Saturday, September 4, 2010

SAMBUTAN HARI RAYA.....TETAPI AGAK2LAH BERBELANJA...

ORANG ramai membanjiri Jalan Bunus untuk membeli-belah keperluan Hari Raya di hujung minggu terakhir sebelum ketibaan Syawal. Selain, Jalan Bunus, orang ramai juga memenuhi jalan-jalan Tunku Abdul Rahman dan Masjid India, di Kuala Lumpur, 4 Sept. - Utusan/DJOHAN SHAHRIN SHAH

DARI FB...KESA MEMBELAKANGKAN ISLAM...BANYAK MENGHIDANGKAN BENDA2 MELANGGAR SYARAK DAN PERKARA SIA2

PENERANGAN JELAS PROMO IKLAN AIDILFITRI TV3! SESAT LAGI MENYESATKAN!

by Kami Benci Saiful Bukhari! on Sunday, September 5, 2010 at 2:14am
Scene 1 - Budak Lelaki Melayu sedang menilik-nilik sebuah buku bergambar di malam yang gelap dalam sebuah pondok buruk beratapkan rumbia dengan bertemankan sebiji mentol. Terdapat sebuah sangkar burung yang tergantung di sebelah kanan tingkap yang terbuka. 

1.Budak Lelaki Melayu - Orang Melayu

2.Buku - Bible

3.Pondok Buruk Beratap Rumbia - Kemiskinan

4.Malam Yang Gelap - Islam yang mundur

5.Mentol Lampu - Pencerahan (Illumination) - Lucifer@Iblis

6.Sangkar Burung - Simbol manusia yang terkurung dan terkongkong dengan ajaran ISLAM7.Tingkap Terbuka - Jalan keluar dari kemiskinan dan kemunduran 

Scene 2 - Close up sehelai mukasurat yang mempunyai gambar sebuah beca bewarna merah dengan berlatarbelakangkan sebuah pokok Krismas dan North Star (Bintang Utara), menutup sehelai mukasurat lain bertulisan JAWI yang diterbalikkan (inverted). 

1.Mukasurat Bergambar - Bible (Christianity)

2.Mukasurat Jawi terbalik - Al-Quran yang dihinakan

3.Beca Merah - Samaran untuk kenderaan Santa Claus

4.North Star - Bintang Kelahiran Horus (Dajjal)Pokok Krismas - Simbol Paganism 

Scene 3 - Keluarnya bintang-bintang kecil beraura yang membawa cahaya dari gambar beca. Budak Melayu delighted (kagum dan gembira). Bintang-bintang berterbangan keluar dari tingkap rumah buruk lalu membentuk sebuah beca merah berlampu lip-lap dengan seorang lelaki separuh abad yang memakai songkok (bukan ketayap) putih dan berambut putih. Lelaki separuh abad mempelawa budak Melayu untuk bersama-sama menaiki beca merah dan seterusnya meninggalkan pondok buruk. 

1.Bintang-bintang kecil beraura - Keajaiban, kekayaan, kemahsyuran, kemodenan etc.

2.Lelaki Rambut Putih Dan Bersongkok Putih - POPE - Ketua Agama Kristian

3.Pelawaan Menaiki Beca - Pelawaan Masuk Kristian Scene

4 - Budak Lelaki Melayu dengan seorang Budak Perempuan Melayu masuk ke dalam beca dan terus duduk bersandar. (Scene ini memaparkan kejayaan memurtadkan (merosakkan) Bangsa Melayu) 

1.Budak Lelaki Dan Budak Perempuan Melayu - Bangsa Melayu.

Scene 5 - Beca terbang ke Pulau Pinang, Teluk Intan, dan Kuala Lumpur. Tempat-tempat ini bercahaya dan bersinar (illuminated) dengan kehadiran beca merah.

1.Pulau Pinang - Tempat Illuminati mula bertapak (Francis Light)2.Teluk Intan, Hilir P...erak (Anson) - Ada Illuminati Lodge kat sini. Rotary club pun bersepah.3.Kuala Lumpur - Malaysian Illuminati punya capital.

Scene 6 - Tiba-tiba ada satu pasangan tambahan budak lelaki/perempuan melayu dalam beca.

1.Pasangan Melayu Extra - Murtad dan kerosakan makin berkembang dan mendapat sambutan

Scene 7 - Beca berhenti depan unit kondo. Satu pasangan budak Melayu lagi diorang pickup. Budak Melayu Kampung gembira sampai bercahaya-cahaya mukanya.

1. Kondo - Bandar/Middle Class. Budak kampung dah diterima oleh orang bandar. Masuk Kristian adalah cool, urban, modern dsbnya.

Scene 8 - Seorang budak perempuan memeluk seorang budak perempuan lain dari belakang. Kepala seorang budak lelaki hanya tersengih di tepi pasangan tersebut.

1.Pasangan Budak Perempuan Berpelukan - Lesbianism/Feminism2.Kepala Budak Lelaki Tersengih - Lelaki yang tak dipedulikan dan diperbodohkan.

Scene 9 - Beca terbang merentasi sebuah pulau.

1.Pulau - Singapore lah.

Scene 10 - Beca terbang merentasi awan dan menuju ke sebuah kawasan pergunungan. Kelihatan sebuah masjid di sebelah kiri, budak-budak Melayu tak mempedulikan kewujudan masjid malah lebih tertarik dengan pemandangan di bawah beca terbang.

1.Kawasan Pergunungan (Bukit-bukau) - tempat tinggal Jin2.Masjid Kecil - Agama Islam yang lemah

Scene 11 - Budak-budak Melayu sudah mendarat dan terus berlari sambil menunjuk-nunjuk ke arah Masjid yang terletak jauh disebalik jurang yang dalam sambil ketawa berdekah-dekah. Terdapat dua tangan misteri yang juga sedang menunjuk-nunjuk ke aras masjid. Sebuah bangunan misteri berada di antara masjid dan budak-budak Melayu.

1.Bangunan Misteri - Sebagai cover up (Yang sebenarnya ditunjuk-tunjuk adalah Masjid)

2.Perbuatan Menunjuk Menggunakan Jari Telunjuk - Perlakuan Biadab

taken from Yusrizan Usop

JANGAN SALAH GUNA FB

Hina Islam: Facebook Li Lian disiasat

KUALA LUMPUR 4 Sept. - Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) sedang menyiasat akaun laman sosial Facebook atas nama Katy Lim Li Lian yang didakwa memaparkan komen-komen menimbulkan kemarahan umat Islam.
Jurucakap SKMM menjelaskan, siasatan ke atas akaun Facebook tersebut dibuat selepas mendapat aduan daripada orang ramai.
"Oleh kerana kes ini masih dalam siasatan maka setakat ini SKMM tidak dapat memastikan sama ada Katy Lim itu adalah pemilik sebenar akaun Facebook berkenaan,'' katanya ketika dihubungi Mingguan Malaysia di sini hari ini.
Beliau berkata demikian ketika mengulas laporan polis oleh Gerakan Pemuda Prihatin Putrajaya (Gempur) semalam berhubung akaun laman sosial Facebook didaftarkan atas nama Katy Lim Li Lian yang didakwa menghina Islam dan Allah dengan menggunakan kata-kata kesat.
"SKMM akan memastikan siasatan berhubung perkara ini dapat disiapkan secepat mungkin,'' katanya.
Beliau berkata, siasatan tersebut perlu disegerakan kerana ia mendapat perhatian masyarakat yang mahu mengetahui perkembangan selanjutnya berhubung kes berkenaan


KPN beri amaran jangan bermain api

KUALA LUMPUR 4 Sept. - Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan memberi amaran kepada individu tidak bertanggungjawab di negara ini supaya tidak bermain api dengan menyiarkan komen yang menyentuh sensiviti agama dan kaum lain melalui Internet.
Beliau berkata, perbuatan menghina agama atau kaum lain menggunakan apa sahaja medium termasuk laman sosial Facebook adalah kesalahan serius kerana ia boleh memecah-belahkan perpaduan.
Justeru, tegasnya, Polis Diraja Malaysia (PDRM) tidak teragak-agak bertindak tegas terhadap sesiapa sahaja yang melakukan kesalahan tersebut demi menjaga keselamatan rakyat dan negara.
"Sejak merdeka, rakyat berbilang kaum di Malaysia hidup dalam keadaan aman dan harmoni.
"Kenapa sekarang boleh timbul ada pihak tidak bertanggungjawab sengaja memecah-belahkan perpaduan yang sudah lama terjalin ini? Jangan bermain api kerana kesannya amat buruk," ujarnya ketika dihubungi di sini hari ini.
Beliau mengulas dakwaan Gerakan Prihatin Putrajaya (Gempur) tentang kewujudan akaun Facebook yang menghina Islam dan Allah menggunakan kata-kata kesat.
Semalam, Gempur membuat laporan polis meminta siasatan dijalankan terhadap akaun itu yang didaftarkan dengan nama Katy Lim Li Lian.
Presiden Gempur, Mohd. Hisamudin Yahya berkata, walaupun akaun itu telah ditutup tetapi terdapat blog lain yang memuatkan keratan komen daripada Facebook berkenaan.
Menurutnya, komen-komen tersebut tidak bertanggungjawab, bersifat provokatif dan berniat untuk menghasut bagi menimbulkan kemarahan umat Islam dan Melayu

PENEMUAN BARU

Rambut petanda sakit jantung


TORONTO - Tekanan mungkin membuatkan kebanyakan individu cenderung untuk menarik rambut, tetapi rambut mampu menjadi pengukur tahap tekanan yang dihadapi seseorang, menurut kajian terbaru.

Kajian University of Western Ontario, Kanada itu mendapati, hormon yang dikeluarkan di bawah tekanan, kortisol boleh diukur di dalam rambut, memberikan rekod jangka masa panjang mengenai tekanan kronik yang dihadapi seseorang.

Tahap kortisol yang tinggi di dalam rambut juga dikaitkan dengan serangan jantung, menurut sepasukan penyelidik yang menjalankan kajian itu.

Ujian itu mungkin akan digunakan bagi mengenal pasti individu yang berisiko tinggi menghidap penyakit berkaitan jantung.

Menurut saintis, hormon kortisol yang dirembeskan ke dalam darah apabila seseorang berada dalam keadaan tertekan akan meresap masuk ke folikel, atau akar rambut.

Pertumbuhan rambut menyebabkan sisa kortisol terperangkap, menjadikan rambut seperti rekod pengukur tekanan


Tiga faktor utama penyebab kemalangan: Miros

Ketua Pengarah Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (Miros) Profesor Madya Dr Ahmad Farhan Mohd Sadullah, berkata kemalangan berlaku diakibatkan tiga perkara iaitu pengguna, jalan dan kenderaan.

“Tabiat dan kelakuan pengguna diketahui sebagai punca utama kemalangan berlaku kerana apabila mereka ini tidak berhemah dan tidak mengikut peraturan lalu-lintas, risiko kemalangan tinggi, tanpa mengira sistem jalan raya yang ada.

“Kadangkala, sistem jalan raya yang baik juga mendorong pengguna memandu secara berbahaya, contohnya memandu dengan laju kerana jalan lurus dan lebar,” katanya.

Beliau berkata, pemandu dan pengguna jalan perlu mengetahui had-had pemanduan untuk memastikan selamat dan tidak meningkatkan risiko kepada diri serta orang lain.

“Sering kita melihat pemandu tidak faham mengenai had ini. Dalam hujan lebat (jarak penglihatan rendah), mereka masih membawa 110 km/h di lebuh raya dan ini adalah tindakan yang amat berbahaya. Sebagai pemandu, mereka harus mengetahui risiko pemanduan semasa hujan.

“Oleh kerana penglihatan kita kurang, maka masa reaksi, membrek dan berhenti juga akan lebih lama dan ini akan meningkatkan risiko pelanggaran dan impak yang serius,” katanya.

Menurutnya, struktur jalan yang kurang sempurna seperti tiada ruang untuk memotong, lampu isyarat merah terlalu lama, lubang-lubang di jalan dan selekoh yang direka bentuk juga boleh memberi kesan kepada pengguna kerana ia boleh menggalakkan pemanduan berisiko tinggi. Penghadang jalan yang tidak sempurna dan pokok di tepi jalan juga boleh menambah keseriusan kemalangan.

