaran saya sebagai wanita.

  Berita di muka depan mengenai perpisahan kami itu sudah cukup dan tidak perlu pula ada orang yang tidak tahu-menahu untuk menambah fakta dan bercakap lebih, sedangkan dia tidak tahu kisah di sebaliknya. Bagai menjolok sarang tebuan, usah bising jika sengatnya membunuh secara perlahan.

  Saya terpaksa mendedahkan semua bukti yang saya ada seperti senarai panggilan, mesej dalam telefon bimbit dan beberapa keping gambar bagi membuka dimensi mata peminat atau sesiapa yang tekun mengikuti sorotan kisah ini supaya persepsi kononnya saya hanya bersembunyi di sebalik helah adalah salah.

  Saya tidak mahu berbuat demikian kerana bimbang ia akan mengaibkan sesiapa, namun jika keadaan mendesak seperti mana pernah dicanangkan sebelum ini, saya tidak akan teragak-agak.

  Bukan saya ingin membuktikan siapa menang atau dalang mana yang cuba membelit fakta, sebaliknya saya perlu memikirkan soal reputasi yang seolah-olah sengaja dicalarkan berhubung perkara ini.

  Saya tidak peduli soal perasaan sesiapa kerana keutamaan adalah diri sendiri. Saya perlu berdiri untuk menegakkan apa yang benar dan mana yang sepatutnya dibicarakan.

  Peminat saya arif dan bijak. Mustahil mereka leka dan berbuai dengan segala macam cerita yang timbul. Alhamdulillah, mereka tidak sesekali lari atau merasa benci, sebaliknya semakin kerap pula peminat menghantar kata-kata semangat dan dorongan kepada saya melalui Twitter.

  Twitter adalah ruangan peribadi untuk saya berkongsi rasa atau apa saja yang ingin disembangkan. Ia adalah komunikasi bersama peminat dan mereka yang ingin mengikut perkembangan saya.

  Justeru, saya tidak melihat perkara itu sebagai satu peperangan atau mencerminkan sifat peribadi seseorang. Usah terlalu dalam memikirkan soal itu.

  Saya hanya ingin berkongsi perasaan bersama peminat dan begitu juga dengan sesiapa yang lain. Masing-masing punya hak untuk menaikkan status di Twitter bagi meluahkan perasaan. Senario itu bukan satu peperangan, sebaliknya hanya medium berkongsi rasa.”  ALLAH HUAKBAR...ALLAH MAHA BESAR....KITA UCAP DALAM SOLAT...RUKUN KEDUA DALAM SOLAT SELEPAS NIAT...TAPI KITA LAFAZ SAJA TAPI TAK MEMBESARKAN ALLAH...BANYAK HUKUM ALLAH KITA NAFI SERTA KITA LANGGAR BEGITU SAJA....MEMANG KITA MAKHLUK YANG TAK SEDARI DAN TAK SEDAR UNTUNG SEBAB TELAH DIHIDUPKAN.....MALAH KURNIA REZEKI MELIMPAH LUAH TAPI TAK BERSYUKUR DENGAN MENTAATINYA....

   

  SEDARLAH...INGATLAH! BERAPA BESAR KUASA ALLAH...LEMAHNYA MANUSIA TAK MAMPU MENAHAN HUJAN...BERHENTILAH DARI TAKABUR MENOLAK HUKUM ALLAH SWT....

  Mengundi dalam hujan lebat, banjir
  Nazri Abdullah
  LABIS, 30 Jan: Calon PAS bagi PRK Tenang, Normala Sudirman, atau Cikgu Mala menyeru masyarakat agar keluar mengundi awal walaupun hujan lebat turun sejak awal pagi tadi.

  Beliau berkata demikian ekoran khuatir beberapa kampung yang berkawasan rendah, akan dilanda banjir jika hujan lebat berterusan.

  Difahamkan beberapa tempat sudahpun dilimpahi air termasuk kawasan kampung sekitar Lembah Bakti, Tenang Stesen dan Pekan Air Panas.

  Di pusat pengundian di SMK Tenang Stesen, pengundi terpaksa mengharung jalan yang dinaiki air sebelum melalui jalan menuju ke pusat tersebut untuk mengundi.

  SPR menyediakan sebuah van untuk menghantar pengundi balik ke jalan utama, tempat mereka meletak kereta masing-masing.

  Ditanya adakah hujan akan menyebabkan peratusan keluar mengundi terjejas, beliau berkata masyarakat Dun Tenang diyakini tetap akan keluar mengundi.

  "Saya yakin walapun hari ini hujan turun agak lebat dan cuaca mungkin membatsakan segalanya, tetapi dengan keyakinan pengundi akan melakukan perubahan, saya percaya pengundi akan keluar mengundi juga demi untuk memilih wakil rakyat untuk membawa suara dan permasalahan mereka ke Dun Johor," katanya.

  Sehingga jam 11 pagi tadi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mengumumkan peratusan pengundian adalah 38.66 peratus atau 5,703 pengundi keluar mengundi.

  Jumlah keseluruhan pengundi biasa di Dun Tenang adalah seramai 14,554 manakala 119 lagi adalah pengundi pos yang telah menunaikan tanggungjawab sama sebelum ini.

  Pengundi akan memilih antara calon PAS Normala Sudirman, 38, seorang bekas guru manakala calon BN Azahar Ibrahim, 30, bekas pembantu pegawai daerah.

  Sebanyak 12 pusat mengundi di 12 daerah mengundi telah dibuka pada jam 8.00 pagi tadi dan akan tamat kira-kira jam 5.00 petang ini

  Ketua Dewan Muslimat PAS, Ustazah Nuridah Saleh yang turut bersama mengiringi calon ketika ditemui berharap hujan yang melanda Labis sejak beberapa hari lalu membawa kebaikan kepada rakyat di Dun ini.

  Keadaan hujan juga turut memaksa proses merayu undi oleh penyokong kedua-dua parti agak terbatas.

  Mereka terpaksa berpayung dan berbaju hujan dan sesetengahnya rela basah kuyup.

  TUK PENGUNJUNG@PELAYAR BLOG CINTA ITU MENGASYIKKAN 1....TERIMA KASIH KERANA MELAYARI BLOG NI....

  Khas buat My friends...Cool..
  .


  TIADA IKATAN SUAMI ISTERI .... BOLEHKAH BEGINI...BILA GULUNGAN NI TIDAK PEDULI HUKUM ALLAH....NANTI DITEGUR....MEREKA KATA BUKAN KAMI TAK TAHU HUKUM...SATU LAGI...JANGAN TENGOK LUARAN AJE....PAYAH ...BIAR MEREKA JAWAB DIAKHIRAT NANTI.....

  Memey Sahkan Nikah Norman Hujung Tahun Ini 
  KUALA LUMPUR: Pelakon Memey Suhaiza dan pasangannya Norman Hakim mengesahkan untuk bernikah hujung tahun ini.
  Menurut Memey, dia dan Norman mula membuat persiapan perkahwinan termasuklah membeli barangan untuk majlis itu di Bandung, Indonesia, beberapa hari lalu.
  "Setakat ini persiapan perkahwinan kami baru saja 40 peratus siap.
  "Kami juga telah ke Bandung bersama beberapa ahli keluarga untuk mencari kain, kad perkahwinan serta barangan perkahwinan lain.
  "Sebenarnya persiapan itu dibuat sedikit demi sedikit agar tidak kelam kabut nanti, memandangkan masing-masing sibuk dengan kerjaya sebagai pelakon.
  "Alhamdulillah, saya gembira kerana selepas pelbagai dugaan berlaku, akhirnya saya akan bergelar isteri kepada Norman," kata Memey yang ditemui ketika penggambaran drama Bola Cinta di Majlis Sukan Negara, Bukit Jalil, di sini, Jumaat.
  Tambah Memey, dia berharap agar segala perancangan yang dibuat mereka berjalan lancar.
  Malah Memey mengimpikan perkahwinannya nanti berkonsepkan ala taman.
  "Kalau boleh saya nak majlis kami meriah, tetapi kami belum tetapkan tema warna yang sesuai. Syukur alhamdulillah, kami juga ditawar oleh beberapa penaja untuk menguruskan perkahwinan kami.
  "Apa-apa pun, saya harap, selepas kami berkahwin, tiada lagi kontroversi atau timbul masalah lain," katanya yang sudah pun menjalani kursus perkahwinan.
  Mereka bertunang pada 13 September 2010 .
  Memey turut membintangi drama Bola Cinta bersama pelakon Ryzal Jaafar, Ainul Aishah dan Aidil Aziz dibawah terbitan Nafalia Corporation.
  Drama yang telah pun memasuki musim kedua itu akan ditayangkan pada hujung bulan Mac di saluran TV2.


  Keluarga Jejai Masukkan Gambar - Nora Danish 

  Nora Danish
  PETALING JAYA: Pelakon Nora Danish menafikan bertindak menyebarkan gambar-gambar percutiannya bersama bekas suami Rizal Ashram (Jejai) di Internet baru-baru ini dengan tujuan untuk menambah kontroversi perpisahan bekas suaminya dengan aktres jelita Fasha Sandha.
  Bagaimanapun menurut Nora, dia mengakui tidak kisah tentang penyebaran gambar tersebut.
  “Salah seorang ahli keluarga Jejai yang memasukkan gambar-gambar tersebut di laman Facebook bagi berkongsi kegembiraan dengan ahli keluarga yang lain.
  “Pada saya ia bukan satu masalah besar sebab ia hanya gambar percutian kami dan tiada sebarang niat untuk menyakitkan hati siapa-siapa,” ujarnya yang ditemui di Majlis Malam Penghargaan MIG Production, di One World Hotel, Rabu.
  Nora yang dikaitkan dengan kontroversi putus cinta bekas suaminya, Rizal Ashram (Jejai) dengan aktres Fasha Sandha turut mengakui sedang dalam proses mengenali seseorang.
  “Secara jujurnya saya memang sedang berkawan dengan seseorang, tapi kami masih dalam proses mengenali hati budi lagi.
  “Bagaimanapun ia bukanlah seorang VVIP yang digosipkan, tetapi seorang yang dihormati oleh Jejai,” katanya ringkas.
  Bercerita tentang perkembangan kerjaya, Nora mengakui penah mendapat tawaran dari pihak MIG Production selepas filem Cuti-Cuti Cinta, namun dia terpaksa menolaknya kerana lebih selesa bergerak sendiri.
   
