Saturday, January 26, 2013

MENGHINA ISLAM SAMA MENGHINA ALLAH SWT

200 keluarga diarah pindah

Shah Alam: Hujan lebat sejak petang menyebabkan lebih 200 keluarga terutama sekitar Taman Indah, Kampung Baru Hicom dan Kampung Kebun Bunga, di sini diarahkan berpindah, malam tadi.
Keadaan dilaporkan bertambah buruk apabila tebing sungai di Kampung Baru Hicom dilaporkan pecah menyebabkan air melimpah ke kawasan penempatan dan kerja memindahkan penduduk masih dilakukan.

Setakat ini, penduduk yang paling teruk terjejas adalah mereka yang tinggal berhampiran Sungai Klang apabila rumah mereka dinaiki air sedalam hampir satu meter.
Bendahari BN Kota Raja, Datuk Rosli Mohd Amin berkata, usaha menyelamat kini membabitkan pasukan polis, bomba, Ikatan Relawan Rakyat (RELA), Jabatan Pertahanan Awam (JPAM) dan seluruh jentera UMNO serta BN Kota Raja.

“Semua pihak kini membantu mengikut kemampuan masing-masing dan saya dimaklumkan berlaku limpahan pada tebing sungai di satu daripada tiga kampung berkenaan,” katanya.

Sementara itu, pekerja HICOM Wan Masri Wan Ismail, 39, berkata, ribut yang diikuti hujan lebat hampir tiga jam sejak jam 7 malam menyebabkan air naik dengan cepat di kawasan rumahnya dekat Kota Kemuning.
Katanya, sehingga jam 10 malam tadi, paras air kelihatan semakin naik meskipun hujan mulai reda.

“Penduduk terkejut dengan situasi ini kerana jarang berlaku banjir sebegini rupa. Memang sebelum ini, taman kami pernah dinaiki air tetapi hanya separas tidak sampai 0.5 meter.
“Lebih kasihan, penduduk yang mempunyai anak kecil yang tinggal berhampiran sungai. Mereka terpaksa mencari kawasan tinggi memandangkan air mencecah paras pinggang,” katanya.

Beliau berkata, penduduk di perumahan itu termasuk di pangsapuri mengalami nasib sama.سم الله الرحمن الرحيم
UMAR BIN KHATTAB R.A BERKATA:

1-Allah SWT menyembunyikan keredhaan dalam ketaatan Allah SWT tidak menzahirkan penerimaan atas amalan-amalan ketaatan yang kita persembahkan kepadaNya suapaya kita tidak kecewa diatas amalan tersebut dengan hikmah agar kita terus melakukan amalan tersebut, walaupun terdapat sedikit kecacatan yang kita tidak ketahui.

2- Allah SWT menyembunyikan Kemurkaan diatas kemaksiatan kita. Allah SWT tidak menarik nikmat dan kemewahan daripada seseorang, walaupun nikmat yang Allah SWT anugerahkan kepadanya digunakan untuk kemaksiatan kerana Allah SWT masih bersifat rahmat didunia. sedangkan sebenarnya Allah SWT Murka kepada kita.sepatutnya kita gunakan peluang ini untuk bertaubat kepada Allah SWT.

3- Allah SWT menyembunyikan kedatangan malam Lailatul Qadar pada tarikh tertentu agar hambaNya tidak melakukan ibadat pada malam tersebut sahaja dan berpesta maksiat pada malam-malam yang lain. Oleh itu Allah SWT menghendaki hambaNya melakukan ketaatan sepanjang ramadhan dan sepanjang hayatnya.

4- Allah SWT menyembunyikan wali-wali Allah atau hambanya yang dikasihi supaya manusia tidak menghina atau menyembah wali-wali tersebut. Sesungguhnya wali Allah akan dibenci oleh mereka yang bertuhankan hawa nafsu kerana wali-wali Allah tidak pernah menaruh hati sedikit pun pada tawaran-tawaran mereka.

5- Allah SWT menyembunyikan tarikh kematian hambaNya dengan hikmah agar hambaNya sentiasa berhati-hati dalam menjalani kehidupan dan tidak melakukan kemaksiatan kerana mati akan tiba pada bila-bila masa sahaja.

Jika Allah SWT zahirkan tarikh dan tempat kematiannya pasti hamba-hambanya tidak dapat menjalani kehidupan ini dengan lebih sempurna, lihatlah banduan yang berada dibilik akhir sebelum dihukum gantung, mereka telah hilang akal dan melakukan perkara-perkara diluar akal kita kerana akal mereka sudah tidak berfungsi lagi.

6- Allah SWT menyembunyi solat kita yang terbaik disisiNya dengan hikmah supaya kita terus beribadat dan solat kepadaNya sepanjang hayat.Jika Allah SWT zahirkan penerimaan solat kita pasti kita akan bermegah-megah sesama manusia dan akan lalai serta mengambil peluang untuk melakukan maksiat.

Begitulah luasnya rahsia disisi Allah Yang Maha Esa.


6 perkara yang Allah rahsiakan???
Allah SWT selesai menciptakan Jibrail as dengan bentuk yang cantik, dan Allah menciptakan pula baginya 600 sayap yang panjang , sayap itu antara timur dan barat (ada pendapat lain
menyatakan 124, 000 sayap). Setelah itu Jibrail as memandang dirinya sendiri dan berkata:

"Wahai Tuhanku, adakah engkau menciptakan makhluk yang lebih baik daripada aku?."

Lalu Allah swt berfirman yang bermaksud.. "Tidak"

Kemudian Jibrail as berdiri serta solat dua rakaat kerana syukur kepada
Allah swt. dan tiap-tiap rakaat itu lamanya 20,000 tahun.

Setelah selesai Jibrail as solat, maka Allah SWT berfirman yang bermaksud. "Wahai Jibrail, kamu telah menyembah aku dengan ibadah yang bersungguh-sungguh, dan tidak ada seorang pun yang menyembah kepadaku seperti ibadat kamu, akan tetapi di akhir zaman nanti akan datang seorang nabi yang mulia yang paling aku cintai, namanya Muhammad.' Dia mempunyai umat yang lemah dan sentiasa berdosa, sekiranya mereka itu mengerjakan solat dua rakaat yang hanya sebentar sahaja, dan mereka dalam keadaan lupa serta serba kurang, fikiran mereka melayang bermacam-macam dan dosa mereka pun besar juga. Maka demi kemuliaannKu dan ketinggianKu, sesungguhnya solat mereka itu aku lebih sukai dari solatmu itu. Kerana mereka mengerjakan solat
atas perintahKu, sedangkan kamu mengerjakan solat bukan atas perintahKu."

