Wednesday, March 14, 2012

APA PUNYA ANAK NI...MUNGKIN BENIH DARI MINYAK ITAM KERETA KOD...

‘Dia ni bapak hang’, anak pura-pura tak kenal
Wartawan Sinar Harian
14 Mac 2012
‘Dia ni bapak hang’ KULIM - “Kalau hang tak mahu pada orang tua ni, hang bunuh dia. Bagi aku tanam. Dia ni bapak hang,” antara ungkapan kecewa diluahkan penjaga seorang lelaki warga emas berusia 68 tahun yang merupakan anak saudara kepada mangsa ketika berlaku pertengkaran di hadapan rumah anak perempuan mangsa di sini kira-kira jam 5.30 petang kelmarin.

Kejadian berlaku apabila mangsa menyatakan hasrat untuk tinggal di rumah anak perempuan tunggalnya kerana setelah sekian lama dijaga adik-beradiknya.

Waris yang juga anak saudara mangsa buntu dan membawa mangsa ke Balai Polis Kulim apabila mangsa tidak mahu lagi tinggal di rumah mereka.

Seorang waris berkata, mangsa berada bersama keluarganya lebih 30 tahun lalu tetapi berhasrat untuk tinggal bersama anaknya di sebuah taman perumahan di sini dan untuk memenuhi hasratnya, mereka menghantar mangsa ke rumah anak kandungnya.

Menurutnya, sebelum menyerahkan mangsa kepada keluarganya, mereka meminta nasihat polis untuk mengiringi kerana khuatir berlaku sebarang kejadian tidak diingini.

“Apabila tiba di rumah anak mangsa, polis terpaksa menunggu kira-kira 15 minit sebelum pintu rumah dibuka. Malang bagi mangsa apabila anaknya itu berpura-pura tidak mengenalinya.

“Perkara ini menimbulkan tidak puas hati dan kemarahan anak saudara mangsa dan berlaku pertengkaran mulut. Anak mangsa terus mendesak supaya bapanya itu tidak ditinggalkan di rumahnya kerana dia tidak mahu menjaganya,” katanya.

Waris mangsa berkata, sejak dulu lagi anak mangsa tidak pernah menjaga kebajikan bapanya itu sebaliknya segala tanggungjawab itu diberikan kepada keluarganya.

Katanya, memandangkan kasi­han­ dengan nasib menimpa mangsa, mereka setuju untuk menjaganya sejak 30 tahun lalu.

“Tok sudah tidak mahu tinggal bersama kami dan meminta kami menghantarnya ke rumah anak perempuannya. Kami semua sudah berkahwin tetapi masih boleh menjaganya. Seingat saya, sekarang saya sudah berusia 28 tahun. Sebelum itu pun tok sudah tinggal bersama kami. Sejak akhir-akhir ini, tok memberontak mungkin kerana dia nyanyuk.

“Dia sering mencederakan dirinya sendiri. Bagaimanapun kami terus menjaganya walaupun bersikap keanak-anakan. Memandangkan dia mahu tinggal bersama anak perempuannya maka kami setuju untuk menghantarnya ke sana. Malangnya anak tok enggan menerimanya,” katanya.

Sebelum itu, jiran yang tinggal berdekatan dengan rumah anak mangsa memaklumkan kepada waris berkenaan bahawa bapanya telah meninggal dunia. Waris yang mendengar pengakuan dibuat jiran terpinga-pinga dan memperkenalkan kepada mereka bahawa warga emas itu merupakan bapanya.

Polis yang mengiringi waris mangsa kemudiannya memapah mangsa keluar dari kereta dan menunjukkan kepada anaknya, namun anaknya itu masih tidak membuka pintu pagar dan membenarkan bapanya masuk ke dalam rumah.

Atas sikap prihatin, polis meminta anak mangsa untuk memberikan kerusi kepada bapanya kerana mangsa tidak tahan berdiri lama kerana sudah tua.

Pertengkaran antara keluarga itu berterusan di mana anak mangsa tetap tidak membenarkan bapanya masuk ke rumah. Polis kemudiannya menasihatkan supaya permasalahan yang berlaku dapat diselesaikan secara aman kerana ini merupakan permasalahan keluarga.

