Saturday, July 28, 2012

JADI MURAH TAPI TAK HENDAK...LAGI BAIK CARANYA TAPI TAK NAK....ORANG NI BUKANNYA BODOH TAPI TAK BERAPA CERDIK

Subhanallah! Fenomena Langit Berwarna Ungu Di Britain

Posted on the July 28th, 2012 under Luar Negara by admin

  • Share

Pernahkah anda melihat fenomena langit berwarna ungu? Mungkin ada yang mengatakan ia sebagau satu fenomena yang dikenali dengan nama Aurora dan tentunya sudah banyak diketahui orang. Aurora adalah fenomena alam yang menyerupai pancaran cahaya yang menyala-nyala pada lapisan ionosfer dari sebuah planet sebagai akibat adanya interaksi antara medan magnetik yang dimiliki planet tersebut dengan partikel bermuatan yang dipancarkan oleh Matahari.
Namun ini adalah fenomena langit ungu bukan Aurora. Fenomena sangat jarang ditemui ini terjadi di langit Essex, Inggeris. Fenomena di mana zarah dari matahari menyebabkan langit berwarna hijau atau merah memang kerap ditemui di Norway atau utara Skotalandia.
Namun, pemandangan sangat jarang ditemui di mana langit berubah menjadi ungu terjadi di selatan Inggeris. “Pada mulanya saya tak menyangka akan melihat pemandangan ini. Saat itu benar-benar menakjubkan dan saya tak tahu apa dapat melihatnya lagi di kehidupan saya. Saya sangat senang melihat hasil gambar yang saya ambil saat itu” kata jurugambar Petet Scott (43) yang berjaya melihat fenomena ini di luar bandar. Saat itu, Peter menggunakan kamera Canon DSLR 5D untuk mengambil gambar fenomena langit ungu tersebut.
Subhanallah! Fenomena langit ungu ini jika berlaku di hadapan mata kita sudah tentu ia bagaikan satu pemandangan yang sangat indah. Ia sebenarnya sudah cukup menggambarkan betapa hebatnya kuasa Allah SWT. Semoga kita dapat menghayati hikmah di sebalik kejadian ini.
Sumber: Melayukini

Kisah Iktibar di Penjara Sungai Buloh

Posted on the July 28th, 2012 under Agama,Tempatan by admin

  • Share

Seorang ustaz telah menceritakan sebuah kisah yang berlaku di penjara Sg. Buloh. Sebuah kisah benar. Mengikut cerita beliau, semasa beliau habis memberi ceramah agama pada banduan di sana.
Pengarah Penjara telah berjumpa dengan beliau dan menceritakan pada beliau tentang seorang banduan yang bernama Mohd. Amin Mohd. Razali iaitu ketua kumpulan Al-Mau’una yang didapati bersalah kerana melancarkan perang kepada Yang Dipertua Agong.
Amin dijatuhi hukuman gantung sampai mati. Apa yang menarik ialah peribadi si Amin ini. Beliau seorang yang berdisplin, kuat beramal, mengaji quran, solat malam dan baik dikalangan sesama banduan lain. Pendek kata banduan yg tiada bermasalah.
Seminggu sebelum dia digantung, pengarah penjara telah menziarahi sel beliau dan terkejut kerana terdapat bau yang harum. Bau itu tak hilang walaupun beliau telah pulang ke rumah, bau harum itu masih melekat pada pakaiannya.
Mengikut ceritanya lagi, pada malam sebelum dia digantung, dia berpesan supaya dikejutkan pada jam 4.00 pagi. Dia digantung pada Subuh pagi jumaat.
Pada malam sebelum dia digantung, didapati si Amin ini tidur begitu lena sekali seolah-olah tiada apa-apa akan berlaku pada pagi esoknya sedangkan dia akan dihukum gantung pada pagi esok. Bayangkan kalau orang nak kena gantung pagi esok, mesti gelisah dan mesti tak boleh tidur punya.
Bila tepat jam 4.00 pg, Amin ini pun dikejutkan, dia terus beramal, solat taubat, tahajud, mengaji dan sujud syukur dan dia berpesan supaya dibawa ke tali gantung ketika dia sedang sujud syukur.
Ketika Amin sedang sujud pd masa itulah dia dibawa ke tali gantung. Bila tiba masa hendak digantung, tiba-tiba Amin ini pengsan dan tidak sedarkan diri. Masa semakin suntuk dan Amin harus digantung ketika itu juga, maka kepala dia ditutup dgn kain hitam dan hukuman pun dijalankan.
Agak pelik ketika itu kerana hukuman gantung tersebut seperti menggantung anak patung yang tidak bernyawa, tiada pergerakan, tiada jeritan. Didapati juga selipar jepun yg dipakai oleh Amin masih melekat pada kakinya, begitu juga tasbih masih tidak terlepas dari tangan.
Apabila janazah Amin dibuka penutup muka didapati lidah tidak terjelir keluar spt kebiasaan mereka yg digantung. Tangan seperti orang dalam solat di jari telunjuk seperti membaca tahiyat akhir.
Subhanallah, mungkin Allah sudah mengambil nyawanya dulu sebelum digantung. Begitulah kebesaran Allah yg memberi Rahmat kepada hamba-hambanya yang soleh dan sentiasa bertaubat.
Mungkin ini satu petunjuk dari ALLAH kpd kita semua. Inilah kisah yg diceritakan semula oleh Ustaz tersebut.
P/S: Jika seorang mukmin akan meninggal, malaikat-malaikat turun dari langit kepadanya dengan membawa kain kafan dari surga serta membawa wewangian dari surga. Lantas para malaikat itu duduk di sekeliling orang mukmin yang akan meninggal tadi.
Para malaikat duduk mengelilingi sang mukmin sepanjang mata memandang (sgt banyaknya malaikat itu). Menyusul kemudian, datanglah Malaikat Maut duduk di dekat kepala sang mukmin. Malaikat Maut berkata, “Wahai jiwa yang tenang, keluarlah menuju ampunan Allah dan keridhaan-Nya.”
Dengan demikian, keluarlah jiwa sang mukmin dari jasadnya bagaikan keluarnya tetesan air dari bibir tempat air.
WALLAHU A’LAM,

Lagi kajian MPN: Kedah akan kekal di tangan Pas

Posted on the July 28th, 2012 under Politik by admin

  • Share

BANGI BARU BANGI – Jika penemuan kajian Universiti Utara Malaysia (UUM) membabitkan 10,800 responden mendapati majoriti pengundi Kedah memilih Barisan Nasional (BN) menerajuinya semula, seorang lagi anggota Majlis Profesor Negara (MPN) berpendapat Pakatan Rakyat (PR) khususnya Pas boleh mengekalkan negeri utara Semenanjung itu.
Prof Dr Mansor Mohd Noor dari Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) mendedahkan penemuan kajiannya hari ini – Kedah, Pulau Pinang dan Kelantan akan kekal di tangan PR.
Pun begitu katanya, Selangor, negeri paling kaya di Malaysia, akan jatuh ke tangan BN sebagaimana disebutkan dalam laporan kelmarin.
Anggota panel forum mengenai PRU13 ini berkata, penemuan pihaknya diperoleh menerusi kajian berkala yang dikendalikan beliau antara April dan Mei lalu.
“Kami menjalankan kajian dari bulan ke bulan, melibatkan kumpulan berfokus, kajian panel,” kata beliau ketika ditemui selepas membentangkan hasil kajiannya di sini, hari ini.
Turut menjadi panel forum yang diadakan sempena Program Semarak Kasih MPN Bersama Anak Yatim di sini petang ini ialah Prof Ulung Datuk Dr Shamsul Amri Baharuddin dan Prof Datuk Seri Dr Syed Arabi Syed Idid.
Mansor yang juga Felo Penyelidik Utama Institut Kajian Etnik (Kita) Universiti Kebangsaan Malaysia berkata, Johor, Melaka, Negeri Sembilan, Perak, Perlis, Terengganu, Sabah, Sarawak, Labuan dan Putrajaya akan kekal di bawah BN.
Penemuannya juga menunjukkan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur akan kekal dikuasai PR.
Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Labuan dan Sarawak tidak melibatkan kerusi Dewan Undangan Negeri.
Dalam laporannya kelmarin, Prof Dr Rohana Yusof berkata, rakyat negeri itu juga yakin dengan cara kepimpinan yang di bawah oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dalam menerajui negara.
Menurutnya, ini kerana corak pemerintahan yang dibawa oleh Perdana Menteri secara tidak langsung meningkatkan tahap ekonomi di negeri itu, berbanding Menteri Besar, Datuk Seri Azizan Abdul Razak.
“Kajian itu menunjukkan 65 peratus kepimpinan Najib mampu meningkatkan tahap ekonomi negara berbanding 44 peratus yang dilakukan oleh Azizan untuk negeri itu.
“Malah 67 peratus juga menyukai corak kepimpinan Perdana Menteri berbanding dengan menteri besar yang hanya 41 peratus. Ini menunjukkan rakyat kini mula memihak kepada Kerajaan Persekutuan, “ katanya.
Beliau berkata demikian dalam sesi perbincangan Meja Bulat anjuran MPN yang bertajuk ‘PRU13: Malaysia Pilih Siapa?’. Perbincangan pusingan pertama ini membawa tajuk ‘Prestasi dan Potensi BN di 4 Negeri, Siapa Jadi Pilihan?’.
Rohana yang juga berkata, kajian ini dilakukan di 36 Dewan Undangan Negeri turut mendapati 59 peratus rakyat Kedah mendakwa bahawa Kerajaan Negeri gagal mengotakan janji yang dibuat oleh mereka.
MPN mempunyai keanggotaan kira-kira 1,700 orang.
Ketika ditanya mengapa hasil kajian beliau berbeza dengan yang dikendalikan oleh Rohana, Mansor menjelaskan, perbezaan seumpama itu bukan sesuatu yang luar biasa.
Katanya, mengambil kira aspek permasalahan dan objektif kajian, perbezaan hasil kajian bukan sesuatu yang luar biasa.
“Kajian saya kendalikan kajian panel, melibatkan kumpulan fokus… ia berbeza daripada kajian Prof Syed, sebagai contoh, yang mana beliau menggunakan tujaun dan matlamat, dan juga method kajian yang berbeza,” katanya.
Jelas beliau, sebagaimana diketahui kajian Rohana dikendalikan ada Oktober dan November lalu manakala “hasil kajian saya ini pada April dan Mei lalu.”
“Malah, hasil kajian saya juga pernah menunjukkan Johor akan jatuh… hasil kajian tahun lalu. Tetapi pada hari ini keadaan berbeza, pengundia menunjukkan pendirian berbeza,” kata beliau sambil menambah, sama ada pengundi sudah membuat keputusan muktamad, sukar untuk ditentukan.
“Tempoh kempen lima hari semasa kempen adalah masa yang penting bagi pengundi membuat keputusan. Jadi, kajian pada lima hari semasa akan memberi gambaran siapa seseorang pengundi akan menyokong,” katanya lagi.
Sinar

