Saturday, July 10, 2010

TAK KATA MUDAH MALAH RUMIT ...CUBA BACA KOMEN@CATATAN

Isteri gagal kawal nafsu

Oleh ASMIZAN MOHD SAMIRAN, FIRDAUS SAHAT, SHAMRAN SARAHAN dan MOHD AZAM SHAH YAACOB

2010/07/11

KUALA LUMPUR: Angkara suami dayus, makin ramai wanita di negara ini menderita zahir dan batin selepas ditinggalkan suami bertahun-tahun lamanya tanpa sebab munasabah.
IKHTIAR...Sharhan mengubati pesakit yang ditinggalkan suami di Pusat Rawatan ISLAM Sinar Zamdurrani.
IKHTIAR...Sharhan mengubati pesakit yang ditinggalkan suami di Pusat Rawatan ISLAM Sinar Zamdurrani.

Ikuti gelora hidup empat wanita yang berkongsi nasib sama iaitu ditinggalkan suami tidak berhati perut, cuma pendekatan mereka mungkin berbeza dalam mengatasi kemelut perkahwinan.


LIZA, 28:
“HANYA Tuhan tahu betapa deritanya jiwa dan batin saya tidak dapat bersama suami selama enam tahun sejak bergelar isteri pada 2004.

Mungkin kerana perkahwinan kami atas dasar menurut kemahuan keluarga dan bukan kerana hubungan cinta, saya menjadi mangsa keadaan, dan enam tahun juga saya tidak mendapat belaian suami.

Kalau enam bulan saya boleh bertahan lagi (tidak bersetubuh bersama suami), tetapi bayangkan sehingga enam tahun dia tidak pernah menyentuh saya, malah menghilangkan diri tanpa khabar berita.

Wanita mana tidak dahagakan belaian lelaki, tambahan pula bila bersuami. Akibat tekanan perasaan, akhirnya saya gagal mengawal nafsu. Saya bertemu kembali bekas teman lelaki dan melakukan hubungan seks dengannya setiap kali bertemu.

Suami mula menjauhkan diri daripada saya selepas setahun mendirikan rumah tangga dan dia kini menetap di sekitar Johor Bahru, Johor.

Saya sedar tindakan mengadakan hubungan bersama bekas teman lelaki adalah salah, lagi pula dia sudah berumah tangga, tetapi saya menganggap suami punca segala kemelut itu berlaku.

Daripada apa yang dapat saya rasakan, dia (suami) seakan-akan sangat membenci saya. Kalau tidak inginkan saya sebagai isteri, mengapa tidak ceraikan saya, sebaliknya dia menghilang entah ke mana.

Saya sungguh menderita, hidup sendiri tanpa ada zuriat. Adakalanya apabila tidak bertemu bekas kekasih, saya terpaksa melakukan sesuatu untuk memuaskan keinginan batin. Ia memang menyakitkan jiwa saya.

Bagaimanapun, perbuatan saya mengadakan hubungan dengan lelaki lain dan pergolakan suami akhirnya sampai ke pengetahuan keluarga masing-masing.

Selepas berubat secara Islam di Sinar Zamdurrani bersama Ustaz Shahran Shafie, suami saya didakwa terkena sihir oleh bekas kekasihnya sehingga membuatkan dia membenci saya.

Saya insaf di atas dosa yang pernah dilakukan dan berharap dapat menyelamatkan kembali rumah tangga. Semuanya terpulang kepada suami, saya berharap dia dapat menerima saya sebagai isteri. Jika tidak, saya mahu dilepaskan.”


SHIMA, 32:
“TIGA tahun digantung tidak bertali, saya terpaksa bekerja keras untuk mencari rezeki menampung hidup bersama dua anak.

Malah kerana gagal menahan gelora nafsu akibat ketiadaan suami, saya sanggup melakukan sesuatu untuk memuaskan nafsu dan kadangkala terlanjur dengan teman lelaki.

Bagaimanapun jauh di lubuk hati, saya menyedari perkara itu mengundang dosa.

Saya sedar mengenai halal dan haram. Malah, saya dan teman lelaki juga bersedia untuk mendirikan rumah tangga, namun saya tidak boleh kerana masih terikat dengan suami.

Kali terakhir saya mendengar berita mengenainya ialah tiga tahun lalu. Itupun daripada seorang kawan yang mengatakan suami saya berkahwin lain. Selepas puas mencari, saya masih tidak menjumpai tempat mereka menetap.