  Gambar bercuti di Jepun bersama Jejai dan keluarga mereka. 
  foto Ohbulan.com
  ‘Selepas Cuti-Cuti Cinta mereka ada tawarkan untuk bekerja di bawah MIG Production tetapi saya menolak sebab buat masa ini saya lebih senang untuk bekerja sendiri.
  “Sekarang saya belum menandatangani dengan mana-mana filem namun sedang meneliti sebuah tawaran filem kerjasama dengan negara jiran,” katanya.  Siti Nurhaliza Dicadang Jadi Duta
  BANDUNG: Di sebalik hubungan Malaysia dan Indonesia yang kadang kalanya "panas", diva dari Malaysia Datuk Siti Nurhaliza Tarudin (gambar), dicadangkan menjadi Duta Besar Budaya Masyarakat Melayu dalam usaha mengakrabkan hubungan rakyat di negara-negara Nusantara.
  Cadangan itu dibuat oleh Ikatan Setiakawan Wartawan Malaysia Indonesia (Iswami) berdasarkan penerimaan besar masyarakat terhadap personaliti Siti Nurhaliza.
  "Lebih baik gelar itu datang dari masyarakat, lebih baik beliau diterima masyarakat, kerana gelar itu akan menjadi abadi," kata Ketua Iswami Indonesia, Saiful Hadi Chalid ketika ditemui Bernama di sini, Jumaat.
  Saiful Hadi, yang juga Ketua Pengarang Agensi Berita Indonesia, Antara, sebelum itu menyuarakan cadangan berkenaan semasa memberi ucapan awal pada Seminar Ekonomi Malaysia Indonesia (SEMI 10) dan berharap semua pihak di Indonesia dan Malaysia dapat menerima secara positif cadangan itu.
  Seminar sehari itu, yang dianjurkan oleh Iswami, dirasmikan oleh Menteri Kewangan Kedua Malaysia Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah.
  Ketika menjelaskan lebih lanjut cadangan beliau itu, Saiful Hadi berkata beliau yakin Siti Nurhaliza boleh memainkan peranan amat berkesan untuk "mendinginkan suasana" ketika berlaku krisis dalam hubungan Malaysia dan Indonesia, misalnya.
  "Ketika ada isu-isu hangat, tak perlu payah-payah kita mengirim delegasi Malaysia atau Indonesia untuk menenangkan suasana, cukup dengan mengirim Siti Nurhaliza menyanyi dan mengatakan buat apa kita bermusuhan.
  Diva Malaysia Datuk Siti Nurhaliza Tarudin melayani soalan-soalan wartawan pada sidang akhbar di Seminar Ekonomi Malaysia Indonesia (SEMI 10) di Hotel Hyatt Regency Bandung, Indonesia, pada Jumaat. Pada seminar itu Siti Nurhaliza turut dicadangkan oleh Ikatan Setiakawan Wartawan Malaysia Indonesia (ISWAMI) untuk menjadi Duta Besar Budaya Masyarakat Melayu Nusantara. - Foto BERNAMA
  "Cukup itu saja, ini akan menggugah hati orang yang hanya melihat sesuatu perkara itu dari sisi negatif," katanya.
  Beliau berkata di Indonesia ada beberapa organisasi masyarakat yang mendakwa mewakili kelompok masyarakat tertentu, akan sering mengobar-ngobarkan sentimen rakyat Indonesia dengan kata-kata seperti "ganyang Malaysia" bila ada isu-isu hangat.
  "Kita tahu sebahagian daripada mereka adalah orang bayaran. Kita tahu mereka itu adalah ahli-ahli politik yang mencari pentas untuk populariti," katanya.
  Saiful Hadi berkata di Indonesia, Siti Norhaliza mempunyai ramai peminat kerana beliau dianggap ikon yang mempunyai personaliti yang amat positif.
  Beliau menyamakan Siti Nurhaliza seperti Allahyarham Umi Kalthum yang berupaya menyatukan negara Arab melalui popularitinya sebagai penyanyi Arab, ketika ada beberapa negara Arab berkenaan saling bermusuhan suatu masa dulu.
  "Ketika ada beberapa negara Arab sangat keras bermusuhan, antara Mesir dengan Arab Saudi, Yaman Utara dan Yaman Selatan saling bermusuhan, tapi ketika Umi Kalthum menyanyi, semua negara Arab menyiarkan siaran langsung, baik di radio mahupun di TV," katanya.
  Siti Nurhaliza, yang juga kini seorang usahawan dan turut berada di sini, memberitahu Bernama bahawa beliau terharu dengan cadangan itu dan menganggap ia sebagai satu tanggungjawab besar.
  Katanya cadangan itu merupakan suatu pengiktirafan yang amat tinggi terhadapnya dan beliau sedia memainkan peranan itu sebagai suatu tanggungjawab terhadap kemanusiaan.
  "Kita sebagai manusia diberikan keistimewaan masing-masing dan kalau itu keistimewaan yang boleh Siti kongsikan bersama dengan seluruh masyarakat nusantara, Siti melihat ke arah satu sudut yang positif," katanya. - BERNAMA


  Friday, January 28, 2011

  AJAL@MATI TIADA TERCEPAT ATAU TERLAMBAT ...BEGITU JUGA CARA MATI...KECUALI ALLAH MENGUBAHNYA....SEBAB SEMUA DALAM KETENTUAN SERTA KEKUASAAN ALLAH...TIADA SAPE YANG MEMBANTAH ATAU MELAWAN....INGATLAH KITA HAMBA ALLAH...ALLAH YANG MEMPUNYAI SEGALANYA...OLEH ITU JANGAN EGO DAN BERLAGAK SOMBONG.....AKHIRNYA MAMPUS@MATI JUGAK...

  NEGARA


  Warga asing bermaharajalela


  KELIHATAN warga asing berkumpul dan merimaskan penduduk tempatan di Taman Alam Jaya, Puncak Alam, Kuala Selangor semalam.


  KUALA SELANGOR - Penduduk tempatan di Taman Alam Jaya, Puncak Alam di sini mempunyai sebab untuk 'hidup dalam ketakutan' meskipun berada di negara sendiri.
  Rata-rata mereka yang ditemui Kosmo! mendakwa, segelintir warga asing yang memonopoli kawasan perumahan tersebut sering bertindak keterlaluan sehingga mengganggu ketenteraman penduduk di situ.
  Selain disyaki terlibat dengan kegiatan pecah rumah, segelintir warga asing terbabit juga sering membuat bising dan berkumpul sesama sendiri sehingga lewat malam.
  Lebih teruk, koloni asing terbabit juga didakwa sering mabuk dan bergaduh sesama sendiri, selain turut mengusik gadis tempatan di tepi kaki lima.
  Difahamkan, warga asing terbabit bermastautin di situ ekoran lokasinya yang terletak berhampiran kawasan perindustrian.


  3 maut, kereta terjunam tali air


  INILAH tempat tiga sekeluarga mati lemas selepas kereta yang mereka naiki terjunam ke dalam tali air di Kilometer 31, Jalan Pekan-Batu Balik, Pekan semalam.


  PEKAN – Tiga sekeluarga termasuk sepasang suami isteri terbunuh selepas kereta Datsun 120Y dinaiki mereka terbabas ke dalam sebuah tali air ketika mengelak daripada melanggar sebuah motosikal di Kilometer 31, Jalan Pekan-Batu Balik dekat Kampung Pulau Rumput, Pekan semalam.
  Tiga mangsa yang terkorban ialah Maarof Mat Sham, 73, bersama isterinya, warga Indonesia mempunyai taraf penduduk tetap dikenali sebagai Karinah, 55, dan anak saudara pasangan itu hanya dikenali sebagai Mahmud, 36.
  Hasil bedah siasat mendapati ketiga-tiga mangsa itu terkorban di tempat kejadian akibat lemas di dalam tali air sedalam lima meter.
  Ketua Polis Daerah Pekan, Supritendan Yahaya Othman berkata, kejadian itu berlaku pada pukul 8 pagi ketika tiga mangsa itu dalam perjalanan dari rumah mereka di Kampung Pulau Rumput menuju ke bandar Pekan manakala motosikal jenis Yamaha RXZ dari arah Pekan menuju ke Sekolah Teknik Muadzam Shah.
  “Sampai di lokasi kejadian, motosikal ditunggangi seorang remaja gagal memotong sebuah traktor diekori menyebabkan ia bergesel dengan traktor itu sebelum motosikal itu terjatuh ke laluan bertentangan.
  “Kereta dipandu Mahmud cuba membrek daripada melanggar motosikal terbabit menyebabkan kereta itu terbabas ke kanan jalan lalu terjunam ke dalam tali air dengan keadaan keempat-empat tayar kereta terbabit berada di atas,” kata beliau ketika ditemui di sini semalam.


  Ajal di tali air

  Oleh Mohd Fauzi Abdullah
  fauzie@hmetro.com.my

  PEKAN: Tindakan seorang isteri berkeras mahu ke Johor untuk pulang ke negara asal, Indonesia berakhir tragedi apabila terbunuh bersama suami dan anak saudaranya selepas kereta dinaiki terbabas di tali air di Kilometer 31, Jalan Pekan-Paloh Hinai, dekat Kampung Pulau Rumput, di sini, semalam.
  Dalam kejadian kira-kira jam 8 pagi itu, mangsa dikenali sebagai Karinah, 56, terbunuh bersama suaminya, Maarof Mat Sham, 73, serta anak saudaranya, Mahmud, 36, ketika mereka dalam perjalanan ke stesen bas di bandar ini untuk ke Johor.