Harga barang naik ketika Ramadan, menjelang Aidilfitri

Posted on the July 27th, 2012 under Politik by admin

  • Share

KUALA LUMPUR – Ketika bulan Ramadan dan sambutan Aidilfitri menjelang tiba, harga barangan keperluan pengguna didapati meningkat.
Misalnya dalam tinjauan Bernama di Pasar Basah Seksyen 17, Petaling Jaya, didapati bawang besar yang sebelum ini dijual pada harga RM2.20 sekilogram, meningkat ke RM2.50 sekilogram.
Begitu juga dengan cili merah yang sebelum ini dijual RM9 sekilogram naik kepada RM10 sekilogram sementara tepung gandum naik kepada RM2.20 sekilogram berbanding RM2.10 sebelum ini.
Seorang peniaga sayur M. Ganesamy, 31, mengakui tentang kenaikan harga barangan dengan berkata pemborong mengenakan harga yang mahal menyebabkan para peniaga turut terpaksa menaikkan harga, misalnya harga ubi kentang dan bawang naik antara 10 hingga 40 sen.
“Kami terpaksa berbuat demikian kerana menurut pemborong, bahan-bahan tersebut mempunyai permintaan yang tinggi sebelum dan semasa bulan puasa.
“Ramai pelanggan yang merungut kerana harga yang dijual lebih mahal berbanding hari-hari biasa, tetapi kami tidak boleh buat apa-apa kerana pemborong menjual pada harga begitu,” katanya kepada Bernama.
Ia disokong oleh suri rumah, Ruby Wong, 29, bahawa sesetengah bahan mentah dijual dengan harga mahal terutama pada musim perayaan menyebabkan beliau tidak berani membelinya dalam kuantiti yang banyak.
“Tidak kira sambutan Deepavali, Hari Raya ataupun Tahun Baru Cina, harga bahan-bahan masakan seperti cili, ubi kentang, telur dan sayuran mesti naik kerana peniaga mahu mengambil kesempatan sempena musim perayaan,” katanya.
Namun keadaan ini didapati tidak berlaku di sebuah pasar raya di ibu kota dan Kedai Rakyat 1Malaysia (KR1M), Kelana Jaya.
Harga barangan di pasar raya ini tidak mengalami kenaikan, walaupun dihadkan penjualannya bagi setiap pelanggan.
Pengurus pasar raya berkenaan yang enggan dikenali berkata permintaan tinggi untuk barangan makanan pada bulan puasa menyebabkan pihaknya terpaksa mengehadkan kuantiti penjualan.
“Barangan seperti minyak masak, kita beri dua botol setiap pelanggan dan telur dihadkan hanya 60 biji seorang. Kita hadkan kerana bimbang bekalan untuk pelanggan tidak cukup.
“Selain itu gula, mentega dan susu sejat krimer manis antara barangan yang mudah habis dijual dan barangan tersebut terpaksa dihadkan penjualannya untuk mengekalkan bilangan stok,” katanya.
Pengurus KR1M Kelana Jaya, Mohd Luqman, 40, berkata harga barangan kawalan seperti minyak masak, gula dan beras tidak berubah dan bekalannya mencukupi sehingga menjelang Aidilfitri.
“Beras dan minyak masak antara barangan yang cepat habis dijual, biasanya pelanggan akan membeli dalam kuantiti yang banyak menyebabkan kami terpaksa menambahkan bilangan barangan tersebut dari stor kami setiap hari.
“Pelanggan tidak perlu risau akan kekurangan bekalan makanan di KR1M kerana kami akan sentiasa menambah bilangan barangan dari semasa ke semasa,” katanya.
Pengunjung KR1M itu, Halina Bibi, 54, berkata harga barangan sentiasa kekal stabil di KR1M tetapi tidak berlaku di pasar biasa.
“Kerana harga barangannya stabil, saya lebih suka berbelanja di KR1M berbanding di pasar lain yang harga barangannya tidak menentu naik turunnya,” katanya. – Bernama

Rafizi: Kereta Proton tetap lebih murah tanpa duti eksais

Posted on the July 27th, 2012 under Politik by admin

  • Share

Pengarah strategi PKR Rafizi Ramli berkata kereta buatan nasional akan tetap lebih murah berbanding kereta import sekiranya cadangan Pakatan Rakyat untuk menghapuskan duti eksais dilaksanakan.
Menurut Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli, duti eksais adalah cukai menyeluruh yang dikenakan ke atas sekumpulan barangan tanpa mengira ia dihasilkan di dalam atau di luar negeri – seperti yang dikenakan ke atas produk arak.
Oleh itu, penurunan harga kesemua kereta sama ada model tempatan atau kereta import akan berkadar terus dengan jumlah cukai yang dihapuskan, jelasnya.
“Jika Proton dah ada kelebihan harga (murah) berbanding kereta Honda, kelebihan harga itu tetap akan ada di sana.
“Maka, harga Proton dan Perodua masih kekal rendah di pasaran,” kata Rafizi pada sidang media di ibu pejabat PKR tengah hari tadi.
Rafizi turut mengulas pandangan yang disuarakan ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin bahawa rancangan tersebut akan mengancam pengeluar kereta nasional Proton.
Katanya, pandangan seperti itu menunjukkan bahawa pemimpin Umno tidak dapat membezakan di antara cukai eksais dan cukai import kereta.
“Mereka tertukar antara duti eksais dan duti import.
“Mereka juga tidak perasan, pada tahun 2005 cukai import (dikurang dan) diganti dengan duti eksais,” kata Rafizi.
Menurutnya lagi, penghapusan duti eksais itu akan menyebabkan harga kereta tempatan turun kepada RM30,000 sahaja.
“Saya nak tunjuk betapa tidak adilnya cukai sekarang yang mencukai golongan miskin yang beli Proton dan Perodua.
“Kami percaya rakyat beli kereta bukan untuk bermewah-mewah.
“Ini mengukuhkan pendirian PKR, rombakan cukai ini penting untuk tambah pendapatan boleh guna dan kurangkan bebanan (hutang) rakyat,” kata Rafizi.
Malaysiakini

MACAM2..ADA YANG TAK PUASA...ADA PUASA TAPI TAK SOLAT...ADA PUASA TAPI TAK TUTUP AURAT...ADA PUASA DAN SOLAT TARAWEH TAPI TAK SOLAT FARDU...PUASA TAPI DATING...MACAM2 HAL...NI SEBAB JAHIL AGAMA

Timbalan Menteri Lajim letak jawatan Umno, Pengerusi BN

Posted on the July 28th, 2012 under Politik by admin

  • Share

Timbalan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Datuk Seri Lajim Ukin melambai tangan sebelum beredar dari bangunan Parlimen di sini, hari ini. -Foto Bernama
KOTA KINABALU – Datuk Seri Lajim Ukin, yang lima hari yang lalu mengadakan pertemuan dengan Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, hari ini mengumumkan peletakan jawatan sebagai ahli Majlis Tertinggi Umno, Ketua Umno Bahagian Beaufort dan pengerusi Barisan Nasional (BN) Beaufort berkuat kuasa serta-merta.
Beliau merupakan Timbalan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan dan tindakannya yang diputuskan menjelang Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) agak mengejutkan banyak pihak.
Bagaimanapun, beliau masih kekal sebagai Timbalan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan dan ahli Umno, dan menyerahkan kepada parti untuk membuat keputusan.
“Bagi jawatan Timbalan Menteri, saya serahkan kepada Perdana Menteri (Datuk Seri Najib Tun Razak) untuk menentukkan kedudukan saya kerana itu budi bicara beliau.
“Bagi menentukan keahlian saya dalam Umno, saya menyerahkan kepada Majlis Tertinggi Umno untuk mengambil tindakan… kalau mereka rasa saya menyalahi peraturan parti mereka boleh pecat saya,” katanya dipetik Bernama.
Beliau mengumumkan keputusannya itu ketika berucap pada Majlis Berbuka Puasa dan program khas serta pengisytiharan gerakan ‘Pakatan Perubahan Sabah’ (PPS) di kediamannya di Likas Jaya, dekat sini hari ini.
Pada majlis itu, Lajim turut mengumumkan senarai perwakilan PPS di 17 kawasan Parlimen di Sabah.
Bulan lalu, Lajim mengumumkan peletakan jawatannya sebagai Ketua Cawangan Umno Kerambai Kebatu.
“Surat peletakan jawatannya sebagai Ketua Umno Cawangan telah dihantar kepada Setiausaha Umno Bahagian Beaufort beberapa hari lalu. Langkah pertama tidak akan pertahankan kerusi Ketua Bahagian dan langkah kedua peletakan ketua cawangan Umno dan langkah ketiga katanya tunggu dan lihat,” katanya yang dipetik portal berita New Sabah Times pada Isnin lalu.
Sebelum ini, Lajim mengumumkan tidak akan mempertahankan kerusi Ketua Umno Bahagian Beaufort.
Lajim berkata, beliau masih ‘pemimpin kerajaan’ dan meneruskan tugasnya sebagai pemimpin dalam parti kerajaan.
Sinar

Mangsa sup bazar Ramadan

Posted on the July 28th, 2012 under Tempatan by admin

  • Share

Ismail (tengah) dan Dr Mohd Zulfa melawat Tuan Maizatul Elmi yang masih menerima rawatan.
PORT DICKSON – Nurul Sabrina Idris, 7, yang baru belajar berpuasa, antara 38 mangsa keracunan makanan selepas menikmati makanan bersup yang dibeli di sebuah gerai bazar Ramadan di Tanjung Agas, Rabu lalu.
Ayah mangsa, Idris Ab Razak, 41, yang turut mengalami keracunan berkata, dia baru pertama kali ke bazar berkenaan untuk membeli bubur kerana isterinya kurang sihat.
“Saya ajak Nurul Sabrina kerana dia baru belajar puasa. Saya beli mi sup, bihun sup, bubur nasi dan nasi ayam. “Ketika kami berbuka, isteri dan Nurul Sabrina makan bihun sup serta bubur nasi yang turut disediakan sup. Saya makan mi sup, manakala anak bongsu pula makan nasi ayam tetapi tidak menghirup sup,” katanya, semalam.
Anak cirit birit
Idris yang bekerja sebagai Pembantu Am pejabat di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Pasir Panjang berkata, dia, isteri dan Nurul Sabrina mengalami sakit perut keesokan harinya tetapi tidak begitu ambil peduli.
“Bagaimanapun, pada jam 9 pagi, guru sekolah menghubungi saya memaklumkan Nurul Sabrina yang cirit birit. “Saya yang turut cirit birit terus bawa Nurul Sabrina ke Klinik Kesihatan Pasir Panjang untuk rawatan,” katanya.
Menurutnya, isteri yang turut serta mendapatkan rawatan dibenarkan pulang, sementara anak bongsu pula tidak mengalami sebarang keracunan.
“Di klinik, saya lihat ramai yang turut mengalami sakit seperti kami. Sekitar jam 6 petang, kami dibawa ke Hospital Port Dickson (HPD) dan dimasukkan ke wad,” katanya.
Hirup beberapa sudu sup
Sementara itu, seorang pelajar Kolej Uniti yang dimasukkan ke Unit Rawatan rapi (ICU) HPD, Tuan Maizatul Elmi Syed Mazlan, 18, berkata, dia hanya menghirup beberapa sudu sup yang dibeli rakannya.
“Rasa sup berkenaan seperti biasa sahaja, tidak ada rasa basi. Saya hanya mula rasa seperti demam dan sakit perut ketika bangun sahur pagi semalam (Khamis).
“Disebabkan terlalu lemah, saya beritahu warden asrama sebelum dihantar ke Klinik Kesihatan Pasir Panjang dan kemudian ke HPD,” katanya yang mengakui serik membeli makanan di bazar atau gerai.
Seorang lagi pelajar yang dimasukkan ke ICU HPD, Kartika Idayu Tajul Arifin, 19, berkata, dia memang sering membeli makanan di gerai yang menjual sup berkenaan.
“Makanan yang dijual peniaga berkenaan sedap dan harganya berpatutan. Sebelum ini tidak pernah berlaku kejadian seumpama ini.
“Saya mula rasa sakit semasa bangun sahur pagi semalam (Khamis) tetapi tetap ke kelas seperti biasa. Namun terpaksa memaklumkan kepada warden selepas mengalami cirit birit yang serius,” katanya.
Gerai diarah tutup
Sementara itu, Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Kesihatan, Sains, Teknologi dan Inovasi, Datuk Ismail Taib berkata, Pejabat Kesihatan segera melakukan pemeriksaan terhadap gerai yang dipercayai menjual makanan kepada mangsa terbabit.
Menurutnya, arahan supaya pemilik gerai menghentikan operasi selama dua minggu juga dikeluarkan bagi membolehkan siasatan dilakukan dan sampel sup tersebut turut diambil untuk kajian makmal.
“Siasatan awal mendapati, tahap kebersihan gerai dan penjual terbabit baik.
“Pejabat Kesihatan juga telah melakukan pemeriksaan di rumah peniaga terbabit iaitu lokasi makanan tersebut disediakan,” katanya ketika melawat mangsa di HPD, semalam.
Ismail berkata, kes seumpama itu adalah yang pertama berlaku di negeri ini sejak Ramadan tahun ini.
“Sejak hampir lima hingga enam tahun kebelakangan ini, tidak pernah berlaku kes keracunan makanan akibat pembelian di bazar Ramadan.
“Diharap peniaga atau pembekal makanan mengambil iktibar daripada kejadian ini supaya tidak berulang pada masa depan,” katanya.
Tekanan darah rendah
Dalam pada itu, Pegawai Kesihatan Daerah 2, Dr Mohd Zulfa Mohamad berkata, Klinik Kesihatan Pasir Panjang menerima 38 pesakit mengadu sakit perut dan cirit birit sekitar jam 3 petang.
“Daripada jumlah itu, 33 adalah pelajar, empat orang awam dan seorang kakitangan Kolej Uniti.
“12 daripada mereka melibatkan 10 pelajar dan dua orang awam termasuk kanak- kanak. Mereka dihantar ke HPD sekitar jam 6 petang untuk rawatan . Seramai 26 pesakit dirawat sebagai pesakit luar,” katanya.
Menurutnya, dua daripada 12 pesakit terbabit dimasukkan ke ICU awal pagi tadi (semalam) kerana mengalami tekanan darah rendah dan dilaporkan stabil.
“Pesakit yang mengalami keracunan makanan, jika tidak mendapat rawatan awal boleh memudaratkan sehingga membawa maut,” katanya.
Kebersihan tak terjamin
Yang Dipertua MPPD, Abd Wahab Shamsuddin berkata, bazar Ramadan di Kolej Uniti itu adalah di bawah penganjuran kolej berkenaan.
“MPPD hanya membekalkan lesen namun pemeriksaan tetap dilakukan dari semasa ke semasa,” katanya.
Sementara itu, Pengarah Jabatan Kesihatan Negeri Sembilan, Datuk Dr Zailan Adnan mengesahkan menerima laporan mengenai kes keracunan makanan itu.
Menurutnya, walaupun tahap kebersihan terkawal tetapi tidak menjamin kualiti kebersihan penyediaan makanan itu sendiri.
“Kami telah menjalankan pemeriksaan awal dan mendapati kebersihan persekitaran gerai peniaga terbabit berada pada tahap 88 peratus.
“Dalam kes ini, mungkin penyediaan makanan oleh peniaga terbabit di rumahnya berada pada bawah 65 peratus,” katanya.
Dr Zailan berkata, arahan pemilik gerai menghentikan operasi selama dua minggu dikeluarkan bagi membolehkan pemeriksaan dilakukan.
Sinar

