Wednesday, February 16, 2011

WANITA PATUT SEDAR...ADA LELAKI YANG MENGAMAL@MEMPUNYAI ILMU PENGASIH....JADI KITA TAK SEDAR....SEBENAR KITA TELAH DISIHIR...NI KESAN JAUH DARI ALLAH...UNTUK MENJAUHKAN ILMU SIHIR NI...KENA MOHON PERLINDUNG DARI ALLAH...SERTA TAAT SEGALA PERINTAH ALLAH SWT....

Siswi gila lelaki bini 2

Oleh Siti Nadirah Hafidzin
nadirah@hmetro.com.my

CERITA...Nur menceritakan pengalamannya kepada wartawan Harian Metro, semalam.
CERITA...Nur menceritakan pengalamannya kepada wartawan Harian Metro, semalam.
KUALA LUMPUR: “Demi cinta, saya sanggup menggunakan hampir keseluruhan wang pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) untuk berseronok bersama kekasih.
“Apabila wang PTPTN habis, saya berhutang keliling pinggang dengan rakan, selain menipu mak dan ayah dengan memberi alasan perlu membeli buku dan keperluan lain semata-mata untuk mendapatkan wang,” kata seorang graduan sebuah institusi pengajian tinggi awam (IPTA) yang mendakwa menjadi hamba cinta dengan lelaki berusia 40-an dan beristeri dua lebih setahun ketika masih belajar.

Nur, 24, yang baru menamatkan pengajiannya penghujung tahun lalu kini menyesal.
Katanya, atas dasar cinta terhadap lelaki yang bertugas sebagai kerani di sebuah syarikat swasta itu, dia bukan saja sanggup berhabisan wang ringgit, malah sanggup menggadaikan maruah dirinya.

“Kami kerap menghabiskan masa bersama dengan pergi ke restoran mewah atas permintaan dia yang lebih gemar berjumpa di tempat tertutup dan kurang pengunjung bagi mengelak daripada bertemu dua isterinya.

“Saya akan menuruti setiap permintaannya termasuk kerap menginap di hotel bagi membuktikan rasa kasih dan sayang kepadanya, walhal pada masa sama perasaan takut sentiasa menyelubungi diri jika terjadi perkara tidak diingini,” katanya.

Nur berkata, semua perbelanjaan setiap kali keluar bersama teman lelakinya itu termasuk bayaran makan dan minyak kenderaan akan menggunakan wangnya menyebabkan dia semakin terdesak untuk mendapatkan duit.

“Dia kerap memberi alasan gaji bulanannya habis digunakan untuk menampung dua isteri dan anak-anak membuatkan saya terharu dan membelanjakan semua wang saya untuk dirinya.

“Sikapnya yang penyayang dan usia yang matang menjadi faktor saya terlalu cintakan dia selain dia berjanji menjadikan saya isterinya. Disebabkan itu, saya terlalu menyayanginya walaupun menyedari dia suami orang,” katanya ketika ditemui di sini, semalam.

Menurutnya, hubungan cinta mereka dihidu isteri kedua teman lelakinya yang pernah datang ke rumahnya memberi amaran selain mengugut untuk melakukan sesuatu terhadapnya sekiranya hubungan itu diteruskan.

“Saya tak gentar diugut, malah lebih bersemangat untuk mempertahankan hubungan cinta kami kerana terlalu percaya janji dan kata-kata manis diungkapkannya yang mahukan saya bersabar dengan semua dugaan,” katanya.

Nur berkata, hubungan mereka berjalan lancar hingga satu ketika teman lelakinya itu mendiamkan diri dan tidak dapat dihubungi menyebabkan dia seolah-olah gila hingga sanggup mencederakan dirinya sendiri.

“Ketika itu, saya seperti mayat hidup kerana tidak mempercayai dia sanggup meninggalkan saya yang banyak berkorban terutama memberikan wang dan menuruti setiap permintaannya. Mujur mak dan abah banyak membantu dan memberikan semangat,” katanya.

Menurutnya, dia bernasib baik kerana berjaya menamatkan pembelajarannya dengan sempurna baru-baru ini walaupun pernah melalui perjalanan hidup malang kerana diperdaya lelaki yang bersikap mengikis dan mempermainkan cintanya.