  Difahamkan, kejadian berlaku apabila kereta Datsun dipandu Mahmud mengelak seorang penunggang motosikal yang terjatuh di tengah jalan ketika memotong sebuah traktor di depan.
  Mahmud dipercayai gagal mengawal kenderaannya menyebabkan kereta itu terbabas ke dalam tali air lalu terbalik.

  Ketiga-tiga mangsa meninggal dunia di tempat kejadian akibat lemas selepas gagal diselamatkan kerana kemalangan berlaku begitu pantas dalam hujan lebat.

  Ibu saudara Karinah, Rahmah Ibrahim, 59, berkata ketika kejadian, arwah dalam perjalanan menjemputnya di Pulau Manis, di sini, untuk bersama-sama menghantar wanita itu ke stesen bas di bandar ini ke Johor sebelum bertolak ke Riau.

  “Dia dijadualkan menaiki bas ke Johor jam 10 pagi tadi (semalam), namun kira-kira jam 9 pagi, saya mendapat panggilan telefon memaklumkan arwah meninggal dunia dalam kemalangan bersama Maarof dan Mahmud,” katanya ketika ditemui di bilik mayat Hospital Pekan (HP), di sini, semalam.

  Menurutnya, Karinah berkeras pulang ke kampung asalnya semalam bagi menghadiri majlis kenduri kahwin anak saudaranya yang dijadualkan minggu depan.

  Katanya, sebelum mengambil tiket bas minggu lalu, dia ada meminta Karinah pulang ke Riau hari ini, namun wanita itu berkeras untuk bertolak lebih awal.

  “Bukan apa, saya kasihankan dia kerana pulang seorang diri ke Indonesia tanpa ditemani sesiapa, lagi pun kenduri itu akan diadakan minggu depan.

  “Saya memintanya pulang esok (Sabtu) tetapi dia berkeras mahu pulang pagi ini (semalam),” katanya.

  Menurutnya, kasihan dengannya, dia mengambil keputusan menghantar mangsa di stesen bas sebelum bertolak ke Johor.

  “Saya tidak menyangka rupa-rupanya ada sesuatu menggamitnya, seolah-olah arwah tahu akan pergi meninggalkan kami selama-lamanya,” katanya sebak.

  Sementara itu, menantu Maarof, Norehan Hassan, 53, berkata kali terakhir dia bertemu mangsa kira-kira seminggu lalu dan tiada sebarang tanda pelik ditunjukkan bapa mentuanya itu, juga warga Indonesia.

  “Saya menetap di Muadzam Shah, Rompin, dan sering menjenguknya yang tinggal berdua dengan Maarof di Pulau Manis memandangkan adik-beradik lain kebanyakannya menetap di Kuala Lumpur.

  “Kami reda walaupun sedih pemergiannya,” katanya yang memaklumkan jenazah ketiga-tiga mangsa selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Kampung Serambi, Pekan, semalam.

  Sementara itu, Ketua Polis daerah, Superintendan Yahaya Othman, berkata mayat ketiga-tiga mangsa dikeluarkan anggota bomba dan penyelamat yang tiba di tempat kejadian sejurus menerima maklumat kemalangan itu.

  Katanya, hasil bedah siasat mendapati mangsa meninggal dunia akibat lemas.  NEGARA


  Murid dirotan hingga terkencing


  KESAN dirotan pada belakang badan Wan Mohd. Faris.


  KUALA TERENGGANU - Seorang murid tahun empat trauma untuk pergi ke sekolah selepas mendakwa dia dirotan oleh seorang guru selepas menghantar kertas ujian di sebuah sekolah di Kuala Besut di sini pada Rabu lalu.
  Semasa kejadian, Wan Mohd. Faris Wan Zukri, 10, mendakwa dia baru menghantar kertas ujian kertas pendidikan Islam sebelum dikejutkan dengan tindakan guru lelaki itu yang tanpa sebab telah merotan badannya secara tiba-tiba.
  Tindakan guru itu menyebabkan dia terkencing di dalam kelas kerana menahan kesakitan.
  "Waktu kejadian, cikgu itu bagi kertas ujian dan selepas saya hantar kertas ujian pada cikgu, saya jenguk kawan saya untuk tengok apa yang dia buat.
  "Tiba-tiba cikgu datang terus rotan belakang badan saya. Selepas itu cikgu tanya sakit tak. Belum sempat saya jawab dia rotan saya sekali lagi," katanya ketika dihubungi di sini semalam.


  Tumbuk cikgu

  Oleh Rosli Ilham
  am@hmetro.com.my

  DUNGUN: Seorang guru lelaki tidak menyangka tindakannya menerima pelawaan bapa muridnya ke rumah membawa padah apabila ditumbuk dua kali di muka selain disepak.
  Guru berusia 43 tahun itu juga diacukan pisau berikutan bapa terbabit naik angin apabila mengetahui mangsa menampar anaknya.

  Dalam kejadian Isnin lalu, guru sekolah rendah di bandar ini ditahan bapa murid tahun dua itu ketika dia dan dua anaknya dalam perjalanan pulang sebaik selesai mengajar.
  Mangsa yang enggan dikenali berkata, dia ditahan kira-kira jam 2 petang tidak jauh dari sekolah sebelum diajak ke rumah konon mahu berbincang masalah anaknya.

  Katanya, di rumah itu, dia dijemput masuk dan tidak mengesyaki apa-apa sebelum lelaki berkenaan bertanya apa yang dilakukan terhadap anaknya.

  “Belum sempat menjawab, saya ditumbuk di muka sebelum dia mengeluarkan pisau menyebabkan saya takut,” katanya kepada Harian Metro, kelmarin.

  Katanya, isteri lelaki itu menghalang perbuatan suaminya dan memintanya bersabar serta berbincang.

  “Tiba-tiba, bapa saudara murid itu datang dan tanpa saya sedari, lelaki itu turut melepaskan satu tumbukan ke muka saya,” katanya.

  Katanya, tumbukan itu menyebabkan mata kanan dan dahinya lebam selain bengkak tangan kanan akibat disepak bapa murid terbabit.

  Mengulas punca kejadian, mangsa berkata, dia membawa sekumpulan murid tahun enam memasuki makmal sekolah kira-kira jam 12.30 tengah hari, Ahad lalu.

  Ketika itu, sekumpulan murid tahun dua termasuk anak lelaki terbabit keluar dari makmal sebelum kanak-kanak itu menunjukkan isyarat lucah kepada seorang murid tahun enam.

  “Saya memanggilnya dan bertanya kenapa dia menunjukkan isyarat lucah dan saya ada memulas telinga dan menampar pipinya, tetapi dia tidak langsung menangis. Jika tamparan itu kuat, tentu sudah menangis,” katanya.

  Sementara itu, Ketua Polis daerah, Superintendan Dahlan Mohd Noor, ketika dihubungi semalam mengesahkan menerima laporan kejadian berkenaan dan siasatan lanjut masih dijalankan.  NEGARA


  Ibu tunggal dihalau suami tinggal dalam stor


  FATIMAH tinggal sementara di sebuah stor di Pusat Rekreasi, Jalan Kenangan, Kuala Lumpur.


  KUALA LUMPUR - Ibarat sudah jatuh ditimpa tangga, itulah nasib yang menimpa seorang ibu tunggal Fatimah Abdullah, 42, apabila dihalau daripada rumah selepas diceraikan suaminya kira-kira sebulan lalu.
  Malah disebabkan tidak mampu membayar rumah sewa baru, dia kini menumpang sementara di sebuah stor di Pusat Rekreasi, Jalan Kenangan di sini sehingga menanti permohonan mendapatkan rumah Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) diluluskan.
  Ibu kepada empat orang anak itu berkata, dia tidak dapat membayar sewa rumah kerana pendapatannya sebagai pembuat roti di sebuah pasar raya tidak mencukupi.
  "Walaupun saya telah dihalau keluar daripada rumah tanpa anak-anak bersama tetapi saya tetap menyara kehidupan mereka yang kesemuanya masih bersekolah.
  "Saya terpaksa membantu bekas suami yang kini tidak dapat berkerja lagi selepas dia ditimpa kemalangan sebaik sahaja mereka bercerai," katanya ketika ditemui Kosmo! semalam.
  Kesemua anak Fatimah kini tinggal bersama bekas suami di rumah Projek Perumahan Rakyat (PPR) Jalan Peel di sini.
  Fatimah yang memeluk Islam sejak 24 tahun yang lalu, berkata, desakan keluarga di Sarawak supaya pulang juga menyebabkan dia semakin susah hati kerana mereka mahu dia kembali ke agama asal.
  Dalam pada itu, Pengerusi Persatuan Ibu Tunggal, Warga Emas dan Orang Kurang Upaya Cheras, Hamiddah Sidek berkata, beliau simpati dengan keadaan yang menimpa Fatimah dan mahu membantunya bangun semula membina hidup baru.  NEGARA


  Dua wanita jual bayi didakwa


  ALING (kiri) dan Thim Thai dibawa ke Mahkamah Sesyen Ampang semalam atas pertuduhan memperdagangkan bayi.