Sebab itu, kerana dahagakan kasih sayang, saya mula mencari teman lelaki. Dua anak saya juga memerlukan perhatian dan kasih sayang seorang bapa. Alhamdulillah, saya menemui seorang lelaki yang sanggup menerima saya.

Apapun, saya masih berusaha mencari suami untuk mendapatkan kata putus daripadanya. Saya tidak pernah berhenti mencarinya. Lagipun saya tidak tahan menanggung azab digantung tidak bertali seperti ini. Wanita mana sanggup diperlakukan seperti ini?

Jika masih gagal mengesannya, saya akan mendapatkan khidmat nasihat jabatan agama Islam. Mungkin mereka ada cara untuk menyelesaikan perkara ini supaya saya tidak lagi bergelumang dengan dosa.”


ROZANA, 39:
“SUAMI saya ghaib sejak 2004. Mulanya saya mengakui sangat tertekan sehingga hampir gila, tetapi berkat doa dan sokongan berterusan daripada keluarga, sedikit demi sedikit saya bangkit meneruskan hidup.

Siapa tidak tertekan apabila suami yang dicintai hilang begitu saja. Selama 20 tahun kami hidup bahagia dan intim, tetapi suami kemudian meninggalkan saya tanpa alasan serta punca.

Saya menderita zahir dan batin. Saya terpaksa bekerja keras menyara diri dan empat anak selain terlalu rindukan suami yang dulunya selalu berada di sisi.

Suami keluar dari rumah pada Oktober 2004 untuk ke tempat kerja, tetapi selepas itu ghaib. Tiada perubahan ditunjukkan kerana kami sememangnya pasangan bahagia. Memang kami tidak hidup senang, tetapi saya rasa bukan itu alasan dia (suami) menghilangkan diri.

Nak kata dia ada perempuan lain, sepanjang hidup bersama saya, tidak pula dia menunjukkan kelakuan mencurigakan.

Yang mampu saya lakukan hanya membuat laporan polis dan selama beberapa bulan saya bersama ahli keluarga lain cuba mencari suami tetapi tidak berjaya.

Bukan saja saya, malah keluarga mentua dan rakan yang rapat dengannya tidak tahu di mana suami saya. Ketika itu saya tidak kuat menghadapi dugaan ini dan hanya mampu menangis.

Makan dan tidur tidak menentu. Anak pula saya biarkan bebas sampai ada kalanya mereka ponteng sekolah. Setahun saya seperti orang gila kerana kerap berkurung di bilik dan berkhayal.

Mujur adik beradik saya membantu. Mereka tolong jaga anak saya dan cuba memulihkan saya. Mereka sentiasa beri semangat dan bawa saya berubat.

“Mereka juga sentiasa mengingatkan saya supaya banyak melakukan ibadat dan berdoa supaya dikuatkan semangat bagi menempuh dugaan yang terpaksa dilalui.”


DIANA, 32:
“SAYA ditinggalkan suami hampir empat tahun. Saya akui sungguh menderita selepas suami menghilangkan diri sekitar 2007, tambahan pula saya terpaksa menanggung dua anak yang masih kecil, masing-masing berusia empat dan tiga tahun.

Saya ditinggalkan suami ketika anak kedua berusia tidak sampai setahun dan ketika itu saya terpaksa meminta bantuan keluarga untuk menyara hidup.

Bayangkan, bagaimana saya hendak menyara anak yang masih kecil itu seorang diri, saya pula tidak bekerja. Jalan mudah yang dapat saya fikirkan ketika itu adalah kembali ke pangkuan ibu bapa di kampung.

Hidup saya jadi tidak keruan, apalagi memikirkan sampai bila saya perlu bergantung hidup dengan keluarga. Suami saya langsung tidak dapat dihubungi, hidup matinya saya tidak tahu.

Sebagai isteri yang pernah menerima kasih sayang seorang suami, saya akui perasaan sungguh tertekan apabila memikirkan tuntutan batin yang tidak dapat dipenuhi.

Saya masih merindui suami walaupun ada kalanya sakit hati apabila memikirkan saya ditinggalkan tanpa khabar berita.

Ada juga rakan pernah mengusik, bolehkah saya hidup tanpa sentuhan lelaki. Bagi saya, soal seks dan tuntutan batin bukan lagi satu keutamaan.

Memang sebagai manusia biasa keinginan untuk dibelai lelaki itu sentiasa ada, tetapi apakan daya saya apabila dalam keadaan begini.

Buat masa ini saya hanya memikirkan soal anak, mereka lebih memerlukan saya ketika ini.”