Tak malu ponteng puasa

Posted on the July 28th, 2012 under Tempatan by admin

  • Share

Abdul memakai topi keledar dengan tujuan tidak mahu dikenali ketika minum di kedai kopi.
KULIM – Sebelum ini ada dalam kalangan kaki ponteng puasa menjadikan ladang kelapa sawit sebagai port untuk makan dan minum bagi diketahui orang ramai.
Namun selepas lapan hari menunaikan Rukun Islam ke tiga ini, mereka semakin tidak malu dan berani makan secara terbuka di kedai makan yang dimiliki bukan Islam.
Tinjauan Sinar Harian mendapati sifat malu jelas tiada dengan rasa tidak bersalah apabila merokok secara terbuka.
Seorang pemandu lori pasir yang mahu dikenali sebagai Abdul, 38, mengaku tidak berpuasa dengan alasan penat kerana terpaksa bekerja di tempat yang panas dan menggunakan tenaga yang banyak.
“Dulu memang kita makan dalam ladang kelapa sawit kerana takut ditangkap, sekarang tak payah dah.
“Kita makan dan minum di kedai kopi sahaja. Penguat kuasa yang ada pada jabatan terlibat pun bukannya ramai sangat. Pemilik kedai akan memaklumkan kepada kami sekiranya mereka datang. Taktik yang mereka gunakan sama.
“Mereka akan serbu pintu hadapan dan pintu belakang. Dalam satu kumpulan mungkin dua tiga orang sahaja yang mempunyai kad kuasa manakala yang lain hanya pekerja pejabat dan pemandu. Pada saya mereka pun faham kerja macam kami ini memenatkan dan harus makan,” katanya.
Selain itu, ketika umat Islam sibuk merebut pahala berganda ketika ini, masih ada segelintir mereka yang mencemar kesucian Ramadan dengan membeli nombor ekor.
Kaki ekor beragama Islam masih bebas membeli nombor ramalan di premis yang menjalankan perniagaan itu di sekitar pekan Kulim. Ini adalah kerana penguatkuasaan dijalankan tidak menyeluruh.
Pemilik premis nombor ramalan berkata, nombor ramalan akan dijual seperti biasa termasuk kepada pelanggan beragama Islam.
“Kita tidak paksa mereka membeli nombor di kedai kita. Sekiranya mereka nak beli, kita akan jual.
“Sekiranya jabatan terlibat nak ambil tindakan, ambil tindakan pada mereka yang beragama Islam. Tetapi sehingga kini premis menjual nombor ramalan belum pernah lagi diserbu,” katanya.
Sinar

TENTU ADA PIHAK YANG KALAH DAN SATU PIHAK YANG MENANG...MORALNYA JANGAN ZALIM SERTA MENINDAS...JANGAN SONGLAP HAK RAKYAT...AGAK2LAH...BUKAN PANDAI TAPI BODOH...KALAU PANDAI TAK KAN MEREKA BUAT AMALAN2 AHLI NERAKA

Lima penjenayah berputih mata


BEGINILAH keadaan kereta Proton Waja dinaiki penjenayah yang remuk selepas kemalangan di Segambut, Kuala Lumpur awal pagi kelmarin.KUALA LUMPUR - Sekumpulan lima penjenayah bukan sahaja gagal menyamun malah kesemua mereka cedera selepas kenderaan yang dinaiki terlibat dalam kemalangan di Taman SPPK, Segambut di sini semalam.
Kejadian pada pukul 4 pagi di persimpangan lampu isyarat itu menyebabkan lima suspek berusia 19 hingga 25 tahun itu cedera apabila kereta Proton Waja yang mereka curi, bertembung dengan sebuah kereta Proton Persona yang dinaiki oleh lima wanita warga Thailand.
Seorang daripada suspek terbabit cedera parah dan dikejarkan ke Hospital Kuala Lumpur manakala lima wanita warga asing berkenaan cedera ringan.
Empat lagi suspek lain pula dibawa ke Hospital Selayang untuk rawatan lanjut selepas cedera ringan.

Pusat tuisyen hina sahabat Nabi


SULAIMAN menunjukkan karikatur menghina sahabat Nabi yang didakwa digunakan oleh sebuah pusat tuisyen sebagai bahan mengajar di Ledang, Johor semalam.


LEDANG - Sebuah pusat tuisyen di Tangkak dekat sini didakwa bertindak biadab memaparkan karikatur menghina para sahabat Nabi Muhammad S.A.W. dalam nota ringkas mata pelajaran Sejarah bagi pelajar tingkatan empat di pusat berkenaan.
Kadi Daerah Ledang, Sulaiman Maidin berkata, pusat tuisyen tersebut melukiskan 16 karakter sahabat nabi dalam bentuk kartun dengan watak berbeza dan bahan-bahan tersebut disediakan tenaga pengajarnya dikenali sebagai Mr. Fu.
"Antara karikatur yang keterlaluan ialah lukisan seorang sahabat nabi yang dilukis dengan wajah khinzir. Imej seorang lagi pula diletakkan gambar wanita dengan bahagian dadanya ditutup dengan tulisan Cina, selain ada yang dikelilingi tiga wanita

Bakal kahwin hujung tahun iniJENAZAH Shahril Azmi (gambar kecil) selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Raja Alias, Jempol semalam.JEMPOL – Mangsa letupan kapal tangki Bunga Alpina, Shahril Azmi Baharuddin, 28, yang ditemui mati terapung di Jeti Terminal Petronas Methanol Labuan pada Khamis lalu dijadual menamatkan zaman bujang hujung tahun ini.
Perkara tersebut dimaklumkan oleh bapa mangsa, Baharuddin Yacob, 58, bahawa anak kedua daripada lima adik-beradik itu sebelum ini pernah memaklumkan kepada keluarga yang dia mahu bertunang dan berkahwin dengan seorang gadis dari Seremban.

“Barang kemas untuk majlis perkahwinannya juga kami sudah belikan.
“Kali terakhir kami berjumpa dengan arwah adalah ketika dia pulang bercuti selama sebulan pada Mei lalu,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Felda Raja Alias Tiga di sini semalam.

Pertempuran hidup mati pemberontak di Aleppo


ORANG RAMAI mengadakan bantahan terhadap Presiden Bashar Al-Assad selepas solat Jumaat di Maraa dekat Aleppo kelmarin.DAMSYIK - Helikopter-helikopter tentera terus membedil pusat bandar Aleppo semalam ketika tentera Presiden Bashar Al-Assad bersiap sedia untuk menggempur pemberontak di bandar raya kedua terbesar Syria itu.
Menurut sumber pemberontak yang dikenali sebagai Tentera Pembebasan Syria (FSA), pertempuran yang bakal berlaku akan menentukan hidup mati mereka di Aleppo, bandar strategik di Syria selain ibu kotanya, Damsyik.
Perkembangan tersebut didedahkan oleh Pertubuhan Pemerhati Syria Untuk Hak Asasi Manusia yang mengumpul maklumat mengenai kebangkitan rakyat negara itu menentang pemerintahan Bashar sejak 16 bulan lalu.
"Helikopter-helikopter tentera mengebom daerah Salaheddine di Aleppo," kata pertubuhan itu menerusi satu kenyataan e-mel.
"Pertempuran ganas turut berlaku di satu lagi daerah, Sakhour," tambah kenyataan tersebut.
Perang menguasai Aleppo yang dihuni 2.5 juta penduduk itu merupakan ujian penting buat Bashar selepas rejimnya mengerahkan segala kekuatan tentera untuk menawan semula bandar raya utama itu dan Damsyik.
Setakat ini, kedua-dua belah pihak masih belum dapat menguasai bandar raya berkenaan.
Dalam pada itu, kumpulan pemerhati berkenaan memberitahu, tiga pejuang pemberontak terbunuh dalam beberapa pertempuran di Aleppo semalam.
Menurutnya, seramai 160 orang dilaporkan terbunuh di Syria kelmarin dengan angka kematian keseluruhan di negara berkenaan kini meningkat kepada sekitar 18,000 orang.
Kumpulan pemerhati itu turut menyiarkan klip video menunjukkan asap tebal menjulang ke udara dari beberapa blok apartmen di Aleppo semalam dengan bunyi tembakan jelas kedengaran.
- Agensi

Pertempuran sengit di Aleppo


BEBERAPA orang yang tidak mahu terperangkap dalam pertempuran antara tentera Bashar dengan kumpulan pemberontak menaiki sebuah lori kecil untuk keluar dari bandar Aleppo kelmarin.ALEPPO - Pasukan pemberontak Syria menghadapi serangan paling sengit di sini semalam ketika bekas ketua misi pemantau Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Mejar Jeneral Robert Mood menyatakan Presiden Bashar Al-Assad hanya menunggu masa untuk tersingkir.
Menurut seorang pegawai keselamatan Syria, anggota-anggota pasukan tentera Syria menuju ke Aleppo pada Rabu lalu dan kelmarin.
Beberapa helikopter melancarkan serangan di kawasan perumahan yang didiami pemberontak di bandar kedua terbesar Syria itu.
Tiga orang terbunuh dalam pertempuran yang berlaku di barat daya bandar tersebut.
Pertempuran turut berlaku di daerah Al-Jamaliya.
"Tentera Syria telah tiba di Aleppo," kata jurucakap Tentera Pembebasan Syria, Abdel Jabbar al-Okaidi.
Beliau yang menentang kepimpinan Bashar menyatakan, tentera Syria itu dibantu 100 buah kereta kebal.
Sementara itu, Mood berkata, kejatuhan Bashar tidak akan menamatkan perang saudara di Syria.
"Cepat atau lewat, rejim Bashar akan jatuh," katanya yang pernah mengetuai 300 anggota misi pemantau PBB di negara ini.
"Namun, adakah kejatuhan itu akan berlaku dalam tempoh seminggu atau setahun?
"Itu merupakan jawapan yang saya tidak berani untuk jawab," tambahnya.
"Ramai pihak yang berpendapat jika Bashar jatuh atau jika beliau diberikan penghormatan untuk keluar dari Syria, masalah (di negara tersebut) akan selesai.
"Namun, situasi di negara ini mungkin akan menjadi lebih buruk," jelasnya.
Pertempuran antara pemberontak dengan tentera Bashar bermula pada Mac tahun lalu.
Para pemberontak menuntut Bashar meletakkan jawatan selepas beliau gagal membawa pembaharuan dalam demokrasi dan pentadbiran.
Pertempuran antara kedua-dua pihak itu dianggarkan telah mengorbankan lebih 19,000 orang. - Agensi

BUATLAH APA SAJA...BERSATULAH MUSUH2 ISLAM...MAKA KEKUATAN SERTA KEKUASAAN ALLAH MEMANG TAK BOLEH DICABAR...

Pasar malam tempat tibi menular

WARGA asing bukan sahaja mengunjungi pasar malam sebagai pembeli malah turut terlibat secara langsung sebagai peniaga.