Bagi menghasilkan pemandu yang berhemah, beliau mencadangkan beberapa strategi untuk diikuti iaitu pembudayaan dari kecil iaitu kanak-kanak perlu diasah oleh ibu bapa dan masyarakat serta sekolah tentang kepentingan mengutamakan keselamatan.

Katanya, sekarang ini pendidikan keselamatan jalan raya di sekolah sudah dimulakan dan diajar dalam mata pelajaran bahasa Melayu untuk Tahun Satu hingga Enam.

“Selain itu, sistem latihan pemanduan di Malaysia dikenal pasti sebagai kurang berkesan dan kini sedang dinaiktarafkan.

"Proses untuk memastikan sistem pemanduan yang berkesan ini penting untuk pemandu baru, bukan sahaja diberi latihan mengenai kemahiran pemanduan, tetapi perlu juga membentuk mereka untuk menjadi pemandu selamat serta mengutamakan keselamatan," katanya.

Dr Ahmad berkata, program advokasi berterusan dan berkesan juga perlu dipelbagaikan untuk memberi kesedaran secara halus tentang kepentingan keselamatan jalan raya. Ia tidak hanya memberi maklumat, tetapi kesedaran dan mengelak ke arah penukaran kelakuan

KESEDARAN YANG PATUT ADA PADA UMAT ISLAM

'Ya Tuhan' ganti Google


TEHERAN - Kerajaan Iran membangunkan enjin carian Internet sendiri bagi menggantikan enjin carian antarabangsa seperti Google, Yahoo atau Alta Vista.

Enjin carian terbaru yang dinamakan 'Ya Haq', yang bermaksud 'Ya Tuhan' dalam bahasa Farsi itu dibangunkan bagi memenuhi keperluan pencarian yang lebih laju dan keselamatan maklumat yang lebih tinggi untuk komunikasi atas talian di negara itu.

Ketua Pengarah Penyelidikan dan Pembangunan Syarikat Teknologi Maklumat Iran, Hadi Malek-Parast berkata, Ya Haq akan sedia dilancarkan pada tahun 2012.

Menurutnya, projek tersebut adalah projek Intranet domestik yang berbeza dengan perkhidmatan Internet antarabangsa.:

Pegawai Teknologi Maklumat, Pujan Ziaie berkata, kerajaan Iran bukan sahaja membangunkan enjin carian, tetapi jua program Intranet, iaitu program seperti Internet dalaman bagi negara itu di mana pengguna akan mendapat akses kepada laman sesawang yang dibenarkan oleh kerajaan.

"Perbincangan mengenai pembangunan Intranet ini telah bermula sejak beberapa tahun lalu dan dilakukan atas pendirian bahawa Internet merupakan senjata Barat.

"Jadi apa yang Iran sedang cuba lakukan bagi mengelakkan ancaman ini adalah dengan melakukan apa yang telah dilakukan oleh China," katanya.

DAH COMEL..PAKAI TUDUNG ...CARI SUAMI YANG SOLEH...BERIBADAH...PENCEN DALAM DUNIA ARTIS NI....HEBAT2 KITA ....AKHIRNYA ....TUA DAN MATI

Adam, Kyra dunia Misha

Oleh SHAKILAWATI ABD RAHMAN
shakilawati@hmetro.com.my
2010/09/05

TIADA yang lebih indah bagi penyanyi ini selain menyambut lebaran di sisi dua cahaya mata tercinta. Melihat wajah ceria anak kecil itu sudah cukup untuk membuatkan hatinya berbunga riang.
pix_middle

Muhammad Adam Emir Abdullah, 4 tahun 3 bulan dan Kyra Arissa Abdullah, 3 tahun 10 bulan, anugerah terindah buat Misha Omar dan kakak­nya, Mimie Omar. Tiada kesalan memikul tanggungjawab sebagai ibu pada usia muda, bahkan dia bahagia memilih jalan ini biarpun belum berumah tangga.

Itulah luahan ikhlas anak jati Kota Bharu, Kelantan ini ketika sesi fotografi bersama SELEBRITI baru-baru ini.

Menurut Misha yang anggun berkurung moden merah, tidak ada kata-kata yang dapat menggambarkan betapa bahagianya dia apabila me­nyediakan persiapan lebaran untuk anak manjanya.

“Setiap kali menjelangnya lebaran, perkara yang saya utamakan adalah persiapan anak, ibu bapa dan adik beradik. Sebelum puasa, saya beli baju untuk Adam dan Kyra. Untuk diri sendiri saya tak kisah sangat, boleh pakai balik baju yang digunakan ketika sesi fotografi bersama media.

“Paling saya suka di Hari Raya adalah melihat keletah anak. Bukan main seronok lagi mereka bila balik kampung, dapat bermain di luar rumah bersama saudara mara. Saya kena sediakan baju lebih untuk mereka sebab cuaca di kampung panas. Bila berpeluh, kena cepat-cepat salin.
“Kali ini saya sediakan mereka dua pasang baju Melayu dan dua baju kurung. Selebihnya baju kasual.

“Saya bersyukur kerana ibu dan ayah masih sihat. Mereka sangat suka bila dapat menghabiskan masa dengan cucu, apatah lagi sekarang Adam dan Kyra pandai berta­nya itu ini. Mereka faham apa yang kita cakap dan pasti raya ini lebih terasa daripada tahun sebelumnya,” katanya yang me­nyifatkan Aidilfitri sebagai momen paling istimewa apabila dapat berkumpul dengan keluarga, sanak saudara dan sahabat handai.

Berbicara soal juadah, jadi kelaziman setiap kali raya, ibunya menyediakan nasi minyak berlaukkan kuzi ayam atau daging tiga hari berturut-turut yang turut dihidangkan bersama roti jala, nasi dagang dan beraneka kuih muih.

Usai solat sunat Aidilfitri, keluarganya berkumpul untuk bermaaf-maafan dan menikmati juadah yang tersaji indah di atas meja. Berkunjung ke rumah saudara mara dan sahabat handai juga menjadi kemestian kerana ketika inilah dapat bersua muka serta bertanya khabar sambil mengimbas kembali kenangan lalu.

“Lebih menarik, pada Hari Raya ketiga saya akan menghadiri kenduri kahwin seorang teman. Tidak sabar rasanya bertemu kawan sekampung, maklumlah bukan selalu dapat berkumpul, pasti banyak cerita menarik mengenai diri masing-masing dapat dikongsi.

“Seminggu sebelum raya, saya akan hantar anak pulang ke kampung dan kembali semula ke Kuala Lumpur untuk menyelesaikan rakaman program Sehati Sejiwa hingga 8 September. Lepas berbuka, baru saya bertolak pulang ke Kelantan.

“Risau juga memikirkan kea­daan jalan raya nanti. Masih ingat lagi, saya pernah terperangkap dalam kesesakan jalan raya selama 13 jam. Harap-harap kali ini OK tetapi apapun saya tetap sediakan makanan untuk bersahur dalam kereta. Manalah tahu perkara serupa berulang,” katanya.

Bercerita lanjut mengenai Adam dan Kyra, ibu penyayang ini berkata, kehadiran dua anak cilik itu menjadikannya insan lebih bertanggungjawab dan bermatlamat. Sesungguhnya zuriat itu menjadi keutamaan dalam hirarki hidupnya.

“Seronok melihat mereka membesar depan mata. Apa yang dilalui ibu bapa lain, saya juga melaluinya. Terus-terang, saya tidak sedikitpun menyesal memilih jalan ini, malah gerak hati diberi Allah adalah keputusan tepat buat saya. Setidak-tidaknya pada usia muda, saya belajar erti tanggungjawab.

“Kalau ikutkan hati, saya mahu tambah anak lagi tetapi hasrat itu tidak dipersetujui ibu. Dia risau memikirkan saya belum berkahwin dan meragui kemampuan saya untuk besarkan ramai anak. Sejak ambil Adam, ramai nak bagi saya anak. Disebabkan ibu tidak bagi lampu hijau, saya serahkan kepada rakan yang mahukan anak.

“Adam dan Kyra anak manja. Walaupun lima bulan muda dari Adam, Kyra cepat matang dan suka mengusik abangnya. Adam pula sejak kecil dididik supaya beralah dengan adik. Dia kena jaga adik sebab dia anak sulung saya.

“Kedua-dua mereka membesar seperti mana yang saya mahukan. Mereka sudah bersekolah dan insya-Allah apabila genap usia lima tahun, saya akan hantar Adam dan Kryra mengikuti kelas agama pula sebagai persediaan menjadi umat Islam yang baik,” katanya.

Diusik mengenai jodoh, dalam nada serius Misha berkata, dia menyerahkan perkara itu kepada Ilahi. Memang terdetik di hatinya mahu berumah tangga, namun hingga kini belum bertemu insan sesuai.

Dua kali putus cinta sebelum ini tidak membuatkannya berputus asa, sebaliknya dia percaya satu hari nanti akan bertemu jodoh kerana lumrah manusia dicipta untuk hidup berpasang-pasangan.

“Saya kena positifkan minda. Mungkin Allah mahu saya fokuskan perhatian terhadap Adam. Bila berkahwin, saya kena uruskan suami dan pasti mahu anak lagi. Jadi ada hikmahnya bila lambat bertemu jodoh. Setidak-tidaknya bila berkeluarga nanti, tidaklah Adam rasa tersisih sebab saya sudah puas manjakan dia,” katanya.

Beralih ke topik kerjaya, ulas Misha, Ramadan ini dia terikat dengan latihan teater muzikal Tun Mahathir. Biarpun muncul dalam satu babak sebagai Datuk Rosnah Majid yang mewawancara Tun Mahathir selepas 100 hari bergelar Perdana Menteri Malaysia, dia komited menghadiri sesi latihan bersama barisan pelakon lain.

“Saya terharu terpilih menjayakan pementasan ini. Biarpun hanya satu babak, ia sangat bermakna. Saya mengagumi Tun Mahathir dan bersetuju untuk terbabit dalam teater ini kerana kecintaan terhadapnya.

“Besar kemungkinan selepas raya saya akan masuk studio untuk merakam album The Best of Misha Omar terbitan Sony Music. Selain memuatkan lagu yang pernah menaikkan nama saya, ada tiga lagu baru dalam album ini.

“Dalam masa sama saya mencari material untuk album baru. Insya-Allah hujung tahun saya akan muncul dengan single baru,” katanya.

Misha bersama Mimie juga rancak merealisasikan impian terbabit dengan perniagaan pakaian berasaskan kain kapas menggunakan jenama Benang.

“Setakat ini kami menghasilkan beberapa koleksi kurung moden yang diperincikan dengan manik dan batu hiasan berkualiti tinggi.

“Selain baju kurung, kami akan hasilkan kaftan di bawah jenama Benang. Jadi hasrat kami mewujudkan satu pusat hentian di mana orang ramai dapat membeli koleksi ciptaan kami dan mendapatkan khidmat solekan jurusolek kegemaran saya, Chomel.

“Tahun ini saya ada banyak projek yang sudah dan masih berjalan dan dengan adanya rezeki ini insya-Allah bisnes Benang akan jadi kenyataan. Buat masa ini kami perkenalkan koleksi Benang kepada rakan, tetapi jika ada yang berminat boleh menghubungi Mimie,” katanya sambil memeluk mesra Adam dan Kyra

AWASLAH KAUM WANITA....LIHATLAH PEGANGAN AGAMANYA..SEDIKIT2 MUNGKIN BOLEH MEMBANTU...TIPU ATAU BENAR...

Tiga sahabat terjerat

Oleh NORAINON OTHMAN dan MARY VICTORIA DASS
metahad@hmetro.com.my
2010/09/04

JOHOR BAHRU: Hebatnya ayat ‘power’ seorang kasanova apabila menjerat tiga sahabat baik sekali gus sebelum mengikis barang kemas dan wang simpanan mereka untuk berjoli dan hidup selesa tanpa perlu bekerja.
ADUAN... Hana dan rakan menunjukkan laporan polis berhubung diperdaya oleh seorang kasanova.
ADUAN... Hana dan rakan menunjukkan laporan polis berhubung diperdaya oleh seorang kasanova.