  AMPANG - Dua wanita mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini semalam atas tuduhan memperdagangkan seorang bayi perempuan berusia seminggu bagi tujuan eksploitasi di Ampang Jaya di sini dua minggu lalu.
  Tertuduh Yoong Thim Thai, 53, warga tempatan dan Aling Athu, 36, seorang pendatang tanpa izin dari Indonesia didakwa dengan niat bersama telah memperdagangkan bayi perempuan itu di tempat letak kereta pasar raya Tesco Ampang, Ampang Jaya pada pukul 2.30 petang 14 Januari lalu.
  Kedua-dua tertuduh didakwa mengikut Seksyen 14 Akta Anti Pemerdagangan Orang dan Anti Penyeludupan Migran 2007 dan boleh dihukum penjara tidak kurang daripada tiga tahun dan tidak lebih 20 tahun dan boleh dikenakan denda.

  WALAUPU DUNIA MAJU DAN MODEN TAPI SIHIR TETAP ADA....SEBAB NI KERJA SYAITAN...AKHIR ZAMAN...MUNGKAR DAN MAKSIAT BERCAMBAH2 DAN MELAMBAK2....BERTAKWA DAN TAAT PADA ALLAH....

  Artis mangsa minyak dagu

  Oleh Mohd Jamilul Anbia Md Denin dan Asmah Rusman
  am@hmetro.com.my

  KUALA LUMPUR: Akibat disihir dengan minyak dagu mayat, seorang pelakon wanita drama bersiri popular membuat pengakuan pernah meninggalkan suami dan tiga anaknya semata-mata untuk bersekedudukan dengan seorang lelaki warga Kemboja yang baru dikenali walaupun ketika itu dia hamil tiga bulan.
  Mangsa mendakwa ilmu hitam itu menyebabkan dia seolah-olah menjadi hamba seks lelaki terbabit selama lebih dua tahun sekitar 2007 hingga 2009. Sepanjang tempoh itu juga, semua pendapatan bulanannya turut diserahkan kepada lelaki berkenaan.

  Lebih tragis lagi, pelakon itu yang berusia 27 tahun dan hanya mahu dikenali sebagai D berkata, dia juga terlantar selama sebulan di wad psikiatrik, Hospital Selayang dekat sini, selepas doktor mengesahkan dia mengalami gangguan mental.
  “Segala-galanya bermula selepas saya berkenalan dengan seorang penghantar surat yang kerap datang ke pejabat saya di Damansara atas urusan kerja.

  “Entah mengapa saya tiba-tiba seperti hilang pertimbangan diri kerana sentiasa dihantui wajah lelaki berusia 24 tahun itu seolah-olah ada satu daya tarikan istimewa pada dirinya.

  “Saya gagal mengawal diri sehingga tidak mampu menolak setiap arahan yang diberikan, malah tidak teragak-agak meninggalkan suami dan anak untuk tinggal serumah dengan lelaki itu di Gombak,” katanya.

  D berkata, sepanjang tinggal dengan lelaki itu, dia dilayan seperti pembantu rumah apabila diarah melakukan semua kerja rumah selain terpaksa menyerahkan semua wang pendapatannya.

  “Biarpun dimaki-hamun dan dipukul saban hari, saya tidak pernah terfikir untuk meninggalkannya, malah hati saya tetap menyayanginya. Setiap kali saya berhasrat pulang ke pangkuan anak-anak, seolah-olah ada satu kuasa mematikan niat saya itu,” katanya.

  Menurut D, hampir tiga tahun bersama lelaki durjana itu, dia langsung tidak pernah menjenguk orang tuanya di kampung dan suaminya juga gagal menjejaki tempat tinggalnya.

  “Saya juga seperti dirasuk kerana setiap kali ada pihak melarang hubungan kami, saya tidak teragak-agak memarahi serta memaki-hamun mereka,” katanya.

  Kemuncaknya, keadaan diri D menjadi tidak keruan apabila lelaki itu menghilangkan diri. Dia mula meracau siang dan malam memanggil nama lelaki itu hingga akhirnya terpaksa dimasukkan ke hospital.

  Selepas terlantar di hospital, barulah keluarganya dapat bertemu dengan D selepas dihubungi pihak hospital dan sokongan mereka membuka laluan untuk D kembali pulih seperti sedia kala.

  “Saya hanya menangis sepanjang tempoh ditahan di hospital. Ketika itu, bapa menasihati saya supaya kuat semangat dan memohon pertolongan daripada Allah.

  “Bimbang melihat keadaan saya semakin parah, bapa membawa saya berjumpa pengamal perubatan tradisional kerana mengesyaki saya terkena ilmu hitam,” kata D.

  Menurutnya, selepas berubat dengan dua pakar perubatan tradisional, dia diberitahu lelaki itu menggunakan ilmu hitam dengan mencalitkan minyak dagu pada badannya.

  “Saya turut diberitahu lelaki terbabit menggunakan sihir itu untuk mengikis harta ramai gadis sebelum menghilangkan diri,” katanya.

  D bersyukur kepada Allah kerana hasil rawatan tradisional dia semakin pulih dan kini sudah mampu melupakan lelaki berkenaan.

  Bagaimanapun, perbuatan kejam lelaki itu menyebabkan rumah tangga D berakhir apabila dia diceraikan suaminya pada penghujung tahun lalu.

  “Tentunya dia marah dan kecewa dengan apa yang berlaku, tapi dia tak tahu saya menjadi mangsa ilmu hitam. Kini saya sudah mampu menjalani kehidupan seperti biasa dan melupakan episod perit yang meragut kebahagiaan rumah tangga saya.

  “Saya sanggup berkongsi pengalaman hidup saya kerana mahu ia menjadi pengajaran kepada semua wanita. Berhati-hatilah dan jangan mudah percaya dengan lelaki,” katanya.
  Angkara Minyak Dagu: Artis "Buang" Anak & Suami


  Saya petik:
  [HM] KUALA LUMPUR: Akibat disihir dengan minyak dagu mayat, seorang pelakon wanita drama bersiri popular membuat pengakuan pernah meninggalkan suami dan tiga anaknya semata-mata untuk bersekedudukan dengan seorang lelaki warga Kemboja yang baru dikenali walaupun ketika itu dia hamil tiga bulan.

  Mangsa mendakwa ilmu hitam itu menyebabkan dia seolah-olah menjadi hamba seks lelaki terbabit selama lebih dua tahun sekitar 2007 hingga 2009. Sepanjang tempoh itu juga, semua pendapatan bulanannya turut diserahkan kepada lelaki berkenaan.

  Lebih tragis lagi, pelakon itu yang berusia 27 tahun dan hanya mahu dikenali sebagai D berkata, dia juga terlantar selama sebulan di wad psikiatrik, Hospital Selayang dekat sini, selepas doktor mengesahkan dia mengalami gangguan mental.

  “Segala-galanya bermula selepas saya berkenalan dengan seorang penghantar surat yang kerap datang ke pejabat saya di Damansara atas urusan kerja.

  “Entah mengapa saya tiba-tiba seperti hilang pertimbangan diri kerana sentiasa dihantui wajah lelaki berusia 24 tahun itu seolah-olah ada satu daya tarikan istimewa pada dirinya.

  “Saya gagal mengawal diri sehingga tidak mampu menolak setiap arahan yang diberikan, malah tidak teragak-agak meninggalkan suami dan anak untuk tinggal serumah dengan lelaki itu di Gombak,” katanya.

  D berkata, sepanjang tinggal dengan lelaki itu, dia dilayan seperti pembantu rumah apabila diarah melakukan semua kerja rumah selain terpaksa menyerahkan semua wang pendapatannya.

  “Biarpun dimaki-hamun dan dipukul saban hari, saya tidak pernah terfikir untuk meninggalkannya, malah hati saya tetap menyayanginya. Setiap kali saya berhasrat pulang ke pangkuan anak-anak, seolah-olah ada satu kuasa mematikan niat saya itu,” katanya.

  Menurut D, hampir tiga tahun bersama lelaki durjana itu, dia langsung tidak pernah menjenguk orang tuanya di kampung dan suaminya juga gagal menjejaki tempat tinggalnya.

  “Saya juga seperti dirasuk kerana setiap kali ada pihak melarang hubungan kami, saya tidak teragak-agak memarahi serta memaki-hamun mereka,” katanya.

  Kemuncaknya, keadaan diri D menjadi tidak keruan apabila lelaki itu menghilangkan diri. Dia mula meracau siang dan malam memanggil nama lelaki itu hingga akhirnya terpaksa dimasukkan ke hospital.

  Selepas terlantar di hospital, barulah keluarganya dapat bertemu dengan D selepas dihubungi pihak hospital dan sokongan mereka membuka laluan untuk D kembali pulih seperti sedia kala....- Mohd Jamilul Anbia Md Denin dan Asmah Rusman

  P/s: Saya pernah dengar cerita yang lebih dashyat angkara minyak pengasih/dagu.


  Kebas duit suami

  Oleh Kalidevi Mogan Kumarappa
  kalidevi@hmetro.com.my

  BALIK PULAU: Seorang rakyat Indonesia berasal dari kawasan Palembang, Sumatera Selatan, didakwa di Mahkamah Majistret di sini, semalam, atas kesalahan pecah amanah membabitkan wang berjumlah RM315,000 milik syarikat suaminya seorang rakyat tempatan sejak Mac 2009.
  Tertuduh, Devi Mulya Tristiati, 38, pengarah syarikat Ibrahim Hashim Sdn Bhd terletak di 96, Tingkat 2, Jalan Mayang Pasir, Taman Sri Tunas, Bayan Baru yang menyediakan perkhidmatan mengutip sampah bagi Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) dan Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP).

  Devi didakwa menggunakan kuasanya sebagai pengarah dengan mengarah serta menandatangani 21 cek milik syarikat yang masing-masing bernilai RM15,000 dikeluarkan atas namanya tanpa pengetahuan dan kelulusan pengarah urusan syarikat iaitu suaminya, Ibrahim Hashim, 74.
  Ketika pertuduhan dibacakan terhadapnya oleh jurubahasa, Devi yang memakai sepasang kot berwarna kelabu faham dengan pertuduhan ke atasnya, menggeleng kepalanya sebagai tanda tidak mengaku salah.