Polis memaklumkan, anak mangsa datang ke Balai Polis Sungai Kob kira-kira jam 9 malam untuk mencari rumah sepupunya bertujuan menghantar mangsa kepada mereka.

Sinar Harian kemudiannya menghubungi pegawai Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) dan dia mengarahkan supaya anak mangsa menyerahkan mangsa ke JKM sebelum dibawa ke mahkamah untuk arahan penempatan tinggal di rumah orang tua.

‘Kami tak putus harap’

Oleh Raja Norain Hidayah Raja Abdul Aziz
rnorain@hmetro.com.my

SEDIH...Chandramohan dan isteri masih mencari Nisha.
SEDIH...Chandramohan dan isteri masih mencari Nisha.
KUANTAN: “Kami harap, apa yang berlaku ke atas Dirang (Nurul Nadhirah Abdullah) tidak berlaku ke atas anak kami walaupun hingga kini, anak kami itu belum ada khabar berita,” kata G Chandramohan, 26, yang masih lagi tertanya-tanya nasib anaknya, Nisha, dua tahun, yang dilaporkan hilang pada 4 Jun 2010 dan belum ditemui hingga kini.
Harapan serupa turut diluahkan Lee Chee Keong, 35, bapa Lee Xin Ru, dua tahun, yang hilang sejak 21 September 2010 dan insiden menyayat hati yang berlaku ke atas Dirang membuatkan Chandramohan dan Lee tidak senang duduk.

“Sekurang-kurangnya mereka (keluarga Nurul Nadhirah) tahu apa yang terjadi kepada kanak-kanak itu sedangkan saya masih tidak mengetahui nasib Nisha. Walaupun isteri saya bakal melahirkan anak kedua kami bulan depan, namun ia tidak dapat menggantikan Nisha dan kami tetap merindui keletahnya,” katanya ketika dihubungi, di sini, semalam.
Katanya, walaupun polis sudah menghentikan gerakan mencari anak sulungnya itu, dia dan isterinya, Wong Lai Lan, 23, masih tetap meneruskan usaha mencari Nisha.

Nisha dilaporkan hilang selepas dibawa bersiar-siar oleh nenek saudaranya, J Balasaraswaty, 54, yang mempunyai masalah mental pada 4 Jun dari rumahnya di Taman Bukit Bendera, Mentakab.

Sementara itu, Lee pula masih menaruh harapan agar Xin Ru atau lebih dikenali sebagai Lulu, akan kembali semula kepadanya dalam keadaan yang selamat.

Katanya, dia percaya Lulu dilarikan oleh seorang wanita yang mempunyai ikatan kekeluargaan, namun sehingga kini kehilangannya tidak dapat dikesan.

Terpelanting, putus kaki

Oleh Junaidi Ladjana
djuns@hmetro.com.my

MALANG...Faridah diusung anggota Jabatan Pertahanan Awam untuk dibawa ke HQE, malam kelmarin.
MALANG...Faridah diusung anggota Jabatan Pertahanan Awam untuk dibawa ke HQE, malam kelmarin.
PENAMPANG: Seorang ibu yang baru membeli makanan di restoran untuk anaknya di rumah, parah termasuk putus kaki kiri apabila dirempuh sebuah motosikal dalam kemalangan berhampiran sebuah pasar raya di Jalan Putatan, di sini, malam kelmarin.
Dalam kejadian kira-kira jam 10.40 malam, mangsa, Faridah Mohd Taib, 56, parah dirempuh motosikal ditunggangi seorang lelaki yang hanya dikenali sebagai Mohd Saiful, 24, yang turut patah kaki kiri dan kedua-dua mereka mendapatkan rawatan di Hospital Queen Elizabeth II (HQEII), Kota Kinabalu.
Difahamkan, ketika kejadian mangsa melintas jalan untuk perjalanan pulang ke rumahnya di Kampung Ulu Putatan sebelum motosikal ditunggang Mohd Saiful gagal mengelak lalu merempuh mangsa.

Akibat rempuhan itu, kedua-dua mereka terpelanting dan mengalami cedera parah.


Menurut seorang rakan mangsa yang hanya mahu dikenali sebagai Aida, 34, sebelum kejadian dia bertemu Faridah ketika menjamu selera di restoran berhampiran.

No comments:

Post a Comment