Secara kebetulan, tiga sahabat berkenaan menepati kriteria ditetapkan sebelum lelaki itu menggunakan pelbagai ayat manis untuk meyakinkan mangsa dia mencintai mereka dan berhasrat mendirikan rumah tangga.

Seorang mangsa dikenali sebagai Hana, 35, berkata dia mengenali lelaki itu di Ulu Tiram pada November lalu, di mana kehadirannya mengisi kesunyian ketika mengalami krisis rumah tangga dan nyaris berpisah dengan suami.

“Lelaki itu yang berpura-pura seperti dalam kesusahan turut berkongsi kisah hidupnya yang pilu kononnya dipulau ahli keluarga dan tiada pekerjaan bagi menyara hidup.

“Dia pandai bermain kata-kata dan bersifat romantik bagi memenangi hati saya supaya percaya janji manisnya, di mana dalam tempoh beberapa bulan perkenalan itu dia pernah menyatakan hasrat mengahwini saya,” katanya.

Bagaimanapun, Hana berkata, perkara sebaliknya berlaku apabila lelaki itu mempengaruhinya untuk menyerahkan wang lebih RM2,000 secara berperingkat, termasuk barang kemas, bagi membantu setiap kali menghadapi masalah.

Katanya, pada masa sama lelaki itu memasang jerat terhadap dua rakannya iaitu ibu tunggal berusia 32 tahun dan isteri berusia 41 tahun yang ada masalah rumah tangga.

Menurutnya, lebih mengejutkan, lelaki itu juga menjerat mangsa lain yang dahagakan belaian lelaki sebelum mengikis wang mereka untuk berseronok tanpa perlu bekerja.

“Selepas kami bertiga mengetahui muslihat lelaki itu, saya pergi ke kampung halamannya dan terkejut mendengar cerita penduduk lelaki itu terkenal dengan sikap gemar menggoda wanita kesepian serta memperdaya mereka.

“Saya terkejut apabila difahamkan lelaki itu mampu memiliki dua kereta. Dia kini dikatakan menjalin hubungan dengan seorang janda anak dua di Batu Pahat. Bagi menampakkan kesegakan, dia gemar memakai cermin mata gelap serta bertopi.

“Lelaki itu sepatutnya dikenakan tindakan bagi mengelak lebih ramai wanita menjadi mangsa,” katanya yang membuat laporan polis di Balai Ulu Tiram, di sini, semalam.

Hana berkata, dia tidak menyangka lelaki itu yang menjalin hubungan percintaan dengannya turut menggoda dua rakan baik sehingga mereka berhabis ribuan wang demi lelaki hidung belang itu.

Bagaimanapun, ibu kepada tiga cahaya mata itu berkata, helah lelaki digelar Man itu terbongkar apabila dia terlihat SMS menggunakan ‘ayat power’ dihantar ke telefon rakannya yang juga bekerja sebagai operator di kilang sama.

Kelicikan Man memerangkap wanita bermasalah turut diakui seorang lagi rakan Hana, Ida, 32.

“Dalam tempoh sebulan bekerja di kilang, saya mengenali Abang Man menerusi rakan dan selesa dengan perwatakannya yang peramah serta penyayang. Dia kerap menelefon dan bertanya khabar anak,” katanya yang juga ibu tunggal.

Ibu kepada tiga cahaya mata itu berkata, dia juga pernah beberapa kali keluar bersama lelaki itu yang kelihatan ikhlas ketika meluahkan hasratnya mahu mengahwininya jika anaknya bersetuju.

Katanya, lelaki itu juga pernah tinggal beberapa hari bersama keluarganya dengan alasan mahu menambat hati anak supaya memudahkannya melaksanakan tanggungjawab sebagai bapa pada masa depan.

“Saya mula yakin terhadapnya selain sanggup mengeluarkan wang hasil simpanan arwah suami bagi membantunya.

“Perancangan kami untuk membuka perniagaan sendiri, di mana Abang Man menyatakan mahu membantu saya sepenuh masa,” katanya.

Ida berkata, dia juga pernah menyerahkan sejumlah wang kepada lelaki itu yang kononnya mahu mendaftar perniagaan, selain membeli beberapa peralatan bagi membolehkan mereka beroperasi dari rumah.

Bagaimanapun, katanya, impian itu hanya hangat-hangat tahi ayam apabila lelaki berkenaan enggan menjawab panggilan setiap kali dia cuba menghubunginya.
“Ratusan kali saya cuba menghubunginya tetapi gagal dan difahamkan dia mempunyai teman wanita baru.

“Mungkin silap saya kerana mudah percaya Abang Man dan saya berjanji akan lebih berhati-hati pada masa depan,” katanya.

Seperti Ida, kasonova itu juga memerangkap Kasmah, 41, dengan modal sama iaitu berhajat memperisterikannya.

“Saya masih tidak dapat melupakan janjinya untuk mendirikan rumah tangga akhir tahun ini namun selepas kami bertiga menyedari helahnya, dia menghilangkan diri,” katanya yang masih bersuami.

Kasmah berkata, dia tidak menyangka boleh menjadi kekasih gelap kasanova itu hingga hanyut ke lembah dosa.

Menurutnya, menyedari dia menghadapi masalah rumah tangga dan suaminya bekerja di luar daerah, kasanova itu berpura-pura mengambil berat sebelum menunjukkan belang.

“Walaupun pada awalnya hubungan itu biasa saja namun lama-kelamaan saya mula jatuh hati terhadapnya.

“Saya kurang pasti sama ada dia menggunakan ilmu bagi menggoda saya dan dua rakan, namun sikap penyayangnya membuatkan saya cair sama seperti mereka,” katanya.

Kasmah berkata, dia insaf terhadap perbuatannya selepas menyedari helah kasanova itu yang mengambil kesempatan, termasuk memuaskan nafsu dan mengikis wangnya.

Dia juga terkejut apabila difahamkan kasanova itu memiliki dua kereta di mana ansuran bulanan kenderaan didakwa dibayar beberapa kekasihnya.

“Rupa-rupanya lelaki itu hidup secara mudah dengan hanya mengumpan ayat cinta pada wanita seperti kami. Saya berharap dia mendapat balasan secepat mungkin dan sedar kesilapannya,” katanya

ALLAH BOLEH BUAT APE SAJA...JANGAN KITA DEGIL DAN SOMBONG PADA ALLAH SWT

DUNIA


Gempa terburuk di New ZealandSEBUAH kereta peronda polis dan jentera bomba menyekat laluan di pusat bandar Christchurch yang tidak boleh dimasuki akibat gempa semalam.CHRISTCHURCH - Bandar raya kedua terbesar di New Zealand diisytiharkan darurat oleh Datuk Bandarnya, Bob Parker selepas gempa bumi terkuat dalam sejarah melanda pulau selatan negara itu awal semalam.
Gegaran berukuran 7.4 pada skala Richter berlaku kira-kira pukul 4.35 pagi (11.35 malam kelmarin waktu Malaysia) dan dikesan di barat bandar raya yang didiami 340,000 penduduk itu, namun mujur tiada kemalangan jiwa dilaporkan setakat ini.
Pihak berkuasa menganggarkan nilai kerugian mencecah NZ$2 bilion (RM4.5 bilion) ekoran banyak kemusnahan harta benda dan bangunan termasuk prasarana awam selain bekalan elektrik, air dan talian telekomunikasi lumpuh sama sekali.
Jurucakap polis, Inspektor Mike Coleman berkata, pihaknya terpaksa menutup semua laluan ke pusat bandar itu selepas mendapati banyak kes curi dan pecah masuk susulan daripada gempa dahsyat selama 40 saat itu.
New Zealand yang terletak di Lingkaran Api Pasifik mengalami 15,000 gegaran kecil setiap tahun dan gempa terburuk pernah melanda negara Kiwi itu pada 1931 yang menyebabkan 256 orang terbunuh. - Agens


Pelajar takut

Oleh ASMIZAN MOHD SAMIRAN
mizan@hmetro.com.my
2010/09/04

KUALA LUMPUR: “Memang menakutkan. Kesan gempa bumi itu membuatkan ada pelajar meluahkan hasrat mahu pulang ke Malaysia serta-merta.
ROSAK... keadaan jalan terbongkah di pusat bandar Christchurch selepas gempa.
ROSAK... keadaan jalan terbongkah di pusat bandar Christchurch selepas gempa.

Menceritakan kembali kejadian gempa bumi pada jam 4.35 pagi (waktu tempatan) itu, Nazmi berkata, kebanyakan pelajar sedang bersahur dan kejadian gempa bumi itu nyata mengejutkan mereka.

“Gegaran kali pertama memang kuat. Ada yang bersembunyi di bawah meja dan katil. Suasananya memang mencemaskan.

“Selepas reda sedikit, kami ke luar rumah. Pelajar wanita dilihat menangis dan berpelukan antara satu sama lain,” katanya yang menetap di kawasan yang menempatkan tiga rumah penuntut dari Malaysia.

Menurut Nazmi, dia bersyukur kerana tiada kejadian tidak diingini seperti kecederaan atau binaan runtuh di kawasan kediamannya.

“Yang teruk dilanda gempa bumi adalah di kawasan bandar. Kami di sini hanya merasai gegaran.

“Akibat kejadian itu, pihak berkuasa tidak membenarkan penduduk keluar rumah dari jam 7 malam (semalam) hingga 7 pagi hari ini (waktu tempatan). Kuliah kami yang sepatutnya bermula Isnin (esok) ditangguhkan kerana pihak universiti menambah cuti seminggu lagi akibat gempa bumi,” katanya.

Sementara itu, Bernama melaporkan semua rakyat Malaysia di South Island dilaporkan selamat dalam kejadian gempa bumi berukuran 7.1 pada Skala Richter, yang terbesar bagi tempoh 80 tahun di negara itu, awal pagi semalam.

Pesuruhjaya Tinggi Malaysia di New Zealand, Datuk Hasnudin Hamzah berkata, pihaknya kini memantau keadaan di situ berikutan kejadian yang berlaku kira-kira jam 4.35 pagi waktu tempatan (12.35 tengah malam waktu Malaysia).

“Kami menerima panggilan daripada wakil pelajar di kawasan itu dan menyatakan mereka semua selamat. Namun keadaan belum stabil sepenuhnya.

“Semua maklumat terkini diedarkan menerusi apa juga saluran yang mungkin, termasuk e-mel, Facebook dan Twitter,” katanya.

Gempa itu berpusat 14 km dari tenggara Christchurch, bandar raya terbesar di South Island dan kedua terbesar di negara berkenaan.

Seramai 403 pelajar Malaysia kini menuntut di South Island iaitu di University of Canterbury, Lincoln University dan University of Otago — semuanya di Christchurch — serta beberapa kolej dan politeknik.

Hasnudin turut menasihatkan rakyat Malaysia, terutama pelajar, supaya menghubungi keluarga masing-masing bagi memaklumkan keadaan mereka.

“Beberapa pelajar yang menghubungi suruhanjaya menyatakan rumah mereka mengalami kerosakan kecil seperti pintu rosak dan cermin pecah akibat gempa bumi,” katanya.

Mengikut maklumat dikeluarkan suruhanjaya itu, gempa berkenaan mengakibatkan kerosakan serius kepada bangunan dan infrastruktur, termasuk jambatan serta jalan raya.

Laporan media tempatan menyebut dua orang cedera parah dalam kejadian itu, selain semua akses komunikasi dan bekalan elektrik terputus pada sebelah pagi.

DUNIA


Lebuh raya Beijing sesak lagi lebih teruk

BEIJING - Selepas bergerak lancar sejak awal bulan ini, pemandu kenderaan berat di Beijing sekali lagi menempuh kesesakan untuk kali ketiga dalam tempoh dua bulan dan kali ini lebih teruk sehingga menjangkau sejauh 130 kilometer.
Pihak berkuasa China menganggarkan lebih 10,000 buah trak, sebahagian besarnya ialah lori pengangkut arang batu dari wilayah Inner Mongolia dekat sini, langsung tidak dapat bergerak di lebuh raya Beijing-Tibet sejak kelmarin.
Ia sekali lagi dikesan berpunca akibat daripada kerja penyelenggaraan di lebuh raya baru yang dibina selari dengan laluan sedia ada dan memaksa pihak polis segera membina lorong lencongan alternatif untuk menyuraikan kesesakan itu.
Kali pertama kesesakan terburuk berlaku pada 14 Ogos lalu melibatkan jarak 100 kilometer yang berakhir 10 hari kemudian dan disusuli kesesakan kedua pada 27 Ogos sejauh 30 kilometer yang berakhir awal September lalu. - Agensi


Gempa goncang Christchurch2010/09/04

WELLINGTON: Kejadian gempa bumi berskala 7.1 magnitud melanda bandaraya Christchurch awal pagi semalam memusnahkan banyak bangunan dan kediaman penduduk.
Ribuan penduduk yang panik ekoran kejadian itu berlari keluar dari kediaman masing-masing dengan pakaian tidur di bandar raya yang dihuni 400,000 orang itu.

