Saturday, October 9, 2010

NI TUAN PUAN TAHU NAK TUDING SAPE..JANGAN MEREKA KENA TUDING CUBA MENEPIS...TEPIS DI AKHIRAT NANTI DI HADAPAN ALLAH SWT....NI LAH KESAN PAYAH SANGAT NAK MENJALANKAN HUKUM ALLAH@QURAN...ALLAH MENCIPTA NAFSU..KEMALUAN...TENTULAH ALLAH MAHA ARIF BAGAIMANA NAK MENGENDALI TABIAT DAN HASUTAN SYAITAN...JANGAN SEKALI2 KITA MENJADI TENTERA SYAITAN MENENTANG HUKUM ALLAH ITU SENDIRI...

NI ELOK DIBACA OLEH MUFTI2..KAHDI2..USTAZ2..AHLI2 AGAMA...PENDAKWAH2 SERTA PEMIMPIN2 DAN ORANG ISLAM SELURUHNYA.....

 

Pulangan berganda

Oleh ASMIZAN MOHD SAMIRAN dan SHAMRAN SARAHAN
metahad@hmetro.com
2010/10/10

KUALA LUMPUR: “Setakat ‘dibela’ seorang lelaki, itu perkara biasa. Jadi perempuan simpanan sebenarnya peluang untuk saya memperoleh pulangan berganda kerana ‘kerjaya’ ini ‘lubuk wang’ yang sangat luas.
NIZA... sugar daddynya rela ‘berkongsi kasih’.
NIZA... sugar daddynya rela ‘berkongsi kasih’.

Perempuan simpanan itu mendedahkan, menjadi trend di kalangan golongan berkenaan dibela lebih daripada seorang lelaki kerana di kalangan lelaki terbabit, mereka seperti ada kumpulan dan tidak kisah bertukar-tukar pasangan antara satu sama lain.

“Saya sendiri dibela tiga lelaki. Pada mulanya saya tidak tahu ada peluang seperti ini, tetapi apabila berlaku kepada diri saya, baru saya tahu.

“Rupa-rupanya lelaki yang bela perempuan simpanan ini ada rakan yang kemaruk buat benda sama. Justeru, apabila lelaki yang membela saya berjumpa mereka, itulah peluang saya untuk memasang ‘jerat’,” katanya.

Niza berkata, ketika pertemuan berkenaan, dia bergaya sehabis mungkin dan berpakaian seksi bagi menjerat rakan lelaki yang membelanya.

“Sesiapa yang pandang lain macam, itulah sasaran saya. Kami bertukar-tukar nombor telefon dan hanya dalam tempoh beberapa hari secara ‘rasmi’ saya menambah koleksi ‘sugar daddy’.
“Begitu juga yang saya lakukan untuk memperoleh ‘sugar daddy’ ketiga,” katanya.

Pada mulanya Niza mengakui bimbang ‘kecurangannya’ terbongkar, tetapi ternyata ada antara golongan terbabit rela ‘berkongsi kasih’.

“Saya bersungguh-sungguh merahsiakan kecurangan saya, tetapi lama kelamaan lelaki pertama yang membela saya bertanya bagaimana layanan rakannya terhadap saya.

“Dia mengakui tahu rakannya turut membela saya. Kata lelaki itu, ia perkara biasa dan dia turut melakukan perkara sama iaitu membela perempuan simpanan milik rakan,” katanya yang dibela kontraktor dan ahli perniagaan berstatus ‘suami orang’ sejak dua tahun lalu.

Menurut Niza, dia memperoleh ‘untung besar’ dengan hanya goyang kaki di rumah.

“Dulu saya bekerja sebagai jurujual minyak wangi di pusat beli-belah. Berapa sangat pendapatan yang mampu saya peroleh setiap bulan.

“Apabila mendapat habuan dibela tiga lelaki, saya mampu duduk di kondominium, pakai kereta berharga lebih RM100,000, bergaya seperti selebriti dan melancong ke luar negara,” katanya.

Bagaimanapun, Niza berkata, dia sedar ‘tempoh laku’ dirinya hampir tamat kerana begitulah lumrah sebagai perempuan simpanan.

“Lelaki pertama yang membela saya setakat itu masih setia. Dua lagi masing-masing dah masuk lima dan tiga bulan.

“Tak tahu sampai bila mereka akan terus membela saya. Bagaimanapun, saya tak bimbang kerana ketika ini saya menanti peluang ‘menjerat’ rakan ‘sugar daddy’ saya,” katanya.

Bagi seorang lagi perempuan simpanan yang mendakwa siswi kolej swasta, memang satu trend lelaki yang membela perempuan simpanan ‘berkongsi kasih’ tetapi ia bergantung kepada ‘perangai’ dan layanan wanita terbabit.

“Saya mengakui trend itu sebab saya juga pernah melaluinya. Bagaimanapun, kena lihat perangai dan layanan kita sebab masing-masing mempunyai selera berbeza.

“Memang peluang buat wang terbuka luas. Orang lain satu ‘sugar daddy’, tetapi kita dua atau tiga,” katanya yang kini mempunyai dua ‘sugar daddy’ kontraktor berstatus suami orang.

Siswi yang dikenali sebagai Apple, 23, itu berkata, pada mulanya dia tidak menyangka wujud trend seperti itu kerana menyangka lelaki yang kemaruk membela perempuan simpanan tidak rela ‘berkongsi kasih’.

“Kalau dah namanya lelaki, mana cukup satu. Lelaki pertama yang membela saya rupa-rupanya turut membela perempuan simpanan rakannya.

“Patutlah dia tak kisah rakannya bela saya walaupun pada mulanya saya bimbang ‘diapa-apakan’ jika kecurangan saya terbongkar,” katanya.

Menurut seorang lagi perempuan simpanan, Mira, 26, dia memilih berkongsi sugar daddy bukan saja untuk menikmati kepuasan seks, malah jalan terbaik buatnya untuk memperoleh kesenangan berlipat ganda.

Menurutnya, rugi jika hanya dibela seorang lelaki kerana bukan semua kemahuan mereka mampu dituruti lelaki berkenaan dalam satu-satu masa.

“Saya kini dibela dua sugar daddy. Jika tidak peroleh sesuatu daripada seorang lelaki, saya minta pada seorang lagi.

“Sekalipun sedar mereka (sugar daddy) bukan hanya membela saya seorang sebagai perempuan simpanan, saya tidak pernah kisah. Yang penting, kemahuan saya dapat dipenuhi dan dapat bersenang lenang,” katanya.

Mira ketika ini bekerja di syarikat swasta dan pernah menjadi GRO di pusat hiburan sekitar Kuala Lumpur.

Dia menjalin hubungan bersama lelaki yang kini menjadi sugar daddynya hampir tiga tahun, namun Mira mengakui ia tidak memadai dan sebab itu dia mencari seorang lagi lelaki yang ingin membelanya.

Gadis berasal dari Sabah ini berkata, dia mula dibela seorang lagi lelaki atas perkenalan yang diatur rakan lamanya di kelab malam.

“Kami berkongsi lelaki sama, tetapi ia bukan masalah. Lagi bagus begitu kerana rakan saya boleh beritahu apa yang saya boleh peroleh daripada lelaki berkenaan.

“Setakat ini saya mewah, soal duit bukan masalah. Tak dapat dengan seorang lelaki, saya boleh minta dengan seorang lagi,” katanya.

Sementara itu, seorang pramugari yang hanya mahu dikenali sebagai Nisa berkata, memang mewah hidup dibela lebih daripada seorang lelaki simpanan, namun ada kalanya ia membebankan.

Katanya, bukan mudah melayan dua atau tiga lelaki pada satu masa dan menuruti apa saja kemahuan mereka.

“Selepas layan seorang, hari berikutnya kena layan pula yang seorang lagi. Hidup memang mewah, tetapi kadangkala saya penat melayan mereka.

“Jika bukan kerana kemewahan hidup, memang tidak terlayan dibuatnya. Apa pun, bila fikir balik ia masih berbaloi, lagi pun saya tahu hubungan begini tidak bertahan lama, kami (perempuan simpanan) hanya untuk persinggahan lelaki begini,” katanya.

Menurut Nisa, dia bernasib baik kerana jadual kerja dalam dan luar negara sebagai pramugari memudahkannya mengatur pertemuan dengan lelaki yang membelanya.

“Saya boleh beri pelbagai alasan untuk mengelak mereka ingin bertemu saya pada satu masa. Sebab itu, setakat ini saya masih bertahan dengan mereka.

“Entah sampai bila saya perlu hidup begini, yang penting sekarang saya perlu ‘pergunakan’ mereka sebaik-baiknya kerana sampai masa nanti saya tidak akan berguna lagi kepada mereka,” katanya

BAIKLAH TUMPU RUMAHTANGGA....KITA SEMAKIN TUA...KERJAYA TAK MENJAMIN KEBAHGIAAN DAN KETENANGAN..DEKATKAN DIRI DENGAN ALLAH ...ITU YANG AKAN MENDATANGKAN KEBAHGIAAN DAN KETENANGAN...INSYAALLAH

Cinta Kak Engku menebal

Oleh NOR AKMAR SAMUDIN
akmar@hmetro.com.my
2010/10/09

HATI seorang wanita walaupun sering dilukai insan paling disayangi namun perasaan kasih dan cinta teramat sukar dipadam daripada ingatan. Malah satu demi satu kenangan indah menerjah kotak fikiran, membuatkan hati terasa lebih sayu dan pedih.
pix_middle

sebelum  -  selepasBagaimanapun, segala harapan dan impian itu terkulai di tengah jalan apabila bahtera yang mula bergoyang terus hanyut dilambung ombak, terhempas di pantai lantas mahligai yang dibina sembilan tahun lalu musnah juga. Sekadar merancang yang terbaik, tetapi Tuhan lebih tahu untuk setiap ciptaan-Nya.

“Apapun yang berlaku, saya masih sayangkan bekas suami dan apabila saya nekad memfailkan perceraian serta memutuskan untuk bercerai, saya mahu dia memikirkan semula kesilapan diri dan memperbaikinya. Saya bercerai demi kebaikan kami berdua dan mungkin dapat memberi ruang kepada Adzmin untuk berfikir semula.

“Ada ketika apabila sudah berpisah, baru tahu erti rindu dan kasih. Saya tahu Adzmin masih sayangkan saya. Pintu rumah saya masih terbuka untuknya dan dalam tempoh edah tiga bulan ini kami akan terus mencari jalan perdamaian untuk berbaik semula. Mungkin kami akan rujuk balik.

“Bagaimanapun, Adzmin minta ruang untuk berfikir dan dia ada alasan sendiri. Jika kami bersama semula, dia tidak mahu lagi terjadinya perkara (perceraian) ini. Kami bercerai pun secara baik dan atas persetujuan bersama.

“Jika ketika kami masih berada di bawah satu bumbung sukar mencari jalan penyelesaian, dan sekarang selepas berpisah saya berusaha memperbaiki rumah tangga kami dari ‘luar’ pula,” katanya.
Kak Engku meneruskan bicara, Adzmin masih menjalankan tanggungjawabnya sebagai bapa kepada tiga anak mereka - Megat Muhammad Raziq, 8, Megat Luqman Hakim, 7, dan Puteri Mia Maizurah, 4.

“Kami akan terus menjadi sahabat baik dan anak di bawah penjagaan bersama. Semasa ketiadaan saya keluar bekerja, bila-bila masa dia boleh datang menjenguk anak di rumah. Selepas menidurkan anaknya, baru dia balik ke rumahnya. Esoknya selepas saya keluar untuk konti Sinar FM di Bukit Jalil pada jam 5 pagi, Adzmin datang ke rumah.

“Sekarang tugasnya berat sedikit dan terpaksa banyak berkorban demi anak. Kami tidak mahu anak berasa kehilangan dan meskipun sudah 12 hari kami terputus ikatan suami isteri, anak masih tidak tahu. Biarlah mereka menjalani kehidupan seperti biasa. Guru di sekolah pun saya minta jangan bercerita atau
bertanyakan hal kami berdua kepada mereka.

“Antara mereka bertiga, Luqman sangat rapat dengan bapanya dan lama sedikit tidak melihat kelibat Adzmin, dia akan bertanya dan menelefon bapanya. Suasana itu membuatkan saya sebak dan kerana itu saya beri kebebasan kepada Adzmin untuk datang ke rumah saya.

“Buat saya pula, kerana sudah sembilan tahun kami hidup bersama, sebelum dia balik saya tetap bertanya kepadanya soal makan. Jika tidak bekerja, saya memasak untuk kami sekeluarga dan sukar untuk saya melupakan terus tugas saya sebagai isteri kerana setiap hari itulah rutin saya melayan anak dan suami.

“Namun lambat laun saya kena terima yang kami bukan lagi suami isteri dan perlu menerima kenyataan tanggung-jawab saya kepada Adzmin sudah berakhir.

“Tersangat sedih kerana selama kami berkongsi hidup tumpuan saya pada kerja, suami dan anak. Sekali saya menyayangi seseorang, selama-lamanya ia akan bertakhta di hati, tetapi saya tak tahulah pula perasaan Adzmin pada saya.

“Ke mana pergi pun saya tidak pernah membuka pintu hati kepada lelaki lain kerana sayangkan suami. Biarpun kini membawa haluan sendiri, saya masih menyayangi dan menghormatinya serta berharap Adzmin juga terus menghormati saya,” katanya dalam nada sebak.