Kemudian Jibrail as berkata: "Ya Tuhanku, apakah yang Engkau hadiahkan kepada mereka sebagai imbalan ibadat mereka?"

Lalu Allah berfirman yang bermaksud.
"Ya Jibrail, akan Aku berikan syurga Ma'waa sebagai tempat tinggal..."

Kemudian Jibrail as meminta izin kepada Allah untuk melihat syurga Ma'waa. Setelah Jibrail as mendapat izin dari Allah SWT maka pergilah Jibrail as dengan mengembangkan sayapnya dan terbang, setiap dia mengembangkan dua sayapnya dia boleh menempuh jarak perjalanan 3000 tahun, terbanglah malaikat jibrail as selama 300 tahun sehingga ia
merasa letih dan lemah dan akhirnya dia turun singgah berteduh di bawah
bayangan sebuah pohon dan dia sujud kepada Allah SWT lalu ia berkata dalam sujud:

"Ya Tuhanku apakah sudah aku menempuh jarak perjalanan setengahnya, atau sepertiganya, atau seperempatnya? "

Kemudian Allah swt berfirman yang bermaksud. "Wahai Jibrail, kalau kamu dapat terbang selama 3000 tahun dan meskipun aku memberikan kekuatan kepadamu seperti kekuatan yang engkau miliki, lalu kamu terbang seperti yang telah kamu lakukan, nescaya kamu tidak akan sampai kepada sepersepuluh dari beberapa perpuluhan yang telah
kuberikan kepada umat Muhammad terhadap imbalan solat dua rakaat yang mereka kerjakan.... ."

Marilah sama2 kita fikirkan dan berusaha lakukan... Sesungguhnya Allah
S.W.T telah menyembunyikan enam perkara iaitu :
* Allah S.W.T telah menyembunyikan redha-Nya dalam taat.
* Allah S.W.T telah menyembunyikan murka-Nya di dalam maksiat.
* Allah S.W.T telah menyembunyikan nama-Nya yang Maha Agung di dalam Al- Quran.
* Allah S.W.T telah menyembunyikan Lailatul Qadar di dalam bulan Ramadhan.
*
Allah S.W.T telah menyembunyikan solat yang paling utama di dalam solat
(yang lima waktu).

*
Allah S.W.T telah menyembunyikan (tarikh terjadinya) hari kiamat di
dalam semua hari.

renung2kan...dan selamat beramal...=)

Bimbang pelajar terjebak

Ipoh: Kewujudan beberapa kedai gunting rambut yang menawarkan perkhidmatan ‘manja-manja’ kepada lelaki tempatan termasuk pelajar sekolah di bandar raya ini dibimbangi akan menggalakkan aktiviti seks.
Aktiviti yang tidak jauh bezanya dengan kerjaya pelacuran itu dikhuatiri akan menyebabkan golongan pelajar sekolah terjerumus ke dalam ketagihan seks hingga menjejaskan tumpuan pada pelajaran.

Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT), Sumber Manusia, Sains dan Teknologi Perak Datuk Mohammad Zahir Abdul Khalid berkata, pihaknya memandang serius perkara itu dan berharap ia mampu dihalang daripada merosakkan minda belia serta remaja.
“Saya berharap pihak berkuasa tempatan (PBT) dan agensi yang terbabit dapat memantau aktiviti tidak bermoral ini lebih-lebih lagi apabila ia membabitkan pelajar.

“Ibu bapa, keluarga dan guru di setiap sekolah perlu mengambil berat berhubung isu ini yang boleh memberikan kesan negatif kepada pelajar,” katanya.

Beliau berkata, semua pihak perlu memberi perhatian kepada perkara ini bukan hanya kerana ia membabitkan pelajar sekolah, malah lelaki yang sudah berumah tangga.

‘Peluk, sayang-sayang, semua ada’

Ipoh: “Mau manja, mau peluk, mau sayang-sayang, semua ada di sini!” pujuk wanita warga emas dikenali sebagai Rina, 58, yang juga tukang gunting rambut di premis di Jalan Theatre, di sini.
Wartawan Harian Metro yang melakukan penyamaran mendapati sekurang-kurangnya lima salun di kawasan itu menawarkan perkhidmatan sampingan iaitu belaian dan urutan manja dengan harga sama iaitu RM20 bagi sesi sejam atau RM10 bagi sesi selama setengah jam.

Kebanyakan kedai gunting terbabit cuba mengaburi aktiviti sebenar apabila menggunakan cermin gelap pada pintu hadapan premis selain meletakkan bangku menggunting rambut usang. Sebaik memasuki kedai terbabit, wartawan segera disapa penuh mesra oleh pekerja terbabit yang bertanya sama ada wartawan mahu menggunting rambut atau terus ke ruang sofa disediakan untuk dilayan manja persis ‘raja’.
Kelihatan beberapa pekerja dalam kedai itu mengalu-alukan kedatangan wartawan memandangkan saingan daripada beberapa kedai lain yang turut menawarkan perkhidmatan geli-geli itu.

Seorang pekerja yang berusia lewat 40-an melayan penuh mesra sambil memegang tangan dan bertanya sama ada mahu dibelai atau menggunting rambut.

Ketika wartawan melangkah masuk ke kedai terbabit, beberapa pekerja asyik melayan pelanggan.
Ketika itu, kelihatan beberapa pelanggan tanpa segan silu memeluk dan bergurau senda dengan pekerja di kedai itu.

Sambil minum, pelanggan turut merangkul tubuh pekerja wanita yang berada dalam premis perniagaan itu.
Berikut adalah perbualan wartawan dengan seorang pekerja wanita tempatan dikenali sebagai Lina yang sudah bekerja lebih tiga tahun di premis terbabit. LINA: Hai, you (awak) mau gunting rambut, cuci rambut dan cuci telinga ke? Atau mau manja-manja? WARTAWAN: Saya mahu gunting dan cuci rambut saja.