  Timbalan Pendakwa Raya, Edward Chan, yang mengendalikan pertuduhan terhadapnya kemudiannya memohon kepada mahkamah untuk menetapkan RM20,000 sebagai ikat jamin dengan dua penjamin warga Malaysia.

  Peguam RSN Rayer yang mewakili tertuduh juga akur kepada jumlah berkenaan dan tidak memohon kepada mahkamah untuk mengurangkan nilai ikat jamin.

  Majistret Muhammad Hidayat Wahab kemudiannya membenarkan tertuduh diikat jamin dengan RM20,000 dan dua penjamin serta menetapkan 17 Februari depan untuk sebutan semula kes.

  Pendakwaan terhadap tertuduh dijalankan di bawah Seksyen 409 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara tidak kurang dua tahun dan tidak lebih dari 20 tahun dengan sebatan dan boleh juga dikenakan denda jika disabit kesalahan.

  Harian Metro difahamkan, Devi adalah isteri kedua kepada Ibrahim yang juga peniaga di kawasan Bayan Baru dan mereka sudah berkahwin sejak 13 tahun selepas isteri pertama Ibrahim meninggal dunia.

  5 beranak merempat

  Oleh Mary Victoria Dass
  maryvictoria@hmetro.com.my

  DIBUANG...keluarga Nagarajan menerima bantuan daripada Persatuan Kebajikan dan Keharmonian Guru Peedam Johor selepas hidup melarat di taman permainan kanak-kanak.
  DIBUANG...keluarga Nagarajan menerima bantuan daripada Persatuan Kebajikan dan Keharmonian Guru Peedam Johor selepas hidup melarat di taman permainan kanak-kanak.
  KULAIJAYA: Seorang lelaki bersama isteri dan tiga anak tinggal di dalam pembetung konkrit di taman permainan selepas dihalau dari rumah oleh ibu mentuanya disebabkan gagal membeli barangan keperluan serta melunaskan sewa rumah.
  S Nagarajan, 29, dan isterinya, R Rajeshwari, 23, dihalau dari rumah ibu mentuanya di Batu 12, pada Selasa lalu, namun dia merayu supaya ibu mentuanya yang berusia 40-an tolong menjaga anaknya buat sementara waktu sehingga dia mendapat tempat tinggal lain.

  Malangnya, kelmarin ibu mentuanya itu datang ke taman permainan tempat dia berlindung dan menyerahkan ketiga-tiga anaknya termasuk seorang daripadanya, Muruga, 2, yang bukan saja buta, malah tubuhnya bersaiz menyamai bayi berusia enam bulan.
  Keperitan hidup lima beranak itu didedahkan Pengerusi Persatuan Kebajikan dan Keharmonian Guru Peedam Johor, G Balaguru, 43, yang mengetahui masalah mereka selepas menerima maklumat daripada orang awam.

  Balaguru berkata, ketika ditemui Nagarajan dan Rajeshwari cuba berselindung dengan mengatakan mereka berkunjung ke taman permainan itu untuk beriadah.

  “Bagaimanapun, dia akhirnya mengaku dibuang keluarga kerana gagal membeli barangan keperluan, selain melunaskan sewa rumah untuk dua bulan oleh ibu mentuanya.

  “Mereka menjadikan pembetung konkrit di taman permainan itu sebagai rumah,” katanya.

  Menurutnya, dua lagi anak pasangan berkenaan ialah Nagendran, 5 dan Logeswaran 3, manakala Muruga yang dilahirkan tidak cukup bulan sepatutnya mendapatkan rawatan laser pada matanya di Hospital Kuala Lumpur (HKL), namun keluarga itu gagal berbuat demikian akibat masalah kewangan.

  Menurut Balaguru, sebelum ini, Nagarajan menumpang di rumah ibunya sejak lebih tiga bulan lalu selepas dihimpit masalah kewangan berikutan dia dan rakan kongsinya gagal mendapat kontrak menurap jalan raya di sekitar bandar raya ini.

  “Nagarajan yang dimasukkan besi di kedua-dua belah kakinya juga berdepan kesulitan bagi menyara hidup keluarga termasuk membayar duit sewa kepada ibunya selepas gagal mendapatkan pekerjaan di kilang.

  “Pasangan berkenaan merayu kepada wanita itu supaya memberi kebenaran kepada tiga anak mereka tinggal di situ sementara mencari rumah sewa lain,” katanya.

  Bagaimanapun, menurut Balaguru, wanita terbabit enggan menerima alasan itu, malah memaksa ketiga-tiga cucunya itu tinggal di taman permainan berkenaan.

  Katanya, sepanjang tinggal di taman permainan itu, lima beranak berkenaan tidak mandi, malah hampir kebuluran kerana tidak menjamah makanan.

  “Bagi mengelakkan berlaku perkara tidak diingini, kami membantu mereka mencarikan rumah sewa di Pangsapuri Rakyat di Jalan Cengal, Bandar Putra, tengah hari tadi (semalam), selain menyediakan bekalan barangan keperluan dapur.

  “Kami harap ada pihak yang prihatin dan tampil menyalurkan bantuan kepada lima beranak berkenaan,” katanya.

  BILA BERZINA TAK MALU DAN TAKUT SEBAB SEDAP DICAMPUR KHAYAL DIHASUT SYAITAN....DAN TIADA DISINI MANUSIA DIREJAM ATAU 100X SEBATAN....PERLINDUNG2 KEJAHATAN DAN MAKSIAT BESOK JAWAB DIHADAPAN ALLAH....YANG PENTING AMALAN MAKSIAT DAN INGKAR HUKUM ALLAH IALAH AMALAN AHLI NERAKA....

  Perasaan takut, malu punca wanita buang anak  KUALA LUMPUR: Perasaan takut, malu dan panik menjadi punca utama remaja dan wanita yang hamil luar nikah tergamak membuang atau membunuh bayi yang baru dilahirkan.
  Pendaftar Besar Kanak-kanak Yang Memerlukan Perlindungan di Ibu Pejabat Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), Fatimah Zuraidah Salleh berkata, berdasarkan kajian dilakukan remaja dan wanita terlanjur dan hamil tidak mampu mengadukan hal berkenaan kepada sesiapa, seperti keluarga sebelum bertindak sendiri.

  “Keluarga dan sahabat sebenarnya memainkan peranan penting bagi menangani isu pembuangan bayi yang makin menular dalam masyarakat ketika ini.
  “Ini kerana, wanita yang mengandung luar nikah tidak dapat berfikir dengan betul disebabkan perasaan takut dan sebagainya, justeru sokongan keluarga amatlah penting untuk menerima perkara ini sebelum memberikan nasihat,” katanya.

  Katanya, faktor lain yang turut dikenal pasti adalah khuatir dikenakan hukuman jika didapati mengandung luar nikah selain kurang didikan agama dan tidak dapat membezakan perkara buruk dan baik.

  “Peranan institusi keluarga menjadi asas utama membentuk sebuah masyarakat yang lebih maju dan bertamadun perlukan perhatian,” katanya.
  Suami Pelakon Wilma Meninggal Dunia  Wilma Muhammad.
  PETALING JAYA: Suami pelakon Wilma Muhammad iaitu Mahir Effendi,37, meninggal dunia di rumahnya di Kampung Tunku, di sini, Khamis, dipercayai akibat serangan jantung.
  Rakan pelakon itu, penyanyi Ramziela Radzillah, memaklumkan kematian tersebut ketika dihubungi mStar Online, Jumaat.
  “Arwah suami Wilma meninggal dalam tidur di rumahnya pada malam semalam (Khamis). Saya agak terkejut juga kerana setahu saya arwah tidak menghidap penyakit jantung.
  “Arwah merupakan juruterbang Firefly dan selalu membuat pemeriksaan doktor. Bagaimanapun, saya bersimpati dengan keadaan Wilma yang masih terkejut untuk menerima kematian suaminya.
  "Tambahan pula dia perlu menyara lima orang anak yang masih kecil dalam keadaannya yang tidak bekerja,” kata penyanyi lagu Gemilang Cinta itu.
  Jenazah Mahir dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Kota Damansara selepas solat Jumaat.  Panggung Anniversary saji pelbagai persembahan percuma  KUALA LUMPUR: Orang ramai bakal disajikan pelbagai persembahan muzikal menarik termasuk genre rock, indie, nasyid, bakat kanak-kanak selain tradisional secara percuma di Panggung Anniversary yang akan dirasmikan dalam masa terdekat.
  Datuk Bandar Kuala Lumpur, Datuk Seri Ahmad Fuad Ismail berkata, tarikh perasmian belum diumumkan, namun tidak menolak kemungkinan bakal dilakukan dalam masa terdekat sejurus menerima maklum balas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

  Katanya, sebelum ini, persembahan tradisional dan klasik saja menghiasi panggung berkenaan dan permulaan baru itu dianggap bertujuan menarik kedatangan setiap lapisan masyarakat. Beliau berkata, perubahan itu dilihat strategik bagi mempromosikan panggung terbabit yang tidak beroperasi hampir dua tahun berikutan proses naik taraf. “Lebih menarik, orang ramai yang ingin mengadakan persembahan tanpa mengira konsep muzik, boleh membuat permohonan kepada Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) secara percuma,” katanya.

  Amy, Awie gegar ‘Wow Putrajaya’  PUTRAJAYA: Persembahan artis terkenal termasuk penyanyi rock Amy Search, Awie dan Ella dijangka menggegarkan karnival ‘Wow Putrajaya’ yang turut menyajikan 39 acara lain bagi menghargai pencapaian Pusat Pentadbiran Kerajaan yang beroperasi lebih 10 tahun lalu.
  Karnival dari 11 hingga 13 Februari di Tapak Pasar Tani Presint 2 itu, bakal menyaksikan tiga artis tersohor itu bersama kumpulan Hijau, Mila dan Ito menggerakkan persembahan berkonsepkan ‘Rock and Blues’ pada hari perasmian karnival itu yang dilakukan Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar, Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin pada 12 Februari.