Terus berusaha mencari ketenangan diri, kata Kak Engku, mereka akan terus berunding mencari jalan perdamaian. Dalam pada itu, jelasnya, dia harus menerima hakikat me­ngenai perceraian itu dan moga ia lebih mematangkan mereka berdua.

Imbas kembali terjadinya perceraian itu, Kak Engku memberitahu, apabila dia minta cerai, Adzmin berat hati tetapi tetap menuruti permintaannya.

“Dia tidak pujuk saya pun dan saya nekad minta cerai kerana ketidakpuasan hati serta saya hilang kepercayaan kepadanya. Untuk berbaik semula, Adzmin perlu mengembalikan kepercayaan saya kepadanya. Memang sedih tetapi hendak buat macam mana kerana ia atas kehendak saya sendiri, jadi kenalah saya tempuhinya.

“Namun niat saya baik dan ikhlas. Allah SWT tahu apa yang saya buat, di mana saya terpaksa mengambil keputusan sukar itu demi mencari jalan penyelesaian dan perceraian ini bukan penamat hidup saya.

“Kepada mereka yang terbabit dalam keruntuhan rumah tangga saya, saya maafkan dan tidak berdendam. Saya percaya Allah SWT tidak mungkir janji dan pasti ada balasan dalam setiap perbuatan kita, sama ada baik atau jahat. Saya tidak mahu cakap banyak mengenai perkara kerana bimbang ia akan menjadi lebih besar.

“Cuma pesan saya kepada mereka yang ‘terbabit’ itu, segeralah bertaubat dan mereka pun akan berkahwin satu hari nanti dan tahulah nanti macam mana perasaan apabila orang yang kita sayang diambil orang,” katanya.

Kak Engku bersyukur kerana ibu bapanya dan keluarga mentuanya memahami situasi yang mereka lalui sekarang.

“Sebarang keputusan mereka serahkan kepada kami berdua untuk memikirkannya, kami lebih tahu apa yang berlaku. Bagaimanapun, mereka berharap kami berbaik semula. Disebabkan itu juga pada mulanya saya tidak mahu membuat kenyataan yang kami sudah berpisah kerana bimbang benda yang hendak jadi baik itu jadi tidak baik.

“Namun saya faham keadaan diri saya yang dikenali ramai dan tugas wartawan yang mencari berita. Saya tahu ada wartawan datang ke Astro mencari saya Khamis lalu tetapi waktu itu saya tidak bersedia, takut saya bercakap mengikut emosi pula nanti. Hari ini (Jumaat) baru saya bersedia untuk bersemuka dengan wartawan,” katanya.

Kak Engku sempat bergurau, kalau boleh dia memang tidak mahu mengadakan sidang akhbar kerana kalau mereka rujuk semula nanti, kena buat sidang akhbar lagi.
“Berapa banyak sidang akhbar saya kena buat lagi,” katanya sambil tersenyum.
Terus berkongsi cerita, Kak Engku berkata, Adzmin mahu ikut sama jika dia ada kerja di luar kota atau pergi bercuti bersama anak.

“Saya faham perasaannya kerana selama ini jika saya kerja jauh, kami sekeluarga pergi bersama-sama dan pastinya kami merindui sangat manis itu. Saya tak kisah dan anak tidak akan terasa janggal kenapa tiba-tiba bapa mereka tiada bersama.
“Namun kerana kami bukan muhrim lagi, jika menginap di hotel kami akan mengambil bilik berasingan. Semuanya demi anak,” katanya.

Dengan apa yang berlaku, Kak Engku menegaskan dia sekarang kena fikir mengenai dirinya sendiri dan tidak mahu peduli apa orang hendak kata.

“Banyak kerja menunggu saya. Kalau saya tertekan, macam mana dengan peminat Sinar FM. Mereka banyak menyokong kami dan apabila terjadinya perceraian ini, mereka banyak memberi dorongan serta semangat kepada saya.

“Dalam bersedih, sehari selepas perceraian saya, kami di Sinar FM dikejut­kan dengan berita stesen ini berjaya jadi stesen nombor satu dengan jumlah pendengar 4. 2 juta dan segmen pagi saja yang saya kendalikan bersama Khairil Rashid dan Salih Yaacob ada 2.2 juta pendengar.

“Apabila dapat tahu berita perceraian saya, Pak Tam (Pengurus Saluran Sinar FM, Rostam Said) suruh saya bercuti menenangkan fikiran, tetapi saya mahu bekerja kerana hati terhibur berceloteh dengan pendengar. Dalam kereta berendam air mata tiada siapa yang tahu. Saya rindukan bekas suami saya,” katanya.

Mereka berkahwin pada 10 Mac 2001 dan tiba-tiba terdengar berita pada 3 Ogos lalu yang Kak Engku dan Adzmin ke Mahkamah Rendah Syariah, Shah Alam.

Kemudian pada 6 Ogos 2010, Kak Engku mengadakan sidang media tergempar untuk menjelaskan khabar angin menyatakan rumah tangganya bergolak, sekali gus memberitahu sebab kunjungannya bersama Adzmin ke mahkamah tiada kena mengena isu memfailkan permohonan cerai seperti dihebohkan, sebaliknya bagi mendapat-kan khidmat kaunseling demi menyelesaikan krisis rumah tangga.

Bagaimanapun, akhirnya rumah tangga dibina itu gagal diselamatkan lagi dan pasangan itu bercerai talak satu di mahkamah sama pada 28 September lalu dan ia dilaksanakan dalam prosiding tertutup atas permintaan mereka berdua.

JANGAN RASA KITA BETUL DAN TAK SALAH JIKA TAK KENA MUSIBAH ATAU KAYA RAYA SERTA SIHAT WALAUPUN BUAT MAKSIAT@TAK SOLAT DAN MENENTANG HUKUM...DIKHUATIRI ALLAH NAK KITA MATI DALAM KESESATAN SERTA DALAM KEKUFURAN (SENDIRI MAU INGATLAH...MENGAJI @ MENUNTUT ILMU ISLAM TAK NAK@YANG SYOK TU PI TEMPAT LAIN SEMPAT PULAK.....)...BERLINDUNG KITA KEPADA ALLAH...

“Jika ISLAM itu BENAR,tempatkan bilikku di NERAKA,”jelas seorang manusia yang mempertikaikan hukum aurat dan mencabar ALLAH SWT

Assalamualaikkum & Salam Peringatan,
Baca dan hayati sepenuhnya cerita di bawah ini yang benar-benar berlaku di BUMI ISLAM sendiri iaitu Iskandariah,Mesir.Moga kisah dibawah ini cukup menyayat hati anda sehingga menyedarkan anda dari terus leka dengan permainan dunia yang melalaikan.

Pada suatu hari, seorang gadis yang terpengaruh dengan cara hidup masyarakat Barat menaiki sebuah bas mini untuk menuju ke destinasi di wilayah Iskandariah. Malangnya walaupun tinggal di bumi yang terkenal dengan tradisi keislaman, pakaian gadis tersebut sangat menjolok mata.Bajunya agak nipis dan seksi hampir terlihat segala yang patut disembunyikan bagi seorang perempuan daripada pandangan lelaki ajnabi atau mahramnya.

Gadis itu dalam lingkungan 20 tahun. Di dalam bas itu, ada seorang tua yang dipenuhi uban menegurnya: "Wahai pemudi! Alangkah baiknya jika kamu berpakaian yang baik, yang sesuai dengan ketimuran dan adat serta agama Islam kamu, itu lebih baik daripada kamu berpakaian begini yang pastinya menjadi mangsa pandangan liar kaum lelaki.... " nasihat orang tua itu.

Namun, nasihat yang sangat bertetapan dengan tuntutan agama itu dijawab oleh gadis itu dengan jawapan yang mengejek: "Siapalah kamu hai orang tua? Adakah kamu cuba nak ingatkan aku supaya menutup aurat sepenuhnya sedangkan bapa kandungku sendiri tidak pernah menasihatiku?Apakah kamu mahu aku berpakaian menutup aurat sedangkan aku masih mahu bebas menayangkan tubuh badan ku di khalayak ramai?Apakah di tangan kamu ada anak kunci syurga? Atau adakah kamu memiliki sejenis kuasa yang menentukan aku bakal berada di syurga atau neraka?" Setelah menghamburkan kata-kata yang sangat menghiris perasaan orang tua itu, gadis itu tertawa mengejek panjang. Tidak cukup setakat itu, si gadis lantas cuba memberikan telefon bimbitnya kepada orang tua tadi sambil melafazkan kata-kata yang lebih dahsyat. " Jika ISLAM itu BENAR,tempatkan bilikku di Neraka ,Ambil handphone ku ini dan hubungilah Allah serta tolong tempahkan sebuah bilik di neraka jahanam untukku," katanya lagi lantas ketawa berdekah-dekah tanpa mengetahui bahawa dia sedang mempertikaikan hukum Allah dengan begitu biadab.

Orang tua tersebut sangat terkejut mendengar jawapan daripada si gadis manis. Sayang sekali,  wajahnya yang ayu tidak sama dengan perilakunya yang buruk. Penumpang-penumpang yang lain turut terdiam malah ada yang menggelengkan kepala kebingungan. Semua yang di dalam bas tidak menghiraukan gadis muda yang tidak menghormati hukum-hakam agama itu dan mereka tidak mahu menasihatinya kerana khuatir dia akan akan menghina agama dengan lebih teruk lagi.

Sepuluh minit kemudian bas pun tiba di perhentian. Gadis seksi bermulut celupar tersebut tertidur di muka pintu bas. Puas pemandu bas termasuk para penumpang yang lain mengejutkannya tapi gadis tersebut tidak sedarkan diri. Tiba tiba orang tua tadi memeriksa nadi si gadis. Sedetik kemudian dia menggeleng-gelengkan kepalanya. Gadis itu telah kembali menemui Tuhannya dalam keadaan yang tidak disangka. Para penumpang menjadi cemas dengan berita yang menggemparkan itu. Dalam suasana kelam kabut itu, tiba tiba tubuh gadis itu terjatuh ke pinggir jalan. Orang ramai segera berkejar untuk menyelamatkan jenazah tersebut. Tapi sekali lagi mereka terkejut. Sesuatu yang aneh menimpa jenazah yang terbujur kaku di jalan raya. Mayatnya menjadi hitam seolah-olah dibakar api. Dua tiga orang yang cuba mengangkat mayat tersebut juga kehairanan kerana tangan mereka terasa panas dan hampir melecur sebaik saja menyentuh tubuh si mayat. Akhirnya mereka memanggil pihak keselamatan menguruskan mayat itu.

Begitulah kisah ngeri lagi menyayat hati yang menimpa gadis malang tersebut. Apakah hasratnya menempah sebuah bilik di neraka dimakbulkan Allah? Na'uzubillah, sesungguhnya Allah itu Maha Berkuasa di atas segala sesuatu. Sangat baik kita jadikan iktibar dan pelajaran dengan kisah benar ini sebagai Muslim sejati. Jangan sesekali kita mempertikaikan hukum Allah mahupun sunnah RasulNya s.a.w. dengan mempersendakan atau mengejek. Kata kata seperti ajaran Islam tidak sesuai lagi dengan arus kemodenan dunia hari ini atau sembahyang tidak akan buat kita jadi kaya dan seumpamanya adalah kata-kata yang sangat biadab dan menghina Allah, pencipta seluruh alam.

Ingatlah teman, kita boleh melupakan kematian, tetapi kematian tetap akan terjadi kepada kita. Hanya masanya saja yang akan menentukan bila kita akan kembali ke alam barzakh. Janganlah menjadi orang yang bodoh, siapakah orang yang bodoh itu? Mereka itulah orang yang ingin melawan Tuhan Rabbul 'alamin. Apabila anda enggan melaksanakan suruhan Tuhan bererti anda ingin melawan arahan Tuhan.

Sewaktu di sekolah anda tertakluk dengan undang-undang sekolah, dalam pekerjaan anda tertakluk dengan undang-undang yang dilakar oleh majikan anda, di dalam negeri anda tertakluk di bawah undang-undang negara anda. Begitu taksub sekali anda terhadap undang-undang itu sehingga terlalu prihatin takut kalau melanggar undang-undang tersebut . Apabila anda berpijak di bumi ini, anda juga tertakluk dengan undang-undang yang telah di gubal oleh yang pemilik yang menjadikan bumi ini.

Setiap Sultan ada taman larangannya, begitu juga Allah s.w.t. taman laranganNya adalah perkara-perkara yang telah diharamkan bagi hamba-hambaNya di muka bumi ini. Sama samalah kita memohon agar Allah sentiasa memberi kita petunjuk di atas jalan yang benar dan agar Dia memberikan kekuatan agar kita sentiasa dapat menjaga lidah kita, amin.Kisah ini dikongsikan dan diceritakan bersama oleh sahabat saya sendiri yang berasal di Malaysia dan kini berada di perantauan sana.MEMANG SEMUA ORANG KATA HAK PERIBADI...HAK ISLAM PERLU DI AMBIL BERAT JUGA...JAGALAH LARANGAN ALLAH..JANGAN SAMPAI KATA DIAKHIRAT NANTI...TAK DE ORANG TEGUR....SEBAGAI ORANG ISLAM TENTU TAHU HARAM DAN YANG TAK HARAMNYA...SENDIRI MAU INGATLAH.....