Bagaimanapun, tiada nyawa yang terkorban dan hanya dua kecederaan dilaporkan dalam kejadian itu serta tiada amaran tsunami dikeluarkan.

Datuk Bandar Christchurch, Bob Parker berkata, gempa bumi memusnahkan banyak bangunan lama, kediaman penduduk dan menyebabkan bekalan elektrik serta air terputus. Kerajaan New Zealand mengsiytiharkan darurat di kawasan di barat Christchurch yang dilanda gempa itu. Menurut penduduk, Angela Morgan, banyak bangunan lama di pusat bandar musnah dan serpihan runtuhan bangunan berselerakan menghalang laluan di jalan raya.

“Beberapa bangunan di pusat bandar mengalami kemusnahan dan terdapat beberapa mangsa yang terperangkap di bawah runtuhan bangunan,” kata Angela. Pasukan penyelamat, bomba dan anggota tentera dikerah memberi bantuan kepada mangsa yang terperangkap dalam bangunan yang runtuh.
“Kami bernasib baik kerana tiada kemalangan jiwa dilaporkan walaupun gempa sudah memusnahkan sebahagian besar sistem infrastraktur di bandar ini,” kata Menteri Pertahanan Awam New Zealand, John Carter. Sementara itu, Hospital Christchurch melaporkan, pihaknya merawat dua mangsa yang cedera parah dan sebilangan besar penduduk yang mengalami cedera ringan. Jurucakap hospital, Michele Hider berkata, seorang mangsa yang parah akibat ditimpa bumbung rumah dirawat di unit rawatan rapi manakala seorang lagi parah dihempap pintu kaca yang runtuh. - AFP

KEHIDUPAN ARTIS TIDAK MENJURUS KEPADA ADAB2 ISLAM

DIVA INTERAKTIF


Dikelilingi lelaki VIP

MALAS rasanya bila terpaksa membuka pekung orang lain, tapi bila fikir-fikir sudah memang bekerja sebagai penulis gosip, maka haruslah bagi Diva menyempurnakan misi berkenaan.
Diva macam tak percaya bila seorang sumber datang menghadap, beria-ia benar dia mahu bercerita tentang perihal seorang selebriti berstatus janda terhangat itu kepada Diva.
Katanya, semasa dia berkunjung ke sebuah kelab, matanya terpacak terhadap batang tubuh pelakon berkenaan. Bukan main seronok dia sedang bersuka-ria dengan teman-teman yang semuanya terdiri daripada lelaki berstatus orang kenamaan (VIP). Sebagai pelengkap, di tangannya tergenggam botol minuman yang haram diteguk orang Islam.
"Sama ada kau nak percaya atau tidak, terserahlah, tetapi inilah yang berlaku depan mataku. Aku intai-intai juga manalah tahu kalau-kalau ada lelaki yang dikenali terselit di mana-mana sekitar tempat berkenaan, tapi tiada," tambah sumber Diva yang bernama Che Tom dalam nada selamba.
Kisah panas pelakon berkenaan sebenarnya dah lama masuk ke telinga Diva. Setahu Diva juga, ramai yang sedang bercakap tentang kerancakan hubungannya dengan orang kenamaan, cuma tidaklah dapat dipastikan siapalah lelaki bertuah yang bersemayam di takhta hatinya.


DIVA INTERAKTIF


Kekasih baru Nora DanishGAMBAR-GAMBAR Nora Danish bersama lelaki bernama Shahrul yang didakwa sebagai teman lelakinya ketika ini.HILANG panas kisah Jejai dan Fasha Sandha mengaku sedang intim menyintai antara satu sama lain, timbul pula kisah janda Jejai, Nora Danish.
Pelakon kecil molek itu heboh dikatakan sedang mengulit cinta dengan seorang jejaka tampan, anak Datuk yang berasal dari Kelantan.
Hendak kata sahih, Diva tidak berani cakap tapi melihatkan gambar-gambar kemesraan Nora dengan jejaka yang dikenali sebagai Shahrul itu, mereka sememangnya seolah-olah ada hubungan yang sangat akrab.
Nora pula ketika diterjah teman media dalam satu acara berbuka puasa di ibu negara baru-baru ini mengaku dia dan si Shahrul yang dimaksudkan itu sedang mengenali hati budi masing-masing. Mereka baru dua bulan berkawan.
Sebenarnya, Diva macam pernah nampak Shahrul yang didakwa ramai sebagai buah hati Nora itu.
Tambahan pula ada yang kata, sebelum ini Shahrul yang lebih muda beberapa tahun daripada Nora itu pernah bercinta dengan seorang pelakon Indonesia.
Kalau tak salah juga, Wangi daripada kumpulan Fabulous Cat pun bercinta dengannya suatu ketika dahulu.
Ada satu lagi cerita lain yang disampaikan ke telinga Diva oleh seorang teman.
"Kau tau tak, mamat tu suka sangat tayang gambar berkepit dengan Nora dalam Facebook, aku tak tahulah apa motif dia.
"Lepas tu, tahulah anak orang kaya, tapi takkan satu badan bersalut Hermes," kata Cik Kid Mulut Muncung sambil memuat turun gambar-gambar mesra Nora dan Shahrul ke telefon Diva.
Banyak versi pula cerita tentang teman tapi mesra Nora ni kan. Tak apalah, tak salah berkawan dengan siapa yang kita suka, asalkan tahu berpada-pada. Mencari bahagia tak pernah jadi satu kesalahan


DIVA INTERAKTIF


Aksi mesra Farid-DianaDIANA DANIELLE (kiri) manakala Farid Kamil (kanan) sukar dilihat bergambar berdua-duan walaupun terlibat dalam satu acara hiburan.RASANYA sudah acapkali cuping telinga Diva yang nipis ini ditembusi kisah asmaradana pasangan merpati dua sejoli yang popular ini, siapa lagi kalau bukan Farid Kamil dengan si aktres Diana Danielle.
Diva sendiri dah lama terhidu kisah intim mereka berdua tapi sehingga hari ini, masing-masing saling mengunci mulut tentang selebar mana jendela hati sudah terkuak antara satu sama lain.
Baru-baru ini pun, muncul lagi penafian daripada si gadis kononnya hubungan mereka tidak lebih sekadar rakan dalam industri.
Hendak dijadikan cerita, tiba-tiba Diva didatangi Cik Honey Jariah, sumber gosip terbaik Diva.
Kata Cik Honey, ketika dia bersiar-siar mencuci mata di sebuah kompleks beli-belah tertinggi di ibu kota, matanya 'tercuci' dengan 'aksi panas-panas manja' Farid dan Diana.
"Va, mungkin sebab mereka dating kat kafe mahal, kiri dan kanan semuanya mat saleh sebab itulah berani sungguh mereka bermesra-mesraan tanpa menghiraukan mata di sekeliling yang memandang," bisik Cik Honey ke telinga Diva.
Kata Diva, mungkin Farid dan Diana itu sekadar melepaskan rindu, maklumlah masing-masing sibuk di lokasi penggambaran, sesekali bertemu mahu bermanja.
Tapi yang tak sedapnya, bila setiap kali bercakap, mulut mereka itu bukan main sedap menutup cerita. Sekarang kan dah terkantoi.

ZIARAH KUBUR

SUNNAHKAH ZIARAH KUBUR DAN BERSEDIH DI HARI RAYA ?

by HARI KIAMAT SUDAH HAMPIR on Friday, September 3, 2010 at 9:10pm

Rujukan: http://drmaza.com/home/?p=1220Soalan : Dr Asri, selamat hari raya, walaupun banyak hari lagi. Soalan, biasanya setiap pagi hariraya saya dan keluarga akan ke kubur arwah ibu kami. Hubungan kami dahulu amat rapat. Apabila di kubur, saya akan cuba ingat memori lama dengan ibu dan saya akan menangis sepuasnya. Saya ceritakan perkara ini kepada kawan sepejabat saya. Dia kata tak baik bersedih pada hari raya. Dia pun ada mention nasihat Dr Asri supaya jangan sedih pada hari raya. Saya sudah lama terbiasa sedih pada hari raya. Rasanya kosong pula kalau tidak menangis pada hari raya. Boleh Dr Asri jelaskan sedikit panduan hari raya?

Ina, Johor

Jawapan Dr MAZA : Saudari Ina yang dihormati. Saya percaya saudari seorang yang sentiasa ingin mencari redha Allah dan RasulNYA, sebab itu saudari ingin memastikan hariraya saudari mengikut panduan yang betul. Saudari hariraya adalah hari yang dikhususkan kepada kita untuk bergembira, bukan untuk bersedih. Banyak perkara jika hendak disebutkan mengenai hari raya, namun dalam ruang yang terbatas ini saya jawab persoalan saudari seperti berikut:

1. Hari raya adalah hari membesarkan Allah dan bersyukur atas kurniaanNya. Kita bertakbir tanda kemenangan, bukan tanda kesedihan. Irama takbir ala melayu agak sedih. Jika kita dengar takbir yang dilaung di dunia Islam yang lain, khususnya di dunia Arab, kita akan tahu irama takbir mereka lebih bersemangat dan lebih mendekati perasaan kemenangan. Firman Allah:

“..dan juga supaya kamu cukupkan bilangan puasa (sebulan Ramadan), dan supaya kamu membesarkan Allah kerana mendapat petunjukNya, dan supaya kamu bersyukur”. (Surah al-Baqarah: 185)
.
Ayat ini menjelaskan tentang kedatangan hari raya sebagai tanda syukur atas nikmat kurniaan Allah. Maka kita disuruh bertakbir membesarkan Allah pada hari raya. Ini semua menzahirkan kejayaan dan kegembiraan.

2. Hari raya bukan hari menzahirkan suasana sedih, sebaliknya hari raya menzahirkan suasana kekuatan, kegembiraan dan perpaduan umat Islam. Kata Ummu Atiyyah r.aha:

“Rasulullah s.a.w memerintahkan kami (kaum wanita) keluar pada hari raya fitri dan adha; termasuk para gadis, wanita haid, anak dara sunti. Adapun mereka yang haid tidak menunaikan solat tetapi menyertai kebaikan dan seruan kaum muslimin” (Riwayat al-Bukhari).
Suasana sebegini menimbulkan perpaduan, kekuatan dan kegembiraan. Wanita haid pun ke suruh untuk keluar ke tempat solat, sekalipun bukan untuk solat tetapi untuk menyertai suasana kemeriahan kaum muslimin.

3. Justeru itu, Nabi s.a.w bersolat di tempat lapang atau musolla (tempat solat). Baginda tidak bersolat di masjid baginda, sekalipun masjid Nabi sangat mulia. Ini bagi menzahirkan suasana gembira dan menggambarkan kepada masyarakat kekuatan umat Islam. Kata Abu Sa’id al-Khudri:

“Rasulullah s.a.w itu pada Hariraya Fitri dan Adha keluar ke musolla. Perkara pertama yang dilakukannya adalah solat” (Riwayat al-Bukhari dan Muslim).
Kata al-Hafizd Ibn Hajar al-‘Asqalani dalam Fath al-Bari:

“Musollah itu tempatnya diketahui di Madinah, di mana antaranya dan masjid sejauh seribu hasta”.