  
Kejam jika tidak cerai


2010/07/11

KUALA LUMPUR: “Memang kejam jika lelaki membiarkan isteri digantung tidak bertali sedangkan mereka lagi tidak sehaluan,” kata Penasihat Majlis Agama Islam Negeri Johor, Datuk Noh Gadut (gambar), mengenai tindakan segelintir suami yang tidak mahu menceraikan isteri mereka walaupun kes perceraian itu dibawa ke mahkamah.
“Manusia yang diberi nafsu perlukan belaian. Dalam kes tuntutan cerai... jika terlalu lama, dikhuatiri boleh mengundang perkara tidak diingini, termasuk membabitkan maksiat dan zina.

“Perkara ini sebenarnya dilihat sebagai menzalimi wanita berkenaan, kerana turut menafikan hak wanita untuk mendapatkan keadilan,” katanya.

Beliau berkata, dalam konteks Islam, perceraian tidak digalakkan berikutan ia antara perkara dimurkai Allah, namun jika tidak dapat dielak, si suami perlu melepaskan isterinya bagi mengelak kezaliman.

“Perceraian kalau mengikut Islam sememangnya tidak digalakkan. Namun bagi kes membabitkan masalah rumah tangga yang tidak lagi boleh diselamatkan, cara terbaik adalah dengan melepaskan wanita itu.
“Buat apa menyimpan dan membiarkan mereka tergantung tidak bertali jika tidak mahu lagi menjadi isteri kita,” katanya.

Noh berkata, sebaik-baiknya setiap kes tuntutan perceraian yang dibuat seorang isteri perlu diselesaikan dalam tempoh kurang setahun, terutama bagi mengelak pandangan negatif terhadap badan agama terbabit.

Katanya, tempoh berkenaan bagi membolehkan pasangan berkenaan berfikir semula mengenai hubungan mereka selain sama-sama mencari penyelesaian terbaik.

“Justeru secara dasarnya, paling lama kes tuntutan cerai perlu diputuskan dalam tempoh enam bulan hingga satu tahun.

“Jika suami berdegil dan enggan menceraikan isterinya walaupun mereka tidak lagi serasi, mahkamah perlu membuat keputusan bagi mengelak sesetengah pihak menganggap mereka tidak mendapat keadilan,” katanya


Dera mental2010/07/11

KUALA LUMPUR: Tindakan suami meninggalkan isteri boleh diibaratkan sebagai tindakan mendera mental isteri mereka.
“Mereka tidak tahu perkahwinan adalah satu tuntutan dalam Islam dan bukan saja untuk menghalalkan perkongsian hidup semata-mata, tetapi juga satu ibadat.

“Apabila suami meninggalkan isteri tanpa sebab munasabah, mereka sebenarnya melanggar syariat dan ibadat perkahwinan itu. Ini sepatutnya tidak berlaku,” katanya.

Sementara itu, Pengasas Darul Ruqiyyah, Mohd Suhaimi Rozali berkata, ada kes isteri ditinggalkan suami tidak dapat diselesaikan kerana masalah membabitkan pendaftaran atau pengesahan perkahwinan pasangan terbabit.

Katanya, perkahwinan itu biasanya membabitkan pasangan kahwin lari yang menjalankan akad nikah di luar negara seperti di Thailand atau Indonesia.KOMEN


1.KENA SABAR DAN REDA SEBAB DAH JADI TAKDIR.
2.MUHASABAH DIRI MUNGKIN DATANG
DARI TINDAK TANDUK YANG SALAH DAHULU...
3.MOHON CERAI TAKLIK JIKA ADA..KALAU NIKAH DI LUAR NEGERI KENA DAFTAR PENIKAHAN DULU....DAN ADA CERAI TAKLIK DIBUAT SEMASA NIKAH...
4.BANYAKKAN TAUBAT DAN SOLAT SUNAT TAUBAT DAN MEMOHON KEMUDAHAN UNTUK MENYELESAI MASALAH GANTUNG TAK BERTALI NI..
DOA DLM HATI DALAM SUJUD2 SOLAT.
5.MOHON ALLAH BALAS SUAMI ITU SETIMPAL DENGAN KEJAHATANNYA...
6.CARI GURU AGAMA YANG AMANAH SERTA TAQWA MINTA NASIHAT DARINYA.
7.PASTU TAWAKAL....SEGALA KESUSAHAN DAN PENDERITAAN ITU MERUPAKAN KIFARAH DOSA ATAU UNTUK NAIKKAN DARJAT DI SISI ALLAH SWT...

No comments:

Post a Comment