Halim Othman Tangguh Kahwin

KUALA LUMPUR: Penyampai Radio Suria FM, Halim Othman mengakui kesibukan sebagai penyampai radio Suria FM menjadi salah satu punca dia menanguhkan perkahwiannnya pada 2010.
Kata Halim, sejak menyertai Suria FM dia terlalu fokus dan menumpukan segala perhatiannya kepada kerja sehingga terpaksa mengambil keputusan tersebut.
"Setelah bekerja semula saya rasa terlalu teruja dan meletakkan pekerjaan kepada tempat paling utama. Kami terlalu banyak agenda dan perancangan yang diaturkan bagi meningkatkan Suria FM.
"Jadi saya rasa tahun ini tidak sesuai untuk melakukan perkara yang agak besar bagi saya. Insya-Allah ia akan dilakukan pada tahun hadapan," katanya.
Sebelum ini, lelaki berusia 45 tahun ini mengakui sudah bertemu pasangan yang sesuai dan bakal mengikat hubungan mereka secara rasmi pada Jun lalu.
Namun disebabkan kesibukan, dia dan keluarga kekasihnya itu telah mencapai kata sepakat menangguhkannya dan menerima keputusan tersebut.
"Kami sudah berbincang dan menunda kepada satu tarikh yang baru iaitu dalam tahun hadapan.
"Saya mahu majlis tersebut dijalankan dengan keadaan yang tenang dan tidak secara tergesa-gesa dan kelam kabut," katanya ketika ditemui di Majlis Rumah Terbuka Suria FM dan Red FM.
Tambah Halim, fokus utama terarah kepada tanggungjawabnya membawa Suria FM ke satu tahap yang boleh dibanggakan. Biarpun ramai yang menganggap dia sudah tidak sehebat dulu, dengan pencapaian terbaru Suria FM secara tidak langsung membuktikan namanya masih berbisa.
"Ketika dibawa masuk, matlamat utama saya untuk bekerja habis habisan untuk capai sasaran ini. Maklumlah ketika itu saya sudah dua tahun berhenti dan tidak menyangka masih ada pengikut dan pendengar setia.
"Pada saya idea membawa rancangan yang digemari merupakan satu cara yang mampu tarik perhatian pendengar selain hanya sekadar celoteh kosong sahaja," katanyaLinda Jasmine Borong Barang Hari Jadi Anak Di AS

Linda dan suami Que ketika bercuti ke Amerika Syarikat, baru-baru ini.
KOREOGRAFER Linda Jasmine dan suaminya, aktor Que Haidar memilih untuk membeli barang persiapan majlis hari jadi anak mereka, Tengku Ratu Haidar di Amerika Syarikat (AS).
Alang-alang bercuti di sana pada 21 September hingga 4 Oktober lalu, pasangan bahagia ini tidak kisah berbelanja lebih untuk meraikan genap setahun umur Ratu pada 26 Oktober ini.
Majlis bertemakan 'little miss sunshine' itu akan disambut pada 6 November ini. Lokasi belum ditetapkan.
Bertepatan dengan temanya, Linda dan Que memilih gabungan warna putih dan kuning.
"Saya membeli barang untuk Ratu seperti dress berwarna kuning sebanyak tiga pasang, kasut kuning, bunga kuning untuk hiasan kepala.
"Selain itu, saya membeli gula-gula dan riben berwarna kuning untuk majlis berkonsepkan minum petang tersebut," katanya kepada mStar Online.
Biarpun banyak berbelanja untuk Ratu, ole-ole untuk anak sulungnya, Qalif Khan tidak dilupakan. Dia menghadiahkan permainan dan baju untuk anak lelaki berusia 9 tahun itu.
Selain membeli-belah di Portland dan San Francisco, Linda dan Que sempat mengunjungi beberapa lokasi menarik seperti taman bunga ros, penjara Alcatraz, jalan paling bengkang-bengkok di dunia, air terjun Columbia River termasuk Disneyland, Los Angeles.
Untuk melihat banyak gambar menarik ketika kunjungan mereka di Amerika Syarikat, dapatkan akhbar Mingguan mStar yang dijual bersama Sunday Star sekitar Lembah Klang pada Ahad iniKenyataan Rasmi Perceraian Raja Azura
PETALING JAYA: Selepas beberapa hari melarikan diri daripada pihak media, penyampai radio Sinar FM, Raja Azura, 38, (gambar) akhirnya mengesahkan sudah bercerai dengan suaminya Adzmin Tan Sri Osman, 37, pada 28 September lalu.
Pengesahan itu diumumkan oleh Raja Azura sendiri dalam satu kenyataan rasmi menerusi kiriman emel, Jumaat.
Pengacara popular itu berkahwin dengan anak kepda bekas Menteri Besar Kedah, Tan Sri Osman Arof pada bulan Mac 2001.
Hasil perkahwinan itu mereka dikurniakan tiga orang anak iaitu Megat Muhammad Raziq, 8, Megat Luqman Hakim, 7 dan Puteri Mkia Maizurah, 4.
Berikut adalah petikan daripada kenyataan rasmi Raja Azura itu.
"Assalamualaikum wbt dan salah sejahtera.
Maafkan saya kerana sukar untuk dihubungi beberapa hari kebelakangan ini. Mungkin ini telah menyebabkan ramai menganggap saya sengaja mengelakkan diri, terutama daripada rakan-rakan media, tetapi segala tindakan saya bersebab.
Sebagai manusia, saya tentulah ada kelemahan. Saya masih sedih dan belum bersedia untuk berhadapan dengan masyarakat, apatah lagi berbicara mengenai keadaan saya secara terbuka.
Berikanlah saya masa untuk mengumpul kekuatan diri dan meredakan emosi. Masalah yang saya alami adalah sangat peribadi dan saya amat berharap semua pihak dapat hormati ruang peribadi saya.
Sebagai anak seni yang telah lama berkecimpung dalam bidang ini, saya maklum akan tuntutan kerja wartawan.
Walaupun dihujani dengan panggilan telefon dan pesanan ringkas, bahkan ada yang tekad sehingga menunggu saya di pejabat, saya tidak marah mahupun kecil hati.
Saya ingin mengesahkan bahawa, kes mahkamah saya telah selesai secara damai dengan persetujuan bersama.
Perceraian antara saya dan Adzmin Tan Sri Osman adalah jalan terakhir setelah peluang berunding yang diambil. Saya akui menemui jalan buntu.
Walau bagaimanapun, ini tidak bermakna rumah tangga yang kami bina selama sembilan tahun ini tidak boleh diselamatkan lagi, cuma tiada jalan penyelesaian lain yang ditemui buat masa ini.
Saya yakin masih ada peluang untuk memilih dan menyelamatkan rumah tangga ini, kerana ini adalah perceraian kali pertama dan berdasarkan persetujuan kedua-dua pihak.
Saya masih dalam tempoh edah dan kami boleh rujuk semula. Perceraian bukanlah penamatnya.
Kami masih tidak putus asa mencari pendamaian walaupun tidak lagi bergelar suami isteri.
Saya terima hakikat bahawa perkara yang berlaku ini menjadikan saya semakin dewasa dalam alam rumaht angga.
Perpisahan tidak menjadi penghalang bagi kami untuk menjalankan tanggungjawab sebagai ibu bapa kepada anak-anak.
Perceraian bukan kesalahan dari segi agama ataupun undang-undang, malah dihalalkan dalam Islam serta dibenarkan undang-undang mengikut prosedur yang betul.
Perceraian ini berlaku secara aman dan tidak perlu dibesar-besarkan demi kebaikan bersama antara saya dan Adzmin.
Kami memilih keputusan ini atas dasar memulihkan kerukunan rumah tangga setelah kaedah membaiki diri dari dalam tidak berhasil. Sampai masanya kami mencuba kaedah membaiki dari luar pula.
Seperti yang tertulis dalam Al-Quran, "Tasrihun bi ihsan" yang bermaksud bercerai demi kebaikan.
Saya yakin ada hikmah di sebalik apa yang berlaku. Ia mendewasakan saya dalam menempuhi perjalanan hidup menempuhi alam rumah tangga.
Peluang untuk rujuk dan kembali menjadi suami isteri masih terbuka kerana perceraian bukanlah penamat. Selagi saya masih bernyawa, perjuangan saya belum selesai.
Kami tetap bersahabat baik dari dulu sampai bila-bila, tempoh edah ini memberi peluang kepada kami untuk berfikir secara rasional.
Adzmin masih mengambil berat diri saya dan mengambil tahu akan keperluan saya, seperti nafkah dan lain-lain. Kami tahu silap masing-masing dan kasih sayang kami tidak pernah luntur.
Terima kasih saya ucapkan kepada mereka yang memahami dan banyak bersabar dengan situasi ini.
Harapan saya agar semua pihak sama-sama mendoakan kebahagiaan saya dan Adzmin meskipun kami kini berada dalam bahtera yang berbeza.
Mungkin satu hari nanti, siapa tahu, kami akan kembali berkongsi satu bahtera yang sama. Doakanlah kami.
Yang benar, Raja AzuraRaffi Desak Yuni Shara Segera Bernikah
JAKARTA: Penyanyi Yuni Shara mengakui kekasihnya pelakon popular Indonesia Raffi Ahmad sering mendesaknya untuk segera bernikah.
Namun dia mengakui banyak perkara lalu yang menimbulkan rasa bimbang untuk menjalani kehidupan rumah tangga semula.
"Raffi mengerti apa yang saya takuti iaitu pengalaman rumah tangga lalu. Dia juga sering nasihatkan agar saya tidak bimbang tentang kehamilan.
"Kegagalan dalam rumah tangga lalu, banyak memberi kekecewaan dalam diri saya. Saya takut ia berulang kembali biarpun saya sudah sepenuhnya yakin pada Raffi," ujarnya.
Bagaimanpun, Raffi yang kini digosip dengan seorang wanita pada satu acara hiburan berjudul Dashyat telah menguris hati Yuni.
"Saya tidak boleh menghalang apa yang dinamakan jodoh. Saya sedar siapa dia jika dibandingkan dengan wanita muda itu.
"Begitu juga jika jodohnya dengan saya, saya akan tetap menjalaninya sebaik mungkin. Namun perkara itu biarlah apabila saya benar-benar bersedia," katanya seperti dipetik Kapan Lagi.com.
Friday, October 8, 2010

WASPADA PENGUNAAN TANGKAL

Lilitan Benang Hitam Pada Budak Adalah Amalan Syirik

Adakah Lilitan Benang Hitam pada budak adalah amalan syirik?
MENJADI kebiasaan atau kelaziman di kampung saya, apabila terdapat kanak- kanak menghadapi masalah kesihatan khususnya yang kerap menangis lebih daripada biasa, dibawa kepada perawat, lalu tangannya diikat dengan benang hitam atau benang berwarna lain, dengan pelbagai warna sebagai ikhtiar untuk perlindungan daripada pelbagai gangguan. Apakah rawatan dan amalan seperti ini diharuskan oleh syarak?
SHAMSIAH ABU BAKAR
JerantutJawapan Saya sendiri pernah melihat perbuatan seperti itu dan sudah banyak kali kanak-kanak yang pada tangannya dipakaikan benang dibawa kepada saya untuk dirawat, Saya dengan bahasa yang penuh diplomasi meminta supaya benang hitam atau sebagainya termasuk tangkal, hendaklah dibuang dahulu sebelum saya mengikhtiarkan rawatan.
Amalan dan kelaziman yang disebut dalam soalan tadi, sebenarnya berten tangan dengan ajaran Islam. Banyak hadis yang memberi penjelasan, antaranya hadis yang bermaksud: “Uqbah Ibnu ‘Amir berkata, ‘Saya pernah mendengar Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud, barang siapa yang meng gantung tangkal (Damimah) maka Allah SWT tidak akan menyempurnakan hajat nya dan barang siapa yang menggantung objek seperti kulit siput (Wada’ah), maka Allah tidak akan menenteramkannya.’”
Jelas daripada hadis ini Nabi s.a.w. melarang sebarang penggunaan tangkal. Tangkal dirujuk kepada benang, tali atau apa sahaja yang dipakai pada badan, untuk tujuan mendapat faedah yang diharamkan kepada orang yang memakainya.
Dalam hadis lain (mahfumnya ): Rasulullah s.a.w. telah lihat ada satu lilitan seperti gelang (halaqah) yang dipakai di tangan seorang lelaki, lalu baginda bertanya lelaki itu, ‘Apakah yang kamu pakai ini? “Lelaki itu menjawab, “Aku jadikannya sebagai pendinding atau pengadang diriku daripada sebarang kelemahan.”
“Lalu baginda bersabda kepadanya, ‘Sesungguhnya benda-benda seperti ini, tidak akan menambahkan kepada mu melainkan kelemahan jua, buanglah ia kerana sesungguhnya, sekiranya kamu mati dalam keadaan memakai benda seperti ini, kamu akan diserahkan kepada benda itu.” (Hadis riwayat ‘Imran bin Hussain dan Imam Ahmad Ibni Hambal).
Dalam hadis lain (mafhumnya): “Dan Abu Bashir al-Ansari meriwayatkan, pada suatu ketika beliau telah bersama dengan Rasulullah s.a.w. dalam satu perjalanan dengan menunggang unta, maka baginda melihat ada unta-unta yang dipakaikan tangkal kepada unta tersebut.
“Lalu baginda memerintahkan kepada kami, agar apa sahaja rantai, kalungan (qilaadah) yang terdapat pada mana-mana unta hendaklah dipotong dan dibuang.” (Hadis riwayat aI-Bukhari dan Muslim).
Sebab utama mengapa Nabi s.a.w. memerintah dilakukan demikian, sebab utamanya seperti yang disebut oleh Imam Ibnu Jauzi iaitu, orang-orang Arab mem percayai bahawa dengan memakai tangkal pada unta, akan selamat daripada gangguan. Kepercayaan sedemikian boleh membawa kepada syirik, samalah dengan persoalan yang dikemukakan tadi.
Ingatlah bahawa dengan mengikat benang hitam pada lengan kanak-kanak, atau membuat tangkal dengan simpulan benang pelbagai warna dipakai di leher atau di pinggang kanak-kanak atau orang tua -tua, atas kepercayaan ia boleh memberi manfaat kepada manusia, kesemuanya dilarang.
Terdapat dalam hadis lain Nabi saw. menyebut (mafhumnya): “Sesiapa yang mengikat simpulan benang lalu meniup kepada benang itu dan dipakai, maka dia telah syirik kepada Allah SWT.”
Oleh yang demikian maka eloklah dihentikan amalan-amalan seperti itu.
Waalahu a’lam.
Tuan Guru Dato’ Dr. Haron Din
(Petikan dari Harakah Bil.1335)