  Presiden Perbadanan Putrajaya (PPj), Tan Sri Samsudin Osman, berkata karnival itu bertujuan mengajak orang ramai khususnya komuniti di daerah itu bersama mengenang pencapaian Pusat Pentadbiran Kerajaan di Putrajaya selain menonjol suasana lebih ceria selepas waktu kerja dan hujung minggu.
  Beliau berkata, persembahan artis yang dijangka menggegarkan Putrajaya itu akan bermula selepas perasmian karnival berkenaan, kira-kira jam 8 malam.

  “Selain itu, pelbagai gerai jualan dan pameran turut disediakan sepanjang karnival yang menjurus kepada konsep suasana meriah dan berwarna-warni bagi pengunjung sekali gus menjanjikan pengalaman seronok bagi seisi keluarga.

  “Bukan itu saja, kita juga menyediakan Pavillion dijangka menjadi tarikan utama sebagai tempat pameran berkaitan satu dekad kecemerlangan Putrajaya, perancangan dan pembangunan serta promosi tempat menarik di Putrajaya kepada orang ramai,” katanya pada sidang media selepas majlis pelancaran Karnival ‘Wow Putrajaya’, di sini, kelmarin.

  Mengulas lanjut, Samsudin berkata, pihaknya menjangka kehadiran pengunjung pada tahun ini melebihi kira-kira 50,000 orang yang dicatatkan tahun lalu. Tanpa berselindung, Samsudin berkata, beliau mengalu-alukan kehadiran pengunjung bagi memeriahkan karnival itu bagi menyaksikan pencapaian dan kemajuan Putrajaya sejak diisytiharkan Wilayah Persekutuan pada 2001.
   
   

  Artis popular meriahkan larian amal ntv7

  KUALA LUMPUR: Larian amal ‘Feel Good Run 2011’ yang menjadi acara kemuncak sambutan ulang tahun ke-13 ntv7 akan dimeriahkan dengan penyertaan beberapa artis popular tanah air yang akan diadakan di Sri Pentas, Bandar Utama, pada 3 Julai depan.
  Pengurus Besar ntv7, Airin Zainul, berkata ntv7 ‘Saluran Ceria Anda’ berhasrat untuk berkongsi detik keriangan bersama orang awam dengan aktiviti larian menyeronok dan menyihatkan yang mana ia terbuka kepada seluruh warga negara Malaysia tanpa mengira bangsa, agama dan usia.

  Airin berkata, larian yang memfokuskan kepada semangat kekitaan, kesihatan dan kebajikan bakal menjadikan acara ini sesuai untuk penyertaan awam terutamanya badan korporat.
  “Acara ini adalah sebuah larian amal yang lengkap dengan aktiviti menarik untuk seisi keluarga supaya masyarakat Malaysia kekal sihat dan cergas,” katanya ketika sidang media selepas Majlis Pelancaran Larian Amal ‘Feel Good Run’, di sini, semalam.

  Perasmian itu disempurnakan Timbalan Menteri Belia dan Sukan, Senator Gan Ping Sieu. Hadir sama, Pengarah Urusan Kumpulan Media Prima Berhad, Datuk Amrin Awaluddin dan Pengarang Kumpulan Berita dan Ehwal Semasa ntv7, TV8, TV9 dan Rangkaian Radio Kumpulan Media Prima, Datuk Manja Ismail dan Ketua Pegawai Operasi, Pembangunan, Perniagaan dan Antarabangsa Media Prima Berhad, Datuk Kamal Khalid.

  Thursday, January 27, 2011

  YANG PENTING SAH DISEGI SYARAK....MUDAHKAN POLIGAMI DAN JANGAN SUSUH2KAN....NI HUKUM ALLAH...JANGAN KITA MENGAWAL ISLAM...SEPATUTNYA ISLAM MENGAWAL KITA...ADAKAH KITA SUKA ZINA ...ANAK LUAR NIKAH DAN BUANG ANAK....MEMANG KITA SUKA CARI NAHAS...NI KESAN BILA PENGUBAL DASAR TAK MAHIR SANGAT HUKUM2 ALLAH.....YANG MAHIR PULA TAKUT PADA MANUSIA....TAMBAH HUKUM ALLAH YANG LAIN DINAFIKAN.....LEPAS TU JADI LAWAK....NAFI HUKUM ALLAH .MELAUNG MENJAGA ISLAM....ADAKAH TAK HARU BIRU....AKHIRAT JAWAB.....DAN SATU LAGI...TAK KAN KITA NAK CAMPUR TANGAN HAL ALLAH MENENTUKAN JODOH....ALLAH DAH TENTUKAN....PANDAI2 KITA NAK SEKAT...PAKAILAH OTAK SIKIT.....

  VIP nikah tanpa rekod

  Oleh Amir Abd Hamid
  amir@hmetro.com.my

  PALSU...kad nikah yang dikeluarkan sindiket.
  PALSU...kad nikah yang dikeluarkan sindiket.
  KUALA LUMPUR: Bagi menutup pernikahan kedua mereka daripada diketahui isteri pertama, segelintir VIP dikesan menggunakan sindiket nikah tidak bertauliah yang menyediakan pakej lengkap dengan sijil nikah kononnya dikeluarkan Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi).
  Sindiket berkenaan yang dipercayai bergerak aktif sejak tahun lalu cuma mengenakan bayaran RM3,000 dan ia dikatakan mendapat sambutan hangat di kalangan orang kenamaan yang ingin berpoligami secara diam-diam berikutan sijil nikah palsu yang dikeluarkan itu. Menurut sumber, sindiket itu bijak memancing pasangan supaya menggunakan khidmat mereka dengan meyakinkan pernikahan diuruskan bukan saja sah dari segi Islam, malah turut diperakui Jawi dengan sijil perkahwinan dan kad nikah dikeluarkan sebaik proses ijab kabul selesai.

  Sumber itu berkata, majlis ringkas ijab kabul kebiasaannya dilakukan di hotel sekitar ibu negara dan pengantin perempuan selalunya membawa saudara lelaki terdekat mereka sebagai wali.
  “Khidmat disediakan sindiket itu mendapat sambutan sebab pengantin lelaki tidak perlu bersusah payah melalui prosedur berpoligami yang agak ketat di pejabat agama atau membelanjakan kos yang tinggi untuk bernikah di negara jiran.

  “Bagaimanapun, penipuan sindiket itu terbongkar apabila perkahwinan pasangan yang menggunakan khidmat sindiket itu tidak kekal lama dan terpaksa bercerai,” katanya. Menurutnya, selepas bercerai, isteri kedua yang dijatuhkan talak pergi ke pejabat Jawi untuk mengesahkan perceraian dan ketika itulah masalah mula timbul apabila dimaklumkan perkahwinannya tiada dalam rekod atau tidak pernah didaftarkan di Jawi.

  “Bila tiada dalam rekod pendaftaran perkahwinan, macam mana nak diuruskan atau didaftarkan perkahwinan? Pada masa inilah bekas isteri terbabit berdepan masalah masalah besar kerana dia tidak berhak membuat tuntutan nafkah dan sebagainya,” kata sumber itu.

  Beliau yang menguruskan pusat aduan rumah tangga dan menyediakan khidmat kaunseling berkata, setakat ini pihaknya menerima aduan daripada lapan wanita yang menjadi mangsa sindiket berkenaan.

  “Sekali imbas, memang sijil dan kad nikah dikeluarkan sindiket itu seperti tulen, tapi selepas kami menyelidikinya betul-betul didapati tandatangan yang tertera di atas dokumen berkenaan bukan tandatangan individu yang mempunyai kuasa, sebaliknya tidak diketahui ia tandatangan siapa,” katanya.

  Berikutan itu, beliau meminta pihak berkuasa kuasa khususnya Jawi melakukan siasatan kerana ada kemungkinan wujud pembabitan ‘orang dalam’ yang mempunyai kaitan dengan sindiket berkenaan hingga mereka mampu mengeluarkan sijil dan kad akuan nikah yang nampak seperti tulen.

  “Tambahan pula, mengikut aduan lapan wanita yang menjadi mangsa sindiket itu mereka berurusan dengan individu yang sama dan lelaki itu turut mendakwa dia bekerja di Jawi,” kata sumber berkenaan. Sementara itu, Pegawai Perhubungan Awam Jawi, Tuan Asmawi Tuan Umar berkata, orang ramai seharusnya sedar tiada jalan pintas untuk melakukan proses pernikahan, apatah lagi berpoligami, sebaliknya ia perlu melalui prosedur ditetapkan. “Tak ada ‘pintu belakang’ kepada sesiapapun termasuk golongan VIP untuk mempercepatkan proses poligami dan mahu mendapatkan kad serta sijil nikah. “Jika ada pihak mendakwa mampu menyediakan cara mudah tanpa mengikuti prosedur, bermakna ia satu penipuan kerana kad akuan nikah tulen hanya boleh dikeluarkan Jawi dan kad itu mempunyai ciri-ciri keselamatan tertentu,” katanya.

  Tuan Asmawi berkata, pihaknya memandang serius masalah itu dan akan menyiasat kes seumpamanya sebelum tindakan diambil.

  “Kita tahu dan kenal semua pendaftar nikah yang ada. Malah, ada pendaftar nikah yang kita terpaksa tamatkan perkhidmatan disebabkan faktor disiplin.

  “Sebagai contoh, ada pendaftar nikah dibuang disebabkan terlalu lama memerap pernikahan dilangsungkan mereka sehingga mempelai menanggung kelewatan pengeluaran sijil dan kad nikah terlalu lama,” katanya.