“Kini, saya bersyukur kerana berjaya melupakannya hasil bantuan dan semangat keluarga dan rakan-rakan selain berusaha memulakan perjalanan hidup baru ke arah lebih baik.

“Saya pernah bodoh disebabkan cinta dan selepas ini berazam untuk lebih berhati-hati memilih teman lelaki bagi mengelak mengulangi kesalahan lalu,” katanya.

Sementara itu, ibu bapa Nur yang dihubungi berkata, mereka mengetahui mengenai masalah yang dihadapi anak mereka dan sudah mendapatkan rawatan perubatan secara Islam untuk memulihkan semangat Nur.

Ibunya dikenali sebagai Samiah berkata, masalah yang dihadapi Nur diketahui melalui rakan-rakannya.

“Mak cik mengesyaki sesuatu kerana dia jarang balik dan sering minta wang. Selain itu dia pernah mencuri barang kemas saya,” katanya.

Selepas ini, menurutnya dia akan cuba memastikan dan menasihatkan Nur supaya tidak salah memilih teman lelaki.


Ally juga pilih Gadis Melayu 1SEPADAN...Ally dan Nur Aishah memegang tepak sirih hantaran peminangan mereka.
SEPADAN...Ally dan Nur Aishah memegang tepak sirih hantaran peminangan mereka.
PETALING JAYA: Selepas pembaca berita Buletin Utama, Saiful Nizam Ismail bertemu jodoh dengan juara Gadis Melayu musim pertama (GM1), Khairul Noormaidah Zali atau Aida, kini seorang lagi peserta GM1 disunting pengacara Malaysia Hari Ini (MHI), Ally Iskandar Mohd Mardzi.
Ally Iskandar, 35, memilih Nur Aishah Zainal, 26, sebagai pilihan hatinya dan pasangan ini selamat bertunang pada 11 Februari lalu. Malah, majlis pertunangan mereka diadakan secara tertutup yang dihadiri sanak-saudara kedua-dua pihak.

Ketika ditemui pada majlis pelancaran program baru, Sejuta Impian di Sri Pentas, TV3, semalam, Ally berkata, dia tidak berniat menyembunyikannya daripada media, tetapi menghormati permintaan keluarga.
“Saya minta maaf kepada semua pihak kerana tidak mengundang untuk menghadiri majlis pertunangan itu kerana bukan saja wakil media, tetapi rakan sekerja juga tidak mengetahuinya kecuali bos saya.

“Justeru, tak dinafikan saya terkejut apabila majlis pertunangan itu keluar dalam ruangan gosip. Saya tertanya-tanya juga siapa yang memaklumkannya, tetapi selepas membaca dan turut ditulis mengenai tema merah hitam majlis itu, saya faham.

“Barangkali maklumat itu diberikan pihak yang terbabit menguruskan majlis pertunangan itu. Bagaimanapun, saya tidak berniat untuk menyembunyikannya,” katanya.

Menurutnya, dia mula mengenali Nur Aishah pada 2008 dan mereka mula serius sejak tiga bulan lalu.

Tidak memaklumkan jumlah wang hantarannya, Ally yang ditanya mengenai kriteria Nur Aishah yang juga pemenang tempat kedua GM1 berjaya menambat hatinya, sekadar memaklumkan dia menerima gadis itu seadanya dan mahu sentiasa berada di sisi Nur Aishah.
“Kalau diikutkan saya seorang yang cerewet dalam memilih teman. Bagaimanapun, Nur Aishah ini lain orangnya kerana saya tidak pernah mempersoalkan apa-apa mengenai wanita sepanjang berada di sampingnya. Bahkan, saya ingin selalu bersamanya,” katanya.