KITA MERANCANG...SEGALANYA ALLAH YANG MENENTUKAN....BERTAQWA LAH

'Saya masih sayang dia'

Oleh Nor Akmar Samudin
akmar@hmetro.com.my
2010/10/09
BUKIT JALIL: “Dalam tempoh edah tiga bulan ini saya sedia rujuk semula dengan bekas suami (Adzmin Osman, 37,) kerana masih sayangkannya dan pintu rumah saya masih terbuka untuknya.
SUGUL...reaksi Raja Azura ketika ditemubual, semalam.
SUGUL...reaksi Raja Azura ketika ditemubual, semalam.
“Saya memfailkan perceraian dan membuat keputusan untuk bercerai kerana mahu dia berfikir kesilapan dilakukannya selepas perbincangan ketika kami sebagai suami isteri tidak ada jalan penyelesaiannya. Sekarang saya berusaha untuk memperbaiki segala kekusutan itu dari ‘luar’ rumah pula,” kata Raja Azura Tengku Ahmad Tajudin, 38, atau Kak Engku.
Malah, katanya, bapanya pun mahu mereka rujuk semula dan segala-galanya kini terpulang kepada Adzmin.

“Adzmin minta ruang untuk berfikir kerana andai masih ada jodoh antara kami, kami berharap perkara (perceraian) itu tidak berlaku lagi. Namun, sekiranya ikatan kami sebagai suami isteri terpaksa juga berakhir, saya reda.

“Tiada masalah antara kami dan Adzmin pun seorang suami serta bapa yang baik. Tidak pernah dia berkasar dengan saya dan kami saling memahami. Cuma apabila ada perkara yang membabitkan hati dan perasaan, ia membuatkan saya sangat terluka serta hilang kepercayaan kepadanya,” katanya ketika ditemui di Pusat Penyiaran Asia, Bukit Jalil, di sini, semalam.

Menurut Kak Engku, ketika Adzmin melafazkan talak satu pada 28 September lalu, dia menangis kerana sedih, tetapi terpaksa juga mengambil keputusan bercerai demi kebaikan. “Ada ketika perpisahan itu menerbitkan rasa rindu dan kasih sayang semakin kuat. Mungkin bekas suami akan teringatkan masakan bekas isterinya. “Sepanjang sembilan tahun berumah tangga, kehidupan saya hanya tertumpu kerja, suami dan anak. Meskipun banyak bekerja di luar rumah, hati saya tidak pernah terbuka kepada lelaki lain. Saya ini jenis apabila sayangkan seseorang, saya akan menyayanginya sampai bila-bila,” katanya.

Beliau berharap Adzmin akan menyedari kesilapannya dan sedia bersamanya semula. “Selepas terlerainya ikatan sebagai suami isteri, kami berjanji untuk menjadi rakan karib dan saya tidak berhasrat memisahkan anak dengan bapa mereka. “Kami bersetuju untuk menjaga anak bersama-sama kerana tidak mahu mereka terasa kehilangan kasih sayang seorang bapa dan walaupun hari ini (semalam) sudah 10 hari kami bercerai, anak-anak masih tidak tahu dan saya minta guru di sekolah tidak bertanyakan perkara itu kepada mereka. Biar mereka menjalani rutin seharian seperti biasa,” katanya. Kak Engku berkata, pada hari perceraian itu mereka pergi dan balik dari mahkamah bersama dan sempat pergi ke pusat beli-belah SACC di Shah Alam untuk membeli seterika. “Kami jalan berpegangan tangan dan rasa sangat bahagia. Saya tahu dia masih sayangkan saya cuma keadaan membuatkan kami terpaksa mengambil jalan untuk berpisah. “Kepada mereka yang menjadi punca keretakan rumah tangga kami, saya maafkan dan tidak berdendam. Saya percaya Allah SWT tidak akan mungkir janji dengan pasti ada pembalasan kepada setiap perbuatan kita,” katanya3 beranak hilang ditelan ombak

Oleh Mohd Fitrie Mohamad
am@hmetro.com.my
2010/10/09
BACHOK: “Saya melihat anak sulung dan bongsu kami sedang terkapai-kapai seolah-olah sedang lemas menyebabkan suami terus berlari ke dalam air untuk menyelamatkan mereka.
SEBAK...Zainab (bertudung biru) melihat mayat anaknya, Fadilah semalam.
SEBAK...Zainab (bertudung biru) melihat mayat anaknya, Fadilah semalam.
CARI...anggota bomba unit penyelam meneruskan usaha mencari dua lagi mangsa.
CARI...anggota bomba unit penyelam meneruskan usaha mencari dua lagi mangsa.
“Bagaimanapun, tiba-tiba ombak besar datang dan menghanyutkan mereka,” kata Zainab Awang, 37, mengenai kejadian suaminya, Noordad Mohd Noor, 51, dan dua anak mereka, Fadilah Aisyah, 11, Mohd Nor Haziq Aiman, 6, hilang ditelan ombak ketika berkelah di Pantai Kemasin di sini, petang semalam.
Zainab berkata, ketika kejadian, anak keduanya, Noradawiyah, 8, sedang berenang di tepi pantai menyebabkan dia terus menarik anaknya itu untuk mengelak perkara buruk berlaku.

“Saya berjaya menariknya kerana dia dekat dengan pantai. Saya hanya mampu melihat kedua-dua anak yang terkapai-kapai itu dari jauh sebelum mereka dan suami hilang sekelip mata,” katanya.

Ketika kejadian kira-kira jam 4.30 petang, dia dan suami berada di tepi pantai sambil mengawasi anak mereka, sedang mandi di pantai berkenaan.

Tidak lama kemudian, mereka melihat Fadilah Aisyah dan Mohd Nor Haziq terkapai-kapai meminta tolong di laut sebelum anak bongsunya hilang daripada penglihatan.

Menurut Zainab, suaminya yang panik terus meluru ke arah Fadilah Aisyah yang berada agak jauh dari tepi pantai.

Katanya, sebaik Nordad tiba di tempat anaknya, dia melihat arus deras datang secara tiba-tiba lalu menghanyutkan dua ahli keluarganya itu.

“Kami sekeluarga ke pantai ini untuk berkelah bersama ahli keluarga lain dan sampai kira-kira jam 2 petang.

“Semua anak saya bersama tiga lagi saudara mereka terus ke pantai untuk mandi sebelum menjamah makanan. Kemudian, sekali lagi mereka ke pantai untuk mandi sebelum berlakunya kejadian ini,” katanya.

Sementara itu, Pegawai Operasi Bomba dan Penyelamat Negeri Kelantan, Yuzaini Ahmad Kamil berkata, pihaknya menerima panggilan daripada orang ramai kira-kira jam 4.37 petang dan tiba ke tempat kejadian 10 minit kemudian

Katanya, enam anggota Balai Bomba dan Penyelamat Bachok bergegas ke tempat kejadian bersama enam anggota skuad skuba Balai Bomba dan Penyelamat Kota Bharu.

“Pada jam 5.52 petang, pasukan penyelamat hanya berjaya menemui seorang mangsa, iaitu seorang kanak-kanak perempuan yang dikenali sebagai Fadilah Aisyah,” katanya.

Bagaimanapun, katanya, sehingga jam 7 malam semalam, dua lagi mangsa masih gagal ditemui dan operasi mencari akan diteruskan hari ini.Bienda ada sebab rahsia akad nikah2010/10/09

SELAYANG: “Saya tidak mengundang pihak media untuk menghadiri majlis pernikahan kami sebelum ini kerana memenuhi permintaan dan menjaga hati keluarga kedua-dua belah pihak. Majlis pernikahan kami itu dibuat secara tertutup dan hanya dihadiri keluarga terdekat.
“Saya juga terpaksa merahsiakan tarikh majlis pernikahan dan lokasi majlis akad nikah itu berlangsung, baru-baru ini. Saya merahsiakan bukan sebab saya berkahwin dengan suami orang kerana suami saya berstatus bujang. “Saya juga ada sebab tersendiri untuk merahsiakannya dari pihak media dan peminat,” kata penyanyi, Bienda ketika mengulas mengenai majlis pernikahannya dengan produser program Primeworks Studios, Kamarul Zariman Abd Rahman yang berlangsung secara rahsia.
Bagaimanapun, Bienda atau nama sebenarnya Nor Razlinda Razli, 25, sedia berkongsi maklumat lain berhubung majlis pernikahannya dengan Kamarul.

“Dengan dua kali lafaz, saya sah bergelar isteri Kamarul. Pihak lelaki menyerahkan mas kahwin RM80 dan saya juga menerima wang hantaran RM11,111.11 sen dari pihak lelaki. Pada majlis itu, pihak lelaki menyerahkan tujuh dulang hantaran dan dibalas sembilan oleh pihak perempuan,” katanya. Bienda ditemui di majlis persandingannya bertemakan Arab dan Bollywood di Ideal Convention Centre, Taman Prima Selayang, di sini, malam tadi.

Kata anak penyanyi dangdut, Sheeda ini juga dia tetap mengundang media pada majlis persandingannya pada malam itu, sekali gus meraikan hari bersejarahnya.

“Terus terang, saya sudah lama menantikan detik indah bergelar isteri. Saya sudah berkawan dengan Kamarul lebih tiga tahun, tapi saya tidak mahu menguar-uarkan pada media selagi hubungan itu belum pasti.

“Pada malam ini saya gembira untuk memperkenalkan suami saya kepada media dan peminat. Saya juga tetap berdebar menjalani detik bergelar isteri Kamarul,” katanya.

Pada majlis itu, Bienda yang tampil jelita berkata, dia dan suami memilih destinasi Eropah untuk berbulan madu. “Soal anak pula, kami bersedia untuk mempunyai anak pada bila-bila masa. Jika ada rezeki, kami berdua ingin mempunyai anak ramai kerana suka pada kanak-kanak,” katanya

CINTA ITU MENGASYIKKAN

Aku rase nak nangis baca cerita ni..korang kena baca jugak ok!

Suami saya adalah serorang jurutera, saya mencintai sifatnya yang semulajadi dan saya menyukai perasaan hangat yang muncul dihati saya ketika bersandar dibahunya.3 tahun dalam masa perkenalan dan 2 tahun dalam masa pernikahan, saya harus akui, bahawa saya mulai merasa letih…lelah, alasan-alasan saya mencintainya dulu telah berubah menjadi sesuatu yang menjemukan. Saya seorang wanita yang sentimental dan benar-benar sensitif serta berperasaan halus.

Saya merindui saat-saat romantis seperti seorang anak kecil yang sentiasa mengharapkan belaian ayah dan ibunya. Tetapi, semua itu tidak pernah saya perolehi. Suami saya jauh berbeza dari yang saya harapkan. Rasa sensitifnya kurang. Dan ketidakmampuannya dalam menciptakan suasana yang romantis dalam perkahwinan kami telah mematahkan semua harapan saya terhadap cinta yang ideal. Suatu hari, saya beranikan diri untuk mengatakan keputusan saya kepadanya, bahawa saya inginkan penceraian. ”Mengapa?” Dia bertanya dengan nada terkejut.

“Siti letih, Abang tidak pernah cuba memberikan cinta yang saya inginkan.” Dia diam dan termenung sepanjang malam di depan komputernya, nampak seolah-olah sedang mengerjakan sesuatu, padahal tidak.

Kekecewaan saya semakin bertambah, seorang lelaki yang tidak dapat mengekspresikan perasaannya, apalagi yang boleh saya harapkan daripadanya? Dan akhirnya dia bertanya.

“Apa yang Abang boleh lakukan untuk mengubah fikiran Siti?” Saya merenung matanya dalam-dalam dan menjawab dengan perlahan.