KUALA LUMPUR - Siapa sangka pasar malam yang selama ini menjadi tempat tumpuan orang ramai membeli pelbagai barangan basah serta makanan kini menjadi antara kawasan yang berisiko tinggi merebaknya penyakit berjangkit terutamanya tuberculosis atau tibi.
Penyebaran penyakit batuk kering itu dipercayai berpunca daripada kehadiran pendatang asing tanpa izin (PATI) yang membawa virus tibi di tempat-tempat awam terutamanya pasar malam dan menyebarkannya kepada penduduk tempatan.
Pengarah Institut Perubatan Respiratori (IPR), Datuk Dr. Abdul Razak Muttalif berkata, situasi itu kini berada pada tahap membimbangkan apabila pada tahun lalu sahaja pihaknya telah menerima kira-kira 1,500 kes dengan 15 peratus daripada penghidapnya terdiri daripada warga asing.
"Kita bimbang dengan angka berkenaan kerana mereka (PATI) ini dilihat semakin ramai berada di kawasan awam seperti pasar malam dan pada masa yang sama menyebarkan virus penyakit tibi," katanya kepada Kosmo! di sini semalam.
Beliau memberitahu, pelarian dari Myanmar merupakan antara penyumbang utama penyebaran penyakit tibi terutamanya di sekitar ibu negara khususnya di kawasan Pudu dan Bukit Bintang.
"Warga Myanmar yang rata-rata kebal kepada ubat penyakit itu biasanya telah pun menghidap tibi sebelum masuk ke negara ini," ujar beliau.
Menurut Abdul Razak, keadaan itu telah meningkatkan risiko penyebaran penyakit tibi dalam kalangan penduduk tempatan yang secara langsung atau tidak langsung berinteraksi dengan mereka.
Katanya, kadar penyebaran penyakit itu dalam kalangan mereka juga adalah tinggi kerana golongan tersebut kebiasaannya tinggal beramai-ramai di sebuah rumah.
"Sebuah rumah biasanya didiami oleh kira-kira 40 orang pelarian dan ia memudahkan penyakit itu disebarkan antara mereka kerana keadaan itu pasti mewujudkan sistem pengudaraan yang tidak baik.
"Golongan yang dijangkiti ini pula seterusnya akan ke kawasan awam dan menyebarkan penyakit itu kepada orang ramai," ujarnya.
Selain warga Myanmar, PATI dari Indonesia, Nepal serta Bangladesh turut menyumbang kepada peningkatan penyakit tibi di negara ini.
"Selain pasar malam, pasar-pasar awam juga menjadi kawasan penyebaran penyakit itu seperti Pasar Borong Selayang yang dipenuhi oleh warga Bangladesh," ujarnya.

Kembar Siam berjaya dipisah


KEMBAR Muaimin Azli (kanan) dan Muaiman sebelum mereka dipisahkan.TIONG LAI menziarahi Muaimin Azli (depan) dan kembarnya
Muaiman Azli yang selamat menjalani pembedahan pemisahan di Hospital Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR – Pakar-pakar perubatan di Hospital Kuala Lumpur (HKL) mencatat satu lagi sejarah apabila berjaya memisahkan kembar Siam berusia setahun yang berasal dari Segamat, Johor dan bercantum di bahagian tulang pinggul baru-baru ini.
Mereka yang terdiri daripada 19 pakar bedah dan anastetik serta 36 jururawat dan pegawai perubatan berjaya memisahkan kembar Muaiman Azli dan Muaimin dalam satu pembedahan maraton selama 24 jam.
Pasangan kembar tersebut yang bercantum di bahagian tulang pinggul dan turut berkongsi usus dan saluran kencing tetapi tiada lubang dubur, selamat menjalani pembedahan untuk pemisahan pada 15 Julai lalu.
Ketua Jabatan Bedah Pediatrik HKL, Datuk Dr. Zakaria Zahari berkata, pembedahan tersebut bertujuan memisahkan dan menstrukturkan semula anggota badan kembar tersebut
“Kami berjaya memisahkan mereka pada pukul 10.10 malam pada hari pertama pembedahan iaitu 14 Julai lalu sebelum dua pasukan pakar bedah bertanggungjawab ke atas bayi tersebut masing-masing.
“Mereka kini berada dalam keadaan stabil tetapi masih memerlukan pembedahan bagi tampalan kulit memandangkan luka pembedahan itu agak besar,” katanya pada sidang akhbar di sini semalam.
Terdahulu, Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai turut meluangkan masa melawat kembar berkenaan di Wad Pediatrik, HKL.
Muaiman dan Muaimin telah dilahirkan pada 14 April tahun lalu di Hospital Sultanah Aminah, Johor Bahru sebelum mereka ditempatkan di HKL keesokan harinya iaitu 15 April.
Tambah Zakaria, salah seorang daripada bayi berkenaan akan memiliki satu kaki sahaja memandangkan hanya tiga anggota badan berkenaan yang terbentuk.
“Kita lihat dulu keadaan mereka dalam masa dua minggu. Sekiranya semua berjalan lancar kembar berkenaan akan mula menjalani fisioterapi,” katanya.

Bapa ajar anak curi motosikal


INILAH tiga buah motosikal Honda EX5 yang dirampas daripada empat beranak yang diberkas di Taman Putera Jaya, Telipok, Kota Kinabalu, Rabu lalu.


KOTA KINABALU - Seorang bapa seharusnya memberi contoh baik kepada anak-anak namun lain pula yang berlaku kepada seorang ketua keluarga yang menurunkan ilmu menjadi penjenayah kepada ketiga-tiga anak lelakinya.
Lelaki berusia 47 tahun itu dipercayai memberi latihan kepada ketiga-tiga anaknya yang berusia 18 hingga 25 tahun untuk mencuri motosikal untuk dijadikan sumber rezeki.
Bapa dan tiga orang anak lelakinya itu diberkas pada pukul 12.40 pagi, 25 Julai lalu di sebuah kedai berhampiran kawasan Taman Putera Jaya, Telipok.
Ketiga-tiga anak lelaki tersebut masih bujang. Empat beranak itu penganggur.
Ketua Polis Kota Kinabalu, Asisten Komisioner Ahmad Sofi Zakaria berkata, penangkapan empat beranak itu ekoran laporan seorang mangsa yang kehilangan sebuah motosikalnya di sebuah institusi pengajian tinggi di bandaraya ini baru-baru ini.
Menurut beliau, bersama dengan penangkapan tersebut polis merampas tiga buah motosikal curi jenis Honda EX5 bersama empat beranak terbabit.
"Soal siasat terhadap empat beranak berkenaan membawa kepada penahanan suspek kelima berusia 26 tahun di tepi jalan di Taman Putera Jaya," kata beliau,
Suspek kelima itu dipercayai bersubahat dengan empat beranak itu untuk melakukan jenayah curi motosikal sejak April lalu.
Nilai rampasan membabitkan tiga buah motosikal itu berjumlah RM10,000.
Ahmad Sofi memberitahu, modus operandi pencuri motosikal itu ialah menyasarkan motosikal yang diletakkan di kawasan tersembunyi di sekitar bandar raya ini.
"Penjenayah tersebut menggunakan pemutar skru bagi membuka enjin motosikal sebelum menyambungkan wayar untuk menghidupkan enjinnya," kata beliau.

Perompak rumah Megat Junid diberkas

KELANA JAYA - Polis menahan enam suspek termasuk seorang wanita bagi membantu siasatan berhubung kejadian rompakan di rumah milik Allahyarham Tan Sri Megat Junid Megat Ayob di sini pada 18 Julai lalu.
Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Selangor, Senior Asisten Komisioner Mohd. Adnan Abdullah berkata , tangkapan pertama melibatkan seorang wanita berusia 28 tahun di Kampung Baru Air Panas, Setapak pada pukul 1.30 pagi kelmarin.
Menurut beliau, susulan tangkapan pertama, polis pada pukul 3.20 pagi hari yang sama menahan tiga lelaki berusia 26 hingga 52 tahun di sebuah rumah di Flat Seri Sabah, Cheras.
Polis pada pukul 5 pagi kemudian menahan dua lagi suspek warga Indonesia berusia 21 dan 28 tahun di Batu 10, Cheras.
"Keenam-enam suspek terbabit merupakan rakan manakala dua lelaki Indonesia terbabit bekerja sebagai buruh," kata beliau pada sidang akhbar di sini.
Mohd. Adnan memberitahu, polis masih menyoal siasat kesemua suspek bagi melengkapkan siasatan kes tersebut.
"Polis belum menemui apa-apa barang bukti daripada keenam-enam suspek yang dipercayai terbabit merompak rumah bekas menteri tersebut," kata beliau dengan memberitahu kesemua suspek direman sehingga 29 Julai ini.

Geng Boboy Rawang tumpas


Zahedi melihat rangka motosikal curi yang sudah dileraikan pada sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Daerah Shah Alam, Shah Alam semalam.


SHAH ALAM – Penjenayah bergelar Geng Boboy Rawang yang baru enam bulan berjinak-jinak untuk menjadi penyamun kereta handalan terbantut apabila ketua kumpulan itu dan 15 ahlinya diberkas dalam beberapa siri tangkapan baru-baru ini.
Kesemua 16 anggota kumpulan itu ditahan dalam Ops Lejang selama 10 hari bermula 10 Julai lalu. Bersama suspek-suspek yang ditahan, polis menemui 12 buah kereta pelbagai jenis, tiga enjin kenderaan dan beberapa komponen motosikal curi yang kesemuanya bernilai lebih RM300,000.
Gelaran Geng Boboy Rawang sempena nama panggilan ketuanya seorang remaja berusia 17 tahun yang sudah tidak bersekolah. Kumpulan itu menyamun kenderaan di sekitar Lembah Klang sebelum melakukan kerja-kerja mengubah suai pada nombor casis dan enjin setiap kenderaan curi di sebuah rumah kedai di kawasan Rawang dekat sini.
Ketua Polis Daerah Shah Alam, Asisten Komisioner Zahedi Ayob berkata, kegiatan kumpulan itu terbongkar selepas kumpulan tersebut mencuri sebuah kereta Proton Satria GTi seorang pelajar sebuah universiti yang diletakkan di kawasan flat di Seksyen 16 di sini pada 10 Julai lalu.
Menurut beliau, polis yang menjalankan siasatan terhadap kehilangan kereta pelajar itu berjaya mengesan kenderaan tersebut di kawasan Taman Kota Cheras, Batu 9, Cheras.
“Bersama kereta Satria GTi polis menahan dua suspek termasuk Boboy Rawang ketika mereka berada di dalam kereta tersebut.
“Pemeriksaan dalam kereta tersebut menemui pelbagai peralatan untuk mencuri kenderaan seperti batang besi yang diubah suai, tukul besi, pemutar skru dan kunci pendua pelbagai jenis,” kata beliau pada sidang akhbar di sini semalam.
Katanya, siasatan ke atas kedua-dua suspek membawa kepada penahanan 14 lagi suspek bersama 11 buah kereta dan komponen kereta curi di sekitar Rawang, Puchong dan Klang.
Antara kereta yang ditemui ialah Proton Waja, Proton Wira, Proton Perdana, Honda Civic, Honda Accord dan Toyota Levin.
“Kumpulan ini menyasarkan kenderaan dilengkapi enjin berkuasa tinggi untuk dicuri.
“Selepas dicuri, kenderaan tersebut dibawa ke sebuah premis di Rawang bagi mengubah suai nombor casis dan nombor enjin pada kenderaan tersebut,” kata beliau.

Geng Boboy Rawang tumpas


Zahedi melihat rangka motosikal curi yang sudah dileraikan pada sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Daerah Shah Alam, Shah Alam semalam.


SHAH ALAM – Penjenayah bergelar Geng Boboy Rawang yang baru enam bulan berjinak-jinak untuk menjadi penyamun kereta handalan terbantut apabila ketua kumpulan itu dan 15 ahlinya diberkas dalam beberapa siri tangkapan baru-baru ini.
Kesemua 16 anggota kumpulan itu ditahan dalam Ops Lejang selama 10 hari bermula 10 Julai lalu. Bersama suspek-suspek yang ditahan, polis menemui 12 buah kereta pelbagai jenis, tiga enjin kenderaan dan beberapa komponen motosikal curi yang kesemuanya bernilai lebih RM300,000.
Gelaran Geng Boboy Rawang sempena nama panggilan ketuanya seorang remaja berusia 17 tahun yang sudah tidak bersekolah. Kumpulan itu menyamun kenderaan di sekitar Lembah Klang sebelum melakukan kerja-kerja mengubah suai pada nombor casis dan enjin setiap kenderaan curi di sebuah rumah kedai di kawasan Rawang dekat sini.
Ketua Polis Daerah Shah Alam, Asisten Komisioner Zahedi Ayob berkata, kegiatan kumpulan itu terbongkar selepas kumpulan tersebut mencuri sebuah kereta Proton Satria GTi seorang pelajar sebuah universiti yang diletakkan di kawasan flat di Seksyen 16 di sini pada 10 Julai lalu.
Menurut beliau, polis yang menjalankan siasatan terhadap kehilangan kereta pelajar itu berjaya mengesan kenderaan tersebut di kawasan Taman Kota Cheras, Batu 9, Cheras.
“Bersama kereta Satria GTi polis menahan dua suspek termasuk Boboy Rawang ketika mereka berada di dalam kereta tersebut.
“Pemeriksaan dalam kereta tersebut menemui pelbagai peralatan untuk mencuri kenderaan seperti batang besi yang diubah suai, tukul besi, pemutar skru dan kunci pendua pelbagai jenis,” kata beliau pada sidang akhbar di sini semalam.
Katanya, siasatan ke atas kedua-dua suspek membawa kepada penahanan 14 lagi suspek bersama 11 buah kereta dan komponen kereta curi di sekitar Rawang, Puchong dan Klang.
Antara kereta yang ditemui ialah Proton Waja, Proton Wira, Proton Perdana, Honda Civic, Honda Accord dan Toyota Levin.
“Kumpulan ini menyasarkan kenderaan dilengkapi enjin berkuasa tinggi untuk dicuri.
“Selepas dicuri, kenderaan tersebut dibawa ke sebuah premis di Rawang bagi mengubah suai nombor casis dan nombor enjin pada kenderaan tersebut,” kata beliau.