  Justeru, katanya, pihak yang mahu melangsungkan poligami dinasihatkan mengikut prosedur.
  Poligami ikut syarak, adil jamin bahagia
  Oleh Asyraf Ismail

  2010/05/25

  Tidak patuhi syarat ditetapkan Islam punca pandangan negatif masyarakat

  POLIGAMI, adalah satu perkataan yang bila disebut akan membuatkan sesetengah manusia tersenyum manakala sesetengah yang lain berkerut dahi. Poligami adalah antara perkara yang disyariatkan harus dalam Islam. Poligami juga adalah larangan keras dalam ajaran agama lain. Poligami sudah menjadi amalan umat manusia sebelum kedatangan Islam lagi.

  Allah SWT berfirman: “Dan jika kamu takut tidak berlaku adil terhadap perempuan-perempuan yatim (apabila kamu berkahwin dengan mereka), maka berkahwinlah dengan sesiapa yang kamu berkenan dari perempuan-perempuan (lain): dua, tiga atau empat. Kemudian jika kamu bimbang tidak akan berlaku adil (di antara isteri-isteri kamu), maka (berkahwinlah dengan) seorang saja, atau (pakailah) hamba-hamba perempuan yang kamu miliki. Yang demikian itu adalah lebih dekat (untuk mencegah) supaya kamu tidak melakukan kezaliman”. (Surah An-Nisa’, ayat 2)
  Penulis tidak ingin membincangkan lebih lanjut syarat itu secara khusus, namun ingin membawa pembaca melihat kepada realiti semasa atau permasalahan semasa berkaitan poligami.

  Poligami sering dilihat jijik, dipersalahkan dan dihina berdasarkan keadaan sekeliling yang memaksa masyarakat memandangnya begitu. Masyarakat sering dihidangkan dengan pelbagai adegan dan pemasalahan konflik poligami sama ada secara realiti atau lakonan di kaca televisyen.

  Realitinya, masyarakat sering dihidangkan dengan keluarga poligami yang berpecah belah, tidak adil, isteri ditinggalkan, anak-anak terbiar dan sebagainya. Lakonan filem dan drama tidak kurang membuat paparan serupa malah lebih hina lagi apabila ia dijadikan bahan jenaka. Salahkah masyarakat berfikiran begitu? Mungkinkah jika mereka diberi hidangan yang lain mengenai poligami, maka mereka akan berubah fikiran?.

  Pengamal poligami kebanyakannya bukanlah mereka yang layak seperti disyaratkan oleh Allah SWT di dalam Surah An-Nisa’ ayat 3 itu. Mereka mungkin bersedia dari sudut fizikal tetapi bagaimana pula dengan mentalnya (rohani)? Bersediakah mereka dengan ilmu? Bersediakah mereka dengan kesedaran bahawa Allah akan menyoal setiap amanah yang mereka pikul?

  Sunnah Nabi SAW sering dijadikan alasan dan sandaran rapuh bagi golongan ini yang kononnya ingin mengamalkan sunnahnya. Kebanyakan mereka tidak menyedari sunnah ini disandarkan kepada hukum keharusan bersyarat yang Allah SWT nyatakan. Syarat-syarat ini sering dikesampingkan demi mencapai cita-cita berpoligami yang menjadi idaman sejak sekian lama.
  Nafsu dan syahwat berlegar menguasai hati dan minda supaya terus menempuhnya tanpa perlu direnung lagi. Akibatnya, terjadilah poligami yang hina dan dihina. Wanita yang mengharapkan poligami dapat menyelamatkan mereka, terus hampa.

  Namun, di sana ada begitu ramai kalangan wanita yang perlukan kasih sayang, perlukan suami, perlukan perlindungan daripada seorang lelaki. Bilangan wanita yang terus melebihi lelaki semakin bertambah saban tahun. Nisbah ini semakin ketara apabila dilihat secara lebih dekat di menara gading atau pusat pengajian lain.

  Kebanyakan wanita yang berjaya sukar mendapatkan pasangan sesuai bagi mendirikan rumah tangga apatah lagi menginginkan pasangan yang baik. Lebih ketara lagi kepada janda (ibu tunggal) yang bercerai sama ada cerai hidup atau mati. Ramai di kalangan mereka muda serta masih mengimpikan sebuah keluarga.

  Namun hakikatnya, mendapat pasangan yang masih bujang ketika mereka sudah bergelar janda dengan sejumlah anak, impian ini semakin sukar. Apakah jawapannya? Tentulah poligami. Dilema ini semakin menjadi rumit apabila memikirkan hakikat poligami semasa serta pandangan serong masyarakat terutama kalangan wanita sendiri terhadap amalan ini.

  Kemungkinan besar, derita ibu tunggal ini akan berterusan terpaksa dipendam tanpa sempat menikmati hidup berkeluarga atas halangan terbabit. Wanita ini terus hampa. Ke mana perginya lelaki yang baik? Ke mana perginya ustaz yang begitu lantang menyampaikan dakwah? Mengapa mereka tidak tampil dan mengamalkan poligami sebenar sebagai contoh seumpama sunnah Nabi SAW?

  Persoalan ini kerap timbul dan dibahaskan, ditambah ingatan bahawa sesungguhnya dakwah Nabi SAW berjalan serentak antara bil hal dan bil lisan (dengan perbuatan dan dengan perkataan). Nabi SAW tidak hanya mengajak umatnya ke masjid berjemaah tanpa Baginda terlebih dulu menunjukkan contoh. Begitulah dalam hal poligami yang diharuskan Allah SWT, Rasulullah adalah contoh teladan yang patut diikuti sepanjang zaman.

  Mungkin kebanyakan lelaki baik ini mempunyai seribu satu alasan yang munasabah mahupun yang direka-reka. Antara alasan munasabah yang paling kerap diutarakan ialah berkaitan dengan undang-undang mengenai poligami. Undang-undang dilihat terlalu sulit lagi menyulitkan bagi mereka yang ingin berpoligami.

  Pemohon perlu membuat permohonan melalui Mahkamah Tinggi Syariah yang namanya sudah menimbulkan gerun. Mahkamah Tinggi Syariah di Malaysia pula mempunyai bilangan hakim yang terhad sehinggakan kadangkala menunggu giliran perbicaraan, rumah tangga yang dibina sedia kala menjadi retak menunggu belah mahupun terus berderai.

  Mahkamah pula akan memanggil isteri pemohon, di samping bakal isteri serta walinya. Perbicaraan biasanya dibuat dalam mahkamah terbuka yang sedikit sebanyak menyebabkan ramai yang terbantut memikirkan kemungkinan aib yang bakal didengari orang lain. Perbicaraan biasanya akan membabitkan keterangan isteri yang peratus menolaknya sangat tinggi.

  Maka keterangan ini kebiasaannya akan membabitkan kelemahan atau kekurangan suami sebagai menguatkan hujah menolak permohonan itu, sama ada ia benar atau mungkin ditambah-tambah. Mana mungkin orang baik lagi terhormat sanggup menghadapi keadaan ini sedangkan mereka dihormati dan disanjung masyarakat.

  Akhirnya, mereka hanya memendamkan hasrat poligami demi kerana baiknya mereka dan tidak sanggup menanggung malu. Wanita yang memerlukan pembelaan atau perlindungan lelaki yang layak dan baik, sekali lagi hampa.

  Kesimpulannya, poligami adalah jalan penyelesaian yang disediakan Allah untuk hamba-Nya. Hamba-Nya sebagai khalifah, haruslah mengatur jalan ini supaya cantik dan sesuai. Semua syaratnya harus dipenuhi dan dipelihara tanpa dihujani tambahan perkara yang menyulitkan. Kekeluargaan adalah permulaan sebuah ketamadunan. Sistem Islam adalah penyelamat.


  PASAL POLIGAMI LAGI


  Lega penulis setelah menunaikan janji dari sahabat2@kawan2 penulis,mungkin mereka berharap agar masyarakat umum tahu apa dia poligami dalam Islam itu sendiri. Sekurang2nya pembaca dapat memahami sedikit sebanyak tentang poligami yang diharuskan oleh Allah swt itu..Terpulanglah anda disebelah mana dalam hal poligami ini....Bagi penulis wajib kita patuh dengan perintah Allah swt...jadikanlah kita muslim yang bersifat...'dengar dan mematuhinya'...menentang,ragu2,sangka buruk pada Allah swt memang dilarang.Perkara memang berkait rapat dengan qada dan qadar@takdir...Bila sudah sudah jadi takdir maka wajib kita reda....tidak reda bermakna mempertingkaikan takdir Allah swt yang telah ditentukanNya.Ada peristiwa melucukan penulis semasa menjadi kaunselor sukarela di JAIS....daerah S.Alam yang berpejabat di Subang Jaya...