LINA: Boleh duduk. You tak mahu manja sama urutkah? Murah saja, RM20 satu jam? WARTAWAN: (mengambil tempat duduk yang disediakan) Saya mahu gunting rambut dulu. Manja banyak sedapkah? LINA: Mestilah sedap, sekejap saja. Boleh pilih setengah jam atau satu jam? Manja dekat sofa belakang kasi you relaks dan rehat.

WARTAWAN: Ok la kalau macam tu.

LINA: Nasib baik you datang awal boleh relaks sikit. Biasa tengah hari macam ini orang ramai datang.

WARTAWAN: Ohhh ya ke? Orang datang buat apa? LINA: Macam-macam la, ada mau manja.. ada suka peluk dan ada yang gunting rambut dan ada yang lepak minum-minum saja.

Henti tabiat jika sayang keluarga

Kuala Lumpur: Suami yang ingin mengubah tabiat keji seperti berjudi boleh melafazkan taklik terhadap isteri berjanji untuk tidak mengulanginya jika pasangan terbabit masih mahu bertolak ansur bagi menyelamatkan rumah tangga.
Perunding Keluarga Islam Datuk Mohd Zaidi Mohd Zain berkata, berbeza dengan taklik yang dilafazkan selepas akad nikah, taklik itu boleh dilafazkan meskipun pasangan sudah lama berkahwin.

“Sebagai contoh, isteri membenci perangai suami yang suka berjudi. Jika dia tidak mahu berpisah dan masih berhasrat untuk hidup bersama, suami boleh melafazkan taklik tidak akan berjudi atau jatuh talak.
“Talak satu akan jatuh sekiranya suami tadi kembali berjudi dan ada bukti seperti kertas nombor ekor pada bila-bila masa sepanjang tempoh perkahwinan,” katanya ketika dihubungi, semalam.

Beliau mengulas berhubung laporan Harian Metro, semalam berhubung tindakan seorang isteri yang terpaksa menyembunyikan wang RM42,000 hasil jualan nasi lemak kerana takut diambil suami yang kaki judi.

Antara lain, wanita itu, Mashitah, 42, terpaksa berbuat demikian dengan cara menyorokkan wang dalam tin yang menanamnya dalam lubang dalam rumahnya.
Malah, wanita itu pernah cuba membunuh diri dengan terjun ke dalam lombong dan mengambil dadah akibat tertekan dengan perangai keji suaminya yang gemar berjudi.

Mohd Zaidi berkata, taklik itu adalah salah satu jalan penyelesaian sekiranya suami isteri sepakat untuk menyelesaikan kemelut rumah tangga tanpa terburu-buru untuk berpisah.
Beliau berkata, ia juga dilihat sebagai satu perlindungan terhadap wanita bagi mengelak pasangannya hanya menabur janji manis untuk berubah.

Bagaimanapun katanya, talak itu sekiranya jatuh dikira sebagai perceraian di luar mahkamah.

“Lebih bagus jika taklik terbabit direkodkan menggunakan kertas, ditandatangani oleh suami dan ada dua saksi yang menyaksikan lelaki melafazkan taklik kepada wanita,” katanya.

Pada masa sama katanya, wanita terbabit boleh membuat aduan ke pejabat agama dan menggunakan saluran kaunseling terlebih dulu sebelum membuat sebarang tindakan lanjut.

Ditanya berhubung cadangan isteri meletakkan syarat tambahan dalam lafaz taklik selepas akad nikah, Mohd Zaidi berkata, langkah itu boleh menimbulkan curiga dan ketidakselesaan kepada suami.

Sementara itu, Kaunselor Berdaftar Hushim Salleh berkata, isteri yang mengalami tekanan akibat masalah rumah tangga perlu meluahkan perasaan dengan saluran yang betul.

Beliau berkata, sekiranya wanita terbabit tidak berbuat demikian, ia mungkin mengakibatkan seseorang mengalami gangguan emosi.

Penculik sumbat peluru dalam mulut

Dibelasah dan sebutir peluru dimasukkan ke dalam mulut, itu penderitaan dialami seorang ahli perniagaan yang menjadi mangsa culik empat lelaki yang turut melarikan kereta BMW dan mengambil wang miliknya menyebabkan kerugian RM413,600.
Lebih malang mangsa dikenali sebagai An, 37, turut dikurung dua hari di sebuah hotel di Petaling, dekat sini, selepas diculik Sabtu lalu di sebuah medan selera di Jalan Kuchai Lama.

Bagaimanapun mangsa dapat melarikan diri Isnin lalu dan terus menghubungi rakannya meminta pertolongan sebelum dia sekeluarga yang trauma berpindah dari ibu kota dan membuat laporan kejadian di Balai Polis Tapah, Perak, sebelum kes dirujuk ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Brickfields untuk tindakan lanjut.
An berkata, pada hari kejadian, dia yang memandu kereta BMW singgah di medan selera di Jalan Kuchai Lama namun ketika keluar dari kenderaan, tiba-tiba sebuah kereta Proton Perdana dinaiki empat lelaki berhenti di hadapannya.

Menurutnya, mereka terus menariknya masuk ke dalam kereta sementara seorang daripada mereka merampas kunci kereta dan terus ke keretanya.

“Malah ketika berada dalam kereta, lelaki terbabit turut mengacukan pistol sebelum seorang daripada mereka memasukkan sebutir peluru ke dalam mulut saya sambil mengugut mahu membunuh saya.
“Saya ketika itu hanya menggigil ketakutan dan tidak tahu hendak berbuat apa-apa malah mereka juga memaksa saya mengeluarkan beberapa pengeluaran wang di mesin juruwang automatik (ATM) di sekitar ibu kota,” katanya ketika dihubungi kelmarin.

Menurutnya, dia kemudian dibawa ke sebuah hotel di Petaling dan diugut akan dibelasah jika melawan atau cuba melarikan diri.
“Ketika dikurung, saya diarahkan mengeluarkan lima kali pengeluaran wang yang keseluruhannya berjumlah RM13,600.

“Bimbang dengan keselamatan, saya nekad melarikan diri ketika semua lelaki terbabit tiada di hotel sebelum terus menghubungi rakan bagi meminta bantuan,” katanya.

Beliau kini trauma dengan kejadian itu dan mengambil keputusan berpindah dari ibu kota namun tidak memberitahu di mana dia tinggal bagi mengelakkan dirinya sekali lagi menjadi mangsa.

Sementara itu, Timbalan Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur, Asisten Komisioner Khairi Ahrasa mengesahkan menerima laporan kejadian itu dan sedang menyiasat motif sebenar serta siasatan lanjut sedang dijalankan.