Mayat dua anak kapal ditemui


SEBAHAGIAN dek kapal Bunga Alpinia yang hangus terbakar di Jeti Terminal Loji Petronas Methanol di Labuan semalam.


LABUAN - Dua mayat daripada empat mangsa yang hilang dalam kejadian letupan kapal tangki Bunga Alpina di Jeti Terminal Loji Petronas Methanol Labuan ditemui pasukan penyelamat semalam.
Mayat kedua-dua mangsa ialah Mohd. Hanafi Kalil, 24, dari Melaka dan Zahari Hassim, 46, dari Negeri Sembilan.
Ketua Polis Daerah Labuan, Superintendan Saiman Kasron berkata, kedua-dua mayat tersebut dijumpai terapung di laut iaitu kira-kira 30 meter dari lokasi kejadian.
"Mayat Hanafi ditemui di Jeti Amsteel manakala mayat Zahari ditemui di Jeti Iron. Jeti Amsteel dan jeti Iron terletak kira-kira 50 meter dari lokasi kapal tangki meletup," kata beliau di sini.
Menurut beliau, mayat mangsa yang pertama dijumpai pada pukul 12.41 tengah hari manakala mayat yang kedua dijumpai selang 16 minit kemudian.
Kedua-dua mayat yang melecur teruk itu dihantar ke Hospital Nukleus untuk bedah siasat.
Sementara itu, operasi mencari dua lagi mangsa yang hilang iaitu Muhamad Nazrin Khamsani, 20, dari Kuala Lumpur dan seorang warga Filipina, Colanggoy Errol Calaluan, 22, masih diteruskan.
Kapal Bunga Alpina yang meletup dan terbakar sudah ditunda ke tengah laut iaitu kira-kira 50 kilometer dari jeti bagi mengelakkan sebarang kejadian tidak diingini berlaku.
Jabatan Alam Sekitar Sabah juga memasang perangkap minyak di sekitar lokasi kejadian bagi mengelakkan tumpahan minyak merebak.
Kelmarin, kapal itu membawa bahan bakar methanol terbakar selepas dipercayai disambar petir yang melanda kawasan tersebut.
Semasa kejadian kapal yang berlabuh di Jeti Terminal Loji Petronas Methanol itu mempunyai 29 anak kapal.
Sementara itu, bapa Hanafi, Kalil Abdullah, 46, berkata, dia amat terkilan kerana tidak sempat menatap wajah anak sulungnya yang terpisah sejak 19 tahun lalu.
"Kami sudah merancang untuk bertemu pada Aidilfitri ini tetapi hajat itu tidak kesampaian," ceritanya ketika ditemui di Hospital Nukleus di sini.

Barack Obama setuju rang undang-undang mengenai Israel

WASHINGTON - Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama menandatangani satu rang undang-undang bagi mengukuhkan hubungan ketenteraan antara negaranya dengan tentera Israel semalam.
Obama menandatangani rang undang-undang itu selepas pencabarnya bagi jawatan Presiden AS daripada parti Republikan, Mitt Romney mendakwa beliau telah menjejaskan hubungan negara ini dengan Israel.
Romney akan menentang Obama pada pilihan raya Presiden AS pada November depan.
Obama memperoleh 78 peratus undi penduduk keturunan Yahudi pada pilihan raya Presiden 2008. - Reuters

'Tandas terbesar' dunia di India


AFP
GAMBAR fail menunjukkan seorang pekerja perkhidmatan kereta api India memeriksa
landasan di Mumbai pada 13 Julai lalu. Ramai penduduk India membuang air dalam kereta api.


NEW DELHI - Menteri Pembangunan Luar Bandar India, Jairam Ramesh mencadangkan projek bernilai AS$130 juta (RM411.35 juta) untuk membersihkan landasan kereta api di negaranya yang dianggapnya sebagai 'tandas terbuka' yang terbesar di dunia, menurut beberapa laporan semalam.
Beliau menyatakan demikian pada satu mesyuarat di sini kelmarin bahawa terdapat 130 juta isi rumah yang tidak mempunyai kemudahan tandas.
"Ia merupakan sesuatu yang amat memalukan, dukacita dan marah," kata Ramesh seperti yang dilaporkan akhbar Times of India.
Menteri itu mencadangkan supaya sebanyak AS$28 juta (RM88.59 juta) diperuntukkan untuk menyediakan 100,000 tandas mesra alam di kampung-kampung di seluruh India.
Menurutnya, kereta api di India membawa 11 juta penumpang setiap hari.
Justeru, katanya, landasan kereta api di negara ini merupakan tandas terbuka yang paling besar di dunia. - AFP

Ditipu beli baju kurung di Facebook


DUA mangsa menunjukkan kedai menjual pakaian di Facebook yang didakwa menipu mereka selepas membeli baju kurung di laman sosial tersebut di Padang Besar semalam.


PADANG BESAR – Impian lima rakan sekerja untuk melaram baju kurung baharu yang didakwa dibeli melalui sebuah kedai pakaian di laman sosial, Facebook bagi menyambut Aidilfitri nanti berkecai setelah pakaian yang dipesan tidak diterima.
Kesemua mereka bertugas di sebuah institut pengajian tinggi di sini kerugian RM520 berikutan 10 pasang baju kurung yang dipesan itu tidak diterima selepas membuat bayaran pada 19 Julai lalu.
Seorang mangsa, Nohasihida Mat Yazid, 26, berkata, pengendali kedai laman sosial tersebut didakwa telah menutup akaun Facebook tersebut selepas dua hari membuat bayaran.
“Kami amat terkilan dengan taktik pengendali laman Facebook itu yang mengambil kesempatan sempena hari raya ini untuk menipu orang ramai dan hasrat kami untuk membeli baju raya tidak kesampaian,” katanya di sini semalam.
Menurut Nohashida, dia tertarik untuk membeli baju kurung di laman pengendali tersebut ekoran harga yang ditawarkan murah berbanding kedai lain dan pakaian yang ditonjolkan itu cantik serta mempunyai ciri serba moden berlabuci.
“Harga baju kurung yang dijual di kedai pengendali laman sosial itu sekitar RM90 sepasang, jimat RM100 dari kedai di luar dan apabila kita membeli dalam kuantiti lebih 10 pasang, kedai tersebut menurunkan harga kepada RM50 sepasang,” ujarnya.

Orang utan suka merokok dipindahkan


AP
GAMBAR fail menunjukkan Tori menghisap rokok di Zoo Taru Jurug di Solo pada 6 Julai lalu.


JAKARTA - Beberapa pekerja telah memindahkan seekor orang utan yang suka merokok ke sebuah pulau di dalam sebuah zoo di Jawa Tengah.
Jurucakap Zoo Taru Jurug, Daniek Hendarto berkata kelmarin, orang utan itu yang bernama Tori dan teman hidupnya, Didik dipindahkan ke pulau tersebut kelmarin.
Tori merupakan orang utan betina berusia 15 tahun yang telah menghisap rokok selama satu dekad.
Pemindahan itu dilakukan supaya pengunjung zoo tersebut di Solo tidak melemparkan rokok di dalam kurungannya. - AP

Ikan paus terdampar dekat pantai Jawa


SEBUAH bot penyelamat berada dekat seekor ikan paus yang terdampar dekat pantai Pakis, Jawa Barat semalam.
- AFP


JAKARTA - Seekor ikan paus sepanjang 11 meter terperangkap dekat pantai Pakis, Jawa Barat di kawasan air cetek kelmarin.
Menurut seorang penyelamat dari Rangkaian Bantuan Haiwan Jakarta, Benvika, usaha menyelamat ikan tersebut terjejas kerana bunyi enjin bot.
"Kami hampir melepaskan ikan itu beberapa kali kelmarin tetapi bunyi enjin puluhan bot menyebabkan haiwan tersebut keliru menyebabkan ia tidak dapat berenang ke laut," katanya semalam.
Beliau berkata, seramai 16 orang penyelam terlibat dalam usaha untuk menyelamatkan ikan tersebut.
Menurutnya, sebelum ketibaan pasukan penyelamat itu, sekumpulan nelayan cuba menarik ikan tersebut kembali ke laut.
Namun, Benvika berkata, bahagian belakang ikan itu lebam semasa proses menarik ikan tersebut dilakukan oleh para nelayan.
Beliau berkata, seramai 30 buah bot membawa pelancong turut bergerak di sekitar ikan tersebut.
Menurutnya, setiap penduduk tempatan membayar sebanyak AS$0.50 (RM1.57) untuk melihat ikan paus tersebut dengan menaiki bot. - AFP

Sebatang kayu jadi tumpuan ribuan orang


SEJUMLAH orang menyaksikan sebatang kayu yang dipercayai mempunyai kuasa untuk menyembuhkan penyakit di Kampung Prey Yeang, Kemboja pada 19 Julai lalu. - AFP


PHNOM PENH - Sebatang kayu di Kampung Prey Yeang, wilayah Pursat menjadi tumpuan ribuan orang yang percaya ia mempunyai kuasa menyembuhkan penyakit dan meramalkan nombor tiket loteri yang akan menang, kata beberapa pegawai kelmarin.
Kayu itu sepanjang 13 meter dan ditemui pada awal bulan ini semasa sebuah keluarga menggali sebuah kolam.
"Sekurang-kurangnya,dalam tempoh seratus orang melawat kayu itu sehari untuk meminta nombor tiket loteri dan menyembuhkan penyakit mereka," kata ketua kampung itu, Hun Nov menerusi telefon.
Nov menyatakan beberapa orang meletakkan bedak di atas kayu itu dengan harapan untuk melihat nombor tiket loteri.
Menurutnya, beberapa orang lagi meminum air dari kolam tersebut dan melumurkan badan mereka dengan lumpur sebagai usaha untuk menyembuhkan penyakit mereka.
Kira-kira 4,000 hingga 5,000 orang telah mengunjungi lokasi kayu tersebut. - AFP

38 alami keracunan makanan

PORT DICKSON - Seramai 38 orang termasuk 33 pelajar Kolej Uniti di Tanjung Agas dekat sini terpaksa dirawat di Hospital Seremban akibat keracunan makanan dipercayai selepas membeli bihun sup di sebuah gerai berdekatan kolej itu untuk berbuka puasa petang kelmarin.
Pengarah Kesihatan negeri, Datuk Dr. Zailan Adnan berkata, daripada jumlah tersebut, seramai 33 merupakan penuntut perempuan kolej berkenaan, seorang kakitangan kolej dan empat orang awam.
"Empat orang awam itu pula terdiri daripada dua dewasa seorang lelaki berusia 40 tahun, seorang wanita 33 tahun dan dua orang kanak-kanak berumur tujuh dan lapan tahun.
"Seramai 12 daripada mereka telah dimasukkan ke wad untuk menerima rawatan lanjut manakala 26 lagi dirawat sebagai pesakit luar di Hospital Port Dickson," katanya di sini semalam.
Difahamkan, kesemua mangsa itu mengalami sakit perut serta cirit birit pada pagi semalam selepas berbuka puasa dan sahur dengan memakan bihun sup yang dibeli di sebuah gerai berdekatan kolej berkenaan.
Menurut Zailan, berikutan kes tersebut, pihaknya telah bertindak menjalankan pemeriksaan dan mengarahkan premis itu ditutup serta-merta selama 14 hari.
Sementara itu, seorang mangsa, Tuan Maizatul Elmi Syed Mazlan, 18, berkata, dia membeli bihun sup di gerai berkenaan untuk berbuka puasa dan mula rasa sakit perut pada pukul 3 pagi semalam.
"Sewaktu berbuka, makanan itu tidak menunjukkan sebarang tanda basi atau kurang enak tetapi pada pukul 3 pagi saya terbangun daripada tidur kerana sakit perut," katanya ketika ditemui di Hospital Port Dickson semalam.
Rakannya, Kartika Hidayah Tajul, 19, memberitahu, dia terpaksa ditempatkan di Unit Rawatan Rapi (ICU) selama beberapa jam berikutan keadaannya yang serius.
"Badan saya lemah selepas terlalu kerap ke tandas dan selepas menerima rawatan saya dibenarkan keluar dari ICU," ujarnya.
Seorang lagi pelajar, Maznadia Hazwawi Abdul Aziz, 22, pula kecewa kerana pemilik gerai berkenaan hanya mementingkan keuntungan semata-mata sehingga mengabaikan aspek kebersihan.
"Saya berharap pihak berkuasa akan mengambil tindakan tegas terhadap pemilik gerai terbabit," katanya.