Maka afdal solat di tempat lapang untuk lebih menzahir suasana tersebut. Melainkan tempat lapang sukar didapati, atau hujan atau memberikan kesusahan yang lain kepada orangramai. Al-Imam al-Nawawi (wafat 676H) ketika mensyarahkan hadis Nabi s.a.w bersolat di tempat lapang itu menyebut:

“Hadis ini menjadi dalil untuk mereka yang berpendapat disunatkan keluar bersolat hari raya di musolla. Ia lebih afdal dari ditunaikan di masjid. Inilah amalan orangramai di pelbagai negara. Adapun orang Mekah, mereka sejak dahulu bersolat di masjid (al-Masjid al-Haram)”. (al-Nawawi, Syarh Sahih Muslim, 6/483. Beirut: Dar al-Khair).
4. Betapa suasana kegembiraan digalakkan pada hari raya, maka Nabi s.a.w mengizinkan atau menggalakkan hiburan seperti nyanyian, pertunjukan dan sukaria yang lain selagi tidak melanggar syariat. Dalam hadis daripada isteri Rasulullah s.a.w Ummul Mukminin ‘Aishah r.aha:

bahawa pada hari raya Fitri atau Adha, Abu Bakr masuk ke rumahnya (rumah ‘Aishah) dan Nabi s.a.w berada di sisinya. Ketika itu ada dua orang gadis sedang menyanyi mengenai kebanggaan Ansar pada Hari Bu‘ath (peperangan antara Aus dan Khazraj). Abu Bakr berkata: “Suara syaitan” (sebanyak dua kali). Nabi s.a.w bersabda: “Biarkan mereka wahai Abu Bakr! Setiap kaum ada hari raya dan sesungguh hari ini adalah hari raya kita” (Riwayat al-Bukhari dan Muslim).
Dalam riwayat Muslim yang lain menyatakan mereka memukul gendang sebagai alatan muzik iringan nyanyian mereka. Banyak hadis lain menunjukkan keizinan atau galakan hiburan pada hari-hari kegembiraan seperti hari raya, hari perkahwinan dan seumpamanya. Maka, dendangan lagu hari raya yang menimbulkan suasana kegembiraan adalah digalakkan. Adapun lagu-lagu yang menimbulkan kesedihan ia bertentangan dengan konsep hari raya dalam Islam.
5. Kata Ummul Mukminin ‘Aishah r.ha:

“Pada hari raya orang Sudan membuat pertunjukan permainan perisai dan lembing. Aku tidak pasti sama ada aku yang meminta, atau baginda yang berkata: “Apakah engkau ingin menontonnya?” Jawabku: “Ya”. Lalu baginda menjadikan aku berada belakangnya, pipiku menyentuh pipinya sambil baginda berkata: “Teruskan wahai Bani Arfidah (orang-orang Sudan)”. Sehinggalah aku jemu. Kemudian baginda berkata kepadaku: “Sudah cukupkah (jemukah)?”. Jawabku: “Ya”. Kata baginda: “Kalau begitu, pergilah”. (Riwayat al-Bukhari).

Hadis ini menunjukkan apa-apa pertunjukan, permainan atau gurau senda yang tidak melanggar syariat adalah digalakkan pada hari raya. Bukan satu kecacatan untuk orang yang kuat agama menyertainya, kerana Nabi s.a.w sendiri menonton pertunjukan pada hari raya.

6. Maka, jika berdasarkan kepada hadis-hadis di atas, hiburan kanak-kanak atau dewasa pada hari raya seperti permainan bunga api atau selainnya adalah tidak menyalahi syariat, bahkan digalakkan jika dapat menimbulkan kegembiraan. Begitu juga jamuan pada hari raya, duit raya, hadiah raya dan apa sahaja yang boleh menimbulkan suasana gembira. Namun kesemuanya hendaklah dipastikan dengan kadarnya yang tidak melampaui hukum-hakam syarak.

7. Menziarahi kubur itu pada asalnya disunatkan pada bila-bila masa bagi mengingatkan kita pada hari akhirat. Sabda Nabi s.a.w:

“Aku dahulu melarang kamu menziarahi kubur, namun ziarahi sekarang kerana ia boleh mengingatkan kamu pada hari akhirat” (Riwayat Muslim).

Pada peringkat awal Nabi s.a.w melarang kerana bimbang kesan jahiliah dahulu masih mempengaruhi masyarakat. Apabila kefahaman Islam sudah kukuh, baginda mengizinkan kerana ia membantu mengingatkan hari akhirat. Ertinya, jika sesiapa yang apabila ke kubur akan terpengaruh dengan amalan khurafat, maka mereka ia sepatutnya mengelakkan diri dari menziarahi kubur. Jika ia menyebabkan mengingatkan hari akhirat, maka ia digalakkan.

8. Walaupun menziarahi kubur itu pada asalnya sunat, namun baginda Nabi s.a.w tidak pernah mengkhususkan supaya diziarahi khubur pada hari raya. Perbuatan mengkhususkan hari raya sebagai hari ziarah kubur tidak bersumberkan dari ajaran Nabi s.a.w. Apatahlagi dengan pelbagai upacara yang menyanggahi sunnah Nabi s.a.w yang diadakan oleh sesetengah masyarakat di kubur pada hari raya. Bahkan, jika kita melihat kepada konsep hari raya yang diterangkan, maka perbuatan bersedihan di kubur adalah menyanggahi tujuan hari raya.

9. Pada hariraya disunatkan mandi, berwangian, berpakaian cantik dan berjumpa orang ramai. Dalam hadis Jabir r.a berkata:

“Rasulullah pada hari raya mengambil jalan yang berbeza” (Riwayat al-Bukhari).

Maksudnya, jalan pergi ke tempat dan pulang yang berbeza. Kemungkinan antara hikmahnya untuk berjumpa orang ramai. Maka, berjumpa orang ramai pada hari raya adalah digalakkan dan itu patut menjadi tumpuan, bukan pergi menemui yang telah meninggal dan bersedih di kubur.

10. Pertemuan pada hariraya bukan untuk mencurahkan airmata, tetapi untuk mengucapkan ucapan kejayaan. Para sahabah apabila bertemu pada hari raya mengucapkan TaqabbalaLlah minna wa minka(semoga Allah menerima amalan kami dan kamu)” (lihat: al-Albani, Tamam al-Minnah 354-356). Ucapan-ucapan lain tidak salah selagi mengandungi maksud yang baik dan bukan membawa kepada kesedihan dan kedukaan.

11. Maka, jadikanlah hariraya sebagai hari kegembiraan dan kesyukuran, bukan hari kesedihan.

GUNA TUK DAKWAH...INSYAALLAH DIKIRA AMAL KEBAJIKAN..INGAT HIDUP SEKALI...BUKAN BERKALI2...

NEGARA

Siswa dinasihat hati-hati guna Facebook
JOHOR BAHRU - Kementerian Pengajian Tinggi menasihatkan mahasiswa supaya berhati-hati menggunakan laman sosial Facebook dan memastikan maklumat yang dikongsi tidak memudaratkan mereka.
Menterinya, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin (gambar) berkata, ini kerana laman sosial itu kini boleh dilihat sebagai 'menelanjangkan' cerita peribadi seseorang.
Selain itu, kegilaan menggunakan laman sosial itu untuk berinteraksi di kalangan masyarakat sekarang juga boleh disalah guna pihak tidak bertanggungjawab untuk menyamar sebagai individu tertentu, katanya kepada pemberita di sini semalam

NI SIKAP PEMANDU BAS...TAPI MUNGKIN TAK SEMUA

NEGARA


Dapat lima saman dalam sejamANGGOTA JPJ menyaksikan pemandu bas yang dikenakan saman (kanan) menulis maklumat peribadi di Setiu semalam.SETIU - Sikap memandang mudah seorang pemandu bas ekspres terhadap undang-undang jalan raya memakan diri sendiri apabila dia dikenakan lima saman hanya dalam tempoh sejam dalam satu operasi penyamaran oleh kakitangan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) negeri di sini semalam.
Saman atas pelbagai kesalahan itu dikeluarkan menerusi operasi khas yang dilakukan sempena Ops Sikap ke-22 bermula dari terminal bas Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT) dekat sini sehingga ke Stesen Penguat kuasa JPJ Air Sejuk di sini.
Pemandu berusia 62 tahun itu didapati memotong di garisan berkembar, menggunakan telefon bimbit ketika memandu serta melanggar lampu isyarat.
Pengarah JPJ negeri, Abdul Rahman Emang Anyie berkata, ketika lelaki itu ditahan, dia dengan selamba mendakwa tidak menyedari melakukan kesemua kesalahan tersebut.


NEGARA


Tarik lesen pemandu 'pembunuh'
KUALA LUMPUR - Insiden seorang pemandu bas ekspres yang melakukan lima kesalahan dalam masa sejam pemanduan ternyata merisaukan banyak pihak.
Rata-rata agensi penguatkuasaan berpendapat, sekiranya sudah ada kes pemandu bas melanggar pelbagai kesalahan semasa Ops Sikap ke-22 baru sahaja bermula, mereka bimbang tragedi lebih buruk bakal berlaku jika ia tidak dibendung segera.
Ketua Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), Datuk Solah Mat Hassan (gambar) berkata, pemandu tersebut telah 'direhatkan' sementara kes itu disiasat.
"Saya akan meminta JPJ Terengganu untuk bertemu dengan pihak pengurusan bas berkenaan. Keputusan 'merehatkan' pemandu itu perlu dibuat bagi mengelak sebarang kejadian tidak diingini berulang," katanya ketika dihubungi Kosmo! Ahad semalam.
Mengenai cadangan mewajibkan kakitangan JPJ ditempatkan di setiap bas, Solah berkata, ia perlu dibincangkan terlebih dahulu kerana ia melibatkan banyak aspek dan tenaga kerja.
Bagaimanapun katanya, pihaknya akan mempergiatkan rondaan dan penguatkuasaan di seluruh negara untuk memastikan langkah keselamatan menjelang musim perayaan Aidilfitri terjamin

Friday, September 3, 2010

APA SAHAJA KEPUTUSAN..HUKUM BERDUA2 SAMA ORANG NAMPAK ATAU TIDAK TETAPA HARAM SEBAB BUKAN MUHRAM...

Tiada dendam pada Norman, Memey

Oleh Murni Wan Omar

2010/09/04

HULU KLANG: “Siapa makan cili, dia yang terasa pedasnya,” kata seorang saksi yang memberi keterangan di Mahkamah Rendah Syariah Gombak Timur di sini, semalam, dalam prosiding kes khalwat membabitkan pasangan pelakon Norman Hakim dan Memey.
Pereka bentuk, Mohd Yusri Abdul Khasan, 55, dalam keterangannya menafikan tindakannya memanggil wartawan ketika serbuan khalwat terhadap pasangan itu dan membuat kenyataan media bukan untuk mengaibkan sebaliknya mahu menegakkan kebenaran.

“Saya tidak ada rasa dengki, marah atau bermusuh dengan tertuduh sebaliknya menjalankan tanggungjawab kepada komuniti Islam di sana. Memang benar saya ada marah, tetapi saya marah kerana lihat terlalu banyak pembohongan yang dilakukan Norman dan Memey, saya perlu tegakkan kebenaran.

“Sebagai orang Islam saya bercakap benar. Siapa makan cili, dia yang terasa pedasnya,” katanya ketika menjawab soalan peguam syarie, Fakhrul Azman Abu Hassan.

Bagaimanapun, Mohd Yusri yang pejabatnya berjiran dengan Norman, tidak menafikan jika dia menangkap pelakon itu pada malam kejadian apabila dia mendakwa lihat lelaki itu lari ke tingkat atas pejabat, kes itu akan lebih kukuh.

Norman atau nama sebenarnya Mohamed Norhakim Zaidon, 33, dan Memey atau Suhaiza Suhaimi, 21, dibicarakan atas tuduhan berkhalwat di pejabat beralamat 4-1A, Jalan UP1/2, Taman Ukay Perdana, Hulu Klang, di sini pada jam 3 pagi, 30 Oktober 2008

Norman didakwa mengikut Seksyen 29(1)(a) Enakmen Jenayah Syariah Selangor 1995 manakala pendakwaan terhadap Memey dibuat mengikut Seksyen 29(1)(b) enakmen sama dan berhadapan hukuman penjara maksimum sehingga dua tahun dan denda maksimum RM3,000 atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.

