Saturday, June 12, 2010

YANG KITA MAMPU DOA SAJA...KEJAHATAN DI DUNIA DAH DIBALAS....INGATLAH ALLAH MAHA BERKUASA

Mentua rampas zuriat

Oleh ASMIZAN MOHD SAMIRAN

2010/06/13

KUALA LUMPUR: Dia terpaksa berkahwin dengan lelaki yang merogolnya selepas berkenalan hanya tiga hari, dan ketika bergelar isteri pula ‘sepak terajang’ daripada suami bagaikan lumrah dalam kehidupan sehariannya.

BUKTI...Suria menunjukkan laporan yang dibuat kepada polis.
BUKTI...Suria menunjukkan laporan yang dibuat kepada polis.


Enam tahun melayari kehidupan penuh sengsara, suaminya meninggal dunia selepas terbabit dalam kemalangan. Malangnya, kesedihan berganda buat dirinya apabila mendapat tahu suaminya maut selepas melakukan jenayah ragut bersama perempuan lain.

Sangkanya derita dilalui sudah berakhir, tetapi rupa-rupanya ada lagi sengsara perlu ditempuhinya apabila dua zuriatnya dirampas keluarga mentua. Begitulah nasib menimpa seorang janda muda. Ikuti rintihan Suria, 24, yang turut ditemani ayahnya kepada wartawan Metro Ahad, ASMIZAN MOHD SAMIRAN.


“PADA usia 18 tahun saya terpaksa berkahwin dengan lelaki yang merogol saya. Ia atas persetujuan keluarga kedua-dua pihak kerana mahu menyelesaikan masalah itu dengan cara baik. Itupun atas rayuan keluarga suami yang bimbang dia dikenakan tindakan undang-undang selepas ayah membuat laporan polis.

Laporan polis ditarik balik dan kami berkahwin. Saya tinggal bersama keluarga mentua. Di awal perkahwinan, suami dan keluarganya masih menyembunyikan belang masing-masing, namun selepas tempoh itu, umpama membalas dendam, saya dilayan seperti hamba abdi.

Saya bekerja dari siang hingga malam, tetapi suami di rumah goyang kaki. Cukup bulan saya dapat gaji, wang itu diberi kepada ibu mentua dan suami. Gaji saya sebagai pembantu kedai hanya RM1,300.

Sebanyak RM400 diserah kepada ibu mentua dan selebihnya kepada suami. Saya terpaksa menyembunyikan sedikit wang gaji untuk keperluan anak. Suami tidak ambil tahu langsung hal perbelanjaan saya dan anak.

Saya tidak tahu apa dibuatnya dengan wang yang saya beri. Apabila habis wang, dia minta dengan saya. Mahu tidak mahu terpaksa beri wang yang sempat saya sembunyikan kerana jika tidak, saya dihadiahkan dengan ‘sepak terajang’.

Selain sepak terajang, kepala saya kadangkala dihantuk ke dinding sehingga pernah telinga saya ‘koyak’. Suami mudah meradang walaupun kerana hal kecil seperti saya tidak menemaninya makan sedangkan ketika itu saya tertidur selepas letih pulang dari tempat kerja.

Di tempat kerja, kadangkala saya tidak makan kerana tiada wang. Jika ada wang, setakat cukup makan nasi berlaukkan kuah semata-mata. Beberapa kali ayah dapat menghidu masalah saya sehingga terpaksa beri wang kepada majikan saya yang memberi saya RM10 sehari untuk mengisi perut.

Saya juga tidak pernah kenal erti berpantang selepas bersalin kerana tidak melakukannya. Tiada urutan, apatah lagi jamu atau ubat untuk ditelan. Keluarga mentua buat tidak tahu saja.

Kesengsaraan dilalui membuatkan saya pernah beberapa kali melarikan diri ke rumah keluarga buat seketika. Saya juga pernah nekad meminta cerai, tetapi hasrat itu tidak kesampaian.

Selama enam tahun bergelar isteri, saya melalui kehidupan yang penuh penderitaan. Nasib saya terus malang apabila suami meninggal dunia kerana terbabit dengan kemalangan.

Keluarga mentua tidak memberitahu punca kemalangan, tetapi selepas beberapa hari baru saya tahu suami maut selepas melakukan jenayah ragut.

Ketika itu suami bersama wanita lain. Suami saya pernah membawa wanita itu pulang ke rumah, tetapi keluarga mentua buat tidak tahu saja.

Saya beranggapan mampu memulakan hidup baru selepas hidup bersendirian, tetapi semangat saya menjadi luntur selepas mentua merampas dua anak saya.

Mereka tidak membenarkan saya mengambil zuriat saya. Saya hanya dibenar menjenguk anak di rumah mereka. Hendak membawa keluar anak juga tidak dibenarkan.

Beberapa kali saya merayu dengan cara baik, malah pernah membuat laporan polis untuk mengambil anak saya, tetapi dilayan umpama sampah. Ibu mentua pernah menyebut ‘sial kau’, ‘pergi berambus’ dan rampas anak daripada pelukan ketika saya mahu mengambil anak saya.