DAHLAH MEREKA DAH KAWIN...PERKARA BAIK JANGAN DISOGEL2 LAGI...MALANG TIADA BERBAU...SENTIASALAH MOHON PERLINDUNGAN ALLAH SWT

‘Saya tak kisah pandangan umum’

Oleh Raja Norain Hidayah Raja Abdul Aziz
rnorain@hmetro.com.my

KENANGAN...antara video perkahwinan Syafiq dan Yana dalam YouTube.
KENANGAN...antara video perkahwinan Syafiq dan Yana dalam YouTube.
PEKAN: Video majlis perkahwinan pengantin muda, Syafiq, 16 dan Yana, 14, yang dipaparkan di YouTube hingga menarik perhatian lebih setengah juta penonton mengejutkan ayah pengantin lelaki yang hanya mahu dikenali sebagai Man, 37.
Man berharap, majlis perkahwinan anaknya itu tidak dijadikan isu kerana berkahwin pada usia muda seakan-akan sudah menjadi tradisi dalam keluarganya.
“Hampir semua ahli keluarga kami, baik di sebelah keluarga saya mahupun isteri menamatkan zaman bujang masing-masing pada usia muda iaitu 14 hingga 19 tahun.

“Saya berkahwin pada usia 19 tahun dan sehingga kini rumah tangga saya bahagia tanpa sebarang masalah, ” katanya ketika dihubungi.


Man agak keberatan untuk mengulas lanjut mengenai perkahwinan itu dan enggan membenarkan Harian Metro berjumpa serta menemu bual anak dan menantunya.

Pasangan dapat kebenaran bernikahKUANTAN: Pasangan suami isteri bawah umur, Syafiq, 16 dan Yana, 14, sudah mendapat kebenaran daripada pihak berkuasa agama sebelum dinikahkan, baru-baru ini.
Sumber Jabatan Agama Islam Pahang (Jaip) berkata, peruntukan undang-undang syariah negeri itu menetapkan, individu yang mahu berkahwin perlu berusia sekurang-kurangnya 18 tahun bagi lelaki dan 16 tahun bagi perempuan.

Menurutnya, berdasarkan siasatan dilakukan, pasangan itu sudah memohon di Mahkamah Rendah Syariah Pekan bagi membolehkan mereka berkahwin dan permohonan mereka dibenarkan.
“Oleh itu, tidak timbul sama ada pasangan terbabit melakukan kesalahan atau tidak kerana peraturan asas yang ditetapkan sudah dipatuhi,” katanya.

Sementara itu, Kadi Daerah Kuantan, Ahmad Nizam Abdul Manan berkata, mustahil pasangan pengantin bawah umur itu boleh meneruskan pernikahan jika tidak mendapat kebenaran kerana Jaip melakukan pemeriksaan status dan umur pengantin sebelum meluluskan permohonan mereka untuk bernikah.

Beliau berkata, peruntukan mengenai pasangan bawah umur yang ingin berkahwin sudah termaktub mengikut Enakmen Undang-Undang Keluarga Islam 2005 Pahang dan Jabatan Agama Islam Pahang (Jaip) berhak menolak mana-mana permohonan untuk bernikah jika syarat utama itu tidak dipatuhi.

“Bagi individu bawah umur yang mahu berkahwin mereka perlu mendapatkan kebenaran mahkamah sebelum meneruskan permohonan untuk bernikah,” katanya.

Remaja didakwa bunuh ibu angkat

Oleh Syah Rul Aswari Abdullah
srul@hmetro.com.my

DIDAKWA...remaja bawah umur (kanan) bersama kakak tirinya dibawa ke mahkamah, semalam.
DIDAKWA...remaja bawah umur (kanan) bersama kakak tirinya dibawa ke mahkamah, semalam.
KLANG: Seorang pelajar berusia 16 tahun dan kakak tirinya dihadapkan di Mahkamah Majistret di sini, atas tuduhan membunuh ibu angkat berusia 72 tahun dengan cara menekup muka mangsa dengan bantal di Klang dekat sini, dua minggu lalu.
Remaja itu dan pekerja, Zahidah Ahmad, 29, yang memakai baju lokap berwarna ungu hanya mengangguk faham selepas pertuduhan dibacakan di hadapan Majistret Ho Kwong Chin.
Bagaimanapun, tiada pengakuan direkodkan.

Sepanjang prosiding, remaja itu dilihat mengalirkan air mata, manakala Zahidah kelihatan tenang.


Mengikut pertuduhan, kedua-duanya didakwa membunuh Tanziah Zainuddin yang juga guru agama di sebuah rumah di Taman Sri Wangi, Kapar, Klang jam 5.30 petang pada 14 Julai lalu.

Rindu tak terlerai

Oleh Norasikin Daineh
hmkk@hmetro.com.my

KALIL...rancang temui anak Aidilfitri ini
KALIL...rancang temui anak Aidilfitri ini
LABUAN: Bapa seorang daripada mangsa yang terkorban dalam kejadian letupan kapal MT Bunga Alpinia di jeti Petronas Methanol Labuan (PML), di sini, kelmarin, terkilan kerana tidak sempat berjumpa anaknya selepas 19 tahun mereka tidak bertemu.
Kalil Abdullah, 43, berkata anaknya, Mohd Hanafi, 24, dibesarkan oleh bekas isterinya sejak berusia lima tahun sebelum menetap bersama ibu saudara mereka di Bidor, Perak.

“Saya memang merancang untuk bertemunya pada Aidilfitri akan datang, namun amat sedih kerana hasrat itu tidak terlaksana,” katanya yang ditemui di pekarangan bilik mayat Hospital Nukleus Labuan, di sini, semalam. Kalil berpisah dengan ibu mangsa pada 1993 dan kini menetap di Sandakan berkata dia mengetahui mengenai kejadian letupan itu melalui media dan terkejut apabila mendapati nama anaknya tersenarai sebagai mangsa yang hilang.
“Sebaik mengetahui perkara ini, saya bergegas ke sini (Labuan) dengan harapan dapat bertemu dengan arwah dalam keadaan selamat, tapi harapan saya hancur apabila mendapati satu daripada dua mayat yang ditemui disahkan anak saya.

“Saya amat terkilan kerana tidak sempat berjumpanya dan tidak menyangka kami akhirnya bertemu dalam keadaan sebegini,” katanya.

Menurut Kalil, dia pernah berhubung dengan anak pertamanya itu menerusi telefon kira-kira dua tahun lalu dan merancang untuk bertemu.

“Saya dan dia (Mohd Hanafi) ada merancang untuk bertemu pada Disember tahun lalu bersama dua lagi anak saya yang juga adik kepada arwah, namun keadaan ketika itu menyebabkan perancangan itu terbantut,” katanya.

Kalil berkata, sebelum ini dia ada menerima khidmat pesanan ringkas (SMS) daripada adik Allahyarham Mohd Hanafi memintanya mendoakan keselamatan mangsa yang dipanggil ‘Abang Long’ kerana dikhuatiri terbabit dalam malapetaka ini.
“Kebimbangan kami menjadi kenyataan apabila laporan berita di televisyen mengenai kejadian letupan itu menyiarkan nama anak saya sebagai mangsa masih hilang sebelum mayatnya ditemui hari ini (semalam),” katanya.

Diragut ketika tunggu berbukaALOR GAJAH: Seorang wanita warga emas terpaksa menggunakan seluruh kudrat tuanya dalam usaha menghalang peragut melarikan rantai tangannya dalam kejadian di Kampung Paya Datuk, dekat sini, petang kelmarin.
Dalam kejadian jam 6.15 petang, mangsa, Kalsom Ahmad, 62, yang menunggu waktu berbuka puasa di beranda rumahnya didatangi dua lelaki menaiki Perodua Kancil berwarna putih.

Menurut Kalsom, dia yang berada di beranda rumah melihat kenderaan itu masuk ke jalan mati berhampiran rumahnya.
“Kereta itu kemudian berpatah semula ke lorong arah rumah saya sebelum seorang lelaki keluar ke arah saya. Bimbang lelaki itu berniat jahat, saya bangun dan cuba masuk ke dalam rumah.

“Lelaki itu kemudian merentap rantai tangan saya dengan kuat dan saya cuba menghalang, namun tidak berdaya,” katanya di sini, semalam.

Katanya, selepas merentap rantai tangan, lelaki yang tidak memakai topeng muka itu terus berlari ke arah kereta dinaikinya sebelum melarikan diri bersama rakannya.

“Pada masa sama saya menjerit sekuat hati sebelum anak saudara, Zailani Ahmad, 49, yang tinggal tidak jauh dari rumah berlari untuk membantu,” katanya yang kerugian kira-kira RM2,000.

Sementara itu, Zailani berkata, ketika sedang mengopek buah kelapa di rumah, dia melihat Perodua Kancil itu berpatah balik selepas memasuki jalan mati.
“Mulanya saya perhatikan saja kerana beranggapan pemandunya tersesat jalan. Sambil mengopek kelapa saya sempat melihat nombor pendaftaran kereta itu dan menyalinnya di atas kertas.

“Pada masa sama saya lihat mereka berborak kuat sambil menunjuk isyarat tangan kononnya sedang mencari arah jalan sebelum seorang lelaki menunjuk ke arah rumah ibu saudara saya,” katanya.

Menurutnya, tidak berapa lama kemudian dia terdengar jeritan kuat mangsa.

Dia kemudian bergegas ke rumah ibu saudaranya sebelum melihat mangsa tersandar pada kerusi di luar rumah sambil memegang tangan kirinya yang bengkak dan lebam.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Alor Gajah, Superintendan Umar Ali Saifuddin Shaharuddin berkata, polis kini giat memburu dua suspek menjadikan warga emas sebagai sasaran ragut mereka.

2 hari mati dalam tandas

Oleh Jauhariatul Akmal Johar
am@hmetro.com.my

PASIR MAS: “Beberapa hari lalu, ayah sering mendengar lagu nasyid berunsurkan ingatan terhadap kematian dari telefon bimbitnya. Tak sangka, ia petanda dia akan pergi buat selama-lamanya,” kata Ilyas Farhad Mohd Khairudin, 19, anak kepada Mohd Khairudin Nordin, 55, yang mayatnya ditemui dalam keadaan terduduk di dalam tandas Masjid Kempas, Lati, kelmarin.
Mohd Khairudin yang juga seorang guru di Sekolah Arab Maahad Muhammadi Rantau Panjang, Banggol Kulim, di sini, dipercayai meninggal dunia sejak dua hari lalu akibat serangan jantung dan penyakit darah tinggi.

Mayat Mohd Khairudin ditemui pada jam 2.50 petang selepas seorang bilal masjid curiga dengan kehadiran lalat dan bau busuk dari sebuah tandas dan cuba membuka pintu tandas berkenaan, namun ia berkunci dari dalam sebelum memaklumkannya kepada Setiausaha Masjid Kempas dan polis.

Pintu tandas akhirnya dapat dibuka hasil bantuan anggota bomba dari Balai Bomba dan Penyelamat Pasir Mas yang bertindak memecahkan pintu tandas yang diselak menggunakan kunci kereta mangsa.


Mayat Mohd Khairudin dibawa ke Hospital Pasir Mas (HPM) untuk dibedah siasat sebelum dituntut keluarganya untuk dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Banggol, Penambang, di sini.

‘Saya serik’

Oleh Suraya Roslan
surayaroslan@hmetro.com.my

PORT DICKSON: “Saya serik dan takut untuk menikmati makanan di bazar Ramadan lagi,” kata Tuan Maizatul Elmi Syed Mazlan, 18, seorang daripada 36 mangsa keracunan makanan selepas menikmati bihun sup yang dibeli di bazar Ramadan berhampiran Kolej Uniti Pasir Panjang, di sini, kelmarin.
Maizatul dan rakannya, Kartika Idayu Tajul Arifin, 19, yang dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) Hospital Port Dickson (HPD) berikutan tekanan darah rendah akibat dehidrasi, kini dilaporkan stabil.

Daripada 36 mangsa, 12 dimasukkan ke HPD termasuk kanak-kanak perempuan, Nurul Sabrina Idris, 7, yang turut mengalami simptom sama selepas memakan sup dan bihun sup dijual peniaga terbabit.

Mangsa yang kebanyakannya pelajar kolej berkenaan dipercayai menikmati bihun sup dibeli daripada seorang peniaga di bazar itu ketika berbuka Rabu lalu dan mengalami simptom keracunan makanan, pagi kelmarin.


Warden kolej itu kemudian membawa 33 pelajar terbabit ke Klinik Kesihatan Pasir Panjang sebelum sembilan daripada mereka dirujuk ke HPD, manakala 24 yang lain dibenarkan pulang.