FAKHRUL: Sepanjang masa tertuduh menyewa premis bersebelahan, adakah kamu pernah bercakap dengannya?
YUSRI: Kami pernah bertegur sapa, beri salam, ada juga bercakap, tetapi sekali dua sahaja.

FAKHRUL: Bagaimana dengan tertuduh kedua (Memey)?

YUSRI: Pernah sekali saya sedang mengecat dinding di atas dan dia lalu, saya tanya perkembangan lakonan dia.

FAKHRUL: Dalam keterangan kamu yang lalu, kamu kata mahu cegah kemungkaran, tetapi dalam keterangan hari ini, saya dapati kamu tidak pernah tegur atau cakap kepada kedua-dua tertuduh sendiri.

YUSRI: Saya ada beri sindiran kepada abang Norman.

FAKHRUL: Tapi kamu tidak pernah cakap sendiri kepada tertuduh sebaliknya terus kepada penguat kuasa?

YUSRI: Ya.

FAKHRUL: Pada masa sama kamu ada memanggil wartawan Rudy Imran Shamsudin ?

YUSRI: Ya.

FAKHRUL: Saya katakan dalam mencegah kemungkaran, kehadiran wartawan tidak diperlukan?

YUSRI: Saya ada sebab tersendiri.

FAKHRUL: Dalam pengetahuan kamu, setiap kali tangkapan khalwat dibuat ada kehadiran media atau tidak?

YUSRI: Saya rasa ada saya tidak pasti.

FAKHRUL: Dalam perjumpaan kamu dengan pihak penguat kuasa, ada mereka kata mahu memanggil media ketika membuat tangkapan?

YUSRI: Tidak ada.

FAKHRUL: Kehadiran media hasil usaha kamu?

YUSRI: Ya.

FAKHRUL: Pada masa tangkapan kita tidak akan tahu sama ada seseorang itu bersalah atau tidak sehingga mahkamah menentukannya?

YUSRI: Kalau begitu, betullah.

FAKHRUL: Saya katakan, apabila kamu tidak tahu sama ada tertuduh bersalah atau tidak dan kamu memanggil media adalah kerana kamu mahu mengaibkan mereka?

YUSRI: Saya tidak setuju.

FAKHRUL: Kalau kamu sendiri ditangkap dan masih tidak disabitkan sama ada bersalah atau tidak, ada wartawan dan keluar di media, kamu rasa malu atau tidak? Aib atau tidak?

YUSRI: Saya akan aib dengan perbuatan saya.

FAKHRUL: Selepas mereka di dakwa di mahkamah kamu ada beri kenyataan dalam rancangan Melodi?

YUSRI: Ada.

FAKHRUL: Setuju dengan saya perbuatan kamu memberi kenyataan ini mendahului mahkamah?

YUSRI: Setuju.

FAKHRUL: Tindakan kamu panggil wartawan dan buat kenyataan menunjukkan kamu marah dan bermusuh dengan tertuduh?

YUSRI: Tidak, ia tanggungjawab pada komuniti Islam di sana.

FAKHRUL: Tadi kamu kata tidak marah, jika saya mainkan rakaman di Youtube menunjukkan kamu marah, bagaimana?

YUSRI: Ya saya marah kerana mereka menipu.

FAKHRUL: Pada malam kejadian, kamu tutup penghawa dingin, lampu dan membuka pintu belakang, saya katakan ia tidak munasabah?

YUSRI: Tidak setuju.

FAKHRUL: Saya katakan kamu mengintai atau mengintip?

YUSRI: Tidak, saya mengintip untuk penguat kuasa.

FAKHRUL: Kamu tutup semua penghawa dingin dan lampu kerana tidak mahu orang tahu kamu yang mengadu dalam kes ini?

YUSRI: Ya.

FAKHRUL: Tetapi tindakan kamu itu tidak konsisten dengan tindakan kamu pergi kepada media?

YUSRI: Media yang merayu kepada saya.

FAKHRUL: Kamu tidak mahu jadi saksi di mahkamah, tetapi sanggup pergi kepada media?

YUSRI: Ini soal agama, lagipun ini yang media mahu.

Perbicaraan di hadapan Hakim Syarie Hakim Salehan Yatim bersambung 24 September depan ini

MUNGKIN ADA DITEMPAT LAIN..BERHATI2LAH...

Ayam sembelih tak putus urat

Oleh Mohd Jamilul Anbia Md Denin

2010/09/04

KUALA LUMPUR: Tiga pusat penyembelihan ayam di pasar Chow Kit, di sini yang mengedarkan ayam sembelihan ke pasar raya dan pasar di Lembah Klang didapati menyembelih ayam secara tidak sah menurut hukum Islam selepas didapati urat halkum ayam disembelih tidak putus seperti disyaratkan.
BUKTI...Amri (kanan) menunjukkan urat leher ayam yang tidak disembelih secara sempurna, semalam.
BUKTI...Amri (kanan) menunjukkan urat leher ayam yang tidak disembelih secara sempurna, semalam.
Lebih menyedihkan pemilik pusat itu sanggup mengupah tukang sembelih warga asing serta tidak bertauliah menyebabkan ayam yang disembelih itu ibarat ‘bangkai’ kerana ia turut dilemaskan dalam tong besar berisi air.

Ini terbukti dalam satu operasi khas Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) dan Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) ke pasar berkenaan awal pagi semalam.

Dalam operasi bersepadu kira-kira jam 5 pagi itu, seramai hampir 30 pegawai dan anggota dari Jakim, Jawi, Kementerian Perdagangan dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) dan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) bertindak melakukan pemeriksaan mengejut terhadap tiga pusat penyembelihan ayam di pasar terbabit yang disyaki melakukan pelanggaran syarak.

Operasi terbabit turut disertai Timbalan Pengarah Operasi Jawi, Zainal Abidin Jaafar dan Setiausaha Politik kepada Perdana Menteri, Datuk Jailani Ngah bagi melihat sendiri masalah berhubung isu halal di kalangan pengusaha ayam tempatan.

Namun kehadiran pihak berkuasa seolah-olah dihidu apabila seorang penyembelih ayam yang tidak mempunyai tauliah lari lintang pukang dan gagal diberkas selepas pusat penyembelihan ayam di kawasan itu digempur


Penolong Pengarah Cawangan Pemantauan dan Penguatkuasaan Bahagian Hab Halal Jakim, Amri Abdullah yang turut menyertai operasi itu terkejut apabila empat dari ayam yang baru disembelih didapati tidak putus urat halkum.

Ayam itu yang masih belum diproses disembelih menggunakan pisau tumpul sebelum dicampakkan ke dalam tong besar berisi air

Amri berkata, berdasarkan pemeriksaan, pihaknya sukar memastikan sama ada ayam berkenaan mati akibat disembelih atau lemas akibat disumbat ke dalam tong berisi air berkenaan.

Menurutnya, keadaan ini menimbulkan isu ‘syubahah’ atau curiga sama ada ia halal dimakan atau sebaliknya berikutan pernah berlaku peniaga melemaskan ayam yang baru disembelih ke dalam tong besar berisi air atau menindihnya dalam tong bagi mempercepatkan proses kematian sebelum diproses dan dijual kepada orang ramai.

“Bagaimanapun pemeriksaan mendapati kebanyakan ayam disembelih dengan cara tidak sempurna, malah lelaki yang ditugaskan menyembelih ayam berkenaan adalah pendatang asing Indonesia yang tidak mempunyai surat kebenaran menyembelih dari Jawi.

“Agak menghairankan apabila empat pekerja penyembelih tempatan yang mempunyai surat kebenaran Jawi sebaliknya, tidak bertugas dan berada di pusat penyembelihan berkenaan. Rata-rata pekerja yang ditemui hanyalah warga Bangladesh dan Indonesia yang digaji untuk menyembelih dan memproses ayam terbabit,” katanya

INGAT...KITA TAK BOLEH LARI DARI TAKDIR....MOHON PERLINDUNGLAH KEPADA ALLAH SWT


18 cedera, dua parah

Oleh Shanty Nur Shaffizan Shafee dan Muhammad Apendy Issahak

2010/09/03

GOMBAK: “Jalan terlalu licin, saya tak dapat kawal bas. Saya tak pandu laju kerana hujan lebat, tapi tiba-tiba saja terbabas dan merempuh penghadang jalan sebelum terbalik.
BANTU...anggota ketenteraman awam dan trafik membantu penumpang yang cedera.
BANTU...anggota ketenteraman awam dan trafik membantu penumpang yang cedera.
“Saya cepat-cepat keluar bas ikut cermin depan yang pecah untuk selamatkan diri dan membantu penumpang lain,” kata pemandu bas persiaran, Atan Muhamad, 44, menceritakan detik cemas bas dari Genting Highlands ke Batu Pahat, Johor terbabas di Kilometer 31 Lebuhraya Karak-Kuala Lumpur dekat Terowong Genting Sempah, petang semalam.

Dalam kejadian kira-kira jam 4.45 petang itu, 18 daripada 27 penumpang cedera termasuk dua parah dan dirawat di Hospital Selayang.

Seorang penumpang cedera ringan, Manja Kasim, 28, berkata dia tidak sedar bagaimana kemalangan berlaku kerana tidur ketika kejadian.

“Saya hanya terjaga selepas terdengar dentuman kuat dan baru sedar bas sudah terbalik. Saya merangkak keluar menyelamatkan diri sebelum membantu penumpang lain.

“Semua penumpang dalam perjalanan pulang selepas bercuti di Genting Highlands,” katanya yang ditemui di lokasi kejadian.
Sementara itu, Ketua Jabatan Ketenteraman Awam dan Trafik Selangor, Superintendan Che Husin Omar berkata, kejadian dipercayai berlaku kerana jalan licin akibat hujan lebat.

Menurutnya, mangsa yang cedera dihantar ke Hospital Selayang menggunakan enam ambulans manakala yang tidak cedera meneruskan perjalanan dengan menaiki bas lain.

“Tujuh penumpang patah dan retak tulang manakala yang lain dirawat sebagai pesakit luar. Antara yang parah ialah seorang wanita warga negara China dan seorang lelaki warga Indonesia.

“Mengikut rekod bas berkenaan membawa tujuh rakyat tempatan manakala bakinya warga asing,” katanya.


Mayat terapung di sungai2010/09/03

KLANG: Mayat seorang lelaki tanpa identiti dipercayai mangsa bunuh ditemui terapung dalam sungai, di Jalan Pandamaran, Sungai Aur, berdekatan kawasan perumahan, semalam.
Ia ditemui kira-kira jam 9.15 pagi oleh seorang lelaki yang kebetulan melalui kawasan itu sebelum memaklumkan kepada polis.
Lebih mengejutkan apabila pemeriksaan polis turut menemui batu yang diikat pada mangsa dipercayai untuk menenggelamkannya selain kesan cedera di kepala.

Ketua Polis Daerah Klang Selatan, Asisten Komisioner Mohamad Mat Yusop, berkata berdasarkan keadaan mayat, ia dipercayai sudah meninggal dunia sejak empat hari lalu sebelum ditemui orang awam.

Kes itu disiasat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan kerana membunuh dan mayat kemudian dihantar ke Hospital Tengku Ampuan Rahimah (HTAR) Klang untuk bedah siasat.

Polis meminta orang ramai yang mempunyai maklumat berhubung kejadian itu menghubungi talian Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Klang Selatan di talian, 03-33712222.Bapa 10 anak maut nahas 'pelik'

Oleh Hadzlan Hassan

2010/09/07 

KUALA TERENGGANU: “Hanya tinggal beberapa hari lagi sebelum umat Islam menyambut Aidilfitri, namun bagi saya sekeluarga sambutan tahun ini suram kerana ayah sudah pergi selama-lamanya.
MAUT...anggota polis memeriksa mayat Sulong (gambar kecil) yang terbunuh selepas motosikalnya merempuh  rumah kakaknya.
MAUT...anggota polis memeriksa mayat Sulong (gambar kecil) yang terbunuh selepas motosikalnya merempuh rumah kakaknya.
“Walaupun arwah sempat menunaikan tanggungjawab sebagai ketua keluarga dengan menyediakan segala kelengkapan raya untuk kami 10 beradik, namun sambutan tahun ini sudah tidak bermakna bagi kami yang sepatutnya mencium tangannya pada pagi lebaran,” kata Mohd Asnazir Sulong, 23.