Penumpang kereta miliki pistol, peluru ditahan

Teluk Intan: Kecurigaan orang ramai mengenai kemunculan sebuah kereta yang berlegar-legar di sebuah pusat pengumpulan kelapa sawit, di sini, tengah hari kelmarin, terjawab apabila pemeriksaan polis mendapati seorang daripada penumpang kenderaan itu memiliki sepucuk pistol dan beberapa butir peluru.
Pemeriksaan polis terhadap pemandu kereta berusia 40 tahun di ladang kelapa sawit di Sungai Tiang, Selekoh itu, menemui sepucuk pistol bersarung kulit hitam jenis Colt MK 1V Series 80 Government Model 380 Auto bernombor siri RS52422 serta kelopak senjata, terselit di pinggang kanannya, kira-kira 1 tengah hari.

Ketua Polis Daerah Hilir Perak Asisten Komisioner Goh Kok Liang berkata, pihaknya menemui tiga butir peluru di tempat duduk belakang berhampiran seorang penumpang kenderaan berusia 45 tahun.
Beliau berkata, siasatan mendapati, pemandu kereta tidak mempunyai pekerjaan tetap selain memiliki satu rekod jenayah, manakala suspek kedua yang bekerja di pusat karaoke di Teluk Intan, pula positif dadah.

“Polis merampas RM4,500 dari poket pemandu itu, manakala RM4,720 ditemui dalam dompet suspek kedua, selain cek Maybank RM10,000,” katanya, semalam.pix_topright

Kereta, bayi dikebas pencuri

Seorang bapa hanya mampu menjerit apabila pencuri melarikan keretanya bersama bayi baru berusia tujuh minggu, semalam.
Tom Moulsdale, 24, baru saja keluar dari kereta berkenaan untuk menghantar barang di rumah rakannya apabila seorang pencuri datang dan melarikan kenderaan berkenaan.

Sebaik saja pencuri terbabit memecut kereta Subaru Impreza itu, Moulsdale berlari dan menjerit sekuat hati kerana anaknya ada di dalam kenderaan itu. Kata Moulsdale, dia sempat membuka pintu penumpang kereta itu dan cuba menyelamatkan anaknya, Leo, tetapi penjenayah terbabit tidak mengendahkannya.
“Dia memecut kereta itu dan saya terseret seketika,” katanya. Sebaik saja menerima aduan mengenai kecurian itu, polis melancarkan gerakan mengesan Leo serta kereta Moulsdale.

Kira-kira 15 minit kemudian, polis menemui kereta Moulsdale ditinggalkan di luar sebuah pub lima kilometer dari tempat kejadian.

Jurucakap polis berkata, mereka dihubungi seseorang yang memaklumkan mengenai kereta dan seorang bayi ditinggalkan berhampiran sebuah pub. “Leo diserahkan kepada Moulsdale dan pasangannya, Louise Waine, tidak lama kemudian,” katanya. Sementara itu, Moulsdale berkata, kejadian itu pengalaman paling menakutkan pernah berlaku dalam hidupnya.
Louise, 24, berkata, dia tidak boleh bernafas dengan baik sebaik saja tunangnya, Moulsdale, memberitahu mengenai insiden itu. “Saya cuma mahukan Leo semula dan membayangkan bagaimana jika kami tidak lagi dapat melihatnya,” katanya. Sejurus selepas diberitahu polis bahawa kereta dan Leo ditemui, Louise berkata, dia amat lega. “Saya juga bersyukur kerana sepanjang kejadian itu, Leo tidur dan tidak dicederakan,” katanya.

Kereta, suami isteri terjunam ke sungai

London: Seorang lelaki terbunuh, semalam ketika isterinya bertungkus-lumus menyelamatkan keadaan apabila kereta kedua-dua mereka terbabas dan terjunam dalam sungai berais, lapor media semalam.
David dan Ruth Cox memandu kereta masing-masing untuk menghantar anak mereka ke dua sekolah berbeza apabila keadaan jalan yang licin menyebabkan kenderaan itu gagal dikawal.

Saksi berkata, kedua-dua kereta itu terjunam hanya berselang beberapa minit. Ruth, 39, dan dua anaknya, Ioan, 9, serta Tess, 11, berjaya menyelamatkan diri dan berenang ke tebing, tetapi Cox tidak dapat berbuat apa-apa kerana pengsan di tempat memandu. Menurut saksi, Ioan berlari kira-kira satu setengah kilometer untuk mendapatkan bantuan.
“Orang ramai dan Ruth cuba menarik Cox keluar tetapi mereka hanya dapat membawanya ke tebing 40 minit kemudian,” katanya. Saksi berkata, Cox, 42, diberikan bantuan pernafasan tetapi ia gagal menyelamatkan nyawa lelaki terbabit.

“Saya tak dapat bayangkan apa perasaan Ruth ketika ini, tetapi dia melakukan apa yang termampu untuk menyelamatkan suaminya,” katanya. Sementara itu, beberapa pihak berkata, masalah talian telefon bimbit di kawasan itu menyebabkan pasukan penyelamat hanya tiba 30 minit selepas insiden berlaku.

Saksi berkata, mereka dapat melihat kedua-dua kereta keluarga itu - Toyota Aygo dan Toyota Rav4 - terbalik sepenuhnya dalam sungai berkenaan hampir satu kilometer dari rumah mereka di Blackwell Mill, Buxton. - DM

Hakim persenda mangsa rogol mungkin dipecat

Jakarta: Seorang calon hakim Mahkamah Agung Indonesia yang menyarankan kepada panel soal jawab bahawa mangsa rogol seronok dengan perbuatan itu tidak dipilih untuk jawatan dipohon dan mungkin kehilangan pekerjaannya sebagai hakim.
Anggota Suruhanjaya Kehakiman, badan perundangan tertinggi di negara itu semalam berkata, dia mengesyorkan hakim Muhammad Daming Sunusi dipecat. Timbalan Pengerusi suruhanjaya itu, Imam Anshori Saleh berkata Daming perlu disingkirkan kerana kenyataan rogol dikeluarkannya melanggar kod etika kehakiman. Daming memberitahu panel pemilihan Parlimen pada 14 Januari lalu, “memandangkan penyerang dan mangsa rogol ‘mungkin menikmati perbuatan itu, kita perlu berfikir masak-masak untuk mengenakan hukuman mati” atas kesalahan merogol. Dia meminta maaf selepas kenyataannya itu mencetuskan kemarahan ramai dan berkata, ia hanya satu jenaka. Seramai lapan hakim baru diluluskan Dewan Suruhanjaya III Rabu lalu. Daming tidak memperoleh sebarang undian.