‘Berbuka pun tak lepas’

Oleh Ahmad Rabiul Zulkifli
am@hmetro.com.my

KUALA TERENGGANU: “Nak beli baju raya guane gini (macam mana ni), nak dapatkan RM10 sehari pun susah, naik lemah gini,” kata seorang penarik beca, Hashim Omar, 60, dalam loghat Terengganu dari Kampung Laut, di sini, yang ditemui Harian Metro di Pasar Besar Kedai Payang, di sini, semalam.
Hashim yang ditemui sugul menantikan penumpang di pekarangan Pasar Besar Kedai Payang meluahkan rasa bimbang berikutan khidmat becanya kurang mendapat sambutan pada Ramadan.

“Ketika keluar rumah tadi, saya berjanji pada isteri untuk membeli ikan, bawang dan barangan lain untuk juadah berbuka puasa, tetapi memandangkan dari jam 7 pagi hingga 1 tengah hari hanya memperoleh RM4, saya tidak mampu menunaikan permintaan isteri itu.

“Apa boleh buat, orang ramai sudah tidak berminat untuk menggunakan khidmat beca walaupun tambang yang dikenakan kini sudah murah berbanding beberapa tahun sebelum ini.


“Jika dulu kita tetapkan tambang, tetapi kini memandangkan sambutan yang hambar kita serahkan kepada penumpang untuk menentukannya, sama ada RM2 atau lebih berpandukan jarak atau destinasi yang dituju,” katanya.

4 guna renjatan elektrik samun pemilik butikKUALA LUMPUR: Empat penyamun yang menggunakan alat renjatan elektrik terhadap seorang wanita ketika menyamun butik pengantinnya di Taman Tasik Permaisuri di sini, bukan saja melaram dengan pakaian dan barang curi bernilai lebih RM10,000 bagaikan orang kaya di sebuah pusat beli-belah, malah turut mencabul wanita berkenaan, Rabu lalu.
Dalam kejadian jam 3.30 petang itu, empat penyamun berkenaan menyamar sebagai pelanggan ingin menempah pakaian untuk majlis akad nikah, mula mengintip pergerakan di kawasan butik beberapa jam sebelum itu.

Mangsa mahu dikenali sebagai Yati, 28, berkata ketika dia berehat di atas sofa butik yang terletak di tingkat satu, seorang lelaki masuk memberitahu mahu menempah pakaian untuk akad nikah melalui interkom.
Bagaimanapun katanya, sebaik membuka pintu butik, tiga lagi rakan lelaki itu menyerbu masuk sebelum mengenakan alat renjatan elektrik ke mukanya menyebabkan badannya lemah.

“Akibat terkena renjatan elektrik pada muka, saya terkencing dan terduduk lemah.

“Mereka menggeledah setiap ruang dalam butik dan melarikan beg tangan mengandungi 10 kad kredit, dua telefon bimbit, komputer tablet, barang kemas, wang tunai, cermin mata dan pakaian pengantin lelaki semuanya bernilai lebih RM10,000,” katanya ketika ditemui Harian Metro di sini, semalam.

Menurutnya, ketika kejadian tubuhnya turut diraba dan dalam tempoh 10 minit mereka dalam kedainya, seorang daripada suspek membuka seluarnya dan cuba mendekatinya tetapi dia sempat melarikan diri bersembunyi dalam tandas.

Sebaik mereka meninggalkan butiknya, Yati menghubungi bank bagi menamatkan perkhidmatan lapan daripada 10 kad kreditnya dan jangkaannya tepat apabila kumpulan itu cuba menggunakan kad kreditnya untuk membeli-belah di sebuah pusat beli-belah di Jalan Klang Lama, di sini.
Katanya, mereka melaram dengan pakaian pengantin yang dicuri dari butiknya itu dan berlagak seperti orang kaya dengan memasuki beberapa kedai jam dan cermin mata.

Menurut Yati, berdasarkan rekod bank, penyamun berkenaan cuba menggunakan kad kreditnya untuk membeli jam tangan berharga RM900 tetapi gagal kerana kad kredit berkenaan sudah dibatalkan.

“Sebaik dimaklumkan pihak bank kad kredit saya digunakan di pusat beli-belah itu, saya bergegas ke sana dan menemui pihak pengurusan pusat beli-belah bagi melihat rakaman kamera litar tertutup (CCTV) untuk mengenal pasti wajah mereka,” katanya.

“Dalam rakaman itu jelas keempat-empat mereka memasuki beberapa kedai dengan bersahaja dan berlagak seperti orang kaya membeli-belah,” katanya.

Menurutnya, apabila beberapa transaksi pembelian mereka gagal, keempat-empat suspek melarikan diri. dan tidak sempat dikejar pemilik kedai.

Susulan itu, Yati membuat laporan polis di Balai Polis Salak Selatan untuk tindakan lanjut.

Sementara itu, Timbalan Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur, Asisten Komisioner Khairi Ahrasa ketika dihubungi mengesahkan menerima laporan berhubung kejadian dan siasatan dijalankan mengikut Seksyen 395 Kanun Keseksaan kerana samun berkumpulan.

ISLAM AKAN TERUS BERKEMBANG...INSYAALLAH

Remaja Hindu Masuk Islam disiar Siaran Langsung di TV Pakista

Seorang pemuda Hindu mengikrarkan diri masuk Islam atau menjadi mualaf dalam sebuah siaran Live di televisyen swasta di Pakistan.

Pemuda Hindu 20 tahun bernama Sunil masuk Islam pada hari Selasa 24/07 lalu dibawah bimbingan ulama Maulana Mufti Muhammad Akmal ketika siaran langsung bagi program Ramadhan di televisyen ARY.

Dilaporkan, para penonton di studio berteriak gembira dan mengucap tahniah kepada pemuda itu, dan menyarankan Sunil akan menukar namanya menjadi Muhammad Abdullah.

"Dua tahun lalu saya memperhartikan orang yang berpuasa selama Ramadhan. Tidak ada tekanan pada saya untuk menerima Islam, saya ingin masuk Islam atas kehendak saya sendiri," katanya.

Dua diplomat senior Syria telah belot, nasib Assad hanya tinggal mengira hari

Dua orang diplomat senior Syria dikabarkan melarikan diri, di tengah-tengah tekanan rejim Presiden Bashar al-Assad. Perwakilan Syria di Emiriah Arab Bersatu dan Cyprus - yang merupakan pasangan suami isteri - dilaporkan telah menuju Qatar.

Seperti diberitakan, jurucakap Rumah Putih, Jay Carney mengatakan kepada wartawan di pesawat Air Force One bahawa mereka telah mengesahkan adanya dua duta besar Syria yang membelot.

Carney mengatakan tindakan itu menunjukkan bahawa "pegawai kanan dikawasan dalam Assad membelot dari kerajaan kerana aksi yang dilakukan Assad terhadap masyarakatnya sendiri dan memperlihatkan nasib Assad yang hanya tinggal mengira hari."

Diplomat yang disebutkan telah melarikan diri ke Qatar, adalah Lamia Hariri, wakil Syria di Cyprus dan suaminya Abdel Latif al-Dabbagh, duta besar UAE.

Sejak kebelakangan ini, banyak pejabat-pejabat di bawah pemerintahan Bashar Al Assad yang membelot. Seorang tentera yang menjadi ahli di kedutaan besar Syria di Oman - Mohammed Tahseen al-Faqir - juga dilaporkan telah membelot. Awal bulan ini, Nawaf Fares, duta besar Syria untuk Iraq, juga melarikan diri ke Qatar.

Seorang pegawai jabatan dalam negeri mengatakan, "Pembelotan ini sebagai peringatan bahawa rejim mulai jatuh. Ini akan menghancurkan dan kekuasaan rejim mulai hilang."

Pembelotan terjadi di tengah-tengah serangan di bandar Aleppo di mana pasukan tentera Syria cuba untuk menghentikan para pejuang.

Sebelumnya, Setiausaha Agung PBB, Ban Ki-moon mendesak agar dunia "melakukan tindakan untuk menghentikan pembunuhan", tetapi ahli Majlis Keselamatan masih belum sepakat mengenai langkah yang akan diambil untuk mengatasi masalah keganasan di Syria.

Kerajaan Syria telah menghantar pasukan dan kenderaan lapis baja ke Aleppo, bandar kedua terbesar di Syria dan merupakan pusat perniagaan, yang dikuasai oleh para pejuang.

Seorang aktivis yang berada di Aleppo, Mohammed Saeed, mengatakan kepada agensi berita Associated Press bahawa mereka berharap adanya serangan untuk menghentikan kawalan kerajaan.
 
 

11 Amalan Terbaik Sepanjang Ramadhan

by admin on July 23, 2012
Adalah penting bagi kita untuk mengetahui kalam Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam dalam bab kaifiat dan fadhilat ibadah. Ini kerana ia merupakan janji benar yang menjadi jaminan yang kukuh untuk kita berpegang dengannya. Menjadi sumber motivasi buat orang-orang yang beriman.
Berikut adalah beberapa hadith Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam yang menerangkan kepada kita bagaimana untuk mendapatkan impak maksima dari kebaikan Ramadhan. Saya telah memetiknya dari kitab Riyadhus-Solihin susunan Imam Nawawi dan beberapa kitab muktabar yang lain. Semoga kita semua dapat mengamalkannya, insyaALLAH.


1. Keutamaan Sahur Dan Mentakhirkannya Selama Tidak Khuatir Akan Terbitnya Fajar
Dari Anas radhiAllahu ‘anhu, bahawa Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam bersabda:
“Bersahurlah kamu sekalian kerana sesungguhnya di dalam sahur itu terdapat barakah.” (HR Bukhari & Muslim)
Dari Zaid bin Tsabit radhiAllahu ‘anhu berkata:
“Kami sahur bersama-sama dengan Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam, kemudian kami melaksanakan solat.” Ada seseorang bertanya: “Berapa lama antara sahur dengan solat itu?” Ia menjawab: “Kira-kira 50 ayat.” (HR Bukhari & Muslim)
Dari ‘Amr bin ‘Ash radhiAllahu ‘anhu, bahawa Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam bersabda:
“Kelebihan puasa kami dan puasa ahli Kitab adalah adanya makan sahur.” (HR Muslim)

2. Segera Berbuka Puasa Apabila Sudah Masuk Waktu Berbuka
Dari Sahl bin Sa’d radhiAllahu ‘anhu bahawa Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam bersabda:
“Manusia itu selalu dalam kebaikan selama mereka segera berbuka puasa.” (HR Bukhari & Muslim)
Dari Anas radhiAllahu ‘anhu berkata:
“Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam sentiasa berbuka dengan beberapa biji ruthob (kurma yang baru masak) sebelum solat. Jika tidak ada ruthob (kurma yang baru masak), maka beliau sallAllahu ‘alaihi wasallam berbuka dengan tamar (kurma yang sudah kering). Jika tidak tamar (kurma yang sudah kering), maka beliau sallAllahu ‘alaihi wasallam meneguk air beberapa teguk.” (HR Abu Daud dan At-Turmudzi)

3. Berdo’a sepanjang berpuasa dan ketika berbuka.
Diriwayatkan oleh Turmudzi dengan sanad yang hasan, bahawa Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam bersabda:
“Ada 3 golongan yang tidak ditolak do’a mereka, iaitu orang yang berpuasa sehingga dia berbuka, pemimpin negara yang adil dan orang yang teraniaya.”

4. Menjauhi perkara-perkara yang bertentangan dengan ibadah puasa.
Dari Abu Hurairah radhiAllahu ‘anhu bahawa Rasulullah sallAllahu ‘alahi wasallam bersabda:
“Puasa itu adalah perisai, oleh kerana itu, apabila salah seorang di antara kamu sekalian berpuasa maka janganlah berkata kotor dan janganlah bertengkar/berteriak. Apabila ada seseorang yang mencaci-maki atau mengajak berkelahi, maka hendaklah ia berkata: “Sesungguhnya aku sedang berpuasa””. (HR Bukhari & Muslim)
Abu Hurairah radhiAllahu ‘anhu berkata bahawa Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam bersabda:
“Barangsiapa yang tidak meninggalkan kata-kata dusta dan perbuatan buruk, maka Allah tidak memerlukan ia meninggalkan makan dan minumnya.” (HR Bukhari)

5. Bersiwak atau menggosok gigi.
Amir bin Rabi’ah berkata:
“Saya melihat Nabi sallAllahu ‘alaihi wasallam bersiwak dan beliau pada saat itu sedang berpuasa. Kerana seringnya, maka saya tidak dapat membilang dan menghitungnya.” (HR Bukhari)
Abu Hurairah radhiAllahu ‘anhu mengatakan bahwa Nabi sallAllahu ‘alaihi wasallam bersabda:
“Andaikan tidak memberatkan umatku, niscaya mereka kuperintahkan bersiwak pada setiap kali berwudhu.” (HR Bukhari)

6. Bermurah hati dan banyak menderma.
Dari Ibnu Abbas radhiAllahu ‘anhu katanya:
“Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam adalah seorang yang paling dermawan, dan sifat dermawannya itu lebih menonjol pada bulan Ramadhan yakni ketika ditemui Jibril. Biasanya Jibril menemuinya pada setiap malam bulan Ramadhan, dibawanya mempelajari al-Quran. Maka Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam lebih murah hati melakukan kebaikan dari angin yang bertiup.” (HR Bukhari)

7. Menggandakan amalan membaca dan mempelajari al-Quran.
(Hadith Ibnu Abbas di atas menyatakan bahawa Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam bertadarus (mempelajari al-Quran) dengan Jibril pada setiap malam Ramadhan.)
Membaca al-Quran adalah amalan biasa ummat Islam, tetapi sempena bulan Ramadhan, hendaklah kita tumpukan betul-betul dan menggandakannya. Para ulama apabila tibanya bulan Ramadhan akan memberhentikan kuliah yang diajar mereka dan menumpukan kepada mempelajari al-Quran. Membaca untuk memahami al-Quran yakni mentadabbur al-Quran adalah lebih utama dari membaca laju untuk mengkhatamkannya beberapa kali pada bulan Ramadhan.