Bayangkan bagaimana keadaan saya tanpa anak di sisi. Dulu, setiap kali pulang dari kerja, saya peluk cium mereka. Melayan keletah mereka dan tidur bersama.

Kini sudah empat bulan saya bersendirian tanpa mereka. Tidur tidak pernah lena. Saya hanya mampu termenung mengenangkan nasib yang menimpa.

Saya mahu menyelesaikan masalah ini di mahkamah syariah, tetapi entah bagaimana surat nikah dan surat beranak dua anak saya yang disimpan di dalam bilik di rumah mentua hilang. Saya turut membuat laporan polis mengenai kehilangan dokumen penting itu.

Ia menyukarkan saya membawa masalah itu ke mahkamah. Saya akan terus berusaha menuntut hak saya. Saya tulis surat bertulis tangan dan bercadang menyerahkan kepada pihak yang berkenaan supaya saya boleh dibantu.

Saya benar-benar mahukan anak saya. Kepada ibu dan ayah mentua, tolonglah... kasihanilah saya. Saya nak jaga anak saya. Masih terngiang-ngiang ungkapan ‘saya sayang mama sangat’ ketika berjumpa mereka beberapa minggu lalu.”Salah pisahkan ibu dengan anak kandung2010/06/13

KUALA LUMPUR: “Adalah salah bagi seseorang itu memisahkan ibu dengan anak kandung mereka berikutan ia menafikan hak seorang ibu,” kata peguam syarie, Datuk Zaidi Zain mengenai tindakan keluarga mentua seorang wanita merampas serta memisahkan dia dengan dua anaknya selepas suaminya meninggal dunia.

Sebaliknya, Zaidi berkata, keluarga mentuanya hanya perlu bertanggungjawab terhadap nafkah serta kebajikan anak berkenaan sehingga mereka tamat belajar, sudah bekerja atau berkahwin.


“Perkara ini memang jelas dalam Enakmen Undang-undang Keluarga Islam Negeri Selangor 2003 yang memperuntukkan seseorang ibu memiliki hak sepenuhnya untuk menjaga anak mereka melainkan jika wanita itu disabitkan atas kesalahan jenayah atau atas masalah kesihatan seperti gila.


“Walaupun enakmen ini sudah tertulis, kita dapati masih ada segelintir ibu tidak tahu mengenainya, menyebabkan ada yang makan hati dan menerima saja nasib yang menimpa,” katanya.


Berdasarkan enakmen itu, Zaidi berkata, penjagaan anak secara automatik jatuh kepada ibu jika anak yang dituntut berusia tujuh tahun ke bawah bagi anak lelaki, manakala sembilan tahun ke bawah bagi anak perempuan.

Zaidi berkata, dalam kes wanita berkenaan, tindakan sepatutnya yang perlu diambil adalah dengan mendaftar tuntutan itu di bahagian pendaftar mahkamah bagi membolehkan bantuan sewajarnya diambil, terutama dalam mendapatkan hak penjagaan sementara sebelum kes itu diputuskan mahkamah.


Katanya, isu masalah kewangan dalam membuka kertas tuntutan tidak sepatutnya timbul dan menjadi masalah kerana mereka boleh mendapatkan khidmat guaman dengan membuat permohonan di Biro Bantuan Guaman Negeri.


“Sebenarnya perkara ini boleh menjadi mudah jika mana-mana wanita yang mengalami masalah ini merujuk masalah mereka dengan pihak pendaftar mahkamah atau mana-mana biro bantuan guaman.


“Namun kerana tidak tahu, mereka hanya membiarkannya sehingga bertahun-tahun sebelum ada yang menasihati mereka untuk merujuk kes berkenaan dan menyukarkan lagi tuntutan dibuat,” katanya yang mengakui menerima banyak kes seperti itu.


Menurut Zaidi, permohonan terhadap tuntutan penjagaan anak boleh dibuat dengan menyertakan sijil kelahiran anak yang dituntut, salinan sijil perkahwinan dan surat kematian suami menerusi pendaftar mahkamah.


Katanya, jika kehilangan dokumen, pengadu tiada masalah untuk mendapatkan salinannya berikutan hanya perlu merujuknya kepada jabatan berkaitan.


“Kehilangan sijil kelahiran anak yang dituntut bukan masalah kerana ia boleh diambil semula di mana-mana Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) dengan membuat cabutan surat beranak di mana-mana pejabat JPN.

“Sama seperti sijil pengesahan perkahwinan... jika ia hilang, seseorang itu boleh mendapatkan salinannya dengan merujuk kembali ke pejabat agama yang mengeluarkan sijil itu ketika bernikah,” katanya.


Dalam pada itu, Zaidi berkata, bagi memudahkan wanita, terutama yang bergelar ibu, mendapatkan khidmat nasihat mengenai segala isu membabitkan tuntutan syarie seperti kes perceraian, isu penjagaan anak serta tuntutan nafkah, mereka boleh merujuk laman web www.irunding.com.my yang dilancarkan oleh agensinya.


Katanya, menerusi laman web itu, individu boleh mendaftar secara percuma dan hanya dikenakan bayaran minimum serendah RM10 bagi mendapatkan khidmat kaunseling.


No comments:

Post a Comment