  Seorang isteri mengadu ia telah dimadukan.Ia reda (bagus wanita ini)...cuma musykil suami dahulu bagi rm700 tetapi setelah berkahwin lagi....ia hanya bagi rm500...penulis senyum didalam hati...nak tergelak pun ada...tapi penulis tahan....dan mendengar dengan penuh khusyuk...jadi pendengar yang baik....setelah habis baru penulis jawab dan terangkan....'sebenarnya puan, apa suami puan buat tu betul....ingat, puan sudah berkongsi....bermakna semua berkongsi dengan madu...kasih sayang berkongsi,malam@giliran berkongsi....sudah tidak sepenuhnya macam dulu...rm500 untuk puan sebab puan ada anak....madu puan rm200 tidak ada anak....sedangkan suami tidak bertambah...mana mungkin ia boleh bagi rm700 seperti dulu....dan sambung terus adab2 poligami...ia puas ...dan beredar...komen penulis ia wanita soleha@baik...bagi pengetahuan pembaca ia memakai purdah....ada satu peristiwa lucu juga masa penulis me...ngajar disuatu tempat....muslihat bertanya tentang poligami tapi jawapan saya jawab mereka tidak setuju,cuma kata mereka...suami@lelaki ni gatal,tidak adil,yang ada@isterilah...pun tidak diberi layanan cukup dan pelbagai2lah...Penulis jawab...kalau tidak adil ia yang berdosa...apa sahaja ia buat salah tetap berdosa...adil suami terletak pada isteri reda isteri2 maka adillah suami

  ...akhirnya penulis cakap begini.....'puan2...ini contoh...kalaulah(tapi memang tidaklah)....ayat perintah harus pada perempuan bukan lelaki....maknanya perempuan pula boleh kahwin lebih....mungkin perempuan hendak kahwin lebih dailognya begini...'saya memang sayang abang,abang baik dan segala baik tidak ada cacat cela.....tapi saya hendak kahwin lagi juga bang....sebab Allah swt sebut dalam Quran diharuskan.....'apa kesannya mereka terdiam...selain hukum harus....ia juga boleh membela nasib wanita,mengelak anak luar nikah,pelacuran,sumbang muhram,rogol dan segala perkara yang berhubung dengan zina.....lebih2 lagi hukum Quran tidak dilaksanakan...menjadikan wanita dan lelaki tidak takut melakukan zina.

  ...bagaimana kalau orang kaya bayar dulu dengan zina....katakan denda zina maksimum rm5000....maka ia bayar rm50000.....dengan resit pembayaran itu ia boleh berzina 10 kali......cuba pembaca fikir....dan lagi mustahil Allah swt bersifat bodoh tidak tahu membuat undang2....sedangkan IA mencipta kita dan dunia dari tiada kepada ada.....janganlah berfikir macam syaitan atau jadi barua pada syaitan....siapa makan cili ia akan terasa pedas......maaf banyak2 dari penulis....kata yang haq walaupun pahit atau kena dekat batang hidung sendiri.....


  POLIGAMI DALAM ISLAM DAN DIMANA KITA


  Perkara ini memang sensitif untuk diperkatakan atau dibincangkan...lebih2 lagi dikalangan kaum wanita dan ibubapa yang ada anak perempuan belum kahwin...sedangkan anaknya pula bercadang atau sanggup bermadu,juga isteri yang sedang dimadukan atau akan bermadu....Bab ini memang telah banyak kali diperbincangkan dan hebohkan... juga telah lama diajukan oleh kawan lelaki2 penulis,agar penulis tulis didalam blog ini(mungkin mereka bercadang hendak pasang lebih kod)

  ...ini kesempatan ada....dan penulis cuba kupas mengikut ilmu yang sedikit yang ada pada penulis yang dikurniakan oleh Allah swt...memang penulis ada mengajar bab munakahat termasuklah bab poligami ini.....ayat Quran yang menyatakan keharusan@boleh berpoligami ialah pada surah an nissa ayat 3....'maka berkahwinlah kamu dengan perempuan yang baik untuk kamu dua atau tiga atau empat.......'maksud alQuran... manakala hadis saw...'pegang empat sahaja lepas yang baki'...maksud alHadis....

  Jika diselidik dengan mendalam nescaya kita dapati syariat nabi Muhammad saw sesuai dengan kejadian manusia....dalam syariat nabi Musa as...seorang lelaki boleh menghimpun berapa banyak isteri tanpa had(memandang muslihat lelaki sahaja).....syariat nabi Isa as pula seorang lelaki tiada harus berkahwin melainkan seorang perempuan sahaja (memandang muslihat perempuan sahaja).Manakala syariat nabi kita dalam keadaan pertengahan antara dua syariat yang terdahulu itu....dalam hadis nabi saw telah bersabda...'sebaik2 pekerjaan itu ialah yang pertengahan'...maksud alhadis...

  Maka syariat nabi Muhammad saw sesuai dengan kejadian manusia,lebih2 lagi buat masa ini dan nabi yang terakhir...kerana:
  1.Boleh dikatakan tiap2 negeri didalam dunia bilangan perempuan ramai dari lelaki.
  2.Bilangan lelaki kurang ramai,namun demikian setengah2 mereka banyak pula yang gugur dalam menentang musuh negara atau terkorban di medan peperangan kerana mempertahankan tanahair.dengan demikian jumlah bilangan semakin kurang....itu kita tolak yang dipenjara,di pusat2 pemulihan dadah...tiada pekerjaan dsbnya....ini menyebabkan ia bertambah kurang jumlahnya....

  Ini jelas nampak daripada rashia yang tersembunyi dicelah firman Allah swt dalam surah an nissa ayat 1....iaitu 'wa nissa@wa nissa ah' yang jatuh kemudian daripada perkataan 'kathira@kasiro dalam ayat 1 surah an nissa..(sila rujuk quran untuk mendapat sebutan bunyi yang betul-juga sebagai pengesahan)...maksudnya...'wahai manusia hendaklah kamu takutkan Tuhan kamu yang telah menjadikan kamu daripada yang satu(Adam)dan ia telah menjadikan daripada diri yang satu iaitu isterinya(Hawa) dan Ia(Allah) membiakan daripada keduanya lelaki yang banyak(ramai) dan perempuan2.'

  Disitu Allah menyebut perempuan2 sahaja tidak disebut 'banyak@ramai',dipandang dari segi kenyataan kita dapati ramai daripada kelamin2 mempunyai anak lebih bilangan anak perempuan daripada anak lelaki..daripada nyatalah seolah2 perkataan 'nissa@nissa ah' itu bersifat dengan 'aqsar'(lebih banyak)......
  3.Jika padukan satu sama satu sahaja jadilah yang lebih itu tidak ada tempat untuk hidup yang boleh mendapat nikmat bersama..
  4.Biasalah tabi'e orang lelaki sahywatnya lebih dan sentiasa berkehendak kepada kepuasan nafsunya sepanjang masa.,manakala perempuan banyak rintangannya seperti,berhaid,mengandung,beranak dan nifas.Jika bilangan isteri itu lebih nescaya apa yang kurang daripada satu dapat disempurnakan dengan yang lain.
  5.Terkadang setengah perempuan itu berkehendak kepada perlindungan untuk keselamatan atau untuk sara hidup,jika tidak ada poligami nercaya putus harapan perempuan2 yang bujang itu mendapat pembelaan.
  6.Tidak sukakan poligami itu ialah kerana cemburu dan irihati tidak mahu suami bersuka2 dengan perempuan lain.Itu memang tabi'e semula jadi tidak dinafikan,tetapi perasaan itu boleh diketepikan atau dikurangkan,kerana jika dikutkan sangat membawa kepada akibat yang buruk kepada kedua2 pihak lelaki dan perempuan bujang yang lain,kerana mungkin kedua2 secara bersembunyi2 melakukan perkara yang tiada diredai Allah swt dan manusia.Sekiranya pihak isteri sanggup berkorban sedikit tentu saudara sejenis dengannya sama2 mendapat pembelaan.Jadi terjerumusnya saudata perempuan yang sejenis dengannya itu kedalam lembah kehinaan berpunca dari mereka yang sejenis dengannya juga kerana tidak hendak bertolak ansur barang sedikit pun..

  7.Poligami itu diharuskan kerana dharurat untuk mengelakkan daripada kejahatan dan menarik kebaikan,itu pun disyaratkan mahu berlaku adil.Jika sekiranya tiada sanggup melakukan adil kekalkan dengan satu sahaja...Firman Allah swt...bermaksud..
  'maka jika kamu takut tidak melakukan keadilan(terhadap isteri kamu)berkahwinlah satu sahaja atau cukuplah dengan hamba sahaya kamu sahaja'....surah an nissa ayat 3...
  8.Dapat mengurangkan zuriat luar nikah dan berpeluang mendapat anak jika isteri tua mandul.....
  jika dilihat sebab yang beri diatas ia begitu rasional@aidil dan lojik....bukan sifat Allah swt yang mempunyai seberang kelemahan sedangkan IA bersifat kesempurnaan...Mustahil Allah swt membuat sebarang kesilapan memberi atau menetapkan hukum...dan hukumNya sesuai memang dalam pelbagai zaman serta suasana serta adat resam.kerana IA lah yang mencipta manusia dan segalanya.Mustahil Allah swt ada sifat terlepas pandang.Sepandai2 kita tidak tahu bila kita akan mati atau masuk syurga atau neraka...oleh itu jangan berlagak dan takabur...orang berlagak dan takabur ini...tempatnya adalah neraka Jahanam.....Oleh itu jangan cuba2 mencabar Allah swt...(Takabur ini selendang@pakaian Allah...maksud alhadis)
  Kita kena sedar bahawa kemampuan ilmu dan daya pemikiran kita terbatas...kita hanya mampu sekadar apa yang telah dikurniankan Allah swt sahaja.Lebih2 lagi kalau kita bercakap atau berfikir, sedangkan ilmu yang cakap@fikir itu, kita tidak arif@mahir...ditambah tidak menuntut ilmu agama,ditambah kita pula bergelumang dengan dosa,dengan kata lain ,kita sendiri banyak meninggalkan suruhan wajib malahan banyak membuat perkara apa yang dilarang Allah swt.

  Takut kita jadi bahan@alat tunggangan syaitan...kita sesat dan menyesatkan orang lain...Menolak hukum2 dari quran,menolak walaupun satu huruf dari quran pun atau mempertikaikan hukum Allah cukup untuk kita keluar dari Islam@batal Islam kita...cakap kasar@kesatnya jadi kafir@murtad....kenapa kita sibuk hendak tahu perkara membatal puasa atau solat...kenapa kita mahu tahu,batalnya Islam...ambil diploma,ijazah pertama,kedua dan Phd ada masa menuntut ilmu fardu ain tidak masa...besok engkau orang jawablah dihadapan Allah swt.....