8. Memberi makan untuk berbuka puasa.
Dari Zaid bin Khalid Al-Juhanny radhiaAllahu ‘anhu, bahawa Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam bersabda:
“Barangsiapa yang memberi makan untuk berbuka orang yang berpuasa, maka ia mendapat pahala seperti pahala orang yang berpuasa itu dengan tidak mengurangi sedikit pun pahala orang yang berpuasa itu.” (HR At Turmudzy)

9. Mendirikan malam dengan solat sunnat (solat Tarawih)
Dari Abu Hurairah radhiAllahu ‘anhu, bahawa Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam telah bersabda:
“Barangsiapa yang mengerjakan solat sunnat pada malam bulan Ramadhan dengan penuh keimanan dan hanya mengharapkan pahala dari ALLAH, maka akan diampunilah dosanya yang telah lalu.” (HR Bukhari & Muslim)

10. Giat beribadah pada 10 hari terakhir Ramadhan
Aisyah radhiAllahu ‘anha berkata:
“Bahawa Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam apabila masuk sepuluh terakhir bulan Ramadhan. diramaikannya waktu malam, dibangunkannya ahli keluarganya dan diikat erat kain sarungnya.” (HR Bukhari & Muslim)

11. Beriktikaf pada 10 terakhir Ramadhan.
Dari Ibnu Umar radhiAllahu ‘anhu berkata:
“Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam selalu beriktikaf pada sepuluh hari terakhir bulan Ramadhan.” (HR Bukhari & Muslim)
Dari Aisyah radhiAllahu ‘anha berkata:
“Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam selalu beriktikaf pada sepuluh hari terakhir bulan Ramadhan sehingga Beliau sallAllahu ‘alaihi wasallam dipanggil ALLAH Ta’ala, kemudian setelah beliau sallAllahu ‘alaihi wasallam wafat, isteri-isterinya meneruskan kebiasaan Beliau itu.” (HR Bukhari & Muslim)
Semoga kita semua dapat mengambil pengajaran yang besar dari hadith-hadith Nabi sallAllahu ‘alaihi wasallam di atas. Janganlah dilepaskan peluang untuk mendapatkan pahala yang besar hasil dari usaha kita untuk bersungguh-sungguh melaksanakan sunnah di atas.
Selain dari sunnah yang telah dinyatakan di atas, jangan lupa dan meremehkan lain-lain sunnah Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam seperti senyum, beri salam, solat jamaah di masjid, berbuat baik kepada ahli keluarga dan jiran, beri tadzkirah, merendah diri dan lain-lain.
Mudah-mudahan hidayah dan taufiq menyinari hati dan jiwa kita semua dan mudah-mudahn melekat ke dada kita semua akan nilai besar Taqwa, amin.

Sumber: http://albakriah.wordpress.com/

 

Aceh Haram Kedai Jual Pakaian Ketat

  Gambar fail, seorang anggota polis penguatkuasa Syariah Aceh (kiri) memberi nasihat kepada beberapa orang gadis Aceh semasa membuat pemeriksaan cara berpakaian bagi wanita Islam di sebatang jalan di Banda Aceh pada 1 Disember
 
BANDA ACEH 8 Jun – Premis-premis perniagaan di wilayah Aceh, tidak lama lagi akan diharamkan menjual pakaian yang ketat. Pengumuman itu dibuat selepas polis Syariah di Banda Aceh menahan dan menegur lebih 50 wanita dan tiga lelaki kerana melanggar kod berpakaian secara Islam, termasuk memakai pakaian ketat dan pendek.
Ketua penguatkuasa agensi yang memantau pelaksanaan undang- undang Syariah di Aceh, Samsuddin berkata, pejabatnya akan mengeluarkan satu pekeliling yang akan mengharamkan premis-premis perniagaan menjual pakaian ketat.

“Gabenor Aceh yang baru dipilih juga menyokong pelaksanaan undang-undang Islam itu,” kata Samsuddin.
Polis Syariah di Aceh sering melakukan rondaan untuk menguatkuasakan undang-undang Islam dan mengharamkan kelakuan tidak wajar antara pasangan yang belum berkahwin.
Pegawai akan merekodkan butiran peribadi mereka yang ditahan melakukan kesalahan, menasihati mereka dan memaklumkan bahawa mereka mungkin akan dipenjara atau dirotan jika ditahan sekali lagi.
Menurut Samsuddin, agensinya telah menahan kira-kira 300 wanita yang melanggar kod berpakaian secara Islam dalam tempoh dua bulan lalu. – DPA

Adab-Adab Berpuasa

by admin on July 21, 2012


Orang yang berpuasa mempunyai adab adab, yang mana tidak akan sempurna puasa itu kecuali dengan adanya adab adab tersebut. Yang terpenting daripada itu adalah menjaga lidah dari dusta dan ghibah (menggunjing) serta membicarakan sesuatu yang tidak perlu baginya. Ia jaga mata dan telinganya dari mendengarkan dan melihat kepada sesuatu yang tidak halal baginya serta sesuatu yang dianggap fudhul (berlebihan).
Begitu pula ia jaga dirinya dari memakan makanan haram dan syubhat, khususnya keika berbuka puasa. Ia berusaha dengan sangat hati-hati untuk tidak berbuka puasa, kecuali dengan memakan makanan yang halal.
Seorang ulama salaf berkata: ”Apabila engkau puasa, lihat makanan apa yang engkau makan ketika berbuka dan di tempat siapa engkau berbuka.”

Hal itu merupakan dorongan agar berhati-hati mengenai makanan untuk berbuka puasa.
Begitu pula orang yang berpuasa harus menjaga semua anggota tubuhnya dari melakukan dosa-dosa, kemdian dari perbuatan yang tidak perlu. Dengan itu puasanya menjadi sempurna dan bersih. Banyak orang berpuasa dengan memayahkan dirinya dengan lapar dan haus, namun ia biarkan anggota tubuhnya berbuat maksiat senghingga merusak puasanya dan menyia-nyiakan kepayahannya.
Nabi Muhammad SAW bersabda (yang artinya):
“Banyak orang berpuasa, tetapi puasanya hanya menghasilkan lapar dan haus.”
Meninggalkan maksiat adalah wajib untuk selamanya atas orang yang berpuasa maupun orang yang tidak berpuasa. Akan tetapi bagi orang yang berpuasa lebih hati-hati dan lebih wajib.
Nabi SAW bersabda (yang artinya) :
“Puasa itu adalah perisai. Maka pada hari seorang dari kamu berpuasa, janganlah ia berkata keji dan berbuat kefasikan serta jangan mengganggu orang lain. Jika ada orang memakinya atau memakinya, maka katakanlah: Sesungguhnya aku berpuasa.“
Termasuk adab orang berpuasa ialah untuk tidak banyak tidur disiang hari dan tidak banyak makan diwaktu malam. Hendaknya dia makan sekedarnya hingga dia merasakan sentuhan lapar dan haus supaya jiwa menjadi baik dan syahwatnya menjadi lemah serta hatinya menjadi terang. Itulah rahasia puasa dan tujuannya.
Hendaklah orang yang puasa menjauhi kemauan dan kesenangan syahwat serta kenikmatan yang banyak. Sedikit-sedikitnya adalah kebiasaan bersenang-bersenang itu hanya sekali di bulan Ramadhan dan lainnya. Ini adalah sedikit-dikitnya yang patut. Akan tetapi latihan dan menjauhi keinginan nafsu menimbulkan pengaruh besar dalam dalam menerangi hati dan secara khusus dituntut di bulan Ramadhan.
Adapun orang-orang yang menjadikan bersenang-senang dan hidup mewah di bulan ramadhan yang mereka tidak biasa lakukan diluar bulan ramadhan, maka hal itu tipu daya setan yang menipu mereka supaya mereka tidak merasakan keberkahan puasa mereka. Dan supaya tidak nampak pada mereka pengaruhnya berupa cahaya, mukassafat, sipat khusyu, kepada Allah dan tunduk dihadapan-Nya menikmati munajat-Nya danpembacaan kitab-Nya serta dzikir-Nya.
Kebiasaan salaf kita adalah mengurangi kebiasan dan kesenangan nafsu serta memperbanyak amal baik dibulan Ramadhan secara khusus, meskipun hal itu sudah di kenal dari prilaku mereka dalam seluruh waktu.
Termasuk adanya ialah tidak terlalu banyak mangurusi dunia di bulan Ramadhan, tetapi mengkhususkan diri beribadah kepada Allah dan menyebut namaNya sedapat mungkin. Janganlah ia mengurusi dunia, kecuali bila sangat mendesak bagi kebutuhannya atau anak-anak yang wajib diurusinya. Hal itu di sebabkan bulan ramadhan diantara bulan-bulan seperti hari jumat diantara hari-hari.Oleh karena itu orang mu`min harus menjadikan hari jumat dan bulannya ini khusus untk akhiratnya.
Termasuk sunnah adalah menyegerakan buka puasa dan membuka dengan kurma, jika tidak menemukannya, maka ia berbuka dengan air. Adalah Nabi SAW berbuka sebelum shalat maghrib.Nabi SAW bersabda:
“Umatku selalu dalam kebaikan selama mereka menyegerakan dalam berbuka puasa mengakhiri sahur.”
Maka mengakhirkan sahur adalah sunnah pula. Orang yang puasa hendaknya makan sedikit.
Hal itu dimaksudkan supaya nampak pengaruh puasa padanya dan iapun bisa mendapat hikmahnya dan mencapai tujuannya, yaitu mendidik nafsu dan melemahkan keinginannya. Karena rasa lapar dan kekosongan perut besar berpengaruh besar dalam menerangi hati dan kekuatan anggota badan dalam beribadah, sedangkan kekenyangan adalah menyebabkan kekerasan hati dan kelalaian dan kemalasan dalam melakukan ibadah.
Nabi Muhammad SAW bersabda (yang artinya):
“Tidaklah anak Adam mengisi wadah yang lebih buruk daripada perutnya. Cukuplah anak Adam beberapa suap makanan untuk menegakkan tubuhnya. Jika ia tidak bisa menghindarinya, maka sepertiga perut itu untuk makanannya, sepertiga untuk minumannya, dan sepertiga untuk nafasnya.”
Seorang arif berkata: “Apabila perut menjadi kenyang maka semua anggota tubuh menjadi lapar, dan apabila perut menjadi lapar, maka semua anggota tubuh menjadi kenyang.”
Maksud laparnya anggota-anggota tubuh adalah ibarat usaha dan keinginannya yang sangat untuk melampiaskan kesenangannya. Maka lidah suka bicara, mata suka memandang, dan telinga suka mendengar. Begitupula anggota tubuh yang lain. Bangkitnya anggota-anggota tubuh itu adalah untuk mencari kelebihan dari kesenangannya ketika perut menjadi penuh. Dan ketika perut kosong maka diamnya dan ketenangan anggota-anggota tubuh itulah yang diungkapkan dengan istilah kekenyangan anggota tubuh dan hal itu dapat disaksikan.
Sangat dianjurkan memberi makan orang-orang yang puasa, walaupun hanya beberapa butir kurma atau seteguk air. Nabi Muhammad SAW bersabda (yang artinya):
“Barangsiapa yang memberi makan orang puasa, maka ia mendapat pahala seperti orang yang puasa itu tanpa mengurangi sedikitpun”.
Pahala ini bisa diperoleh orang yang memberi makan buka puasa, walaupun hanya air. Adapun orang yang memberi makan orang puasa sesudah berbuka puasa dirumahnya atau ditempat lain, maka ia tidak mendapat pahala ini, tetapi mendapat pahala memberi makan, dan pahalanya besar. Bagaimanapun juga memberi makan orang yang puasa hingga kenyang adalah perbuatan yang mendapat banyak pahala.

Sumber: http://epondok.wordpress.com/