“Siti ada SATU soalan, kalau Abang temui jawapannya di dalam hati Siti, Siti akan mengubah fikiran Siti; Seandainya, Siti menyukai sekuntum bunga cantik yang ada di tebing gunung dan kita berdua tahu jika Abang memanjat gunung-gunung itu, Abang akan mati. Apakah yang Abang akan lakukan untuk Siti?”

Dia termenung dan akhirnya berkata, “Abang akan memberikan jawapannya esok.” Hati saya terus gundah mendengar responnya itu.

Keesokan paginya, dia tidak ada di rumah, dan saya menenui selembar kertas dengan coretan tangannya di bawah sebiji gelas yang berisi susu hangat yang bertuliskan. ..

‘Sayangku, Abang tidak akan mengambil bunga itu untukmu, tetapi izinkan Abang untuk menjelaskan alasannya.” Kalimah pertama itu menghancurkan hati saya. Namun, saya masih terus ingin membacanya.

“Siti boleh mengetik di komputer dan selalu mengusik program di dalamnya dan akhirnya menangis di depan monitor, Abang harus memberikan jari-jari Abang supaya boleh membantu Siti untuk memperbaiki program tersebut.”

“Siti selalu lupa membawa kunci rumah ketika Siti keluar, dan Abang harus memberikan kaki Abang supaya boleh menendang pintu, dan membuka pintu untuk Siti ketika pulang.”

“Siti suka jalan-jalan di shopping Kompleks tetapi selalu tersasar dan ada ketikanya sesat di tempat-tempat baru yang Siti kunjungi, Abang harus mencari Siti dari satu lot kedai ke satu lot kedai yang lain mencarimu dan membawa Siti pulang ke rumah.”

“Siti selalu sengal-sengal badan sewaktu ‘teman baik’ Siti datang setiap bulan, dan Abang harus memberikan tangan Abang untuk memicit dan mengurut kaki Siti yang sengal itu.”

“Siti lebih suka duduk di rumah, dan Abang selalu risau Siti akan menjadi ‘pelik’. Dan Abang harus membelikan sesuatu yang dapat menghiburkan Siti di rumah atau meminjamkan lidah Abang untuk menceritakan hal-hal kelakar yang Abang alami.”

“Siti selalu menatap komputer, membaca buku dan itu tidak baik untuk kesihatan mata Siti, Abang harus menjaga mata Abang agar ketika kita tua nanti, abang dapat menolong mengguntingkan kukumu dan memandikanmu. “

“Tangan Abang akan memegang tangan Siti, membimbing menelusuri pantai, menikmati matahari pagi dan pasir yang indah. Menceritakan warna-warna bunga yang bersinar dan indah seperti cantiknya wajahmu.”

“Tetapi sayangku, Abang tidak akan mengambil bunga itu untuk mati. Kerana, Abang tidak sanggup melihat air matamu mengalir menangisi kematian Abang.”

“Sayangku, Abang tahu, ada ramai orang yang boleh mencintaimu lebih daripada Abang mencintai Siti.”

“Untuk itu sayang, jika semua yang telah diberikan oleh tangan, kaki, mata Abang tidak cukup bagi Siti. Abang tidak akan menahan diri Siti mencari tangan, kaki dan mata lain yang dapat membahagiakan Siti.”

Airmata saya jatuh ke atas tulisannya dan membuatkan tintanya menjadi kabur, tetapi saya tetap berusaha untuk terus membacanya lagi.

“Dan sekarang, Siti telah selesai membaca jawapan Abang. Jika Siti puas hati dengan semua jawapan ini, dan tetap inginkan Abang tinggal di rumah ini, tolong bukakan pintu rumah kita, Abang sekarang sedang berdiri di luar sana menunggu jawapan Siti.” “Tetapi, jika Siti tidak puas hati, sayangku…biarkan Abang masuk untuk mengemaskan barang-barang Abang, dan Abang tidak akan menyulitkan hidupmu. Percayalah, bahagia Abang bila Siti bahagia.”

Saya terpegun. Segera mata memandang pintu yang terkatup rapat. Lalu saya segera berlari membukakan pintu dan melihatnya berdiri di depan pintu dengan wajah gusar sambil tangannya memegang susu dan roti kesukaan saya.

Oh! Kini saya tahu, tidak ada orang yang pernah mencintai saya lebih dari dia mencintai saya. Itulah cinta, di saat kita merasa cinta itu telah beransur-ansur hilang dari hati kita kerana kita merasa dia tidak dapat memberikan cinta dalam ‘kewujudan’ yang kita inginkan, maka cinta itu telah hadir dalam ‘kewujudan’ yang tidak pernah kita bayangkan sebelum ini. cuba kita ambil ikhtibar dari cerita ini..:)

KEJADIAN BEGINI BAGAIKAN LUMRAH DAN SERING BERLAKU..ADAKAH TAK SALAH KALAU SAYA KATAKAN..SEBAB MENAFIKAN HUKUM ALLAH..TUAN2 TAHU SAPE DAN TUDINGKAN JARI...MEREKA NI CARI NAHAS

Buruh mengaku rogol adik


KOTA BHARU – Buruh binaan berusia 21 tahun dipenjara 18 tahun dan 13 sebatan oleh Mahkamah Sesyen di sini, semalam, selepas mengaku bersalah merogol adik kandungnya di Pasir Puteh, 22 September lalu.

Hakim Rofiah Mohamad memerintahkan hukuman terhadap, Muhamad Rosli Rosdi berjalan mulai tarikh tangkapan 26 September lalu.

Muhamad Rosli mengaku salah melakukan persetubuhan dengan adik kandungnya berusia 14 tahun di sebuah rumah di Kampung Wakaf Lanas, Pasir Puteh, pada jam 10 malam, tarikh berkenaan.

Buruh binaan yang sudah beristeri dan mempunyai dua anak berusia setahun dan tiga tahun itu didakwa mengikut Seksyen 376(3) Kanun Keseksaan kerana sumbang mahram.

Jika sabit kesalahan boleh dipenjara antara lapan hingga 30 tahun dan sebatan tidak kurang 10 kali.

Dalam penghakimannya, Rofiah berkata, Muhamad Rosli melakukan kesalahan keji terhadap adik kandungnya yang baru berusia 14 tahun dan merosakkan keharmonian keluarganya dan mangsa.

“Sepatutnya abang yang patut melindungi adik di rumah yang menjadi tempat paling selamat bagi seorang adik, namun sebaliknya berlaku.

“Walaupun tertuduh mengaku bersalah dan mendakwa insaf atas perbuatannya mahkamah perlu mengambil kira kepentingan masyarakat dalam kes ini.

“Oleh itu mahkamah menjatuhkan hukuman penjara 18 tahun dan 13 sebatan mulai tarikh tangkapan terhadap kamu,” katanya.

Terdahulu, Timbalan Pendakwa Raya negeri, Nooriah Osman memohon mahkamah mengenakan hukuman berat bagi menggambarkan keseriusan kesalahan yang dilakukan dan peringatan kepada masyarakat.

“Ini kerana kes sumbang mahram semakin meningkat, terutama di Kelantan. Walaupun tertuduh mengaku bersalah kepentingan masyarakat perlu diutamakan dalam kes jenayah ini.

“Kesalahan ini keji dan dosa yang sukar dimaafkan mana-mana agama, sepatutnya sebagai abang yang sudah berkeluarga tertuduh menjadi teladan baik kepada adiknya,” katanya.

Dalam fakta kes, Muhamad Rosli memanggil adiknya masuk bilik pada hari kejadian lalu dia menanggalkan seluar dan tuala yang dipakainya.

Tertuduh kemudian memegang mangsa dengan kuat dan merogolnya, mangsa yang kesakitan tidak melawan sebab takut.

Berikutan kejadian itu, pada 26 September lalu, adik mangsa bertindak lari dari rumah dan ke Masjid Sri Aman Pasir Puteh kerana takut dirogol tertuduh seperti apa yang berlaku terhadap kakaknya itu.

Adik mangsa kemudian memaklumkan kejadian itu kepada bapanya sebelum bapa mereka membuat laporan polis.

Hasil pemeriksaan yang dijalankan di hospital mendapati terdapat beberapa koyakan lama pada kemaluan mangsa


Pelajar 14 tahun jadi mangsa seks beberapa lelaki

SETIU - Gara-gara terlalu mudah mempercayai lelaki, seorang pelajar perempuan berusia 14 tahun bukan sahaja menjadi mangsa rogol teman lelakinya, malah kehormatannya turut diragut beberapa lelaki lain sejak awal tahun sebelum keluarganya bertindak membuat lapo-ran polis.

Perkara itu terbongkar selepas ibu bapa gadis sunti terbabit mendapati anaknya tiada di rumah dipercayai bermalam bersama teman lelakinya di Kampung Bukit, Sungai Tong, selain gagal tiba di rumah sebelum kedua orang tuanya bangun daripada tidur.

Dalam kejadian Jumaat lalu, teman lelaki mangsa, seorang buruh berumur 24 tahun mengambil mangsa di rumah sekitar jam 2 pagi sebelum menghantar semula pada jam 7 pagi, hari sama selepas dipercayai merogol mangsa.

Bagaimanapun, mangsa yang tinggal di Kampung Pak Kancil enggan pulang ke rumah, sebaliknya melarikan diri ke kawasan hutan berhampiran kerana bimbang perbuatan terkutuk bersama teman lelakinya terbongkar dan diketahui keluarga.

Namun, selepas hampir 12 jam bersembunyi di kawasan hutan tersebut mangsa berjaya dikesan ahli keluarganya sebelum kedua ibu bapanya membuat laporan di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Setiu kira-kira jam 7 malam.

Ketika disoal siasat, mangsa mengakui pernah mengadakan hubungan seks dengan beberapa lelaki berbeza termasuk teman lelakinya.
Sehubungan itu, polis kini sedang giat memburu beberapa suspek termasuk suspek utama iaitu teman lelakinya bagi membantu siasatan.

Ketua Polis Daerah Setiu, Deputi Superintendan Shaik Othman Abdul Hamid ketika dihubungi semalam, mengesahkan perkara itu dan memaklumkan bahawa pihaknya berjaya menahan tiga lelaki dalam lingkungan usia 20-an sejak menerima laporan itu.

“Dua pemuda ditahan di sebuah kedai di Sungai Tong, Selasa lalu, manakala seorang lagi pemuda ditahan kelmarin, bagi membantu siasa-tan dan polis kini sedang giat memburu suspek utama berumur 24 tahun yang juga teman lelaki mangsa,” katanya.

Shaik Othman berkata, kes itu disiasat mengikut Seksyen 376 Kanun Keseksaan atas kesalahan merogol gadis bawah umur.

Thursday, October 7, 2010

BILA DIDIKAN AGAMA DIABAIKAN ATAU ISLAM TAK DIAMALKAN DALAM RUMAH TANGGA ...KOD LAH...TUDUH2 NANTI ORANG MARAH

Remaja Lari Rumah Sudah Jadi Trend?