 KOMEN....NILAI SENDIRI...ISTERI YANG BAIK....JUGA SUAMI YANG BAIK...IALAH YANG BOLEH BAWA KITA KE SYURGA...
Amah ghaib

Oleh Amir Abd Hamid dan Muhammad Apendy Issahak
am@hmetro.com.my

TERPEDAYA...mangsa ejen pembantu rumah menceritakan nasib yang menimpa mereka kepada wartawan Harian Metro.
TERPEDAYA...mangsa ejen pembantu rumah menceritakan nasib yang menimpa mereka kepada wartawan Harian Metro.
HULU KLANG: “Selepas semua wang deposit berjumlah ratusan ribu ringgit diperoleh, semua amah yang didakwa dari Sabah dan dibekalkan sepasang suami isteri ghaib secara serentak tanpa dapat dikesan,” kata seorang pesara awam yang menjadi mangsa ejen pembantu rumah, baru-baru ini.
Menurutnya, bukan dia seorang menjadi mangsa pasangan suami isteri itu, tetapi juga beberapa jiran dan kenalannya turut ditipu serta mengalami kerugian kerana terpedaya dengan tawaran menarik dijanjikan.

Dia yang menetap di Taman Melawati di sini dan hanya ingin dikenali sebagai Kak Zarah berkata, di kawasan taman perumahannya saja tujuh orang tertipu. Setiap seorang membayar wang pendahuluan RM3,500 bagi seorang pembantu rumah dibawa dari Pulau Gaya, Semporna, Sabah.
“Saya mengenali pasangan suami isteri itu yang mengaku sebagai ejen pembantu rumah pertengahan tahun lalu daripada kenalan yang menggunakan khidmat mereka untuk mendapatkan amah. “Maklum balas daripada kenalan itu mengatakan amah yang mereka bekalkan bagus kerana pandai melakukan kerja rumah, cuma kurang fasih berbahasa Melayu kerana berasal dari kawasan pedalaman dan menggunakan bahasa tempatan mereka sendiri.

“Disebabkan itu, saya dan beberapa rakan tertarik mendapatkan pembantu rumah daripada pasangan terbabit yang dikenali dengan nama Mohamad dan Sarah,” katanya ketika ditemui di rumahnya, semalam.

Zarah berkata, dia bertemu dengan pasangan berkenaan di rumah mereka di Kajang pada Julai tahun lalu dan ditawarkan amah dengan wang pendahuluan hanya RM2,000 serta gaji bulanan sebanyak RM500.

Katanya, selepas bersetuju dengan tawaran itu, pasangan terbabit kemudian memaklumkan mereka sudah ada seorang wanita berasal dari Sabah yang ingin bekerja sebagai amah, tetapi dia perlu menambah RM1,500 lagi kerana kos untuk membawanya ke Semenanjung meningkat.

“Mereka memberitahu perlu tambah duit sebab perlu membelanjakannya untuk kos tiket penerbangan, feri, hotel dan RM1,000 akan diberikan kepada keluarga pembantu rumah itu.

“Fikirkan kos itu wajar, saya setuju. Beberapa minggu kemudian, amah bernama Satra berusia 26 tahun mula bekerja dan memang benar dia melakukan tugas dengan baik,” katanya.

Namun, menurutnya, ia tidak bertahan lama apabila pada malam 26 Januari lalu, Satra lesap ketika dia dan keluarga solat Maghrib.

“Pada masa sama, beberapa rakan dan jiran turut menghubungi saya memberitahu pembantu rumah mereka turut menghilangkan diri. Selepas kami bertemu dan berkongsi cerita mengenai kehilangan amah masing-masing, kami pelik kerana pada petang sebelum mereka hilang, semuanya mendapat panggilan telefon daripada seseorang mengaku ahli keluarga meninggal dunia dan perlu segera balik ke kampung.

“Malam itu mereka hilang tanpa memberitahu apa-apa. Kami menghubungi ejen berkenaan tetapi gagal dan selepas itu kami ke rumahnya, namun dimaklumkan jiran, pasangan terbabit berpindah,” katanya.

Menurutnya, jiran berkenaan juga menyatakan ramai lagi mangsa dari ibu negara, Perak dan Negeri Sembilan termasuk VIP datang ke rumah pasangan itu untuk mencari mereka.

“Kami percaya pasangan itu memang merancang menipu dengan menyasarkan sesebuah taman perumahan sebelum lesap bersama pembantu rumah mereka selepas beberapa bulan bekerja dan sebaik mendapat wang deposit mangsa lain.

“Pendedahan ini bertujuan mengingatkan orang ramai agar lebih berhati-hati dengan kegiatan pasangan suami isteri terbabit. Kami juga sudah membuat laporan polis mengenai kejadian itu,” katanya.

No comments:

Post a Comment