Bapanya, Sulong Ibrahim, 50, maut selepas motosikal ditungganginya merempuh rumah jiran mereka yang juga kakak mangsa ketika membaiki motosikal itu bersama seorang lagi anak lelakinya dalam kejadian kira-kira jam 11 pagi semalam.

Kejadian berlaku di Kampung Petai Bubus, Manir, dekat sini, ketika adik Mohd Asnazir, Mohd Azlin, 19, menolak motosikal yang dibaiki manakala bapa mereka menunggangnya untuk membolehkan enjin kenderaan itu dihidupkan.

“Bagaimanapun sebaik motosikal itu berjaya dihidupkan, ia meluncur laju lalu merempuh rumah di depannya sebelum terperosok di bawah rumah berkenaan menyebabkan beberapa ahli keluarga termasuk ibu, Sabidah Ismail, 47, yang terdengar dentuman akibat pelanggaran itu berkejar ke situ.

“Ketika itu, kami sudah tidak mampu berbuat apa-apa kerana ayah sudah nazak dan tidak sedarkan diri dan hanya badannya bergerak-gerak sebelum akhirnya terhenti,” katanya

Harian Metro difahamkan, kejadian berlaku akibat tali minyak motosikal berkenaan dikatakan gagal berfungsi dengan baik kerana terlekat menyebabkan motosikal berkenaan meluncur laju sebaik enjinnya hidup tanpa dapat dikawal mangsa.

Akibatnya, kenderaan itu merempuh rumah kakak mangsa dan kesan perlanggaran itu menyebabkannya cedera parah di kepala sebelum disahkan meninggal dunia di tempat kejadian kira-kira 10 minit kemudian.

Mohd Asnazir berkata, bapanya menunjukkan perubahan sikap apabila arwah sebelum ini serius tiba-tiba berubah menjadi seorang yang periang sejak beberapa hari lalu.

Sebelum membaiki motosikal anaknya, arwah dikatakan baru pulang dari klinik berhampiran untuk mengambil ubat darah tinggi sambil ditemani isterinya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Kuala Terengganu, Asisten Komisioner Zamri Shamsuddin yang mengesahkan kejadian itu berkata, kes itu adalah kematian pertama yang dilaporkan di Kuala Terengganu sejak Ops Sikap ke-22 dilancarkan


Pesawat latihan terhempas di Johor, pelatih wanita terbunuh2010/09/07 

JOHOR BAHRU: Sebuah pesawat latihan terhempas di kawasan ladang berhampiran Gunung Pulai pagi tadi menyebabkan pelatihnya, seorang wanita, terbunuh.

Menurut laporan awal, jurulatihnya seorang lelaki, mengalami kecederaan dalam nahas pada 9.20 pagi itu.
"Daripada laporan saksi, enjin pesawat itu tidak berfungsi sejurus sebelum ia terhempas," kata sumber polis kepada Bernama hari ini.

Pesawat itu dipercayai berlepas dari Lapangan Terbang Senai pada 8.30 pagi tadi untuk latihan penerbangan di sekitar ruang udara Johor.

Jurulatih yang cedera itu serta mayat mangsa dibawa ke Hospital Kulaijaya.

Identiti kedua-duanya belum dikenal pasti.-Bernama


Wanita warga emas maut dilanggar lari di Raub2010/09/07

KUANTAN: Seorang wanita warga emas yang dipercayai menjadi mangsa langgar lari maut ketika cuba melintas jalan di Km 346, Jalan Raub-Lipis dekat Raub, semalam.
Jamilah Sali, 79, yang berasal dari Kampung Kali Tengah, Raub, meninggal dunia akibat cedera parah di kepala di Hospital Raub, kata Pegawai Turus Trafik negeri, Deputi Superintendan Mohd Najib Jusoh.
Beliau berkata, kejadian berlaku kira-kira jam 4.10 petang ketika Jamilah cuba melintas jalan.

"Ketika itu datang sebuah kereta jenis Nissan Cefiro dari arah Raub menghala ke Kuala Lumpur terlanggar mangsa menyebabkan mangsa tercampak ke bahagian hadapan kereta itu sebelum jatuh ke atas jalan," katanya.

Mohd Najib berkata, menurut keterangan saksi, pemandu kereta berwarna perak itu kemudian bertindak memecut kereta melarikan diri dari tempat kejadian.

"Polis kini giat mengesan pemandu berkenaan," katanya.

Sementara itu, dalam kejadian berasingan seorang lelaki Orang Asli maut apabila motosikalnya terbabas dan melanggar batu penghadang jalan di Kilometer 10, Jalan Pekan-Nenasi dekat Rompin, semalam.

Dalam kejadian jam 9 malam itu, Karil a/l Hak, 31, meninggal di tempat kejadian akibat cedera parah di kepala.

Mohd Najid berkata, ketika kejadian mangsa yang menunggang bersendirian dipercayai dalam perjalanan dari Pekan menuju ke rumahnya di Kampung Bukit Serok, Nenasi, dekat Rompin.-Bernama


Tujuh sekeluarga tinggal segelai sepinggang menjelang Aidilfitri2010/09/07 
JITRA: Kedatangan Syawal yang bakal tiba dua hari lagi sudah tidak bermakna buat tujuh sekeluarga apabila rumah setingkat yang mereka diami di Kampung Alor Batu, Mukim Gelung, di sini musnah dijilat api petang semalam.

Kejadian berlaku kira-kira jam 5 petang semalam dan disedari oleh salah seorang penghuni yang sedang berehat di ruang tamu rumah tersebut apabila dia terbau asap dari bilik solat yang terletak di bahagian hadapan rumah itu.
Mangsa, Saiful Mohd Fitri Saibon, 28, berkata ketika kejadian sepupunya yang sedang berehat di ruang tamu rumah telah memasuki bilik sembahyang itu dan mendapati asap sudah memenuhi bilik dan api juga telah marak.

Saiful berkata, sepupunya itu kemudian memanggil ibu dan adiknya yang sedang tidur di bilik belakang sementara nenek dan seorang anak saudaranya yang kebetulan berada di beranda rumah lari keluar menyelamatkan diri.

"Saya bersyukur kerana sepupu sempat memanggil semua ahli keluarga yang ada dalam rumah keluar sebelum rumah ini hangus sepenuhnya dijilat api," katanya.

Katanya, ketika kejadian, dia dalam perjalanan pulang dari tempat kerja di Perlis dan kira-kira lima kilometer sebelum sampai rumah, dia sudah nampak asap tebal di udara ketika berada di kawasan berbukit.

"Sejak pagi lagi saya sudah rasa tidak sedap hati...rupa-rupanya ada sesuatu berlaku ke atas keluarga saya.

"Sambutan raya tahun ini sudah tidak bermakna bagi kami sekeluarga kerana semua persiapan raya seperti baju dan kuih-muih musnah dalam kebakaran," katanya.

Sementara itu, Anggota Undangan Negeri (Adun) Bukit Kayu Hitam, Datuk Ahmad Zaini Japar yang turut melawat mangsa memberitahu keluarga malang itu akan dibantu untuk mendapatkan rumah melalui bantuan rumah rakyat.

"Saya akan bawa perkara ini ke Jabatan Pembangunan Persekutuan Daerah Kubang Pasu bagi membolehkan mereka mendapat bantuan tersebut," katanya yang turut memberi bantuan segera berupa barang keperluan asas.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Jitra, Mohamad Darus ketika dihubungi berkata, pihaknya menerima panggilan mengenai kebakaran itu pada kira-kira jam 4.51 petang dan dua jentera tiba di tempat kejadian 15 minit kemudian

"Dengan bantuan pasukan bomba sukarela Tunjang, kebakaran dapat dipadamkan sepenuhnya dalam tempoh 30 minit, manakala punca kebakaran dan jumlah kerugian masih disiasat," katanya.-Bernama

Thursday, September 2, 2010

KENA JEL DAN 2 ROTAN....BAGAIMANA HUKUM ALLAH

2 perogol bersiri dijel

Oleh Syah Rul Aswari Abdullah

2010/09/03

SHAH ALAM: Dua perogol bersiri yang dikatakan `mengganas' di sekitar Petaling Jaya dan Gombak pada 2006, masing-masing dipenjara 10 dan 11 tahun dan dua sebatan oleh Mahkamah Sesyen, di sini, semalam, selepas mengaku salah atas lima pertuduhan membabitkan peras ugut, rompak, culik dan rogol, empat tahun lalu.
Hakim Wan Mohd Norisham Wan Yaakob menjatuhkan hukuman itu terhadap S Kalidas, 23 dan R Shasidaran, 26 dan memerintahkan hukuman penjara terhadap tertuduh dijalankan masing-masing 20 April 2006 dan 19 Oktober 2006. Tertuduh sebelum itu mengaku salah merompak seorang pemandu lori, menculik, mencabul dan merogol dua remaja yang dalam perjalanan ke sekolah sebelum meminta wang tebusan daripada ahli keluarga kanak-kanak itu. Bagi pertuduhan pertama dan kedua, Kalidas dan Shasidaran masing-masing dihukum penjara 10 tahun dan 11 tahun berserta dua sebatan selepas mengaku salah merogol remaja berusia 17 tahun dalam kereta Kancil, di kawasan bukit pencawang elektrik, Kampung Desa Aman, Sungai Buloh di Gombak. Mereka didakwa mengikut Seksyen 376 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara 20 tahun dan boleh dikenakan sebatan, jika sabit kesalahan.
Tertuduh juga dihukum penjara masing-masing lapan dan sembilan tahun untuk pertuduhan kedua iaitu melakukan rompakan menggunakan parang terhadap bapa mangsa yang juga pemandu Kancil itu dan merompak wang tunai RM140. Untuk kesalahan menculik dan melarikan dua remaja perempuan berusia 12 tahun dan 17 tahun yang berada dalam Kancil berkenaan, mereka masing-masing dikenakan hukuman penjara empat dan lima tahun. Bagi kesalahan itu, mereka didakwa mengikut Seksyen 365 Kanun Keseksaan dan dibaca bersama Seksyen 34 kanun sama yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum tujuh.

Sementara, pertuduhan keempat, Shasidaran dihukum empat tahun kerana mengaku salah mencabul kehormatan kanak-kanak berusia 12 tahun.

Pada prosiding semalam, pendakwaan dikendalikan oleh Timbalan Pendakwa Raya, Che Rohana Ismail

KITA KENA PANDANG RUMPUT....JANGAN ASYIK PANDANG KE LANGIT

'Adik jadi penoreh getah'

Oleh Rashidi Karim

2010/09/03

KANGAR: “Adik, Nuraslinda yang baru berusia 11 tahun, tidak bersekolah sebaliknya menjadi penoreh getah kerana kesempitan hidup di kampung di Bangkuan, Satun, selatan Thailand, manakala saya bertekad kembali ke Perlis untuk meneruskan persekolahan di sini selepas dibuang keluarga sebelah ayah,” keluh remaja berusia 13 tahun, Nurshakirah Abdul Wahab, ketika ditemui menumpang di rumah jirannya di Kampung Sungai Baru, dekat sini, semalam.
SUSAH... Nurshakirah menunjukkan  buku nota dan beg sekolah adiknya  yang kini bekerja sebagai penoreh getah di Satun, Thailand.
SUSAH... Nurshakirah menunjukkan buku nota dan beg sekolah adiknya yang kini bekerja sebagai penoreh getah di Satun, Thailand.
Menurutnya, selepas berada di Bangkuan iaitu kampung ibunya sejak beberapa bulan lalu, dia bertekad menyelinap bersama penumpang lain menaiki teksi seorang diri dari Satun untuk pulang ke Sungai Baru, empat hari lalu dan menumpang di rumah jiran dikenali sebagai Rosli Ya, 55, di kampung itu.

Bapa gadis itu, Abdul Wahab Ibrahim, 58, warga Malaysia dan ibunya, Wan Aishah Sufi, 43, warga Thailand, sedang meringkuk dalam penjara di Satun kerana terbabit dalam kesalahan dadah sejak setahun lalu.

“Kehidupan kami terumbang-ambing selepas ibu bapa kami dipenjara ketika empat hari umat Islam menyambut Aidilfitri tahun lalu.