Liana (kanan) ketika ditemuramah wartawan Mingguan mStar.
SEKIRANYA remaja sampai ke tahap mengibaratkan rumah mereka seperti ‘neraka’ dan bukan lagi tempat paling selesa untuk didiami, tidak hairanlah tangan cepat mencapai dua-tiga helai baju lalu dimasukkan ke dalam beg lantas kaki pantas melangkah keluar dari rumah tanpa memikirkan musibah yang bakal mereka terima.
Menghadapi kemelut dengan ahli keluarga dan pada masa yang sama fikiran ‘diusik’ dek pengaruh luar atau rakan yang membayangkan nikmat kebebasan serta keriangan dunia luar menjadi penyebab kebanyakan remaja tidak teragak-agak meninggalkan keluarga.
Lebih mengecewakan apabila terdapat gadis tergamak meninggalkan rumah semata-mata mahu mengikut teman lelaki sebagaimana yang berlaku pada pasangan kembar berusia 14 tahun dari Kampar, Perak, Nurul Ain Kamarazmi dan Nurul Ashiqin pada Aidilfitri baru-baru ini. Setelah seminggu meninggalkan rumah, pasangan kembar itu ditemui di Ayer Itam, Pulau Pinang.
Keluarga Pijah atau nama sebenarnya Norlaili Afizah pula menjadi antara keluarga yang cukup bernasib baik kerana gadis berusia 19 tahun yang dilaporkan hilang Februari lalu tiba-tiba tersedar dari dunia khayalan ciptaan teman lelakinya, Sarjo, lantas dia kembali ke pangkuan keluarga.
Kes remaja lari rumah seperti di atas menunjukkan betapa kuatnya tarikan insan bernama rakan dan teman lelaki dalam hidup seorang anak gadis hari ini.
Bagaikan mempunyai kuasa hebat, rakan dan teman lelaki mampu merungkai ikatan kasih-sayang yang terjalin sejak kecil antara gadis dan ahli keluarga mereka.
Kisah 1: Lari gara-gara merajuk
Kathy (bukan nama sebenar) meninggalkan keluarganya selama setahun gara-gara terasa hati dengan ibu dan neneknya. Seperti mereka yang lain, sebelum ini Kathy hidup bahagia bersama keluarganya. Kemelut timbul apabila perniagaan dobi keluarganya menghadapi masalah sehingga memaksa mereka sekeluarga menumpang rumah neneknya.
“Saya merajuk dengan nenek. Dia tak suka kami tinggal dengannya. Dulu bila keluarga kami senang nenek tak macam tu. Bila kami susah, dia hina dan fitnah kami.
“Emak pula asyik menangkan nenek padahal orang sekeliling dah buat cerita macam-macam pasal emak. Sebab itulah saya buat keputusan keluar rumah. Saya betul-betul tak tahan,” katanya kepada Mingguan mStar ketika ditemui di Rumah Kebajikan Wanita Dan Remaja (Kewaja) di Gombak.
Berbekalkan wang sebanyak RM300, Kathy yang pada ketika itu berusia 18 tahun nekad lari dari rumah. Bagi melepaskan diri, dia memberi alasan untuk ke Pahang kerana mahu bertemu dengan nenek di sebelah ibunya.
“Disebabkan tak mahu emak risau, saya ke Pahang seperti yang dimaklumkan. Dari Pahang saya melarikan diri ke Kuala Lumpur pula,” Kathy mengimbas kisah silamnya.
Kathy tinggalkan keluarga selama setahun.
Ketika tiba di ibu kota, Kathy menumpang di rumah seorang rakan yang terletak di Kajang. Tidak menafikan perasaan takut, serba-salah dan rasa berdosa sering menghantui fikirannya kerana bertindak begitu, Kathy tetap mengikut kata hati dan tidak terfikir untuk kembali ke pangkuan keluarga. Membuatkan dia lebih cemas apabila poketnya hampir ‘kering’.
“Mujurlah saya dapat kerja di sebuah restoran makanan segera. Dalam tempoh setahun itu juga saya pernah jadi jurutol,” katanya.
Sebagai anak sulung dalam lima adik-beradik, Kathy tidak terlepas daripada merindui keluarganya sepanjang setahun dia meninggalkan rumah.
“Setahun saya tak telefon atau hantar pesanan ringkas (SMS) kepada orang tua saya. Rindu memanglah rindu tapi saya pendamkan saja.
Kadang-kadang rasa teringin juga nak balik rumah, tapi bila kenangkan perangai nenek dan emak saya batalkan saja hasrat itu,” jelasnya.
Menurut Kathy, sebagai anak mana mungkin dia terlepas daripada perasaan bimbang terhadap nasib dan keadaan keluarganya. Justeru, dia menjadikan emak saudara yang rapat dengan ibunya sebagai pengantara untuk mendapatkan khabar tentang keluarganya.
“Selalu juga saya fikir kalau-kalau berlaku perkara buruk dan tak diingini. Pada masa yang sama saya beritahu juga tentang perkembangan diri melalui makcik saya supaya ibu dan ayah tak risau,” katanya.
Selepas setahun berjauhan dengan keluarga, Kathy pulang ke pangkuan keluarganya. Dia bersyukur kerana keluarga sudi menerimanya, malah sanggup menghantarnya menyambung pengajian di kolej swasta.
Kathy yang sememangnya mendambakan kebebasan pada ketika itu melonjak gembira kerana dia tidak perlu diawasi keluarga tetapi kegembiraan itu tidak lama.
“Saya mengaku terpengaruh dengan rakan-rakan dan terkena kejutan budaya sehingga akhirnya saya terlanjur dengan teman lelaki dan hamil,” katanya.
Kini Kathy berusia 21 tahun dan insaf dengan perbuatan lalu. Dia ingin menebus dosanya dengan taat kepada ibu bapanya dan membesarkan anaknya itu dengan didikan agama serta penuh kasih sayang walaupun tanpa bapa.
Kisah 2: Terabai punca Liana hanyut
Bagi Liana (bukan nama sebenar) kesibukan ibu dan ayahnya bekerja mencari rezeki menyebabkan dia mencari keseronokan di luar bersama rakan-rakannya.
“Mak dan ayah saya sibuk bekerja tak ada masa untuk bersama saya dan adik. Saya pernah tak pulang rumah hampir tiga bulan sebab seronok dapat melepak di rumah sewa kawan.
“Ketika saya lari dari rumah pun mak ayah tak cari sebab mereka tak kisah saya pergi mana. Sejak itu saya sering tidak pulang ke rumah,” kata gadis yang berasal dari Kuala Lumpur ini.
Sikap si ayah yang sibuk bermain judi dan si ibu yang melebihkan kasih sayang terhadap adiknya yang juga kanak-kanak kurang upaya menyebabkan dia lebih senang untuk bersama-sama teman sebaya yang nakal di kawasan perumahannya.
“Duduk dekat rumah pun bukan ada apa-apa. Saya bosan, tak ada apa nak di buat. Lebih baik saya melepak dengan kawan-kawan. Bila lepak dengan mereka macam-macam benda kami cuba,” katanya.
Bukan sekadar lari dari rumah dan melepak dengan rakan sebaya, Liana yang ketika itu baru berusia 14 tahun sudah pandai menghisap dadah semuanya dek kerana termakan pujukan teman-teman.
“Saya ambil dadah itu pun sekadar suka-suka sahaja. Itupun sebab kawan yang ajak,” katanya.
Ditanya dari mana dia memperoleh wang untuk mendapatkan bekalan dadah tersebut, dengan nada bersahaja remaja ini berkata: “Mana ada duit nak beli, saya sekolah lagi. Sebagai pertukaran saya bagi tubuh saya kepada mereka.”
Tergamam penulis mendengar pengakuan jujur pelajar Tingkatan Dua yang pernah memegang jawatan pengawas di sebuah sekolah di ibu kota ini.
Lebih menyedihkan Liana yang juga anak sulung daripada dua beradik ini telah mengandung anak luar nikah dan selamat melahirkan seorang bayi sebulan yang lalu.
“Selepas tidur dengan lebih daripada sepuluh lelaki, saya akhirnya mengandung. Saya tak tahu anak siapa yang saya kandungkan. Selepas itu saya tak fikir panjang dan hendak lari terus dari rumah.
“Pada ketika ini mak ayah dapat tahu saya terlibat dengan dadah dan keluarga hantar saya ke pusat pemulihan, Ar-Raudah di Pulau Pinang,” katanya yang pernah melarikan diri dari pusat pemulihan berkenaan kerana ketagih ganja.
Hancur luluh hati si ibu, apabila susu yang diberi dibalas tuba oleh si anak, namun apakan daya nasi sudah menjadi bubur.
Bagi Liana, penyesalan sudah tidak berguna lagi, namun dia akur dengan keputusan ibu dan bapanya untuk menghantar dia ke pusat pemulihan.
“Masa mak dapat tahu saya terlibat dengan dadah, mak menangis teresak-esak, ayah pula marah sangat kepada saya. Ketika saya dimasukkan di pusat
itu, baru saya tahu yang saya mengandung dua bulan,” kata Liana yang masih dalam tempoh berpantang.
Selepas percubaan pertamanya untuk melarikan diri dari Ar-Raudah gagal, Liana berjaya pada percubaan kali kedua, di mana dia melarikan diri ke rumah pakciknya di Pulau Mutiara itu.
“Saya tak tahan duduk di pusat pemulihan itu kerana saya asyik ketagihkan ganja. Masa inilah mak menyuruh pakcik bawa saya pulang ke Kuala Lumpur.
Kerana mak malu saya mengandung anak luar nikah, dia minta pakcik hantar saya ke rumah Kewaja sejak Julai lalu,” kata ibu kepada seorang bayi perempuan ini.
Terlajak perahu boleh diundur, terlajak perbuatan tiada apa yang mampu diubah, namun bagi Liana apa yang telah berlaku merupakan pengajaran yang pahit kepadanya.
“Saya telah insaf dan sedih atas apa yang berlaku. Apa yang penting selepas habis tempoh pantang ini saya hendak pulang ke pangkuan keluarga.
Saya nak sambung pengajian yang telah saya tinggalkan,” katanya yang bakal menduduki peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR) tahun ini
Kakak Gembira Pijah Insaf
Kakak Pijah, Siti Nurlaila Omar.
“SAYA selalu beritahu Pijah masa dia tinggalkan kami dulu semua orang sedih dan risaukan dirinya. Saya beritahu dia yang abah dan abang berhari-hari tak pergi kerja sebab berusaha cari Pijah,” kata kakak kepada Pijah, Siti Nurlaila Omar, 24 kepada Mingguan mStar.
Sebelum ini, kes Pijah meninggalkan rumah dan mengikut teman lelaki berasal dari Indonesia Februari lalu mendapat liputan luas oleh pihak media.
Pijah bagaimanapun pulang ke rumah dengan rela hati selepas dipujuk ahli keluarga dan pihak polis.
Menurut Nurlaila, selepas peristiwa itu adiknya yang berusia 19 tahun itu benar-benar menyesal dan berjanji tidak akan mengulangi perbuatan yang sama.
Pijah
“Pijah baik-baik sahaja sekarang, begitu juga kami sekeluarga. Pijah pun dah bekerja.
“Sesekali pernah juga saya bertanya tentang bekas teman lelakinya itu tetapi Pijah kata dia sudah putuskan hubungan dengan lelaki itu dan tak mahu ingat kisah itu lagi,” katanya.
Nurlaila berkata, adiknya merupakan seorang anak yang baik dan tidak pernah menimbulkan kemarahan dalam keluarga.
“Dia rapat dengan kami semua. Kalau mahu keluar dengan kawan, dia akan minta izin. Punca dia meninggalkan keluarga tempoh hari tak lain tak bukan disebabkan lelaki.
“Tapi kami sekeluarga tak salahkan dia. Dia masih muda dan tak terlepas dari melakukan kesilapan. Asalkan dia sedar perbuatannya salah, kami sudah cukup gembira,” katanya.
Berbicara tentang perancangan masa depan Pijah, Nurlaila berkata Pijah sedang dalam proses mengikuti kelas vokal dengan bantuan abangnya.
Sebagai kakak, Nurlaila percaya Pijah mampu mencapai impian menjadi penyanyi suatu hari nanti.
“Kami sekeluarga sentiasa menyokong Pijah. Pijah perlukan semangat dan dorongan keluarga dalam usaha mencapai impiannya,” katanya

SEMUA KETENTUAN ALLAH..JANGAN KITA BERLAGAK KEPADA ALLAH

Ratusan Fail Lagi Diambil Dari Pejabat Suspek Kes Bunuh Sosilawati
BANTING: Polis mengambil ratusan fail dari firma guaman milik suspek utama kes pembunuhan jutawan kosmetik Datuk Sosilawati Lawiya dantiga yang lain, di sini Khamis.
Firma guaman suspek utama itu terletak di Jalan Kemboja, Off Jalan Sultan Alam Shah, di sini.
Fail-fail itu dipunggah ke dalam sebuah lori dua tan oleh tiga pekerja termasuk pemandunya petang tadi dengan pengawasan beberapa pegawai dan anggota polis.
Para wartawan dan jurugambar melihat pemandu-pemandu lori itu kira-kira pukul 3.30 petang tadi semasa singgah minum di sebuah restoran yang terletak di seberang jalan berhadapan dengan Ibupejabat Polis Daerah Kuala Langat.
Kerja-kerja pemunggahan itu selesai kira-kira 4.50 petang tadi dan lori itu bergerak meninggalkan pejabat milik peguam yang merupakan suspek utama kes itu ke satu destinasi yang tidak diketahui.
Pemandu lori itu yang ditemui media juga keberatan menjawab soalan media mengenai ke mana fail-fail itu akan dibawa dan hanya menjawab beliau akan diberitahu kemudian.
Turut kelihatan beberapa wanita yang dipercayai pekerja firma guaman itu bergegas turun daripada pejabat itu sambil melindungi wajah mereka daripada dirakam para jurugambar yang sedia menunggu di hadapan pintu pejabat.
Sosilawati, 47, bersama pemandu peribadinya, Kamaruddin Shansuddin, 44, pegawai bank CIMB cawangan Kampung Baru, Kuala Lumpur, Noorhisham Mohammad, 38, dan peguam peribadi, Ahmad Kamil Abd Karim, 32, dilaporkan hilang sejak 30 Ogos lalu selepas dikatakan ke Banting untuk urusan pembelian tanah.
Pada 13 September lepas, polis mengesahkan keempat-empat mereka telah dipukul sampai mati sebelum mayat mereka dibakar dan abunya dibuang ke dalam sungai berdekatan Ladang Gadong, Banting. - BERNAMA

Hadir serah diri bersama peguam

Oleh Shanty Nur Shaffizan Shafee dan Muhammad Apendy Issahak
am@hmetro.com.my
2010/10/08

KUALA LUMPUR: Selepas bersembunyi dan menjadi buruan polis sejak identitinya didedahkan Isnin lalu, wanita paling dikehendaki, Jesyntha Clarene Isreal yang dipercayai mampu menyelesaikan kes pembunuhan kejam Datuk Sosilawati Lawiya dan tiga individu lain, ditahan polis sebaik menyerah diri di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Dang Wangi, di sini, petang semalam.
ANGKAT...ratusan fail dari pejabat suspek utama diangkat masuk ke dalam lori, semalam.
ANGKAT...ratusan fail dari pejabat suspek utama diangkat masuk ke dalam lori, semalam.
Jesyntha, 27, yang alamat terakhirnya di Lot 55, Batu 1/2 Jalan Jugra, Banting, Selangor, sebelum ini gagal dikesan dan bersembunyi selepas menjadi buruan polis.