Mahkamah Agung mempunyai 14 hari untuk memutuskan nasib Daming. Dia kini menjawat jawatan Ketua Mahkamah Tinggi Sumatera Selatan.
Anggota Dewan Suruhanjaya III dilaporkan mentertawakan Daming ketika dia membuat kenyataan itu, tetapi komennya mencetuskan kemarahan rakyat di Indonesia, negara Islam dengan penduduk seramai 240 juta. - Jakarta Post

Bakar janin dekat parkir

Satu janin manusia terbakar ditemui dekat parkir kosong di daerah Samut Prakan, semalam.
Polis berkata, janin berlumuran darah itu mempunyai tali pusat yang masih terlekat.

Menurut pakar forensik, janin lelaki berusia lima hingga enam bulan itu belum rentung sepenuhnya.
Polis mengesyaki ibu janin itu menggugurkan kandungan sebelum membakarnya. Janin itu dibawa ke Institut Forensik dan Perubatan untuk siasatan lanjut.

Penduduk, Thongsuk Vejabhumi yang tinggal di kondominium berhampiran dengan tempat janin ditemui berkata, dia melihat dua lelaki dan seorang wanita tiba dengan motosikal sebelum membakar sesuatu. Mereka berdiri dan melihat api membakar bahan dibakar seketika sebelum beredar. Bimbang api menyambar bangunan berdekatan, Thongsuk dan jirannya pergi untuk memadamkan api itu sebelum mendapati bahan dibakar ialah janin bayi. Mereka kemudian menghubungi pihak berkuasa.

NGO lapor ke Jawi bantah filem tamil hina Islam

Posted on the January 25th, 2013 under Tempatan by admin

KUALA LUMPUR: Pertubuhan Kebajikan An-Nasr hari ini membuat laporan di Jabatan Agama Wilayah Persekutuan (JAWI) berhubungan dengan sebuah filem Tamil, Vishwaroopam lakonan Kamal Hassan kerana didakwa menghina komuniti Islam.
Pengerusinya, Salim Hassan ketika dihubungi HD mendakwa filem tersebut sudah pun dihalang penayangannya di beberapa negera seperti Singapura, Sri Lanka dan UEA namun ia terus ditayang di negara ini.
“Kita telah membuat satu laporan di JAWI pagi ini mengenai sebuah filem Tamil yang didakwa telah menghina komuniti Islam, perkara ini akan disiasat oleh pihak JAWI sebelum mereka mengambil tindakan.

“Walaupun beberapa negara telah pun menghalang penayangan filem tersebut, namun Malaysia masih lagi meneruskan tayangan di seluruh negara,” jelasnya.
Beliau mendakwa, filem tersebut telah mengambarkan bahawa umat Islam sebagai penganas kerana ajaran yang ditunjukkan dalam Al-Quran.
Mahkamah Tinggi Madras masih menggantung filem ini sehingga 28 Januari ini dan akan menonton sendiri filem itu pada 26 Januari sebelum membuat keputusan.
“Adalah amat memalukan apabila Malaysia dijadikan sandaran penerbit India apabila kes tersebut dibawa ke mahkamahdengan mempersoal kenapa Malaysia sebuah negara Islam pun membenarkan penayangan filem tersebut tetapi tidak di Sri Lanka (India),” katanya.
Sementara itu, bererapa NGO akan berkumpul di Dataran Merdeka pada jam 2.30 petang ini sebelum berarak ke Kementerian Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan bagi penyerahan memorandum.
Harakahdaily.net