“Abang sulung (berlainan ibu) pula menghantar kami dua beradik ke kampung sebelah ibu di Bangkuan walaupun kami enggan dengan alasan dia tidak sanggup menjaga kami kerana kesempitan hidup.

“Nuraslinda, murid tahun lima Sekolah Kebangsaan Sungai Baru, terpaksa berhenti sekolah selepas dipaksa menetap di Thailand yang asing bagi kami manakala saya pulang ke Sungai Baru untuk mencuba nasib di sini

“Saya amat berharap ada pihak di sini menolong membawa pulang Nuraslinda ke Perlis bagi membolehkan dia meneruskan persekolahan. Lagi pula usianya masih muda untuk menjadi penoreh getah,” katanya yang amat sedih sambil mengesat air mata.

Hadir sama Penyelaras Umno kawasan Simpang Empat, Abu Bakar Hamzah dan Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Kampung Sungai Baru, Ramli Sabu

Nurshakirah berkata, dia terpaksa melupakan hasrat menyambut Aidilfitri seperti kanak-kanak sebayanya kerana memikirkan nasib Nurshakirah dan mahu dia pulang ke Sungai Baru untuk meneruskan persekolahan.

Pelajar tingkatan satu Sekolah Menengah Kebangsaan Syed Safi, dekat sini, berkata sehingga kini, dia belum mempunyai Mykad kerana tiada sesiapa mahu menguruskannya selepas ibu bapanya di penjara tahun lalu.Ibu tunggal bersama tiga anak sering ikat perut2010/09/03

KUALA LUMPUR: Seorang ibu tunggal yang mempunyai anak kurang upaya (OKU) merayu bantuan mana-mana pihak bagi membolehkan mereka menyambut lebaran bakal menjelang dengan lebih ceria berikutan tidak mempunyai pendapatan tetap malah hidup dalam kedaifan.
Siti Zawiyah Ali, 40, yang tidak bekerja berkata, dia menjadi ibu tunggal sejak tiga tahun lalu selepas diceraikan suaminya dan terpaksa menanggung tiga anaknya yang masih bersekolah termasuk seorang OKU.
Beliau berkata, dia dan anak-anaknya tidak mampu membeli pakaian raya kerana tiada wang malah kehidupannya kini hanya mengharapkan sumbangan orang ramai selain menerima bantuan beras daripada pihak masjid.

“Saya sebelum ini menolong kakak berniaga nasi lemak di Masjid India dengan pendapatan RM19 sehari tetapi terpaksa berhenti berniaga buat sementara berikutan kedatangan Ramadan. Ada kalanya saya anak beranak terpaksa mengikat perut kerana tiada wang untuk membeli makanan sebagai juadah berbuka puasa,” katanya ketika ditemui.

Zawiyah yang berasal dari Pahang terpaksa memberikan perhatian kepada anak OKUnya yang tidak dapat menguruskan diri sendiri menyebabkan masanya terbatas untuk mencari pekerjaan.

Dia yang tinggal di rumah setinggan di Gombak berharap ada pihak sudi membantunya untuk membelikan baju raya buat anak-anaknya.

Individu atau syarikat yang ingin membantu Zawiyah bolehlah menghubunginya di talian 019-2182516 atau ke alamat No 847, Batu 4 3/4, Jalan Gombak, 53100, Selayang

beza antara lelaki dan perempuan..


Perbezaannya Antara Lelaki Dan Perempuan

1. Wanita menarik nafas lebih kerap dari...pada lelaki, manakala lelaki menarik nafas lebih dalam daripada wanita.

2. Sistem badan lelaki dan wanita pun tidak sama. Lelaki lebih banyak memerlukan oksigen berbanding wanita supaya mereka dapat menukarnya menjadi tenaga.

3. Kulit lelaki lebih kasar, kulit perempuan lebih halus.

4. Perempuan lebih halus suara berbanding lelaki yang kasar dan besar suaranya.

5. Lelaki memiliki tulang anggota yang lebih panjang berbanding wanita. Tulang wanita bukan sekadar lebih kecil malah susunannya berbeza disebabkan wanita diciptakan Tuhan dengan struktur tubuh bagi melahirkan anak.

6. Demikian juga pada segi psikologi, wanita secara umum lebih bersikap mudah mengikut kata hati, lebih berminat kepada cinta dan kasih sayang dan hubungan perasaan.

7. Apabila mengamati benda, kedua-duanya juga berbeza. Lelaki lebih menggunakan pengamatan tumpuan. Manakala wanita menggunakan lebih pengamatan luas dan membesar. Pengamatan lelaki ibarat cahaya laser yang menumpu kepada sesuatu objek. Manakala, pengamatan wanita ibarat lampu suluh, yang membuka; menampakkan banyak benda.

8. Wanita mahu mengambil tahu semua perkara. Daripada perkara kecil sehingga perkara besar. Sementara lelaki hanya menumpukan kepada matlamat utama;

9. Cuba perhatikan kepada wanita, apa yang mereka bawa apabila berjalan keluar rumah. Tengok sahaja pada beg tangan mereka. Lebih besar daripada lelaki. Lelaki membawa beg kecil sahaja. Di dalamnya hanya ada lesen kenderaan, duit, surat-surat penting dan kad kredit bank. Dalam beg tangan wanita semuanya ada. Di dalam beg tangan perempuan ada dompet duit, kad kredit, buku bank, buku cek, ada alatan make-up, cermin, sikat rambut, tisu muka, pengetip kuku, kunci pen, pensel, ubat sakit kepala, gambar suami, gambar anak, cermin mata hitam, buku telefon, tuala ehem.. ehem...dan macam-macam lagi.

10. Kenapa sedemikian dilakukan oleh wanita? Jawabnya kerana wanita memikirkan pelbagai kemungkinan perkara yang boleh berlaku. Mereka lebih peka, apabila sesuatu terjadi, persediaan sudah pun dilakukan. Ini bermakna pemikiran dan penumpuan wanita lebih lebar.

11. Pada lelaki, cukup dengan lesen memandu dan duit. Sebab mereka mahu sampai ke matlamat. Duit untuk membeli. Lesen memandu supaya selamat daripada disoal polis.

Demikianlah perbezaan yang wujud antara lelaki dan wanita. Kerana itu, tidak hairan apabila suami isteri ini melihat banyak perkara secara berbeza. Urusan-urusan rumah tangga kadang-kadang ditangani secara berbeza. Contohnya, suami isteri yang kedua-duanya bekerja, mereka terpaksa keluar dari rumah awal 2 pagi.

Dalam banyak hal, wanita bekerja yang paling kerap bersungut. Suaminya, apabila keluar sahaja dari rumah, yang dibawa hanya kunci kereta, masuk dalam kereta dan hidupkan enjin, kemudian tunggu isteri. Matlamat mereka ke pejabat. Manakala si isteri, memikirkan apa yang anak bawa ke sekolah, baju di ampaian siapa hendak ambil, anak belum pakai baju lagi, anak belum makan lagi. Kalau bolehnya, dia mahu memikirkan semua benda, kerana padanya, apabila sesuatu terjadi, bagaimana kesudahannya? Biar lewat ke tempat kerja, asalkan semuanya beres.

Apabila si suami dan si isteri ke kompleks membeli belah. Si isteri, apabila masuk sahaja ke pusat membeli belah dia melihat banyak benda dahulu, satu persatu, perlahan-lahan, dari atas ke bawah, kain ini dipegang, diperhatikan digeselkan. Kemudian pegang pula kain lain, selepas berjam-jam barulah dibuat pilihan membeli.
Pendek kata, si suami yang menjadi pengikut setia mudah bosan. Bagi lelaki apabila hendak membeli sesuatu, terus dituju ke tempat yang ingin dibeli dan membeli. Membeli belah pada lelaki tidak mengambil masa yang lama seperti perempuan.

Contoh-contoh tersebut menunjukkan wanita mengamati sesuatu berbeza daripada lelaki. Sebab itu, jangan bergaduh selepas membeli belah, jangan bergaduh ketika mahu ke tempat kerja. Si isteri jangan putus asa melihat si suami, apabila keluar sahaja dari rumah terus masuk kereta.Tanpa mengangkat botol susu anak, kain lampin anak, dan berbagai lagi untuk dibawa ke rumah pengasuh.
Akuilah kita berbeza. Perbezaan bukan untuk bermusuh, sebaliknya bagi saling membantu dan berkasih sayang. Kerana kita berbeza, kita lebih berkasih sayang.

Jangan disebabkan perbezaan pada cara berkasih sayang antara lelaki dengan seorang wanita, maka timbul krisis rumah tangga berpuluh tahun. Tentulah kerana perbezaan yang ada antara kita itu, maka kita lebih berkasih sayang.

Kerana itu, kita berbeza supaya saling sayang menyayangi.
See More
TOLONG SEBARKAN KEPADA ORANG LAIN DEMI SAHAM AKHIRAT ANDA !!!

PERNIAGA KIRA UNTUNG AJE...

Racun kupas kulit

Oleh Mohd Jamilul Anbia Md Denin

2010/09/03

KUALA LUMPUR: Sebuah syarikat kosmetik terkemuka yang beroperasi sejak 10 tahun lalu diserbu penguat kuasa Bahagian Farmasi Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), semalam kerana membawa masuk secara pukal produk kecantikan beracun berkonsepkan ‘kupas kulit.’
RAMPAS...pegawai farmasi KKM merampas losen terbabit.
RAMPAS...pegawai farmasi KKM merampas losen terbabit.
Berdasarkan siasatan, produk kosmetik yang diimport itu dibuat menggunakan bahan kimia berbahaya iaitu hidroquinone dan tretinoin yang diharamkan di negara ini selepas ia didapati boleh merosakkan kulit wajah selain menjadi punca kanser jika dipakai berterusan.

Sumber KKM berkata, pihaknya melakukan pemeriksaan dan serbuan kira-kira jam 11 pagi di semua cawangan di seluruh negara termasuk ibu pejabat syarikat kosmetik terbabit di sini.

“Berdasarkan ujian makmal, produk terbabit mengandungi hidroquinone dan tretinoin dalam kadar peratusan tinggi. Kesannya, pengguna akan mengalami kesan kulit mengelupas dan menjadi kemerah-merahan yang melampau.

“Hasil serbuan, KKM merampas losen yang mengandungi kimia berbahaya terbabit dianggarkan lebih RM100,000,” katanya.

Menurutnya, hidroquinone dan tretinoin boleh mengakibatkan gatal, perubahan warna kulit dan kulit menjadi terlalu sensitif.

“Bahan kimia itu menyerap ke saluran darah dalam jumlah besar sehingga mendatangkan pelbagai kesan seperti pertuturan yang sukar difahami, muntah, sentakan otot, sakit kepala, sawan dan koma akibat kegagalan sistem pernafasan. Ia juga boleh menyebabkan kesan keradangan dan barah kulit,” katanya.

Sumber itu berkata, kebanyakan pengguna yang memakai kosmetik mengandungi kimia itu biasanya akan terpedaya apabila merasai perubahan pada tona wajah mereka yang semakin cerah selepas beberapa hari memakai krim kosmetik itu

“Tona kulit mereka akan berubah seolah-olah menjadi putih dan bersih, tapi ia tidak akan kekal lama kerana keadaan itu akibat hakisan lapisan kulit yang belum sempat matang. Dalam tempoh singkat apabila didedahkan kepada cahaya matahari, kulit itu akan menjadi buruk dan terbakar,” katanya.

Menurutnya, pengedar cuba mengelirukan pengguna dengan mendakwa losyen wajah itu dihasilkan daripada bahan semula jadi terpilih.

“Berdasarkan maklumat pada botol produk itu, ia didakwa berupaya menghilangkan kesan jeragat dan jerawat pada wajah pengguna tanpa mudarat.

“Jadi, pengeluar produk itu melakukan kesalahan dan boleh didakwa mengikut Akta Jualan Dadah 1952 (Pindaan 2000) yang memperuntukkan hukuman denda tidak lebih RM25,000 bagi kesalahan pertama atau RM50,000 bagi kesalahan kedua,” katanya.

Sumber itu berkata, pejabat pengeluar produk terbabit pernah diserbu beberapa kali, namun mereka berdegil