Difahamkan, dia yang juga isteri kedua kepada seorang daripada suspek kes pembunuhan kejam itu dikehendaki kerana dipercayai mempunyai maklumat mengenai perancangan dan kejadian pembunuhan berkenaan.

Jesyntha hadir menyerah diri bersama peguamnya kira-kira jam 5 petang dan polis menahannya bagi membantu siasatan berhubung kes pembunuhan jutawan kosmetik terbabit.

Pusat Media Polis Diraja Malaysia (PDRM) di Bukit Aman, semalam, melalui laman web facebook rasmi PDRM memaparkan maklumat terkini mengenai penahanan terbabit, namun beberapa pegawai PDRM yang dihubungi untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenainya enggan memberi ulasan.

Difahamkan, polis akan mendapatkan perintah tahanan reman terhadap wanita terbabit hari ini

Selasa lalu, wajah dan maklumat wanita itu tersebar kepada umum melalui media dan orang ramai diminta membantu polis untuk mengesannya.

Sementara itu, tiga suspek utama kes pembunuhan Sosilawati dan tiga rakannya ditahan semula semalam bagi membantu siasatan kes kehilangan dua ahli perniagaan yang dilaporkan hilang awal tahun ini

Timbalan Pengarah Risikan/Operasi Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Hadi Ho Abdullah dalam kenyataan media yang dikeluarkan di sini berkata, tempoh tahanan reman peguam dan adiknya serta seorang lagi suspek bergantung keperluan siasatan.

Namun, dipercayai polis akan memohon lanjutan tempoh tahanan reman mereka bagi membantu kes kehilangan seorang kontraktor, Mohd Syafiq Abdullah, 37, yang dilapor hilang bersama rakan niaganya, April lalu.

Isteri Syafiq, Samson Nahar Mohamed Dali, 35 dilaporkan sudah membuat laporan mengenai kehilangan suaminya di IPD Kuala Muda, Sungai Petani.

Kes itu dipindahkan ke Balai Polis Petaling kerana suaminya dipercayai hilang di kawasan itu dan difahamkan, ketiga-tiga suspek kini ditahan di lokap balai polis berkenaan bagi membantu siasatan.

Sebelum ini, ketiga-tiga mereka direman hingga semalam berhubung kes kehilangan seorang ahli perniagaan warga India, A Muthuraja yang datang ke negara ini untuk membuka perniagaan.

Dalam perkembangan berkaitan, peguam suspek, Ravi Neeko berkata dia dihubungi seorang pegawai polis Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Kuala Lumpur bagi memaklumkan penahanan semula anak guamnya.

“Pagi tadi (semalam) saya dihubungi seorang pegawai polis dan memaklumkan anak guam saya akan ditahan semula dan mereka kini berada di dalam lokap di sebuah balai polis di Kuala Lumpur sehingga esok.

“Dijangka kedua-dua mereka (suspek utama dan adiknya) akan disambung reman esok atau lusa bersama enam yang lain,” katanya ketika dihubungi, semalam.

Difahamkan, kedua-dua suspek kini di bawah siasatan IPK Kuala Lumpur dan bukan lagi IPK Selangor bagi membantu siasatan kes kehilangan Syafiq dan rakannya memandangkan soal siasat mengenai kes Sosilawati dan Muthuraja selesai.

Muthuraja, 34, dilapor hilang selepas dipercayai dijemput dua peguam rakyat tempatan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) sebaik tiba di negara ini 18 Januari lalu.

Sebelum berita kehilangan Muthuraja dan Syafiq dilaporkan, negara digemparkan dengan pembunuhan kejam seorang jutawan kosmetik dan tiga yang lain dipercayai dilakukan tiga suspek berkenaan dan lima yang lain.

Sosilawati, 47, bersama pemandu peribadinya Kamaruddin Shamsuddin, 44, pegawai bank CIMB cawangan Kampung Baru, Kuala Lumpur, Noorhisham Mohammad, 38, dan peguam peribadi Ahmad Kamil Abd Karim, 32, dilaporkan hilang sejak 30 Ogos lalu selepas ke Banting untuk urusan pembelian tanah.Saya pasrah'

Oleh Roslen Fadzil dan Norhayati Nordin
am@hmetro.com.my
2010/10/08
KUALA LUMPUR: Pelakon, pengacara dan penyampai radio, Raja Azura Tengku Ahmad Tajudin, 38, menganggap perceraian yang berlaku dalam hidupnya suratan takdir walaupun situasi itu sangat berat untuk ditempuhi.
SAAT BAHAGIA...Kak Engku bersama Adzmin dan tiga anak mereka.
SAAT BAHAGIA...Kak Engku bersama Adzmin dan tiga anak mereka.
Sambil menyifatkan jodoh antara dia dan bekas suami, Adzmin Osman, 37, hanya sekadar ‘di sini’ (sembilan tahun), Raja Azura atau Kak Engku tetap pasrah malah bertawakal agar Tuhan memberikan kekuatan untuk meneruskan hidup.

“Saya seboleh-bolehnya tidak mahu komen langsung mengenai perkara ini. Saya sedar kebenaran itu kadangkala sangat pahit untuk ditelan, tapi saya tetap pasrah menerima dugaan terhebat dalam hidup saya ketika ini.

“Cuma saya mohon, buat masa ini, berilah ruang privasi kepada saya untuk bertugas seperti biasa, menenangkan fikiran dan berdampingan dengan anak-anak,” katanya dalam nada sebak ketika dihubungi.

Raja Azura atau Kak Engku (KE) bagaimanapun enggan mengulas lanjut dan berkata, dia mungkin membuat sidang media dalam waktu terdekat bagi menjelaskan perkara sebenar agar situasi tidak menjadi keruh selain menghindari spekulasi.

Semalam, Harian Metro memaparkan laporan eksklusif perceraian Raja Azura dan Adzmin selepas rumah tangga yang dibina sejak 10 Mac 2001, gagal diselamatkan lagi
Sebelum ini, sumber mengesahkan, Raja Azura dan Adzmin bercerai talak satu di sebuah mahkamah syariah di Selangor, pada 28 September lalu dan ia dilaksanakan dalam prosiding tertutup atas permintaan pasangan terbabit.

Pada 6 Ogos lalu, pengacara program Ewah-Ewah itu mengadakan sidang media tergempar untuk menjelaskan khabar angin menyatakan rumah tangganya bergolak, sekali gus memberitahu sebab kunjungannya bersama Adzmin ke Mahkamah Rendah Syariah, Shah Alam, pada 3 Ogos lalu

Pada sidang media itu, Raja Azura menegaskan kunjungan mereka ke mahkamah berkenaan tiada kena mengena isu memfailkan permohonan cerai seperti dihebohkan, sebaliknya bagi mendapatkan khidmat kaunseling demi menyelesaikan krisis rumah tangga.

Hasil perkongsian hidup, Raja Azura dan Adzmin yang juga anak bekas Menteri Besar Kedah, Tan Sri Osman Aroff, dikurniakan tiga anak, Megat Muhammad Raziq, 8, Megat Luqman Hakim, 7, serta Puteri Mia Maizurah, 4.

Sementara itu, Pengurus Saluran Sinar FM, Rostam Said, ketika dihubungi semalam berkata, dia tiada hak memberi komen lanjut mengenai masalah rumah tangga membabitkan kakitangannya itu. Kata Rostam, ia masalah peribadi dan biarlah Raja Azura sendiri menjawabnya.

“Saya tidak mahu komen. Setakat ini, Raja Azura datang kerja seperti biasa dan mampu menjalankan tugasnya sebagai penyampai radio dengan baik. Selagi dia tidak membuka mulut memaklumkan kisah peribadinya, selagi itu saya takkan memberi apa-apa komen.

“Saya harap semua orang memahami perasaan Raja Azura. Saya menghormatinya sebagai penyampai yang sangat komited, rajin dan berdisplin,” katanya. Sementara itu, rakan baik Raja Azura yang juga pengacara popular, Sharifah Shahirah Syed Abu Bakar berkata, biarpun persahabatan mereka erat, Raja Azura tidak pernah memberitahu secara mendalam mengenai masalah rumah tangganya apa lagi soal perceraian.

“Kalau bercerita pun, yang biasa-biasa saja, bukan secara keseluruhan sebab adat setiap pasangan berkahwin, mesti ada salah faham. Tapi, saya tak sangka mereka sampai bercerai-berai. Semua ini ketentuan Tuhan. Hari ini, dugaan untuk Raja Azura, esok lusa belum tentu siapa pula. Justeru, sebagai manusia saya sentiasa berdoa yang terbaik untuk diri, keluarga dan sahabat.

“Saya harap sekalipun sudah berpisah, Raja Azura dan Adzmin teruslah berbaik demi anak-anak. Mengenali Raja Azura, saya yakin dia seorang yang sangat tabah,” katanya.

Ditanya apakah dia tidak gusar jika Raja Azura tidak dapat hadir pada saat-saat akhir untuk mengacarakan majlis persandingan Datuk Wan Mohamad Sani Salleh dan pasangan, Fatimah Dalilah Omar di Ri-Yaz Heritage & Marina Resort & Spa, Pulau Duyong, Terengganu, Ahad ini, Sharifah Shahirah yakin Raja Azura pasti mengotakan janji.

“Kami sudah tempah tiket pesawat dan insya-Allah semua akan baik,” katanya.

Apabila tersiarnya berita perceraian itu semalam, beberapa wakil media terus memburu Raja Azura di Pusat Penyiaran Asia (ABC), Bukit Jalil sebaik saja dia selesai dari tugasan pagi di konti Sinar FM.

Namun, usaha mereka untuk mendapatkan komen dan pengesahan gagal kerana dia berjaya mengelakkan diri, dipercayai terlalu bersedih sekalipun tetap ceria tatkala ke udara di radio.Berdentum lalu terbalik

Oleh Nurhayati Abllah dan Ainul Farahana Cik Lid
am@hmetro.com.my
2010/10/08
E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel
SITIAWAN: “Ketika kejadian kami semua sedang tidur di dek bot apabila terdengar bunyi dentuman kuat menyebabkan bot terbalik dan terlangkup.
TERLANGKUP...bot nelayan  terbalik selepas berlanggar dengan kapal dagang, semalam.
TERLANGKUP...bot nelayan terbalik selepas berlanggar dengan kapal dagang, semalam.
“Dalam keadaan kelam-kabut itu kami berusaha menyelamatkan diri dan berpaut pada bahagian bawah bot yang masih terapung di tengah laut selama sembilan jam sebelum diselamatkan,” kata Surasak, 38, seorang daripada 10 awak-awak yang terselamat dalam kejadian bot karam berlanggar dengan kapal dagang menyebabkan dia maut di perairan Selat Melaka berhampiran Sabak Bernam, awal pagi semalam.

Selain dua yang maut dalam kejadian kira-kira jam 3.40 pagi kira-kira 10 batu nautika dari Kuala Bagan Nakhoda Omar (BNO), Sabak Bernam itu, empat lagi awak-awak bot pukat jerut berkenaan masih hilang.

Ketika kejadian, bot pukat jerut itu dinaiki 16 nelayan terdiri daripada tujuh warga tempatan dan sembilan warga Thailand berusia antara 22 hingga 55 tahun.

Surasak yang juga warga Thailand berkata, sebaik berjaya menyelamatkan diri daripada terperangkap di dalam dek bot, dia bersama rakan lain berpaut pada bahagian bawah bot yang terapung itu selama hampir sembilan jam.

“Sepanjang tempoh itu, saya bersama rakan berdoa cepat diselamatkan. Kira-kira sembilan jam kemudian, kami diselamatkan sepasukan anggota dari Pasukan Gerakan Marin (PGM) yang tiba di lokasi bot kami,” katanya ditemui di Markas Operasi PGM, Kampung Acheh selepas diselamatkan di sini semalam

Sementara itu, Komander Pasukan Gerakan Marin (PGM) Wilayah 1, Batu Uban, Pulau Pinang, Asisten Komisioner Zainul Abidin Hasan, berkata pihaknya menerima maklumat kejadian itu kira-kira jam 8.30 pagi dan mengarahkan sepasukan anggota dari Markas Operasi PGM, Kampung Acheh, di sini, melancarkan operasi menyelamat.

“Pasukan penyelamat terdiri daripada tiga pegawai, 22 anggota bersama tiga bot peronda serta dibantu pasukan Unit Selam dengan sebuah helikopter Unit Udara Polis Diraja Malaysia tiba di tempat kejadian kira-kira jam 11 pagi.

“Setiba di tempat kejadian, kami berjaya menyelamatkan 10 nelayan terdiri dua warga tempatan dan lapan warga Thailand. Mereka dikenali sebagai Suber, 52; Surasak, 38; Samsudin, 42; Somcha, 33; Padri, 22; Ahmad, 34 dan Ahkom, 33,” katanya pada sidang media di sini, semalam.

Menurutnya, enam daripada mereka dibawa balik ke Markas Operasi PGM, Kampung Acheh, sebelum dihantar pulang ke kampung halaman masing-masing manakala Ahkom yang cedera di kepala, dihantar ke Hospital Manjung dekat sini, untuk rawatan.

Tiga mangsa lain iaitu Ah Tek, 35; Kee Chua, 55 dan seorang warga Thailand yang belum dikenal pasti identitinya cedera dan masih dirawat di Hospital Sabak Bernam, Selangor.