Ibu kesal gambar ‘mesra’ Liyana Jasmay, tunang tersebar

Posted on the January 25th, 2013 under Artis by admin

KURANG dua minggu saja lagi, pelakon berbakat besar, Liyana Jasmay, 24, menanti detik bahagia bergelar isteri.
Memilih ahli perniagaan, Fathuddin Mazlan, 28, sebagai pasangan hidup, pelantun lagu Cinta Bersatu, ini bakal disatukan pada 2 Februari depan.
Namun, dalam keterujaan itu, pasangan ini dihimpit kontroversi menjelang hari pernikahan tidak lama lagi.
Menerusi gambar pra perkahwinan yang dirakam di Hyatt Regency Kuantan Resort, Isnin lalu, ia mengundang kontroversi apabila ramai pihak mula mengkritik tindakan pelakon dan penyanyi ini.
Gambar yang menampilkan babak romantik itu turut merakamkan aksi mesra mereka dan sekali gus mengundang rasa tidak puas hati ramai pihak kerana ianya dilihat bertentangan dengan nilai dan budaya masyarakat kita.
Zass cuba mendapatkan penjelasan daripada tuan badan, akhirnya, ibu Liyana, Datin Habsah Simpon, mengeluarkan rasa terkilan berikutan tindakan pihak tidak bertanggungjawab itu.
“Saya dan keluarga kesal dengan apa yang berlaku. Perkara sebegini sepatutnya tidak berlaku ketika ini memandangkan majlis bakal berlangsung tidak lama lagi,
“Gambar itu sepatutnya tidak boleh dipaparkan kepada umum kerana perkara ini telah dijanjikan sejak awal lagi. Ia hanyalah untuk simpanan peribadi sahaja.
“Kami kesal dengan tindakan jurugambar berkenaan. Namun, tidak perlu diperkatakan lagi kerana ianya telah berlaku dan kami akui kesilapan itu,” katanya dengan nada kesal.
Persiapan kahwin
Tidak mahu memanjangkan kontroversi itu, Habsah mengakui dia dan keluarga lebih tertumpu kepada persiapan perkahwinan.
“Saya malas nak fikir banyak mengenai perkara itu. Begitu juga dengan Liyana, lebih baik kami endahkan sahaja dan fokus kepada majlis yang bakal berlangsung.
“Alhamdulillah, segala persiapan termasuk undangan telah siap dibuat dan kini hanya tinggal yang picisan sahaja.
“Memandangkan majlis itu dibuat pada hari yang sama, saya hanya berharap agar perjalanan majlis itu berjalan dengan lancar mengikut apa yang telah dijadualkan,’ katanya yang turut mengakui bakal menantunya tidak akan menghalang karier seni Liyana.
Bibit perkenalan
Mungkin ramai tidak tahu, kisah cinta antara pelakon filem, Papadom dan tunangnya itu, mula berputik dengan satu pesanan ringkas (SMS) sahaja dan mereka berjiran.
Dari saat itu, mereka terus berhubung melalui telefon dan pertemuan pertama mereka bertempat di restoran dengan ditemani rakan.
Fathuddin pernah menghadiahi Liyana satu bakul bunga mawar merah dengan seleksi coklat kegemarannya.
Mereka juga pernah bersekolah di sekolah yang sama dan Fathuddin adalah seniornya.
Pada 29 Mac lalu, mereka membuat keputusan untuk mengikat tali pertunangan dan menetapkan 24 Januari sebagai tarikh pernikahan.
Namun, atas sebab-sebab tertentu, majlis itu ditunda pada 2 Februari ini setelah Liyana pulang ke tanah air setelah menamatkan kursus enam bulan dalam bidang lakonan dan pengarahan di New York Film Academy, Amerika Syarikat.
Majlis akad nikah dan persandingan mereka akan diadakan pada hari sama di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC).
Sinar
Saiful Nang Tempelak Ibu Liyana Jasmay
Susulan luahan ibu kepada pelakon Liyana Jasmay, Datin Habsah Simpon yang tidak berpuas hati apabila gambar-gambar pra perkahwinan anaknya disiarkan dalam beberapa blog hiburan sehingga mendapat kritikan peminat, jurugambar terkenal yang bertanggungjawab dalam sesi fotografi itu, Saiful Nang membalas kenyataan tersebut di akaun Facebook miliknya.
Berikut MH Online paparkan kenyataan penuh Saiful Nang;
Betul ke makcikkk?? Atau kerana saya tak beri hak ekslusif tu kepada wartawan BH kegemaran Makcik Si Jaydee tu? Kalau makcik malu kerana gambar itu untuk tontonan peribadi, mengapa pula Makcik sekeluarga minta saya berikan foto itu kepada BH untuk siaran ekslusif hari Ahad 20 Januari 2013? (belum kahwin lagipun tarikh tu) Takkan tersebar di internet tak boleh, tapi masuk paper pegang-pegang tak kisah pula? Adakah kerana makcik rasa bingit baca komen yang semuanya panas mendidih menghentam anak sendiri? Bilakah masa kita persetujui tentang apa yang makcik katakan itu? Saya tak pernah diberitahu dan tidak pernah bersetuju tentang hak ekslusif BPop
Tentang gambar pra-perkahwinan yang tersebar dan disebarkan. Saya bukanlah selebriti, kata-kata saya bukanlah suratkhabar lalu nak ambil untuk kilas perkara ini. Maka saya gunakanlah facebook untuk memberi penerangan ini.
BIAR SAYA CERITA DARI MULA…
Saya ingin mudahkan ceritanya. Kurang 3 hari dari 14 Januari (tarikh pra-perkahwinan) itu, Izuan Mokhtar yang menguruskan wedding LJ menguhubungi saya dan bertanya jika berminat untuk penajaan fotografi. Setelah melihat jadual saya nyatakan saya akan ke Mekah pada tarikh itu. Walaubagaimanapun beliau menyatakan tentang sessi pra perkahwinan dan saya jawap yang itu boleh dijalankan kerana masih sempat untuk dilakukan. Semuanya melalui telefon dan Izuan sendiri berkata akan meminta Liyana sendiri menghubungi saya tetapi hingga ke hari pengambaran masih tiada panggilan (Izuan tidak beri nombor Liyana kepada saya).
Kami satu pasukan CandidSyndrome pergi ke sana dengan call time pada jam 9 pagi. Kami tiba tepat pada masanya di Hyatt Kuantan. Tetapi Liyana hanya tiba jam 1 petang dengan alasan yang dinyatakan oleh Izuan Mokhtar kerana “overslept”. Beliau sampai tanpa kesal dan tanpa maaf terus sahaja berlalu. Pengambaran dilakukan bermula jam 5 petang.
Mungkin umum kenal gaya CandidSyndrome yang tidak mengambil foto pra-perkahwinan yang intim. Disebabkan terlalu penat menunggu dan semua pra-visual yang kami sediakan tidak boleh digunakan disebabkan kesuntukan masa yang hanya membenarkan pengambaran dilakukan hanya disekitar kawasan hotel sahaja, maka kami hanya mengambar mengikut flow dengan kurang intervensi dalam pengaturan gaya. Apa mereka pose kami shoot. Kerja kami hanya mendapatkan detik yang terbaik. Itu juga adalah permintaan LJ sendiri kerana Fathuddin digambarkan orang yang sangat pemalu untuk posing. Ia melanggar prinsip saya sebab itu saya sendiri tidak publish foto-foto intim mereka itu di facebook saya (pernah cuba sekali, terus kena hentam. Saya pun remove terus untuk jaga airmuka LJ dan keluarga juga tidak mau cacatkan prinsip saya sendiri)
Sehingga habis pengambaran, TIADA TERMS & CONDITION kami yang mereka setujui dan tiada T&C mereka yang telah diberitahu kepada kami. Malah semua email perhubungan saya dengan pihak mereka melalui Izuan Mokhtar juga terus dengan LJ juga tidak pernah dibalas. Kami di CandidSyndrome International memang mengamalkan sistem semuanya perlu dituliskan agar tidak menjadi kekeliruan pada masa mendatang. Tetapi mereka tidak respon dan masa juga semakin singkat. Mudah kata, semua tu berlaku macam kawan-kawan pergi shoot sama-sama. Tak ada apa-apa yang mereka mahu jadikannya saksi bertulis walaupun sekadar email.
Hak foto adalah milik fotografer (selagi tidak dipindah hak dengan pembayaran atau klausa tertentu yang dipersetuji secara bertulis dan berbukti) dan hak penerbitan masih pada muka mereka. Bermakna, kami berkongsi hak kerana kami menaja. Maka kami tidak setuju dengan hak ekslusif yang diberi kepada BH TANPA ADA PENGATURAN ROI (Return of Investment). Kami minta kepada BH menerusi wartawannya Jaydee (Zaidi) untuk memberikan kami beberapa artikel kepada syarikat kami, tetapi beliau tidak mengendahkan langsung email itu sehingga hari dateline. Pada hari dateline beliau cuba kacau saya untuk dapatkan foto-foto itu dari saya dan apabila tak dapat, habis semua mak, ayah, liyana, kakak liyana, izuan semuanya dihubungi.
Saya berdiri tetap dengan pendirian saya, dah lah saya hanya boleh ambil untuk pra-perkahwinan sahaja dan semasa perkahwinan mereka saya sudah ada urusan satu lagi perkahwinan yang akan berlangsung di Mekah. Jika mereka pada mulanya suka akan foto-foto yang kami ambil, kemudiannya mereka mahukan hak foto itu sehingga kami tinggal tiada apa-apa yang boleh diharap untuk membalas semula penajaan itu.
Begini mudahnya, bila semua foto nak diberi kepada BH secara EKSLUSIF dan tiada yang lain boleh dapat DAN BH tidak mahu memberikan kami publisiti, di manakah mahu kami perolehi pulangan penajaan?
Pada 17 Januari lalu saya menghubungi seorang Penolong Editor di sebuah akhbar lain yang kemudiannya terus mengatakan “Yes, kami akan berikan publisiti kepada anda, lebih dari yang anda minta” jika kami bekerjasama dengan mereka untuk foto-foto itu. Ikutkan ranking akhbar, saya lebih suka pilihan ini.
Sepanjang perkahwinan selebriti yang kami buat sebelum ini dari Ning Baizura, Datuk Dr. Sheikh Muszaphar, Awal & Scha dan lain-lain semuanya berurusan secara yang mudah. Kami ambil foto, dan wartawan yang mahu akan hubungi kami dan kami respon dalam masa kurang 4 jam mereka dah dapat foto yang diminta. Dalam masa yang sama kami juga dapat publisiti yang diminta. Tahu tahulah, fotografer dan video ni biasa mana sebut sangat dalam kredit pun. Kalau Wedding planner dapat 3 perenggan, designer dapat 2 perenggan, juruseolek pun dapat 1 perenggan, kami-kami ni biasa dapat kredit kecil yang satu ayat seperti “fotografi dijalankan oleh candidsydrom” (siap salah eja lagi selalunya).
Pada malam yang sama, 17 Januari, Izuan menelefon saya dan menyampaikan satu pesanan yang saya anggap angkuh yang kurang lebih berbunyi
“Kalau susah sangat berurusan dengan Saiful Nang dan CandidSyndrome ni, tanya dia berapa fees dia haritu, kita bayar sahaja…senang cerita”
Lalu saya jawap kepada Izuan, “Jangan ingat duit boleh beli hormat. Jangan cakap tentang duit dengan saya kerana saya tahu mereka bukan dalam golongan pelanggan saya”.
Izuan tetap mahukannya lalu saya mengarahkan pejabat saya, Azman Salikin untuk membuat sebutharga seperti biasa. Pada keesokannya 18 Januari Izuan menelefon saya dan menyatakan
“Liyana kata sampai sini sahaja, dan kami tak berhajat untuk teruskan dengan CandidSyndrome dengan HARGA YANG RIDICULOUS”.
Saya senyum dan saya katakan kepada Izuan, bukankah saya dah beritahu Liyana bukan dalam kalangan pelanggan saya (Saiful Nang) kerana khidmat Saiful Nang tak sama dengan team CandidSyndrome. Jika seharian pengambaran dengan saya dengan caj RM12,000 dikatakan ridiculous, saya hanya ulang kata kepada Izuan “Saya dah kata, jangan main soal duit dengan saya, saya tahu siapa pelanggan saya dan saya pilih pelanggan juga. Saya pernah tolak tawaran kerja puluhan ribu ringgit dari jutawan ternama yang tidak pandai hormat kami sebagai manusia, maka jangan sekali-kali main harga diri kami dengan harga dalam ringgit”.
Hari berikutnya, Izuan menghubungi saya semula, katanya kalau saya nak publish semua itu hak saya tapi semuanya sampai di sini sahaja. Kerana foto itu juga akan digunakan oleh BH. Akhirnya BH dapat juga jadi yang PERTAMA publish foto itu. Menanglah sudah perjuangan Jaydee yang berjaya memporakperandakan hubungan yang awalnya baik, kerja kami juga mereka sukai. HANYA KERANA KAMI TIDAK MAHU MEMBERIKAN HAK EKSLUSIF KEPADA BH SAHAJA (kerana kami tidak diberitahu sebelum pengambaran tentang itu dan juga BH tidak mahu memberikan pulangan publisiti kepada kami) HABIS SEMUA yang awalnya elok dan hujungnya bengkok.
Kecoh dengan perkara itu, saya tanyakan kepada Izuan MENGAPAKAH LIYANA DAN KELUARGANYA TIDAK PERNAH MAHU MENELEFON SAYA?
Diberi kepada saya gambaran dari Izuan, mereka ini telahpun mempercayai semua yang Wartawan Hiburan BH, Si Jaydee itu katakan. Maka semua hasil buat kami masuk longkang tanpa saya mampu menyatakan cerita ini LANGSUNG kepada Liyana. Hingga hari ini pun saya tidak mahu bercerita kepada umum tentang ini, tetapi apabila Makcik dah mula bagi statement, saya pun bagilah juga statement ni.
Manalah tidak sentap, mereka lari dari berhubung dengan saya. Minta no telefon dari Izuan pun tak dapat. Macammana masalah kecil macam ni boleh diselesaikan dengan cara pengantara. Jadinya macam sekarang ni lah, masalah tak selesai tapi dah mula kecoh belakang-belakang.
Takkan kerana hangit orang hentam anak pegang-pegang dalam pra-perkahwinan jadi isu besar pasal masuk dalam blog tapi dalam newspaper boleh pun.
Kepada newspaper, blogger hiburan silalah ambil cerita ini kalau sudi ye. Saya ni bukan Artis glemer, kalau saya bersuarapun bukannya orang nak pandang. Tapi kalau anda pandang, saya suka dengan anda kerana terbukti anda memberikan LAPORAN TELUS ;)
Kepada Izuan, anda seorang yang sangat professional. Saya selesa bekerja bersama Izuan. Cuma saya yakin Izuan juga ada masalah kerana beliau menerima arahan dari RAMAAAAIIIII BOSS di belakangnya.
Saya minta keluarga Liyana tidak teruskan melatah dan sila jangan jawap lagi isu ini. Saya pelawa untuk telefon saya kerana saya tak boleh telefon anda. Selesaikan cara baik, pasti ada jalan.
SAIFUL NANG
Pengasas
CandidSyndrome International
CandidSyndrome.Com