Zainul berkata, mayat dua nelayan yang maut dipercayai lemas, dikenali sebagai Ahmad, 40, (warga Thailand) ditemui kira-kira jam 12 tengah hari manakala mangsa kedua, Akuang, 38, (warga tempatan) ditemui kira-kira jam 4.30 petang, tidak jauh dari lokasi kejadian.

“Kedua-dua mayat itu dibawa ke Hospital Sabak Bernam untuk bedah siasat. Kita masih menjalankan gerakan mencari empat lagi nelayan. “Mereka yang dilaporkan masih hilang dikenali sebagai Ah Huat, 50, iaitu tekong bot; Ah Peng, 47; Lim Lian Sy, 30 dan Ah Cheng, 55,” katanya.

Beliau berkata, siasatan awal dan maklumat daripada awak-awak bot berkenaan, kemalangan berlaku akibat pelanggaran dengan sebuah kapal dagang yang kemungkinan gagal melihat bot berkenaan kerana cuaca gelap.

“Bagaimanapun, kita masih menjalankan siasatan termasuk mengenal pasti kapal dagang terbabit,” katanya.

AMALAN BEGINI MENDEKATKAN KITA DENGAN PENCIPTA IAITU ALLAH SWT

TAZKIRAH SUBUH : AMALAN MUDAH, GANJARAN YANG BESAR

28 Syawal 1431 H | 7 Oktober 2010

Antara amalan-amalan harian yang mudah dilakukan tetapi kadangkala tidak diamalkan:
  1. Bacalah doa selepas selesai sahaja azan dikumandangkan nescaya akan dikurniakan syafaat Rasulullah s.a.w : "Ya Allah, Tuhan telah mensyariatkan seruan azan dan solat yang akan didirikan. Kurniakan kepada Nabi Muhammad s.a.w kedudukan yang tinggi dan terpuji yang telah Engkau janjikan.."
  2. Sentiasalah berzikir 'Allahumma ajirna minannar' sekurang-kurangnya 7x sebelah pagi dan 7x sebelah petang - agar Allah mengampuni dosa-dosa dan menjauhkan azab neraka
  3. Lamakanlah sujud dan berdoa kepada Allah kerana ketika sujudlah waktu yang amat mustajab doanya
Mudah-mudahan dengan sedikit peringatan ini dapat sama-sama kita amalkan dan sebar luaskan kepada sahabat-sahabat lain untuk kebaikan semua.

SEMUA DENGAN KEHENDAK ALLAH...DE HIKMAHNYA

Isteri Gugur, Hasrat Ady Putra Dapat Bayi Kembar Tiga Musnah

Ady Putra
PETALING JAYA: Hasrat pelakon Ady Putra untuk bergelar bapa tidak kesampaian apabila isterinya Aida Yusof yang mengandung kembar tiga mengalami keguguran buat kali keempat, tiga hari lalu.
Keguguran itu berlaku ketika kandungan Aida baru masuk tiga bulan.
Menurut Ady yang ditemui di Menara Star, Khamis, berita itu amat menyedihkannya kerana sebelum ini sudah tiga kali dia dan isteri diuji dengan kejadian berkenaan.
Bagaimanapun, berita tersebut tidak membuatkan pelakon filem Hanyut itu kecewa dan luluh hati kerana dia semakin tabah dan kuat selepas beberapa kali hasratnya untuk bergelar bapa tidak menjadi kenyataan.
"Ini semua sudah tertulis dan ketentuan tuhan. Sebagai hambanya, saya reda dan menerima berita itu dengan hati terbuka. Saya memang bersedih tetapi tidak sampai ke tahap kecewa atau luluh.
"Memandangkan sudah tiga kali isteri saya mengalami keguguran sebelum ini, jadi untuk kali ini saya tidak meletakkan harapan yang terlalu tinggi. Kalau ada rezeki, memang saya terima sepenuh hati tapi kalau memang belum rezeki, saya terimanya dengan hati yang terbuka," katanya yang telah berkahwin dengan Aida selama empat tahun.
Ady dan isterinya Aida Yusof pada majlis persandingan mereka empat tahun yang lalu.
Mengulas tentang keguguran yang dialami isterinya itu, Ady berkata, perkara itu berlaku disebabkan oleh faktor kandungan yang tidak kuat.
"Mujur juga ia gugur secara keseluruhan, di mana gumpalan daging yang baru berusia tiga bulan itu jatuh sepenuhnya.
"Jika tidak, mungkin isteri saya akan lebih sakit lagi sebab terpaksa melalui pelbagai proses rawatan susulan. Ketika kejadian itu, saya memang kebetulan berada di rumah. Jadi, keadaan lebih terkawal dan dapat hantar isteri ke hospital secepat mungkin. Dia kini berehat di rumah," katanya.
Ady dan isterinya menjalani kaedah persenyawaan luar rahim ataupun In vitro Fertilization (IVF) selepas mereka gagal mendapat anak sejak sekian lama


DA KERJAYA ARTIS..MEMANGLAH...YANG PENTING HUKUM KERJAYA TU

Ashraf Muslim Jelaskan Gosip Bercinta Dengan Linda Hashim

KUALA LUMPUR: Pelakon Ashraf Muslim menafikan khabar angin yang mengatakan dia kini sedang menjalinkan hubungan cinta dengan dramatis Linda Hashim.
Kata Ashraf, dia dan Linda hanya sekadar teman rapat iaitu ketika sama-sama menjayakan sebuah drama berjudul Gerakan Marin dan hanya bertemu ketika di lokasi penggambaran sahaja.
"Saya dan dia hanya sebagai rakan artis, tidak lebih dari itu. Kami berlakon bersama dalam drama Gerakan Marin beberapa bulan lalu.
"Memang ketika penggambaran kami rapat seperti pelakon-pelakon yang lain juga, namun selepas habis penggambaran kami tidak pernah berjumpa," jelasnya yang telah menunaikan umrah hujung Ramadan lalu.
Dalam pada itu, Ashraf mengakui dia masih belum mempunyai teman istimewa selepas berpisah dengan pelakon Sherry Ibrahim tahun lalu.
"Bukan saya memilih tapi saya belum jumpa yang benar-benar membuatkan hati saya terbuka semula untuk bercinta. Selain itu saya juga kini lebih fokus kepada kehidupan sebagai seorang muslim.
"Siapa yang tidak mahu bercinta tapi biarlah ia datang sendiri, semasa di Tanah Suci, Mekah, ada juga saya meminta agar dipermudahkan perjalanan dan dipertemukan dengan seorang perempuan yang solehah untuk dijadikan isteri," katanya.
Bercerita tentang pengalaman ketika mengerjakan umrah, Ashraf memberitahu banyak pengalaman menarik sepanjang berada di sana.
"Banyak peristiwa yang memberi kesedaran kepada saya sepanjang di Tanah Suci. Kita dapat lihat semua orang di sana benar-benar ingin menunaikan ibadat.
"Ada juga peristiwa yang memberi keinsafan kepada saya sebagai hambanya, saya dapat lihat kebesaran Allah di depan mata dan rasa terlalu kerdil," katanya ketika ditemui baru-baru iniPerbuatan Khianat Buat Almy Nadia Mahu Bersara Jadi Pelakon

Almy Nadia
PELAKON Almy Nadia Aminuddin Shah atau Almy Nadia mengakui hipokrasi yang bermaharajalela dalam dunia seni tanah air membuatkannya kecewa sehingga pernah terfikir untuk kembali menjalani kehidupan normal sebagai masyarakat biasa.
Menurut Almy, walaupun dia sayangkan bidang lakonan dan percaya masih banyak perkara yang mampu dikecapinya dalam bidang ini tetapi beberapa hal yang berlaku membuatkan gadis berusia 24 tahun ini jemu dengan status kehidupan glamor.
"Ada waktunya saya betul-betul terfikir untuk berundur diri dan berhenti berlakon saja selepas apa yang berlaku dalam hidup saya sejak bergelar pelakon.
"Beberapa perkara besar yang terlalu peribadi untuk dihuraikan berlaku kepada saya membuatkan saya jemu dan tak berdaya untuk terus menghadapinya," katanya.
Almy lantas diminta untuk mengulas perkara-perkara yang dimaksudkannya itu dengan lebih terperinci tetapi sekadar menjawab beberapa perkara tersebut adalah hal yang berkaitan dengan periuk nasi dan karier lakonannya.
"Sepanjang bergelar pelakon selama hampir lima tahun ini, saya tidak pernah kacau atau ganggu orang lain tetapi saya pelik tetap ada individu dan pihak lain yang sentiasa tak berpuas hati atau dalam istilah kasarnya ingin melihat saya 'jatuh'.
"Bukan saja ada pihak yang sengaja menabur fitnah dan menokok-tambah sesuatu cerita untuk mencalar reputasi saya. Malah ada juga yang lebih berani hingga sanggup melakukan perbuatan 'khianat'.
"Saya mencuba nasib di dalam bidang ini untuk mencari rezeki dengan bakat dan peluang yang ada dan langsung tiada niat lain. Jika hal begini berterusan, lebih baik saya kembali semula kepada kehidupan lama saya saja. Mungkin tidak senikmat seperti apa yang saya kecapi hari ini tetapi sekurang-kurangnya hidup saya lebih tenang," katanya.
Ditanya adakah dia benar-benar nekad dengan keputusannya itu, Almy berkata, sekiranya tawaran lakonan yang diterima terus tidak meyakinkan dan 'kekusutan' yang bersarang kian membelenggu, mungkin dia tidak akan ragu-ragu mengambil keputusan itu kelakBalu M.Rajoli Terima Sumbangan RM5,000

KUALA LUMPUR: Kementerian Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan (KPKK)menyerahkan sumbangan sebanyak RM5,000 kepada keluarga pelakonveteran, Allahyarham M.Rajoli yang meninggal dunia pada 17 September lalu.
Timbalan Ketua Setiausaha KPKK, Datuk Mohammed Mohd. Daud berkata,sumbangan yang diberikan itu adalah sebagai penghargaan Allahyarhamyang sudah terbabit dalam bidang seni untuk tempoh yang cukup lama.
"Seperti yang semua sudah sedia maklum, jasa Allahyarham sepanjangpembabitannya dalam dunia lakonan cukup bermakna dan kehilangan beliaumemang amat dirasai oleh penggiat seni tanah air.
“Saya menyifatkan beliau seorang individu yang sentiasa ceria dan mesraserta mudah didekati," ujarnya ketika menyampaikan sumbangan kepadabalu Allahyarham, Hashimah Mohd. Din, Khamis.
Allahyarham M. Rajoli atau nama sebenarnya Mohd. Rajoli @ Mohd. RajabMohamed meninggal dunia pada di Hospital Ampangsetelah tiga tahun menderita akibat menghidap kanser kelenjar otak.
Menurut Mohammed, sumbangan yang disampaikan itu adalah melalui TabungKebajikan Penggiat Seni yang telah ditubuhkan tiga tahun lalu denganjumlah peruntukkan sebanyak RM 3 juta untuk tabung berkenaan.
Katanya, tabung tersebut tidak hanya terhad kepada artis sahaja,tetapi mana-mana individu yang terbabit dalam semua cabang seni layakuntuk menerima sumbangan atau bantuan melalui tabung berkenaan.
Sementara itu, balu Allahyarham, Hashimah ketika menerima sumbangantersebut meluahkan rasa syukur dan terharu kerana masih ada lagipihak yang tetap mengingati jasa suaminya itu.
"Inilah sumbangan pertama yang diterima selepas Allahyarham meninggaldunia dan wang ini akan digunakan untuk perbelanjaan harian danbelanja untuk mengadakan kenduri tahlil," katanyaJesyntha Yang Diburu Polis Berhubung Kes Sosilawati Serah Diri
KUALA LUMPUR: Jesyntha Clarene Isreal yang diburu polis bagi membantu siasatan kes pembunuhan jutawan kosmetik Datuk Sosilawati Lawiya, Khamis menyerah diri di Ibu Pejabat Polis Dang Wangi di sini.
Menurut laman sosial Facebook rasmi Polis Diraja Malaysia (PDRM), Jesynthamenyerah diri dengan ditemani oleh peguamnya kira-kira pukul 5 petang Khamis sebelum ditahan polis.
Baru-baru ini, PDRM melalui laman Facebooknya itu mendedahkan maklumatmengenai wanita tersebut yang berusia 27 tahun kepada umum kerana dipercayaimampu membantu memberi maklumat yang boleh menyelesaikan kes berprofil tinggiitu.
Media tempatan turut melaporkan bahawa Jesyntha difahamkan merupakan isterikedua kepada seorang suspek kes pembunuhan kejam tersebut yang dikatakanmengetahui perancangan dan kejadian pembunuhan berkenaan.
Sosilawati, 47, bersama pemandu peribadinya, Kamarudin Shamsudin, 44;pegawai Bank CIMB, Noorhisham Mohammad, 38, dan peguam peribadi, Ahmad KamilAbdul Karim, 32, dilaporkan hilang sejak 30 Ogos lalu selepas dikatakan keBanting untuk urusan jual beli tanah.
Berikutan kehilangan keempat-empat individu itu, polis menahan lapan suspekuntuk membantu siasatan kes berkenaan pada 9 dan 10 September lalu. - BERNAMA