Mayat ditemui di jeti sah William Yau

Posted on the January 25th, 2013 under Tempatan by admin


William Yau Zhen Zhong
SUBANG JAYA – Polis sahkan mayat kanak-kanak ditemui di jeti Kampung Sungai Sireh Pelabuhan Klang malam tadi adalah William Yau, 6, yang dilaporkan hilang di Putra Heights minggu lalu.
Ketua Polis Daerah Subang Jaya, Asisten Komisioner Yahaya Ramli berkata, ia berdasarkan pengecaman dibuat kedua ibu bapa mangsa, Goh Ying Ying dan Yau Kok Kang di Hospital Tengku Ampuan Rahimah (HTAR) pagi tadi.
Bagaimanapun, menurutnya pihak polis masih menunggu ujian DNA, yang dijangka diperoleh dalam tiga hari lagi untuk pengesahan lanjut.

Yahaya berkata, ibu bapa William sahkan seluar pendek, seluar dalam, parut di dahi serta di bahagian belakang kepala mayat mirip anak mereka.
Jelas Yahaya, pegawai perubatan tidak dapat menentukan sebab-sebab kematian kerana mayat reput dan percaya ia sudah meninggal sejak seminggu lalu.
Katanya, sampel tulang dan rambut diambil untuk ujian DNA mangsa kerana organ dalaman lain sudah reput.
Tiada kecederaan luar di tubuh mayat itu. Cuma bekas gigitan binatang yang menjamah mayat ketika berada di air.
“Polis yakin 75 peratus mayat ditemui adalah kanak-kanak yang hilang itu, apapun tunggu laporan ujian DNA sama ada wujud pertalian antara mayat ditemui dengan William. Kalau benar mangsa adalah mayat yang ditemui, kita akan hentikan pencarian dan tumpukan kepada sebab-sebab kematian pula,” katanya.
Yahaya berkata, setakat ini pihaknya mengklasifikasikan kes sebagai mati mengejut.
Sehingga kini katanya, belum ada suspek atau maklumat konkrit untuk kaitkan kes itu dengan sesiapa.
Abang William yang berusia tujuh tahun akan dipanggil untuk diambil keterangan semula.
Polis katanya, akan melakukan siasatan dari setiap sudut.
“Tiada parit monsoon besar di lokasi William dilaporkan hilang, kalau ada pun sungai terletak tiga kilometer dari Putra Heights. Tempat mayat kanak-kanak ditemui semalam pula terletak kira-kira 30 kilometer dari tempat William dilaporkan hilang,” katanya.
Sinar

Remaja dibelasah separuh mati

Posted on the January 26th, 2013 under Tempatan by admin


Keadaan muka Muhammad Rahim yang cedera parah akibat dibelasah 10 lelaki.
PORT DICKSON – Seorang remaja lelaki cedera parah di muka dan badan apabila dibelasah separuh mati oleh 10 individu tidak dikenali dalam kejadian yang berlaku pada 20 Januari lalu.
Menurut mangsa, Muhammad Rahim Omar, 20, dari Taman Sri Lukut di sini, segala-galanya bermula selepas dia menerima panggilan telefon daripada seorang wanita bernama Linda pada jam 8 malam .

“Dia mengajak saya berjumpa di Dataran Telok Kemang. Saya pun pergi dan berjumpanya di sana. Saya datang seorang diri, manakala dia ditemani seorang rakan wanita lain. Kami hanya duduk berborak macam biasa kerana masih tak kenal antara satu sama lain,” katanya.
Bagaimanapun, detik hitam bermula apabila tiba-tiba muncul seorang lelaki yang kemudian menuduh mangsa mengganggu isterinya.
“Saya menafikan yang saya kenal perempuan itu, tetapi dia terus memukul saya. Di belakang ada lebih kurang sembilan lagi lelaki lain yang mengiringinya.
“Mana mungkin saya dapat melawan dengan tenaga sepuluh lelaki. Saya dibelasah sampai lembik. Dalam pada itu mereka sempat memberitahu yang saya ganggu isteri seorang pegawai tentera,” katanya.
Muhammad Rahim berkata, selepas puas dipukul, dia dibawa ke satu lokasi dengan menaiki kereta dan kemudian dibelasah lagi.
“Ketika dibelasah kali kedua, orang itu suruh saya buka seluar, tapi saya tak mahu. Mereka kata, kalau saya tak nak ikut arahan, mereka akan potong ‘anu’ saya dan campak ke laut,” katanya.
Menurutnya, gambarnya juga dirakam sekumpulan lelaki terbabit, selain telefon bimbit miliknya dirampas.
“Saya kemudian merayu dihantar ke Balai Polis Telok Kemang. Agak terkejut juga apabila mereka menuruti permintaan saya sebelum ditinggalkan di luar balai itu.
“Saya minta tolong anggota polis bawa saya ke Hospital Port Dickson (HPD) untuk rawatan kerana muka saya berlumuran darah akibat teruk dibelasah. Saya menerima beberapa jahitan di muka dan dahi,” katanya.
Sementara itu, bapa mangsa, Omar Mahmood, 52, berkata, dia hanya mahukan keadilan untuk anaknya.
“Saya harap mereka akan menerima hukuman yang setimpal dengan kesalahan mereka. Negara kita ada undang-undang, bukan sesuka hati membelasah orang. Saya serahkan kepada polis untuk menyelesaikan kes ini.
“Anak saya mengalami luka teruk di bahagian mata dan dirujuk ke Hospital Tuanku Jaafar Seremban (HTJS) untuk pemeriksaan pakar. Saya akan tuntut keadilan di mahkamah kerana yakin anak saya bukanlah orang yang mereka cari,” katanya.
Sinar Harian turut difahamkan, lapan telah ditahan termasuk dua wanita yang terlibat dalam kejadian itu.
Ketua Polis Port Dickson, Superintendan Abd Wahab Harun ketika dihubungi, mengesahkan menerima laporan kejadian tersebut dan kes masih dalam siasatan.
Sinar

No comments:

Post a Comment